Unix taşınabilir, çok görevli ve çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Prensip olarak 1969 yılında Ken Thompson, Dennis Ritchie ve Douglas McIlroy da dahil olmak üzere AT&T Bell Laboratories’de çalışan bir grup tarafından geliştirildi.
UNIX İşletim Sistemi Nedir?
2009 yılına kadar, UNIX marka sahibi bir endüstri standardizasyon konsorsiyumu olan The Open Group’du. Mart 2010 itibariyle ve uzun bir yasal savaştan sonra, bir kez daha Novell Inc.’in malı oldu.
Yalnızca Tek UNIX Özelliği tarafından onaylanmış tam uyumlu sistemlere UNIX adı verilebilir.
Terim genellikle Unix veya UNIX Sürüm 7 veya Sistem V özelliklerine sahip bir işletim sistemi için kullanılır.
Tarihi
1960’ların sonunda, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, AT&T Bell Laboratuvarları ve General Electric, GE-645 model ana bilgisayarda çalışacak şekilde geliştirilen Multics (Multiplexed Information and Computing Service) adlı deneysel bir işletim sistemi üzerinde çalışıyordu.
Projenin amacı, Güvenlik Politikalarındaki gelişmeler de dahil olmak üzere birçok yeniliği içeren geniş bir etkileşimli işletim sistemi geliştirmekti.
Proje üretim versiyonlarını doğurmayı başardı, ancak ilk versiyonların performansı düşüktü. AT&T Bell Labs, kendini ayırmaya ve kaynaklarını diğer projelere adamaya karar verdi.
Bell Labs ekibindeki programcılardan biri olan Ken Thompson, GE-635 bilgisayarında çalışmaya devam etti ve Space Travel adlı bir oyun yazdı. Ancak, oyunun General Electric makinesinde yavaş olduğunu ve her oyun için 75 dolar gibi bir şey olduğunu çok pahalı buldu.
Böylece Thompson, Assembly PD’deki Dennis Ritchie’nin yardımıyla DEC PDP-7 bilgisayarında çalışacak programı yeniden yazdı.
Bu deneyim, Multics projesi için geliştirdiği çalışmalarla birlikte Thompson’ın DEC PDP-7 için yeni bir işletim sistemi oluşturmaya başladı.
Thompson ve Ritchie, Bellds’de Rudd Canaday dahil bir grup programcıyı hem Dosya Sistemini hem de çoklu görev işletim sistemini geliştirmeye yönlendirdi.
Yukarıdakilere bir shell ve küçük bir program seti eklediler. Proje, sadece iki kullanıcıya hizmet sağladığı için UNICS, Acronym Uniplexed Information and Computing System olarak adlandırıldı.
Bu kısaltmanın yazarı Brian Kernighan’a atfedilmiştir, çünkü o bir Multics hack’idir. UNICS’yi hadım edilmiş bir MULTICS sistemi olarak gören bir kelime oyununun popülaritesi göz önüne alındığında, isim UNIX olarak değiştirildi ve bu güne kadar devam eden mirasa neden oldu.
O ana kadar Bell Laboratories’den herhangi bir finansal destek olmamıştı, ancak Bilgisayar Bilimleri Araştırma Grubu, UNIX’i PDP-7’den daha üstün bir makinede kullanmaya karar verdiğinde değişti.
Thompson ve Ritchie, bir PDP-11/20 makinesinde UNIX’e sözcük işlemeye izin verecek araçlar ekleme talebine uymakta başarılı oldular ve bunun sonucunda Bell Labs’tan finansal destek aldılar.
Böylece, ilk kez, 1970 yılında, UNIX işletim sistemi bir PDP-11/20’de resmen konuşuldu. Metinleri biçimlendirmek için bir program ve bir Metin Düzenleyici içerir.
Hem işletim sistemi hem de programlar PDP-11/20’nin assembly dilinde yazılmıştır. Hem işletim sistemi hem de akış sistemi ve metin düzenleyiciden oluşan bu ilk “kelime işlemci sistemi” Bell Laboratuarlarında aldıkları patent başvurularını işlemek için kullanıldı.
Kısa süre sonra, akış dizgileri etkinleştiren ilk elektronik yayıncılık programı olan Troff’a dönüştü. 3 Kasım 1971’de Thomson ve Ritchie bir programlama kılavuzu yayınladılar.
1972’de UNIX’in yeniden yazılmasına karar verildi, ancak bu sefer Programlama Dili C idi. Bu değişiklik, UNIX’in diğer bilgisayarlarda çalışmak üzere kolayca değiştirilebileceği ve böylece diğer programcılar tarafından diğer varyasyonların geliştirilebileceği anlamına geliyordu.
Şimdi kod daha özlü ve kompakttı, bu da geliştirme hızının artmasına neden oldu. AT&T, UNIX’i ABD hükümeti de dahil olmak üzere üniversitelere ve şirketlere lisans yoluyla sunmuştur.
Bu lisanslardan biri UC Berkeley merkezli Bilgi İşlem Bölümü’ne verildi.
1975’te bu kurum, AT&T ailesi için güçlü bir rekabet haline gelen Berkeley Yazılım Dağıtımı (BSD) olarak bilinen kendi yedek ürününü geliştirdi ve yayınladı.
Bu arada AT&T, işletim sisteminin ticari olarak kullanılması için Unix Systems Laboratories adlı bir iş bölümü oluşturdu. Geliştirme, 1975 yılında 4, 5 ve 6 sürümlerinin sunulmasıyla devam etti.
Bu sürümler, geliştirmeye kod tabanına göre modüler bir yönlendirme sağlayan ve geliştirme hızını daha da artırmayı başaran Pipes’i içeriyordu. 1978 gibi erken bir tarihte, çeşitli enkarnasyonlarından biriyle yaklaşık 600 veya daha fazla makine çalışıyordu.
Yaygın olarak dağıtılan orijinal UNIX’in son sürümü olan Sürüm 7, 1979’da tedavüle girdi. 1980’lerde 8, 9 ve 10 sürümleri geliştirildi, ancak yeni işi açıklayan raporlara rağmen, tirajları birkaç üniversite ile sınırlıydı.
Bu araştırmanın sonuçları, Bell Laboratuarları tarafından yapılan araştırmalarda UNIX’in halefi olarak tasarlanan yeni bir taşınabilir ve dağıtılmış işletim sistemi olan Bell Labs’tan Plan 9’un oluşturulmasına temel oluşturdu.
AT&T daha sonra ticari boya çeşidi olarak versiyon 7’ye dayanan UNIX Sistem III’ün geliştirilmesine başladı ve böylece ürünü doğrudan sattı. İlk versiyon 1981’de piyasaya sürüldü.
Buna rağmen, yan kuruluş Western Electric, yedinciye kadar farklı versiyonlara dayanan Unix’in eski versiyonlarını satmaya devam etti.
Karışıklığı tüm ıraksak sürümlerle sona erdirmek için AT&T, 1983’te Unix System V Sürüm 1’e yol açarak farklı üniversiteler ve şirketlerde geliştirilen çeşitli sürümleri birleştirmeye karar verdi.
Bu sürüm, Berkeley’deki California Üniversitesi’nde Berkeley Yazılım Dağıtımı tarafından geliştirilen Vi editörü ve curses kütüphanesi gibi özellikler içeriyordu. Ayrıca DEC şirketinin VAX makineleriyle uyumluluğu vardı.
1993’te Novell şirketi, fikri mülkiyetiyle birlikte AT&T’nin Unix Systems Laboratories bölümünü satın aldı.
Bu, Unix Systems Laboratories’in mahkemelerde BSD’ye telif hakkı ihlali, sırların ifşası ve ticari marka ihlali nedeniyle dava açtığı hassas bir zamanda gerçekleşti.
BSD sadece davayı kazanmakla kalmadı, aynı zamanda BSD kodunun büyük bölümlerinin yasadışı olarak UNIX Sistem V’e kopyalandığını keşfederek tabloları değiştirdi.
Aslında Novell’in fikri mülkiyeti birkaç kaynak dosyaya düşmüştü. Karşılık gelen dava, Novell’in talebi üzerine gizli kalan mahkeme dışı bir çözümle sonuçlandı.
Aynı zamanda, Linus Torvalds adlı bir bilgisayar bilimi öğrencisi, UNIX’in birçok işlevselliğini taklit eden ve 1991’de Linux adı altında açık kaynak formunda serbest bırakan Intel X86 işlemci mimarisine sahip bilgisayarlar için bir çekirdek geliştirdi.
1992’de GNU Projesi, programların yanında Linux çekirdeğini kullanmaya başladı.
1995 yılında Novell ticari bölümünü Santa Cruz Operation (SCO) sattı ve görünüşe göre yazılımdaki bazı fikri mülkiyet haklarını saklı tuttu.
SCO, bir süredir OpenUnix olarak yeniden adlandırılan ancak UnixWare adına geri dönen ürünü üzerinde System V’yi pazarlamaya devam ediyor.
Kısaltmalar
Bu proje başlangıçta UNICS olarak, Uniplexed Information and Computing System kısaltması olarak vaftiz edildi, çünkü sadece iki kullanıcıya hizmet verdi. Bu kısaltmanın yazarı Brian Kernighan’a atfedilmiştir, çünkü o bir Multics hack’idir.
UNICS’yi hadım edilmiş bir MULTICS sistemi olarak gören bir kelime oyununun popülaritesi göz önüne alındığında, isim UNIX olarak değiştirildi ve bu güne kadar devam eden mirasa neden oldu.
Bu işaret yalnızca bu kuruluşun “Tekli Unix Spesifikasyonu” na uyan ve yerleşik telif haklarını ödeyen işletim sistemlerine uygulanabilir.
Aynı zamanda, GNU/Linux, Mac OS X, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD gibi, son tüketici için pahalı olan veya ürüne serbestçe dağıtılan ürünler için sertifika istemeyen POSIX tabanlı çok kullanıcılı sistemler için de geçerlidir.
Aileler
Bu kısa tarihsel incelemeden çıkarılabileceği gibi, işletim sisteminin yıllar içinde bağımsız olarak gelişen birkaç ailesi vardır.
Her aile, fikri mülkiyetteki farklılıkları kadar teknik farklılıklarıyla da ayırt edilmez. Tüm ailelerin doğrudan veya dolaylı olarak diğer aileler tarafından kontamine olduğu gözlenmektedir.
En önemli UNIX aileleri
AT&T: Saf ve orijinal olarak kabul edildi. En önemli işletim sistemleri UNIX System III ve System V’dir.
BSD: UNIX’in Berkely’e lisanslanmasından kaynaklandı. BSD, sürüm 4’te AT&T kaynaklı IP’yi içermeyecek şekilde yeniden yazılmıştır. İnternete yol açan TCP/IP protokollerinin ilk uygulaması TCP/IP BSD yığınıdır.
AIX: Bu aile, UNIX System III’ün IBM’e lisansından kaynaklanmaktadır.
Xenix: Aile, Microsoft’un önce orijinal AT&T haklarını edinmesinden türemiştir ve Microsoft tarafından SCO’ya satılmıştır.
GNU: 1983’te Richard Stallman, serbestçe dağıtılabilecek Unix benzeri bir sistem yaratmak için iddialı bir çaba olan GNU Projesi‘ni duyurdu. Bu proje tarafından geliştirilen yazılım, GNU Emacs ve GCC de diğer sistemlerinin temel bir parçası olmuştur.
Linux: Linus Torvalds, Linux çekirdeğini önermeye ve ortak çalışanlar toplamaya başladığında, GNU araçları mükemmel bir seçimdi. Her iki unsuru birleştirerek, bugün GNU/Linux olarak bilinen işletim sisteminin (POSIX tabanlı) temelini oluşturdular.
Çekirdek tabanlı dağıtımlar, GNU yazılımı ve Slackware Linux, Red Hat Linux ve Debian GNU/Linux gibi diğer eklentiler hem bilgisayar hayranları hem de iş dünyasında popüler hale geldi. Linux’un bağımsız bir kökene sahip olduğunu unutmayın, bu nedenle tarihsel anlamda UNIX değil, UNIX’in ‘klonu’ olarak kabul edilir.
Bu aileler arasındaki ilişkiler yaklaşık kronolojik sırada aşağıdaki gibidir:
BSD ailesi, orijinal AT&T UNIX’in lisansından kaynaklanmaktadır.
Xenix, henüz SCO’ya ait olmasa da, orijinal AT&T UNIX’in lisansından da kaynaklanmaktadır.
AIX, UNIX System III lisanslamasından kaynaklanır, ancak BSD fikri mülkiyetini de içerir.
Orijinal AT&T ailesi yasadışı bir şekilde BSD fikri mülkiyetini UNIX Sistem III r3’e dahil etmektedir.
AIX ailesi, bu sefer Sistem V’den AT&T ailesinin fikri mülkiyetini yeniden üretiyor.
Linux, Open-Source BSD adı verilen açık kaynaklı bir lisansla piyasaya sürüldüğü BSD’nin fikri mülkiyetini de içerir.
SCO Group’a göre Linux, AIX’in fikri mülkiyetini içeriyor, IBM’in 2.4 sürümündeki işbirliği sayesinde daha da fazlası kanıtlanmadı, bu konuda adli bir süreç var: Linux hakkında SCO anlaşmazlıkları.
Marka
The Open Group’un ABD ve diğer ülkelerdeki tescilli ticari markasıdır. Bu işaret yalnızca bu kuruluşun Single Unix Specification’na uyan ve yerleşik telif haklarını ödeyen işletim sistemlerine uygulanabilir.
Uygulamada, UNIX terimi aile anlamında kullanılır. Ayrıca, sertifika almayan POSIX tabanlı çok kullanıcılı sistemler için de geçerlidir, çünkü son tüketiciye yönelik ürünler için pahalıdır veya İnternet’te serbestçe dağıtılır.
Başlıca Uygulamalar
Tarih boyunca çok sayıda ticari uygulama ortaya çıktı. Bununla birlikte, küçük bir ürün seti, üreticilerin sürekli geliştirme çabası sayesinde pazarı pekiştirdi ve hüküm sürdü. En önemlileri:
- Sun Microsystems’dan Solaris: İş ortamındaki en yaygın işletim sistemlerinden biridir ve kararlılığıyla bilinir. Solaris kaynak kodlarından bazıları bir açık kaynak lisansı (OpenSolaris) altında yayınlanmıştır.
- IBM AIX: IBM “tescilli” UNIX, 2006 yılında 20 yaşını doldurmuş ve hala büyük kardeşlerinden devralınan hizmetler için Sanallaştırma veya RAS gibi alanlarda göze çarpan bir ana bilgisayar mirası ile tam olarak gelişmektedir.
- Hewlett-Packard HP-UX: Bu işletim sistemi aynı zamanda bu üreticinin departman bilgisayarlarına bağlı olarak doğmuştur. Ayrıca hala geliştirilmekte olan kararlı bir işletim sistemidir.
- Mac OS X: Kendi kullanıcıları genellikle The Open Group tarafından onaylanan eksiksiz bir sistem olduğundan habersizdir. Belirgin farkı, Aqua adlı tescilli bir grafik arayüze sahip olması ve esas olarak C veya C++ yerine Objective-C’de geliştirilmesidir.
Linux çekirdeğine dayanan işletim sistemleri vardır. En yaygın kullanılanları:
- Red Hat Kurumsal Linux: Red Hat, geniş kapsamlı çözümleri ve Özgür Yazılımın geliştirilmesine katkılarıyla bilinir. Faydalandığı Fedora projesini destekler ve Oracle Enterprise Linux ve CentOS gibi uyumlu dağıtımlar da ondan türetilir, ayrıca Mandriva Linux gibi dağıtımlar, ilk sürümlerinden birine dayanır.
- Novell’den SUSE Linux: Başlangıçta Alman şirketi SuSE tarafından piyasaya sürüldü. Merkezi yönetim araçları ile popülerdir. RedHat ile Fedora’ya benzer şekilde, OpenSUSE projesini desteklemektedir.
- Debian GNU/Linux: Özgür Yazılım hareketindeki en büyük ve en eski topluluklardan biri olan Xandros, Mepis, Linspire ve Ubuntu gibi dağıtımların temelidir.
4.4BSD’nin soyundan gelen işletim sistemleri de popülerdir:
- FreeBSD: Belki de ailedeki en popüler çok amaçlı işletim sistemi. Çok ayrıntılı bir SMP uygulamasıyla, Yahoo’nun sunucuları tarafından kullanılan işletim sistemidir. Ve Apple’ın Mac OS X’i de dahil olmak üzere birçok işletim sisteminin tabanıdır.
- OpenBSD: Proaktif güvenliği ve kaynak kodunun kalıcı denetimi için yaygın olarak tanınmaktadır. Güvenliğin her şeye hakim olduğu ortamlarda kullanılır, Güvenlik Duvarı, VPN veya Proxy gibi davranan sunucularda yüklü olması normaldir.
- NetBSD: Ekim 2008 itibariyle 53 destekli mimarinin taşınabilirliği ile bilinir. NASA, uydu IP ağlarında araştırma yapmak ve eski bilgisayarları modern yazılımlarla geri dönüştürmek için kullandı.
Aşağıdaki uygulamalar tarihsel olarak önemlidir, ancak şu anda kullanımdan kaldırılmıştır:
- Tru64
- UnixWare ve SCO OpenServer
- NEC UX/4800
- IRIX