Kali Linux 2022 (2022.3) Üzerinde VMware Workstation 17 Pro Kurulumu

Bu yazımızda, Kali Linux 2022 (2022.3) işletim sistemi üzerinde sanal makine oluşturmak ve üzerinde Windows, Linux ve hatta macOS sistemleri çalıştırmaya izin veren VMware Workstation 17 Pro sanallaştırma yazılımı nasıl kurulur inceleyeceğiz.

Kali Linux 2022 Üzerinde VMware Workstation 17 Pro Kurulumu

Kali Linux 2022.3 Üzerinde Sanal Makine Kullanmak İçin VMware Workstation / Player 17 Nasıl Kurulur?

Kali Linux işletim sistemi, Defensive Offensive firması tarafından geliştirilen Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Bu Linux dağıtımı kendi içerisinde birçok ücretsiz araç sağladığı için network güvenliğine önem veren kişilerin ve siber güvenlikçilerin genellikle tercih ettiği bir dağıtımdır.

Kali Linux üzerinde VMware sanallaştırma yazılımını kurarak yeni sanal makineler oluşturabilir ve sanal makinelerin üzerinde Windows, Linux ve hatta macOS işletim sistemleri kurabilirsiniz. Eğer bir Linux kullanıcısı iseniz ve bazen bir Windows işletim sistemine ihtiyacınız varsa, bu yazılımı kullanmak en mantıklı yoldur.

VMware Workstation 17 Pro, VMware firmasının en güncel sanallaştırma programıdır. Bu sanallaştırma programını resmi websitesinden indirdikten sonra 30 gün ücretsiz olarak kullanabilir ve daha sonra onu satın alabilirsiniz. Eğer bu programı satın almak istemiyorsanız, ücretsiz versiyonu olan Player 17 Pro’yu kullanabilirsiniz.

VMware Workstation İndirme ve Kurma

Fiziksel bilgisayarınıza Kali Linux kurduktan sonra sistem ve ağ yöneticisiyseniz yapmanız gereken ilk işlerden biri Workstation yazılımını kurmaktır.

   Adım 1

Linux bilgisayarınıza VMware indirmek için https://www.vmware.com/products/workstation-pro/workstation-pro-evaluation.html resmi websitesini ziyaret ediniz ve ardından Workstation 17 Pro for Linux başlığındaki DOWNLOAD NOW (ŞİMDİ İNDİR) butonuna tıklayınız ve bundle uzantılı dosyayı PC’nize kaydediniz.

Websayfasındaki Download butonu aracılığıyla bundle dosyasını indirmek yerine Kali sisteminizde terminalde wget komutu ile de programı indirebilirsiniz. Bunu yapmak için CTRL + ALT + T’ye basınız ve terminali açınız ve ardından alttaki komutu yürütünüz.

cd ~/Downloads
wget https://download3.vmware.com/software/WKST-1700-LX/VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

VMware.Bundle Dosyasını İndirme

   Adım 2

VMware Workstation.bundle indirdikten sonra kurulum öncesinde sisteminizdeki yazılım listesini güncellemek için terminalde “sudo apt update” komutunu yürütünüz.

Paket listesini güncelledikten sonra VMware yazılımı için gerekli Linux kernellerini indirmek ve kurmak için terminalde “sudo apt install build-essential dkms” komutunu yürütünüz ve bağımlı paketlerin kurulmasını onaylamak için çıkan soruyu Y ile yanıtlayınız.

sudo apt update
sudo apt install build-essential dkms

VMware İçin Kernel Header Yükleme

   Adım 3

Linux kernellerini indirip kurduktan sonra Kali bilgisayarınıza indirdiğiniz bundle uzantılı setup dosyasını kurmak için terminalde “cd ~/Downloads” komutu ile Downloads (İndirilenler) konumuna gidiniz ve “ls” komutu ile klasörün içeriğini görüntüleyiniz.

VMwareWorkstation.bundle dosyasının izin haklarını düzenlemek için “chmod +x FileName.bundle” komutunu yürütünüz ve ardından kurulumu başlatmak için “sudo ./ FileName.bundle” komutunu yürütünüz.

chmod +x VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle
sudo ./VMware-Workstation-Full-17.0.0-20800274.x86_64.bundle

Bundle Dosyasını Kurma

   Adım 4

Bundle setup dosyasını kurduktan sonra başlat menüsünden VMware Workstation programını bulunuz ve çalıştırınız.

NOT: Eğer VMware Kernel Module Updater (VMware Kernel Modül Güncelleyici) açılıyorsa, belirtildiği gibi sisteminize Kernel Headers 5.18.0-kali5-amd64 paketini kurmanız gerekir. Kernel Headers 5.18.0-kali5-amd64.deb paketini ve bağımlı paketlerini de indirmek ve kurmak için terminalde alttaki komutu yürütünüz.

wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-headers-5.18.0-kali5-amd64_5.18.5-1kali6_amd64.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-headers-5.18.0-kali5-common_5.18.5-1kali6_all.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-kbuild-5.18_5.18.5-1kali6_amd64.deb | wget http://http.kali.org/pool/main/l/linux/linux-compiler-gcc-11-x86_5.18.5-1kali6_amd64.deb
sudo dpkg -i *.deb

VMware Workstation Çalıştırma

   Adım 5

VMware için gerekli paketleri indirip kurduktan sonra tekrar programı çalıştırdığınızda açılan VMware Kernel Module Updater penceresinde Linux kernellerini derlemek ve yüklemek için Install (Kur) butonuna tıklayınız ve açılan pencerede kullanıcı hesabı parolanızı yazınız ve Authenticate (Kimliği Doğrula) tıklayınız.

Linux kernellerini güncelledikten sonra Welcome to VMware Workstation penceresi açılacaktır. Bu pencerede, VMware programının son kullanıcı lisans anlaşmasını kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.

VMware Son Kullanıcı Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 6

Aynı şekilde, VMware OVF Tools Component for Linux lisans şartlarını da kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.

VMware OVF Tool Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 7

Workstation yazılımınızı her çalıştırdığınızda programın yeni sürümlerinin kontrol edilmesini istiyorsanız başlangıçta ürün güncellemelerini kontrol et penceresinde Yes’i seçiniz ve ardından Next’e tıklayınız.

Başlangıçta Güncellemeleri Denetlemeyi Etkinleştirme

   Adım 8

Bilgisayarınızda Workstation sanal makine programını kullanırken karşılaştığınız hataları VMware firmasına iletmek ve programın daha da geliştirilmesine destek olmak için VMware’s Customer Experience Improvement Program (VMware’in Müşteri Deneyimi Geliştirme Programı) (CEIP) katılmanızı öneririz.

VMware Müşteri Deneyimi Programına Katılmayı Onaylama

   Adım 9

VMware Workstation’ı satın aldıysanız lisans anahtarı penceresinde ürün anahtarınızı yazınız ve devam ediniz. Eğer bu programı 30 gün ücretsiz olarak denemek ve daha sonradan satın almayı planlıyorsanız I want to try VMware Workstation 17 for 30 days (VMware Workstation 17’yi 30 gün denemek istiyorum) seçeneğini seçtikten sonra Finish (Bitir) tıklayınız ve ardından parolanızı yazınız ve Authenticate butonuna tıklayınız.

Workstation Programını 30 Gün Denemek İstiyorum

   Adım 10

Linux PC’nize VMware Workstation’ı başarıyla kurduktan sonra Help (Yardım) / About (Hakkında) kısmından sürümünü kontrol edebilirsiniz.

Workstation Sürümünü Kontrol Etme

Yeni Sanal Makine Oluşturma

Kali Linux üzerine VMware Workstation kurduktan sonra programı çalıştırdığınızda yeni bir sanal makine oluşturmaya başlayabilirsiniz.

   Adım 1

VMware Workstation 17 Pro’yu açıktan sonra kullanıcı arayüzündeki seçeneklerden Create a New Virtual Machine (Yeni Bir Sanal Makine Oluştur) seçeneğine tıklayınız.

Kali'de Sanal Makine Oluşturma

   Adım 2

Açılan Virtual Machine Configuration (Sanal Makine Yapılandırma) penceresinde gelişmiş sanal bilgisayar hazırlamak için Custom (Advanced) / Özel (Gelişmiş) seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Gelişmiş Sanal Makine Oluşturma

   Adım 3

VMware programının son sürümüne göre sanal makine donanım uyumluluğunu yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

Donanım Uyumluluğu Sürümünü Yapılandırma

   Adım 4

Önce sanal makinenin ayarlarını yapmak ve daha sonra ISO dosyası eklemek için I will install the operating system later (İşletim sistemini daha sonra kuracağım) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

İşletim Sistemini Daha Sonra Kuracağım

   Adım 5

Hazırladığınız sanal bilgisayara kuracağınız işletim sistemi platformunu ve versiyonunu seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Guest İşletim Sistemini Seçme

   Adım 6

Sanal makinenin adını ve kurulum lokasyonunu yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

Sanal Makine Kurulum Lokasyonunu Yapılandırma

   Adım 7

Windows 10 sanal makinenin firmware türünü UEFI olarak ayarlayınız ve Next’e tıklayınız.

Firmware Türünü UEFI Olarak Değiştirme

   Adım 8

Host bilgisayarınızın işlemci aygıtına göre VM’niz için uygun bir sanal çekirdek değeri belirleyiniz.

Sanal İşletim Sayısını Ayarlama

   Adım 9

Windows 10 guest makinenin bellek boyutunu host bilgisayarınızın RAM kapasitesine göre yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

Sanal Bellek Boyutunu Ayarlama

   Adım 10

Host bilgisayarınızın bulunduğu mevcut ağ ortamına sanal makinenizi farklı bir IP ile bağlamak için NAT’ı seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Ağ Bağdaştırıcı Türünü NAT Olarak Yapılandırma

   Adım 11

Windows 10 sanal bilgisayarın I/O kontrolör türünü varsayılan seçenek olan LSI Logic SAS olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.

I/O Controller Türünü Varsayılanda Bırakma

   Adım 12

Windows 10 VM’nin sanal disk türünü performansı arttırmak amacıyla NVMe olarak yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

NVMe Disk Türünü Seçme

   Adım 13

Temiz bir Windows 10 kuracağınız için Create a New Virtual Disk (Yeni Bir Sanal Disk Oluştur) seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Disk Oluştur

   Adım 14

Sanal bilgisayarınıza kuracağınız programların boyutlarını ele alarak sanal disk boyutunu isteğinize göre yapılandırınız ve sanal diski host bilgisayarınızda tek dosya türü olarak yedeklemeyi seçiniz.

Sanal Disk Boyutunu Yapılandırma

   Adım 15

Windows 10 VM’nizin sanal disk dosyasının adını ve konumunu değiştirmeyiniz ve Next’e tıklayınız.

Sanal Disk Konumunu Yapılandırma

   Adım 16

Sanal makinenin donanım ayarlarını gözden geçiriniz ve sihirbazı kapatmak için Finish (Bitir) tıklayınız.

Sanal Sistemin Donanım Ayarlarını Kontrol Etme ve Sihirbazı Kapatma

   Adım 17

Sanal makinenizi yapılandırdıktan sonra üzerine bir guest işletim sistemi ve VMware Tools kurmanızı bildiren pencereyi kapatınız.

Guest Sistemler İçin VMware Tools Kurulum Bilgi Penceresini Kapatma

   Adım 18

Windows 10 sanal sisteminizi hazırladıktan sonra sanal donanım ayarlarını daha iyi yapmak için Edit Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarlarını Düzenle) seçeneğine tıklayınız.

Windows 10 Sanal Sistemin Ayarlarını Düzenleme

   Adım 19

Windows 10 VM’nin donanım ayarlarından Processors (İşlemciler) tıkladıktan sonra sağ panelde listelenen sanallaştırma özelliklerinin tümünü işaretleyiniz.

İşlemci Sanallaştırma Motoru Özelliklerini Etkinleştirme

   Adım 20

Hazırladığınız sanal makineye bir işletim sistemi kurmak için ISO imaj dosyasını veya bilgisayarınızın CD/DVD aygıtına kurulum medyasını takıp kurulum yapmanız gerekir.

Sanal bilgisayarınıza ISO dosyası kullanarak daha hızlı sistem kurabilmeniz için Use ISO Image (ISO İmajı Kullan) seçeneğini etkinleştiriniz ve Browse (Gözat) tıklayınız. Host sisteminize indirdiğiniz Windows 10 ISO imaj dosyasını seçiniz ve Open (Aç) butonuna tıklayınız.

Sanal Makineye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

   Adım 21

Windows 10 guest sisteminizde USB 3.x aygıtlarınızı kullanarak hızlı dosya transferleri yapabilmeniz için USB donanımına tıklayınız ve uyumluluk ayarını USB 3.1 olarak değiştiriniz.

USB Controller Türünü 3.1 Olarak Ayarlama

   Adım 22

Windows 10 sanal sisteminizi kurulum için çalıştırmak için Start up this guest operating system (Bu konuk işletim sistemini başlat) tıklayınız.

Windows 10 Guest Sistemi Çalıştırma

   Adım 23

Kali Linux bilgisayarınızda Windows 10’u sanal makineye kurarak Windows yazılımlarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Microsoft Windows 10 Kurulum Sihirbazı

Sanal Makineyi Silme

Sanal makineye kurduğunuz bir guest işletim sistemini bir nedenden dolayı silmeye karar verdiğinizde VMware kütüphanesinden bu işlemi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

VMware Workstation açınız ve sol paneldeki Library (Kütüphane) içerisinden silmek istediğiniz VM’ye sağ tuş tıkladıktan sonra Manage (Yönet) / Delete from Disk (Disk’ten Sil) seçeneğine tıklayınız ve ardından Question (Soru) penceresi açıldığında tüm dosyaların diskinizden silinmesini onaylamak için Yes’e tıklayınız.

Windows 10 VM’yi kurduğunuz lokasyona gidiniz ve kurulum klasörünün mevcut olup olmadığını kontrol ediniz.

Windows 10 Sanal PC'yi Sistemden Tamamen Silme

VMware Workstation Kaldırma

Kali bilgisayarınızdan VMware sanallaştırma yazılımını tamamen kaldırmaya karar verdiğinizde öncelikle varolan sanal makinelerinizi yedekleyebilir ve daha sonra programı kolayca silebilirsiniz.

Linux sisteminizde terminali açınız ve öncelikle sisteminizde kurulu VMware ürünlerini listelemek için “sudo vmware-installer –list-products” komutunu yürütünüz.

vmware-installer --list-products

Sisteminizde VMware Workstation programının kurulu olduğunu olduğunu kontrol ettikten sonra programı kaldırmak için terminalde “sudo vmware-installer -u vmware-workstation” komutunu yürütünüz. Bu işlemden sonra başlat menüsünde arama çubuğuna VMware yazınız ve program ile ilgili tüm uygulamaların kaldırıldığını kontrol ediniz.

sudo vmware-installer -u vmware-workstation

VMware Workstation Yazılımını Kaldırma

   Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Kali / VM Versiyon
YouTube Video
Slayt
2018 / 15 Pro
2022.1 / 16.2 Pro
2022.3 / 16.2 Pro
2022.3 / 17 Pro (YENİ)

 

   İlgili Yazılar


Debian’da VMware Kurulumu
♦ Linux Mint’te VMware Kurulumu
Ubuntu’da VMware Kurulumu
Linux İçin VMware İndir
VM’ye Kali Kurulumu

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir