Solaris İşletim Sistemi Nedir?

Solaris, başlangıçta Sun Microsystems ve daha sonra Oracle Corporation tarafından SunOS’un halefi olarak 1992’den beri geliştirilen Unix benzeri bir işletim sistemidir. 2010 yılında, Oracle, Sun’ı satın alarak bu sistemi Oracle Solaris olarak yeniden adlandırdı.

Solaris İşletim Sistemi Nedir?

Solaris ve OpenSolaris İşletim Sistemi

Resmi olarak onaylanmış bir Unix sistemidir ve sunucular ve iş istasyonları için SPARC ve X86 mimarileri üzerinde çalışır.

Tarihi

Sun’ın ilk işletim sistemi 1983’te ortaya çıktı ve başlangıçta SunOS olarak adlandırıldı. Şirketin kurucularından biri, Berkeley Üniversitesi’nde UNIX BSD sistemi üzerine çalışan bir programcıdır.

Daha sonra bu işletim sistemi, Sistem V’in işlevlerini birleştirdi ve pratik olarak tamamen Sistem V’ye dayanan bir işletim sistemi haline geldi.

System V tabanlı bu sürüm 1992’de yayınlandı ve ilk olarak Solaris, daha spesifik olarak Solaris 2 olarak adlandırıldı. Önceki sürümlere geriye dönük uyumlu olması açısından Solaris 1 adı verildi.

SunOS bundan böyle ancak bu yeni Solaris işletim ortamının çekirdeği olarak işlem sağlayacaktır. Böylece Solaris 2, SunOS 5.0’ı içeriyordu.

Daha sonra, işletim sisteminin çekirdeği ve genel olarak işletim ortamı arasında bir ayrım yapılır ve Apache veya DTrace gibi diğer paketler de eklenerek geliştirilir.

Bu özelliğe örnek olarak Solaris 8, SunOS 5.8’i içermektedir.

Özellikleri

Solaris, SPARC ve X86’yı (AMD64/EM64T dahil) desteklediği mimariler için ortak bir kod tabanı kullanır.

Ayrıca 2.5.1 sürümünde PowerPC mimarisine taşındı, ancak port’u hemen piyasaya sürüldüğünde iptal edildi. Itanium donanım desteği için çalışmalar yapılmıştır, ancak hiçbir zaman piyasaya sürülmedi.

Sun ayrıca Linux ABI’lerini Solaris 10’da uygulamayı ve Linux Nesne Kodunun x86 platformunda yerel olarak çalışmasına her iki işletim sisteminin de Yürütülebilir ve Bağlanabilir Biçim kullanmasıyla kolaylaştırmaya izin verdi.

Bu sistem çok sayıda CPU’yu destekleyen SMP (Symmetric Multiprocessing/Simetrik Çoklu İşlem) için çok uygun bir üne sahiptir.

Sun, Solaris 7’den beri 64 bit SPARC uygulamaları için destek sağladı.

Tarihsel olarak Solaris, Sun’ın birleşik paket olarak tasarlandığı ve tanıtıldığı donanım platformu SPARC ile sıkı bir şekilde entegre edilmiştir.

2.1 sürümünden bu yana x86 sistemlerini de destekledi ve AMD64 göz önünde bulundurularak Sun’ın AMD64 mimarisine dayalı 64 bit Emtia CPU’larının kullanılabilirliğinden yararlanmasına izin verdi.

Sun, AMD64’e dayalı giriş seviyesi iş istasyonları ile Solaris’i yoğun bir şekilde geliştirdi. Fakat, SPARC mimarisine dayalı iş istasyonları geliştirmeyi bırakarak bunları Intel Core 2 ve AMD64 tabanlı modellerle değiştirdi.

Solaris işletim sistemi için ilk masaüstü ortamı OpenWindows’du fakat 2.5 sürümü ile bu CDE ile değiştirildi.

Sürüm 10’da, varsayılan olarak GNOME masaüstü ortamı kullanılmaktadır.

OpenSolaris

OpenSolaris, 2005 yılında, şu anda Oracle’ın bir parçası olan Sun Microsystems’ın tescilli Solaris sürümü temel alınarak geliştirildi.

Solaris kaynak kodu, CDDL (Common Development and Distribution License/Ortak Geliştirme ve Dağıtım Lisansı) lisansı altında OpenSolaris adı altında bir Özgür Yazılım projesi olarak yayınlanmıştır.

CDDL lisansı OSI (Open Source Initiative/Açık Kaynak Girişimi) ve FSF tarafından Özgür Yazılım lisansı olarak onaylanmıştır fakat GPL uyumlu değildir.

OpenSolaris sistemi 14 Haziran 2005’te Solaris kod geliştirme tabanı kullanılarak güçlendirildi. Dolayısıyla, ikili ve kaynak kod sürümleri ücretsiz olarak indirilebilir ve lisanslanabilir.

OpenSolaris bir işletim sisteminden çok daha fazlası olmasının sebeplerinden en önemlisi bir kullanıcı topluluğu oluşturması ve geliştirmesidir.

OpenSolaris, Unix System V temel kodundan türetilmiştir, ancak sistemin çoğu 1990’ların başlarından beri değiştirilmiştir ve System V’nin mevcut kaynak koduna sahip tek türevidir.

OpenSolaris’e ayrıca Xen desteği gibi farklı özellikler de eklendi. Sun, yeni Solaris sistemlerinin de OpenSolaris ele alınarak güçlendirileceğini söyledi.

Geliştirme Sürümü

Kod tabanı, 1980’lerin sonunda 2.0 sürümü olarak piyasaya sürülen çalışmaların başlamasından bu yana sürekli yenilenmekte ve geliştirilmektedir.

Geliştirme sürümü piyasaya sürülmeden önce bir anlık görüntüsünü yayınlanır ve daha sonra bir spin-off projesi olarak korunur.

Söz konusu projede yapılan güncellemeler ve iyileştirmeler, bir sonraki resmi sürüm çıkana kadar yılda birkaç kez oluşturulur ve sunulur.

Solaris’in geliştirilmekte olan sürümleri Nevada olarak isimlendirilir.

Solaris Express programı adı altında, geliştirme sürümünün görüntüsü artık ayda bir kez indirilmesine ve sistemin piyasaya sürülmesine izin verilerek sistemin kalitesini ve istikrarını test edilmesine izin verilir.

Solaris 10

Solaris 10, Sun Microsystems tarafından geliştirilen işletim sisteminin en son sürümüdür ve tescilli bir yazılımdır. Bu işletim sistemi OpenSolaris adı verilen ücretsiz bir yazılım projesi olarak piyasaya sürülmüştür.

Önceki tüm sürümleri kapatıldığından bu Sun için yeni bir geliştirmedir. Bu sürümü CDDL Ortak geliştirme ve dağıtım lisansı altında dağıtmayı planladılar.

Sun Solaris, SPARC 32 ve 64 bit mimaride veya x86 işlemcilerde çalışır.

Kendini Onarma Özelliği

Sun, Solaris işletim sisteminin çekirdeğine PSH (Predictive Self-Healing Technology/Öngörücü Kendi Kendini Onarma Teknolojisi) adı verilen bir sistem yerleştirdi.

Bu PSH özelliği sayesinde sistemin riskler azalır ve ekipmanın kullanılabilirliği artar.

Ayrıca, PSH, sistemlerde gelecekteki büyük tehlikelerden kaynaklanan hasarı azaltmak ve bunun sonucunda çalışmama süresini azaltarak zamandan ve paradan tasarruf etmek için önlemler alır.

Bilindiği gibi, bir işletim sisteminin temel amacı, bir bilgisayarı kontrol etmektir ve bilgisayarın donanımını koordine eder ve düzenler, donanım hatalarını ve veri kaybını yönetir.

Bu nedenle Sun şirketi, sistem hatalarından kaçınmak ve neden olabilecek hasarı en aza indirmek olan PSH’yi oluşturdu.

DTrace Özelliği

Dinamik izleme olarak adlandırılan bu özellik, gerçek zamanlı performans sorunlarını inceler ve daha yavaş performans gösteren alanlara erişebilen akıllı sistem probları kullanarak darboğazlara erişir.

Ayrıca, çekirdeğin ve uygulamanın etkinliğini daha iyi incelemeye izin verir.

Konteyner Özelliği

Birçok özel yürütme ortamı temel donanımdan bağımsız olarak kendi kimliğine sahiptir, böylece konsolidasyonu basit, güvenilir ve güvenli bir süreç haline getirir.

Sistem kaynakları sanallaştırıldığından, donanım kullanımını artırabilir.

Dosya Sistemi

Solaris işletim sisteminin dinamik dosya sistemi olan ZFS, karmaşık depolama konseptlerini otomatikleştiren ve birleştiren kolay yönetim sağlarken, diğer yandan veri bozulmasını tespit eden ve düzelten 64 bit toplamlarla tüm verileri korur.

İlk 128 bit dosya sistemidir, 32 veya 64 bit sistemlerden 16.000 milyon kat daha fazla kapasite sunduğu için, neredeyse sınırsız depolama kapasitesine sahiptir.

Güncelleme Desteği

Solaris sistemini kullanan kullanıcılar, yeni işletim ortamının yenilikleri ile güncel olmalarını sağlayacak bir güncelleme servisine sahiptir.

Uyumluluk

Solaris’in önceki sürümlerinde yazılan uygulamaların uyumluluk kapsamı yeni sistemler üzerinde geçerli olması muazzam bir özelliktir. Ayrıca bu sistemlerde GNU/Linux uygulamalarını doğal olarak çalıştırabilirsiniz.

   İlgili Yazılar


ULTRIX
GCC Nedir?
Emacs
UNIX
FreeBSD

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir