openSUSE Leap 15 (15.4) Üzerinde VMware Workstation 17 Pro Kurulumu

Bu faydalı rehberde, güçlü bir sanallaştırma yazılımı olan VMware Workstation 17 Pro’nun nasıl kurulacağını ve kullanılacağını adım adım açıklayacağız. Bu harika araçla, sunucu bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılan openSUSE Leap 15 (15.4) Linux sistemi üzerinde sanal makineler oluşturabilirsiniz.

Ayrıca Windows gibi konuk makineler de yapabilirsiniz. Sanal makinelerin dünyasına dalmak istiyorsanız bu makale tam size göre!

openSUSE PC'ye VMware Workstation Kurma

openSUSE Leap 15 Üzerinde Sanal Makine Oluşturmak İçin VMware Workstation 17 Pro Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

VMware Workstation Pro, VMware tarafından geliştirilen ve Windows veya Linux host bilgisayarlarında veya sanallaştırmayı destekleyen işlemciye sahip bilgisayarlarda sanal makine oluşturmayı sağlayan ücretli bir yazılımdır.

VMware sanallaştırma programını Microsoft’un Windows sistemleri üzerine kurabileceğiniz gibi Linux dağıtımlarından biri olan openSUSE üzerine de kolayca kurabilir ve böylece host PC’nizde diğer platforma sahip işletim sistemlerini çalıştırabilirsiniz.

openSUSE işletim sistemi performans bakımından genellikle sunucu sistemlerinden tercih edilen güvenilir, stabile ve topluluğu tarafından desteklenen bir dağıtımdır.

Eğer fiziksel kişisel bilgisayarınıza veya sunucunuza openSUSE dağıtımını herhangi bir grafiksel masaüstü ortamı olmadan kurduysanız donanım kaynaklarını en üst seviyede kullanabileceksiniz. Böylece, bir sanallaştırma yazılımı kurarak PC’nizin tüm donanım kaynaklarını optimum performansta kullanabilirsiniz.

VMware Workstation İndirme ve Kurma

SUSE dağıtımı üzerine Workstation programını kurmak diğer dağıtımlara kurmak kadar kolay olmayabilir veya gerekli paketleri indirebilmeniz için farklı komutlar kullanmanız gerekebilir.

Adımlar:

Adım 1

openSUSE PC’niz için VMware Workstation yazılımının setup dosyasını PC’nize indirmek içi bu adresi ziyaret ediniz ve “Workstation 17 Pro for Linux” başlığındaki Download (İndir) butonuna tıklayınız.

Daha sonra, açılan pencerede bundle uzantılı setup dosyasını PC’nize kaydetmeyi seçiniz ve OK’a tıklayınız.

VMware resmi websayfasından setup dosyasını indirmek yerine terminal kullanarak wget komutu aracılığıyla da Workstation yazılımını hızlı bir şekilde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Terminali açınız ve Workstation programını indirmek istediğiniz konuma gidiniz. Eğer dosyayı Downloads (İndirilenler) konumuna indirmek istiyorsanız önce “cd ~/Downloads” komutunu yürüterek wget komutunu kullanınız.

cd ~/Downloads
wget https://download3.vmware.com/software/WKST-1700-LX/VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

Linux PC'ler İçin Workstation İndirme

Adım 2

Bundle dosyasını indirdikten sonra openSUSE sisteminde repository adreslerini tazelemek ve mevcut paketlerin yeni sürümlerini kontrol etmek ve güncellemek için terminalde “sudo zypper update” komutunu yürütün. Son olarak, gerekli paketlerin kurulumunu onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

sudo zypper update

Workstation kurulumuna başlamadan önce SUSE sisteminize VMware için gerekli kernel paketlerini kurmanız gerekir. Sisteminize güncel kernel paketlerini ve GCC paketlerini indirmek ve kurmak için terminalde “sudo zypper install kernel-source kernel-devel gcc” komutunu çalıştırın ve paketlerin kurulumuna izin vermek için önce Y sonra Enter’a basın.

sudo zypper install kernel-source kernel-devel gcc

VMware İçin Linux Kernel Paketlerini Kurma

Adım 3

openSUSE sisteminize VMware yazılımı için kernel paketlerini kurduktan sonra setup dosyasını indirdiğiniz konuma gidiniz. Daha sonra terminalde alttaki komutları kullanarak bundle dosyasına çalıştırılabilir yapınız ve kurulumu başlatınız.

sudo chmod +x VVMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
sudo ./VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

VMware.bundle Dosyasını Kurma

Adım 4

VMware Workstation / Player ve de Virtual Network Editör uygulamalarını kurduktan sonra başlat menüsünden programı bulunuz ve çalıştırınız.

Sanallaştırma Yazılımını Çalıştırma

Adım 5

VMware Workstation hoşgeldiniz penceresi açıldığında öncelikle son kullanıcı lisans şartlarını gözden geçiriniz ve kabul ederek ilerleyin.

Workstation Son Kullanıcı Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 6

Linux platformları için gerekli OVF araç bileşenlerinin de lisans anlaşmasını kabul ediniz.

OVF Tool Bileşenlerinin Lisansını Kabul Etme

Adım 7

Sanallaştırma yazılımını her çalıştırdığınızda başlangıçta ürün güncellemelerini kontrol etmeyi istiyorsanız bu pencerede Yes’i işaretleyiniz.

Sistem Başlangıcında Ürün Güncellemelerini Kontrol Etme

Adım 8

VMware müşteri deneyimi programına katılarak yazılım geliştiricisine karşılaştığınız sistem sorunları hakkında bir rapor göndermeyi tercih ederek programın geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz. Eğer CEIP’e katılmayı daha sonra karar verecekseniz No seçeneği ile devam edin. CEIP ayarını daha sonra programın ayarlarından değiştirebilirsiniz.

VMware Müşteri Deneyimi Programına Katılma

Adım 9

Workstation yazılımını satın aldıysanız lisans penceresinde ürün anahtarınızı girmeniz önerilir. Eğer programı 30 gün ücretsiz olarak deneyip kullanmak istiyorsanız ve daha sonra satın almayı düşünüyorsanız alttaki seçeneği seçiniz.

Sanal Makine Yazılımını 30 Gün Denemeyi Etkinleştirme

Adım 10

SUSE bilgisayarınıza VMware Pro yazılımını kurduktan sonra araç menüsünden Help / About kısmından ürün bilgisi penceresini açabilir ve sürümünü kontrol edebilirsiniz.

VMware Pro'nun Sürümünü Kontrol Etme

openSUSE Üzerinde Yeni Sanal Makine Oluşturma

openSUSE üzerine VMware Workstation kurduktan sonra artık yeni sanal makineler oluşturabilir ve Windows, Linux ve hatta macOS platformlarından bir sistem sürümünü host PC’nizde çalıştırabilirsiniz.

Adımlar:

Adım 1

VMware Pro’yu çalıştırdığınızda ana ekrandaki seçeneklerden Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) tıklayınız ve sanal makine sihirbazını açınız.

Sanal Makine Oluşturma Sihirbazını Açma

Adım 2

Sanal makine yapılandırma ekranında sistem kurulumu için Typical (Tipik) ve Custom (Özel) olmak üzere iki seçenek mevcuttur. Custom ile devam ederseniz daha gelişmiş VM hazırlayabilir veya Typical ile daha basit adımlarla yeni bir VM hazırlayabilirsiniz.

Dolayısıyla daha gelişmiş bir VM hazırlamak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) türünü seçiniz.

Gelişmiş Guest Sistemi Hazırlama

Adım 3

Hazırladığınız VM’nin sanal donanım uyumluluğu ayarını Workstation Pro’nun son sürümü olarak yapılandırınız.

VM Donanım Uyumu Sürümü

Adım 4

Custom seçeneğini seçtikten sonra işletim sistemini kurmak istediğiniz aygıtı veya medyayı belirlemeniz gerekiyor. Host PC’nizin CD/DVD sürücüsü çalışır durumdaysa ve DVD medyasına sahipseniz ISO dosyası indirmeye ihtiyaç duymadan fiziksel sürücü ile kurulum yapabilirsiniz.

ISO dosyasını edinmek daha kolay olduğu için ve günümüz bilgisayarlarının çoğunda fiziksel sürücü olmadığı için bu adımda I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçiniz.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kurmayı Seçme

Adım 5

Guest Operating System ayarlarında kuracağınız sistemin önce platformunu ve ardından versiyonunu seçmeniz gerekir. Örneğin, platform olarak Microsoft Windows’u versiyon olarakta Windows 10’u seçebilirsiniz.

Guest Operating System

Adım 6

Guest sistemin türüne bağlı olarak sanal makine adını açıklayıcı bir şekilde düzenleyiniz. Daha sonra kuracağınız birden fazla sanal sistem olacağı için iş karışıklığını önleyebilirsiniz.

Windows 10 sanal bilgisayarı nereye kurmak istiyorsanız ilgili konumu belirtiniz.

Sanal Makine Adı ve Konumu

Adım 7

Windows 10 işletim sisteminin Firmware türü olarak UEFI’yi seçiniz ve ardından daha güvenli önyükleme için Secure Boot özelliğini etkinleştiriniz.

UEFI / Secure Boot

Adım 8

Linux PC’nizin fiziksel işlemcisine göre sanal bilgisayarınız için uygun bir sanal çekirdek sayısı belirleyiniz.

İşlemci Çekirdeği Sayısını Arttırma

Adım 9

Sanal makinenin Memory (Bellek) boyutunu fiziksel bilgisayarınızın RAM boyutuna göre uygun bir boyut belirleyiniz.

Sanal RAM Boyutunu Host'a Göre Ayarlama

Adım 10

Workstation Pro yazılımında çalışan guest makinelerinizi İnternet’e ve yerel ağınıza çıkarmak için farklı bir IP bloğu kullanmak istiyorsanız Network Address Translation (NAT) bağdaştırıcısını seçin.

Network Address Translation (NAT) Bağdaştırıcısını Seçme

Adım 11

Sanal disk kontrolcüsü için I/O Controller türlerinden LSI Logic SAS seçerek ilerleyin.

LSI Logic SAS I/O Kontrolör

Adım 12

Windows 10 sanal PC’nizin sanal diski için daha hızlı veri okuma ve yazma işlemleri için NVMe’yi seçiniz.

NVMe Sanal Disk Türünü Seçme

Adım 13

Yeni sanal makineye ilk defa bir işletim sistemi kuracaksanız Create a New Virtual Disk (Yeni Bir Sanal Disk) oluştur seçeneğini işaretleyiniz.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma

Adım 14

Windows 10 sisteminiz için sanal diskinizin kapasitesini ne kadar büyük istiyorsanız Disk Size kısmından bunu değiştirebilirsiniz. Ayrıca, sanal disk dosyasını tek dosya türü olarak yedeklemeyi seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Sanal Disk Boyutunu Düzenleme

Adım 15

Windows 10 sanal disk dosyasının konumu, varsayılan olarak kurulum yapacağınız konumda olacaktır. Disk dosyasının konumunu varsayılanda bırakınız ve devam ediniz.

Sanal Diskin Konumu

Adım 16

openSUSE PC’nizde yeni bir sanal makine hazırladıktan sonra donanım özetinde yaptığınız ayarları görebilirsiniz. Sanal makine sihirbazını kapatmak ve diğer ayarları yapmak için Finish (Bitir) tıklayınız.

Sanal PC'nin Donanım Özeti

Adım 17

Artık openSUSE OS’unuzda sanal bilgisayarı hazırladıktan sonra VMware Tools bildiri penceresini de kapatınız.

VMware Tools Uyarı Penceresi

Adım 18

Windows 10 x64 sanal makinenin ayarlarını daha iyi yapılandırmak için Edit (Düzenle) seçeneğine tıklayınız.

Windows 10 Guest Sistemin Ayarlarını Açma

Adım 19

Processors (İşlemciler) aygıtı ayarlarından aynı şekilde host CPU’nuzun kapasitesine göre 1 adet işlemci / 2 adet çekirdek sayısı yapılandırınız ve Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) kısmındaki üç özelliği de etkinleştiriniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 20

Hazırladığınız VM’ye openSUSE Leap 15 ISO dosyasını eklemek için CD/DVD aygıtı ayarlarından Use ISO Image (ISO İmajı Kullan) seçeneğini etkinleştiriniz ve Browse (Gözat) butonuna aracılığıyla imaj dosyasını seçiniz ve açınız.

VM'ye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

Adım 21

Sanal bilgisayarınızda USB 3.1 aygıtlarınızı kullanabilmeniz için USB uyumluluğunu 3.1 olarak değiştiriniz.

USB 3.1 Kontrolör

Adım 22

Son olarak, artık sistem kurulumuna başlamak ve sanal PC’nizi çalıştırmak için Start Up This Guest Operating System (Bu Konuk İşletim Sistemini Başlatın) seçeneğine tıklayınız.

Windows 10 VM'yi Çalıştırma

Adım 23

Microsoft Windows 10 kurulum sihirbazı açıldığında sistem dilinizi, klavye türünüzü ve zaman diliminizi seçerek işletim sistemini kurmaya başlayabilirsiniz.

Windows 10 Setup Penceresi

Sanal Makineyi Silme

openSUSE Leap veya diğer Linux dağıtımlarında da hazırladığınız VM’lerinizi daha sonradan sisteminizden tamamen kaldırmayı istiyorsanız bu işlemi birkaç saniyede yapabilirsiniz.

Workstation programını açınız ve sol panelden Library (Kütüphane) kısmından kaldırmak istediğiniz guest sistem üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve Manage (Yönet) / Delete From Disk (Disk’ten Sil) seçeneğine tıklayınız ve ardından sisteminizden kalıcı olarak kaldırmayı onaylayınız.

Sanal Sistemi Disk'ten Tamamen Silme

openSUSE PC’den VMware Workstation Kaldırma

VMware sanallaştırma uygulamasını artık Linux bilgisayarınızda kullanmak istemiyorsanız onu kolayca kaldırabilirsiniz.

openSUSE bilgisayarınızdan Workstation yazılımını tamamen silmek veya kaldırmak için terminali açınız ve öncelikle “vmware-installer –list-products” komutu ile kurulu olan sürümü kontrol ediniz.

Kaldırma işlemini başlatmak için de “sudo vmware-installer -u vmware-workstation” komutunu yürütünüz ve yapılandırma dosyalarını sisteminizden silmeyi kabul etmek için Y ve Enter’layın.

vmware-installer --list-products
sudo vmware-installer -u vmware-workstation

VMware Workstation Sistemden Tamamen Kaldırma

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

SUSE / Workstation Versiyon
YouTube Video
Slayt
15.4 / 16 Pro
15.4 / 17 Pro (YENİ)

 

Sonuç

Sonuç olarak VMware Workstation 17 Pro, openSUSE Leap 15 gibi bir sistemde olmazsa olmaz bir yazılımdır. Yani, çeşitli işletim sistemlerini sanal makinelerde çalıştırmanıza olanak tanıyan güçlü bir sanallaştırma yazılımıdır. Bu makaledeki adımları takip ederek bu harika yazılımı PC’nize kolayca kurabilirsiniz.

İster bir geliştirici veya yönetici olun SUSE üzerinde farklı OS’ları keşfedebilirsiniz. VMware Workstation Pro’nun kullanıcı dostu ve kolay kullanılabilirliği sayesinde donanım kaynaklarınızı iyi yönetebilirsiniz. Böylece, sadece bir tane VM değil, birçok VM’yi eşzamanlı olarak çalıştırabilirsiniz!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir