GCC (GNU Compiler Collection) Nedir?

GCC, UNIX, Açık Kaynak veya Mac OS X gibi tescilli İşletim Sistemlerinden türetilen İşletim Sistemleri için bir standart olarak kabul edilen GNU için bir derleyicidir.

GCC (GNU Compiler Collection) Tanımı

GCC Tarihi ve Özellikleri

GCC’nin ilk sürümü 1987’de yapıldı. Bu, özgür yazılım olarak yayınlanan ilk ANSI C derleyici optimizasyon dizüstü bilgisayarı olan önemli bir ilerlemeydi.

O zamandan beri, özgür yazılımın geliştirilmesinde en önemli araçlardan biri haline gelmiştir.

Büyük bir derleyici incelemesi, 1992’de C++ derleme yeteneğini ekleyen 2.0 serisi ile geldi. 1997 yılında C++ optimizasyonunu ve desteğini geliştirmek için deneysel bir derleyici dalı (SLGE) oluşturuldu.

Bu çalışmanın ardından egcs, yeni ana geliştirme hattı olarak kabul edildi ve bu özellikler 2001 yılında GCC sürüm 3.0’da yaygın olarak kullanıma sunuldu.

Zamanla, Fortran, Ada, Java ve Objective-C gibi birçok dili destekleyecek şekilde genişledi.

Gelişimi, endüstri, araştırma ve akademi’deki GCC kullanıcı topluluklarının temsilcilerinden oluşan bir grup olan GCC Yönlendirme Komitesi tarafından yönlendirilmektedir.

GCC kısaltması GNU Compiler Collection/GNU Derleyici Koleksiyonu anlamına gelir. Eskiden bu kısaltmalar GNU C Derleyici içindi.

Kullanımı

Adından da anlaşılacağı gibi derleyicilerin bir koleksiyonudur ve C, C++, Objective C, Chill, Fortran, Ada ve Java dillerini destekler.

GCC, GNU/Linux varyantı dahil olmak üzere GNU sistemlerinde kullanılan derleyiciyi geliştirmeyi amaçlayan GNU projesinin bir parçasıdır.

GCC geliştirme, açık bir geliştirme ortamı kullanır ve global sınıf derleyici optimize edicisinin kullanımını teşvik etmek, birçok geliştirme ekibini çekmek, GCC ve GNU sistemlerinin farklı mimariler ve farklı ortamlarda çalışmasını sağlamak, GCC’nin özelliklerini genişletmek ve geliştirmek ve hatta daha fazlasını yapmak için diğer birçok platformu destekler.

GCC, Binutils olarak bilinen uygulamaların listelerin kopyalanması, çevrilmesi veya oluşturulması, bunlara bağlanması veya gereksiz sembollerin kaldırılması için nesne dosyalarının tanımlanması veya yeniden boyutlandırılması gibi görevleri yerine getirmesini gerektirir.

Derleyici, GPL (General Public License/Genel Kamu Lisansı) altında dağıtılır ve bu da serbestçe kullanılabilir olmasını sağlar. Kaynak Kodu dahil edildiği ve lisans korunduğu sürece kopyalarını çıkarabilir ve verebilir veya satabilirsiniz.

Neredeyse tüm işletim sistemleri için sürümler vardır. Çoğu GNU/Linux dağıtımıyla birlikte gelir. Bu derleyicinin DOS sürümü DJGPP’dir.

Bu derleyicinin geliştirilmesine dünyanın dört bir yanından yüzlerce gönüllü katılıyor.

Özellikleri

GCC dış arabirimi genellikle UNIX sistemi için standarttır.

Kullanıcılar, verilen bağımsız değişkenleri yorumlayan, her dosya için hangi derleyicinin kullanılacağına karar veren ve derleyiciyi sonuçtaki kodla çalıştıran, sonra da tam bir program üretmek için bağlayıcıyı çalıştıran GCC adlı bir denetleyici programı çağırır.

Derleyicilerin her biri Kaynak Kodunu girdi olarak alan ve Assembly kodu üreten ayrı bir programdır.

Hepsinin ortak bir iç yapısı vardır, dili işleyen ve sözdizimi ağacı üreten bir Ön Uç ve bu ağaçları RTL Diline dönüştüren, daha sonra çeşitli optimizasyonlar gerçekleştiren ve montajcıyı mimariye özgü desen tanıma kullanarak üreten ortak bir iç yapıya sahiptir.

Bu, Jack Davidson ve Chris Fraser’ın algoritmasına dayanıyor.

Ada ön ucunun büyük kısmı Ada’da yazılmış olmasına rağmen, GCC’nin neredeyse tamamı C ile yazılmıştır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir