Emacs Nedir?

GNU Emacs, genişletilebilir, özelleştirilebilir bir metin düzenleyicisidir ve ayrıca bundan çok daha fazlasıdır. Özünde, metin düzenleme için uzantıları olan Lisp programlama dilinin bir lehçesi olan Emacs Lisp yorumlayıcısı vardır.

Emacs Nedir?

Emacs Metin Editörü Nedir?

GNU Emacs özellikleri şunları içerir:

  1. Düz metin, kaynak kodu ve HTML dahil olmak üzere çok çeşitli dosya türleri için sözdizimi renklendirme dahil içerik tabanlı metin düzenleme modları.
  2. Yeni kullanıcılar için bir eğitim de dahil olmak üzere tam yerleşik belgeler.
  3. Tüm Avrupa, Rusça, Yunanca, Japonca, Çince, Korece, Tayca, Vietnamca, Lao, Etiyopya ve bazı Hint “Latin” karakterleri de dahil olmak üzere birçok dil ve karakterleri için destek.
  4. Proje yöneticisi, posta ve haber okuyucu, arayüz hata ayıklayıcısı, takvim ve daha fazlası dahil olmak üzere başka işlevler ekleyen birçok uzantı. Bu uzantıların çoğu GNU/Emacs ile dağıtılır; diğerleri ayrı olarak mevcuttur.
  5. İlk olarak 1976 yılında MIT AI laboratuvarlarının Uyumsuz Zaman Paylaşımı Sisteminde (ITS-) TECO makrolarının bir koleksiyonu olarak uygulandı.
  6.  Adı ilk olarak “Editor MACroS” kısaltması olarak seçilmiştir. Emacs’ın bu sürümü, ilk olarak 1984 yılında yazılmıştır ve aktif olarak geliştirilmiştir.

Sürümler

Mevcut Kararlı Sürüm: 26.3 (2019-08-28).

GTK+ araç seti desteği, geliştirilmiş fare desteği, yeni bir klavye makro sistemi, gelişmiş Unicode desteği ve X’te sürükle ve bırak işlemleri, ayrıca grafik dahil birçok yeni mod ve paket de dahil olmak üzere çok çeşitli yeni özelliklere sahiptir. GDB, Python modu, Calc matematiksel aracı ve uzak Tramp dosya düzenleme sistemi ve gelişmiş Unicode desteği için kullanıcı arayüzünü destekler.

Geliştirme kaynaklarına savannah.gnu.org’da barındırılan CVS deposu aracılığıyla erişilebilir.

Sürüm Geçmişi

Emacs’ın son iki sürümünü şu tarihlerde yayınlandı:

  • 2019-08-28: 26.3 released
  • 2019-04-12: 26.2 released

Tüm dağıtımların sürümlerinin çıkış tarihleri için https://www.gnu.org/software/emacs/history.html adresini ziyaret ediniz.

Desteklenen Platformlar

Makine tipi dikkate alınmaksızın aşağıdaki işletim sistemlerinde çalıştırılabilir:

Ayrıca Berkeley Unix (BSD) 4.1-4.4, Microport, SCO Unix, System V, Uniplus 5.2 ve Xenix’in 0 – 4.0.4 sürümleri de dahil olmak üzere diğer işletim sistemlerini de destekler.

Üreticinin geliştirdiği özel işletim sistemlerini çalıştıran bazı eski makine türlerini destekleyen kodlar vardır; ancak, çoğu durumda, hala işe yarayıp yaramadığını bilmiyoruz.

Kesin referans, GNU Emacs ile birlikte dağıtılan MACHINES dosyasıdır. Bu dosya ayrıca, bu tür sistemlerde GNU Emacs’ı derlemek için gereken özel gereksinimleri de listeler.

GNU Emacs, http://ftp.gnu.org/pub/gnu/emacs/ adresinden veya bir GNU aynasından elde edilebilir. GNU Emacs geliştirme kaynakları savannah.gnu.org’da barındırılan CVS deposunda mevcuttur.

Belgeleme

Basılı kılavuzlar satın alınabilir. Özgür Yazılım Vakfı (FSF) iki kılavuz yayınlar: Manual ve Lisp Programlamaya Giriş. Üçüncü bir kılavuz olan Lisp Referans Kılavuzu, şu anda baskısı yok.

Emacs Kılavuzu, Lisp Programlamaya Giriş ve Lisp Başvuru Kılavuzu çevrimiçi olarak okunabilir.

Farklı belgeler için daha büyük modlara ve diğer isteğe bağlı Emacs özelliklerine sahip diğer kılavuzlar da çevrimiçi olarak mevcuttur.

Belirtilen tüm kılavuzlar, Emacs’ın kendisinden Bilgi dokümanları formatında incelenebilir. Dağıtım ayrıca kılavuzlar için eksiksiz kaynak kodunu ve birden çok dilde Referans Mektubunu içerir.

Sık sorulan sorular çevrimiçi olarak HTML veya düz metin olarak okunabilir. Savannah sayfası, geliştirme kaynaklarına CVS erişimi de dahil olmak üzere ek bilgileri içerir.

Wiki, Lisp kodunu ve stiliyle ilgili soru ve cevapları toplayan bir topluluk web sitesidir.

   İlgili Yazılar


UNIX Nedir?
Vim
PlayOnLinux
HTML
Ubuntu

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir