WWW Nedir, Ne İşe Yarar?

WWW (World Wide Web/Dünya Çapında Ağ), bilgisayar biliminde kullanılan bir terimdir. İnternet üzerinden bağlanan ve erişilebilen bir hipermetin veya hiper ortam belgeleri sistemidir.

WWW Tanımı, Açılımı ve Özellikleri

WWW (World Wide Web / Dünya Çapında Ağ) Nedir?

WWW, metin, grafik, ses ve video biçimindeki bilgileri ve diğer dosyalara bağlantılar içeren Web siteleri veya Web sayfaları adı verilen bir dosya koleksiyonudur. Dosyalar, aktarım protokolünü, makinenin Internet adresini ve dosya adını belirten evrensel bir kaynak bulucu (URL) ile tanımlanır.

Google Chrome veya Microsoft‘un Internet Explorer gibi tarayıcı adı verilen bilgisayar programları, bu dosyaları almak için HTTP protokolünü kullanır. Ayrıca, animasyon veya sanal gerçeklik (VRML) gibi sürekli yeni dosya türleri geliştirilmektedir.

Yakın zamana kadar, okuyucuların her yeni dosya türünü ele alacak şekilde özel olarak programlanmaları gerekiyordu. Sun Microsystems’dan Java gibi programlama dilleri, tarayıcıların bu yeni tür bilgileri işleyebilecek yardım programları yüklemelerine olanak tanır.

Bir web tarayıcısı kullanarak, kullanıcı metin, resim, video veya diğer multimedya içeriği içerebilen web sayfalarından oluşan web sitelerini görüntüler ve köprüler kullanarak gezer.

Web, 1989 yılında İngiliz Tim Berners-Lee ve Belçikalı Robert Cailliau tarafından İsviçre’nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırmalar Teşkilatı’nda (CERN) çalışırken kuruldu ve 1992’de yayınlandı.

O zamandan beri Berners-Lee, web sayfalarının oluşturulduğu biçimlendirme dilleri gibi Web standartlarının geliştirilmesine rehberlik etmekte aktif bir rol oynamıştır ve son yıllarda anlamsal bir Web vizyonunu savunmuştur.

WWW Diğer Tanımları

1) Web Sayfası

Genellikle HTML biçiminde olan ve diğer web sayfalarına köprüler içerebilecek belge veya bilgi kaynağıdır. Adı geçen web sayfasına fiziksel bir cihazdan, bir intranetten veya İnternet’ten erişilebilir.

2) Web Sitesi

Genellikle World Wide Web’deki bir etki alanı veya alt etki alanı için ortak olan web sayfaları kümesidir.

3) Web Sunucusu

Köprüler, web sayfaları veya HTML sayfaları dediğimiz şeyi aktarmak için HTTP protokolünü uygulayan bir servis veya programdır. Bu ad, bu programı çalıştıran bilgisayara da verilir.

4) Web 2.0

Geleneksel uygulamaların son kullanıcı odaklı web uygulamalarına doğru evriminin temsilidir. Web 2.0 tam olarak teknoloji değil, bir tutumdur.

5) Web 3.0

Web 3.0 terimi ilk olarak 2006’da Web 2.0 eleştirmeni ve AJAX gibi teknolojilerle ilişkilendirilmiş Jeffrey Zeldman’ın bir makalesinde yer aldı. Şu anda Web 3.0’ın ne anlama geldiği ve doğru tanımın ne olduğu konusunda önemli tartışmalar var.

Temel Standartlar

  1. HTTP (Köprü Metni Aktarım Protokolü)
  2. HTML (Köprü Metni İşaretleme Dili)
  3. URL (Tekdüzen Kaynak Bulucu)

WWW Özellikleri

  1. İstemci-Sunucu Modeli
  2. Çoklu protokol desteği
  3. Tüm bilgilere erişmek için tek bir yazılım parçası
  4. Tekdüzen URL adlandırma düzeni
  5. Hipermetin ve Hiper Ortam
  6. Evrensel dil olarak HTML
  7. Uzayabilirlik

WWW Tarihi

1989 yılında Tim Berners-Lee ve ekibi CERN Laboratories’de World Wide Web’i oluşturdu. İlk hedefi, internet üzerindeki herhangi bir yerden hiper ortam belgelerine erişmek için birleşik bir yöntem sunmaktı. İlk grafik ekranın ortaya çıkmasıyla birlikte kullanımı genişledi.

Toplumun daha az kesimi, çevrimiçi dünyanın patlayıcı büyümesiyle şu ya da bu şekilde etkilenmedi.

Rakamlar değişmekle birlikte, bazı çalışmalar 1.7 milyara yakın kişinin veya dünya nüfusunun neredeyse %25’inin çevrimiçi kullanıcıları olduğunu tahmin ediyor.

BBC’ye, yirmi yıl önce İngiliz Tim Berners-Lee web’i “sadece ihtiyaç duyduğu için” icat etti. O andan itibaren dünya bir daha asla eskisi gibi olmadı.

Carlos Gardel’i sevdiği tango Volver’da “Bu yirmi yıl hiçbir şey …” dedi. Ve belki de dünya tarihinin birkaç bölümünde, son yirmi yılda küresel internet ağının baş döndürücü gelişiminde olduğu gibi uygun bir ifadedir.

Ağda, 20. yüzyılın başında otomotiv endüstrisi ile olanlara benzer bir şey oldu. On yıllar önce var olan bir buluş, potansiyeline ancak birisi onu nasıl kitleyeceğini anladığında ulaştı.

Otomotiv durumunda Henry Ford, T modelini milyonlarca tüketicinin o zamana kadar milyonerlerin basit mekanik merakları satın alabileceğini tasarlayarak başardı.

Benzer şekilde, Berners Lee’nin World Wide Web’in icadı, on yıllar önce ABD Savunma Bakanlığı’ndan bilim adamları tarafından oluşturuldu. Sonrasında küçük bir topluluktan bilim adamları ve uzmanları pek heyecanlandıran interneti aniden yüz milyonlarca insanın kullanabileceği bir araç haline getirdi.

World Wide Web aracı, daha önce yalnızca karmaşık bilgisayar kodlarıyla erişilebilir. Ancak yalnızca bir ‘tık’ uzakta olan çevrimiçi dünyayı sağlamayı başardı.

Ağın Devleri

Sanayi çağında iş devleri, şirketlerine soyadlarını verdi. Rockefeller, Vanderbilt, Carnegie veya Ford gibi isimler bu dönemin simgeleriydi. Ayrıca, bu gelenek yeni nesil mega şirketlere ilham verdi.

Belki de az sayıda firma, Google gibi genişlemeyi daha iyi yansıtır. 1996’da Stanford Üniversitesi’nden iki doktora öğrencisi tarafından kuruldu. Öğrenciler Sergey Brin ve Larry Page, internet arama motorları pazarını hızla kontrol etti.

Google’ın değeri 2020’de 320 milyar dolara ulaştı ve büyümeye devam ediyor. Google, reklam, medya, ticaret ve kültürde bir titan oldu. Ayrıca, ağ kullanıcıları arasında yaygın olarak bilinir.

Dünya çapında dillerde ‘google’ fiilinin kabul edilmesi tesadüf değildir. Sanayi Devrimi gibi, ağ devriminin de savunucuları ve eleştirmenleri var. Çevrimiçi dünyanın ekonomik genişlemesi, birçok kişiyi etkiledi.

Örneğin, Amazon binlerce kitapçıyı iş yapamaz hale getirdi. Kayıt ve gazete endüstrileri ağın ilerlemesinden rahatsız oldu. Wikipedia’nın genişlemesi, geleneksel ansiklopedilerin cazibesini azalttı.

Ayrıca, kültürel ve siyasi sonuçlar da var. Twitter kurucuları, icadının kapalı toplumlardaki hareketleri nasıl etkilediğini gördü. Ancak, birçok kişiye ses vermesi, istenmeyen fikirlerin yayılmasına da neden oldu.

Sosyal Ağlar

Bu arada çevrimiçi sosyal medya, değerleri, hobileri ve ilgi alanlarını paylaşan ırk, sınıf veya menşe yeri ne olursa olsun bireyleri bağlama potansiyeline sahiptir.

Bununla birlikte, birçoğu en önemli üssü belki de Facebook olan bu ağların sosyal etkileşimi önemsizleştirdiğinden ve bazen milyonlarca kullanıcının gizliliğine itiraz etmekle tehdit ettiğinden şikayet ediyor.

Matbaa gibi, web de bilginin, daha fazla bilgi kaynağının çok daha fazla kişiye ulaşmasını sağladı.

Günümüz küresel ağ, bazı tehlikeli yerlere ve diğer muhteşem yerlere sahip bir şehir gibidir diyebiliriz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir