Linux Mint 21 Vanessa’da VMware Workstation 17 Pro kurulumu ve kullanımına hoş geldiniz. Bu yazıda, Workstation Pro kurulumunu ve yeni bir sanal makine oluşturmayı anlatacağız. Ayrıca, çift önyüklemeye gerek kalmadan Windows veya Linux sistemlerini çalıştırmayı göstereceğiz.
Bununla birlikte, ister sanallaştırma konusunda yeni olun, ister bilginizi genişletmek isteyin, bu kılavuz size yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, Linux Mint’te sanallaştırma yazılımı için gerekli tüm bilgileri burada bulacaksınız. Hadi dalalım!
Linux Mint 21 Vanessa Üzerinde VMware Workstation 17 Pro Nasıl Kurulur?
VMware Workstation Pro bilgisayarınız üzerinde sanal makineler kurmak ve çalıştırmak için en popüler sanallaştırma programıdır. VMware Workstation’u 30 gün ücretsiz olarak kullanabilir ve daha sonra satın alabilirsiniz.
VMware Workstation yazılımını Windows ve Linux tabanlı işletim sistemleri üzerine kolaylıkla kurabilirsiniz ve yeni sanal makineler oluşturarak fiziksel bilgisayarınız üzerinde Windows, Linux, Solaris veya macOS gibi işletim sistemlerini kurabilirsiniz.
Windows işletim sistemlerinde genellikle bir programın setup dosyası uzantısı exe’dir, Linux sistemlerinde ise bundle gibi dosya uzantılarını görebilirsiniz. VMware programının Linux dağıtımları için setup dosyası uzantısı da bundle olarak yayınlanmaktadır.
VMware Workstation İndirme ve Kurma
Linux Mint bilgisayarınıza VMware programının ücretli ve profesyonel versiyonu olan Workstation Pro’yu kurmanızı tavsiye ederiz. İsterseniz 30 günlük deneme süresinden sonra onu satın almayı düşünebilirsiniz veya Player versiyonunu ücretsiz bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Adım 1
VMware programını indirmek için buradaki bağlantıdan resmi websitesini görüntüleyiniz ve ardından alttaki görseldeki gibi “Workstation 17 Pro for Linux” kısmındaki Download butonuna tıklayınız.
Workstation yazılımını manuel yöntem ile indirmek yerine bu işlemi alttaki komutları terminalde yürüterek daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
cd ~/Downloads
wget https://download3.vmware.com/software/WKST-1700-LX/VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
Adım 2
VMware Workstation 17 Pro & Player’i kurdunuz. Şimdi bu sanallaştırma yazılımı için gerekli bağımlı paketleri edinmeliyiz. Bu yüzden terminalde “sudo apt install build-essential” komutunu yürütünüz.
sudo apt install build-essential dkms
Adım 3
Workstation.bundle dosyasını bilgisayarınıza indirdikten sonra CTRL + Alt + T tuşlarına birlikte basarak terminali açınız ve kurulum öncesinde sisteminizi güncellemek için “sudo apt update” ve “sudo apt upgrade” komutlarını yürütünüz.
Linux Mint sisteminizi güncelledikten sonra bundle dosyasını indirdiğiniz konuma gitmek için “cd ~/Downloads/” komutunu yürütünüz ve “ls” komutu ile Downloads dizininin içeriğini görüntüleyiniz.
Bundle dosyasını çalıştırılabilir yapmak için önce chmod komutunu ve ardından kurulumu başlatmak için “sudo ./filename.bundle” komutunu yürütünüz.
chmod +x VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
sudo ./VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
Adım 4
VMware için ek paketleri kurduktan sonra uygulamalardan programı çalıştırınız.
Adım 5
Welcome penceresi açıldığında Workstation programının lisans anlaşmasını kabul ederek Next’leyin.
Adım 6
“VMware OVF Tool Component for Linux” lisans anlaşmasını da kabul ediniz ve Next’e tıklayın.
Adım 7
VMware Workstation’ı her çalıştırdığınızda yeni sürümlerini kontrol etmeyi etkinleştiriniz ve Next’e basın.
Adım 8
VMware Customer Experience Improvement (CEIP) programına katılarak programın hatalarını gidermeye ve daha iyi kullanıcı deneyimini geliştirmeye destek olabilirsiniz. Eğer CEIP katılmak istemiyorsanız No seçeneğini seçebilirsiniz.
Adım 9
VMware yazılımını satın aldıysanız bu ekrandan lisans anahtarınızı girebilirsiniz. Programı 30 gün deneme süreli olarak kullanmayı tercih ediyorsanız alttaki seçeneği işaretledikten sonra Finish’e tıklayınız.
Authenticate penceresi açıldığında Linux Mint kullanıcı hesabı parolanızı yazınız ve devam ediniz.
Adım 10
VMware Workstation 17 Pro’yu kurduktan sonra Help / About kısmından sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Linux Mint Üzerinde Yeni Sanal Makine Oluşturma
Linux Mint üzerine VMware Workstation kurduktan sonra yeni bir sanal makine oluşturmaya başlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz VM üzerine Windows veya diğer işletim sistemlerinden birini kurarak host sisteminizin üzerinde ikinci bir OS kolayca çalıştırabilirsiniz.
Adım 1
VMware Pro’nun ana ekranında Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayarak sihirbazı açınız.
Adım 2
Sanal makine yapılandırma sihirbazında daha gelişmiş ayarları yapmak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) işaretleyiniz ve Next’e basın.
Adım 3
Sanal makinenin donanım sürümü varsayılan olarak Workstation yazılımının son sürümü yapılandırılmıştır. Eğer daha eski Windows sistemlerinden birini kurmayı planlarsanız donanım uyumluluğu sürümünü değiştirmeyi unutmayınız.
Windows 10 güncel bir işletim sistemi olduğu için donanım sürümünü en yeni sürüm olarak yapılandırınız.
Adım 4
Windows 10’u kuracağınız için daha gelişmiş ayarları yapılandırmaya devam etmek için “I will install the operating system later / İşletim sistemini daha sonra kuracağım” seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Sanal bilgisayar üzerinde çalışacak guest işletim sisteminin platformu için Microsoft Windows seçiniz ve versiyonu ise “Windows 10 x64” olarak seçiniz.
Adım 6
Windows 10’u varsayılan konuma kurmayı seçebilir veya başka bir konuma kurabilirsiniz. Sanal makinenin kurulacağı varsayılan konumu Edit / Preferences’ten değiştirebilirsiniz.
Adım 7
Windows 10 VM’nin firmware türünü UEFI / Secure Boot olarak yapılandırınız.
Adım 8
İşlemci ve çekirdek sayısını host bilgisayarınızın işlemci özelliğine göre yapılandırınız. Buradaki işlemci ayarları VM’yi minimum değerde çalıştırılmak üzere yapılandırılmıştır.
Adım 9
Windows 10 VM için sanal bellek boyutunu host bilgisayarınızın RAM kapasitesine göre uygun bir değerde yapılandırınız.
Adım 10
Sanal makinenin ağ bağlantısı için NAT bağdaştırıcı türünü seçiniz.
Adım 11
I/O kontrolör türü olarak önerilen LSI Logic SAS’ı seçiniz.
Adım 12
Sanal disk türü için diğer disk türlerine göre daha hızlı olan NVMe türünü seçiniz.
Adım 13
Temiz bir Windows işletim sistemi kuracağınız için yeni bir sanal disk oluşturmayı seçiniz.
Adım 14
Sanal diskin boyutunu kendinize göre yapılandırınız ve disk dosyasını bilgisayarınızda tek dosya türü olarak yedeklemeyi seçiniz.
Adım 15
Windows 10 sanal disk dosyasının adını ve konumunu değiştirmeden devam ediniz.
Adım 16
Guest işletim sistemini konfigüre ettikten sonra özet penceresinde yaptığınız ayarları kontrol ediniz ve Finish tıklayınız.
Adım 17
Sanal bilgisayarı hazırladıktan sonra guest işletim sistemini ve VMware Tools kurmanızı bildiren pencereyi kapatınız.
Adım 18
Sanal makineyi daha da ayrıntılı bir şekilde yapılandırmak için Edit Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarlarını Düzenle) tıklayınız.
Adım 19
Donanım alanından işlemcileri seçtikten sonra Virtualization Engine (Sanallaştırma Moturu) altındaki tüm özellikleri seçiniz.
- Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
- Virtualize CPU Performance Counters
- Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)
Adım 20
Sanal makineye Windows 10 ISO dosyası eklemek için CD/DVD donanımını seçiniz ve ardından Use ISO Image (ISO İmajı Kullan) seçeneğini etkinleştiriniz ve dosyanın konumunu belirtmek için Browse (Gözat) butonuna tıklayınız.
Kurulum medyasını indirdiğiniz konuma gidiniz ve Windows 10 ISO dosyasını seçiniz ve açınız.
Adım 21
Windows 10 sanal sisteminizde USB 3.x depolama aygıtlarınızı kullanabilmeniz için USB Controller aygıtının ayarlarından Compatibility (Uyumluluk) ayarını USB 3.1 olarak değiştiriniz.
Adım 22
Windows 10’u kurmaya başlamak için sanal makineyi çalıştırınız.
Adım 23
Linux bilgisayarınızda artık VMware sanallaştırma yazılımınızda Windows 10 sistemini kurabilirsiniz.
Sanal Makineyi Silme
Bir nedenden dolayı kurduğunuz sanal makineleri bilgisayarınızdan tamamen silmek istiyorsanız hem Workstation programının kütüphanesinden hem de host diskinizden ilgili VM’nin tüm dosyalarını kolayca silebilirsiniz.
VMware Workstation’ın Library (Kütüphane) kısmından kurulu olan sanal sistemlerinizi görebilirsiniz. Library kısmında guest sisteminizin üzerine sağ tuşla tıkladıktan sonra Manage (Yönet) / Delete from Disk (Diskten Sil) seçeneğine tıklayınız ve ardından Question (Soru) penceresinde silme işlemini onaylamak için Yes’e tıklayınız.
Son olarak, Linux sisteminize VM’yi kurduğunuz konuma gidiniz ve ilgili klasörün mevcut olup olmadığını kontrol ediniz.
Linux Mint PC’den VMware Workstation Kaldırma
Bilgisayarınızdan VMware Workstation kaldırmayı planladığınızda Linux sisteminizde terminali kullanarak bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Terminali açtıktan sonra “vmware-installer –list-products” komutunu yürütünüz ve hangi VMware ürünlerinin kurulu olduğunu kontrol ediniz.
vmware-installer --list-products
VMware yazılımını tamamen kaldırmak için terminalde “sudo vmware-installer -u vmware-workstation” komutunu yürütünüz ve yapılandırma dosyalarının da silinmesini onaylamak için onay kısmında No yazınız.
sudo vmware-installer -u vmware-workstation
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Mint / VM Versiyon | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
18 / 14 Pro | İzle | Görüntüle |
19 / 15 Pro | İzle | Görüntüle |
20 / 16 Pro | İzle | Görüntüle |
21 / 16 Pro | İzle | Görüntüle |
21 / 17 Pro (YENİ) | İzle | – |
Sık Sorulan Sorular (SSS/FAQ)
- Linux Mint için VMware Workstation ücretsiz mi?
- Kurulum sırasında Player sürümünü de yükleyecek miyim?
- VMware Workstation 17 Pro yüklemek için sistem gereksinimleri nelerdir?
- Workstation Pro & Player’ı kurduktan sonra ne yapmalıyım?
Sonuç
Sonuç olarak, VMware Workstation 17 Pro, Linux Mint 21 Vanessa üzerinde güçlü ve kullanıcı dostu bir sanallaştırma platformu sunar. Ayrıca, bu kılavuzdaki adımları izleyerek sanal makineleri sorunsuzca kurabilirsiniz.
Bununla birlikte, çift önyüklemeye gerek kalmadan birden fazla işletim sistemi çalıştırabilirsiniz. Ek olarak, ister sanallaştırmaya yeni başlayın ister bilginizi genişletmek isteyin rehberimizdeki adımlar size yardımcı olacaktır.
Kısacası, VMware Workstation’ın potansiyelini keşfederek bir bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kullanmanın rahatlığını yaşayın!