Smartphone (Akıllı Telefon) Nedir?

Smartphone (Akıllı Telefon), kişisel bilgisayarların özelliklerine sahip ve bir cep telefonu gibi çalışan elektronik bir cihazdır.

Smartphone (Akıllı Telefon) Tanımı

Smartphone (Akıllı Telefon)

Cep telefonundaki son gelişmeler, insanlar için modern yaşamda vazgeçilmez bir araç haline getirdi. Hemen hemen tüm akıllı telefonlar, kişisel bir ajanda gibi tüm işlevselliğe sahip olan ve aynı zamanda bir e-posta özelliğini destekleyen cep telefonlarıdır.

Tüm akıllı telefonların önemli bir özelliği, veri işleme ve bağlanabilirliği artırmak için gerekli programların yüklenmesine izin vermeleridir.

Bu uygulamalar, cihaz üreticisi, operatör veya üçüncü bir şahıs tarafından geliştirilebilir ve dağıtılabilir.

Smart/Akıllı terimi, minyatür QWERTY klavye, dokunmatik ekran veya şirket e-posta sunucuna güvenli erişim özelliklerini içermesinden gelir.

Tarihi

İlk akıllı telefon 1992’de IBM tarafından tasarlanan Simon’du. O yıl COMDEX fuarında konsept ürün olarak gösterildi ve daha sonra 1993 yılında halka açılarak BellSouth tarafından pazarlandı.

İlk telefon, cep telefonu olmasının yanı sıra, bir takvim, adres defteri, dünya saati, hesap makinesi, not defteri, e-posta, gönderilen ve alınan FAKS ve oyunlar içeriyordu.

Bu telefonda çevirmek için fiziksel düğme yoktu. Bunun yerine, kişileri parmağınızla seçmek veya isteğe bağlı bir kalemle faks ve not oluşturmak için bir dokunmatik ekran vardı. Metin, ekrana bir klavye aracılığıyla girildi.

Bugünün standartlarına göre, Simon açık ara düşük kaliteli bir telefondu. 1996’da piyasaya sürülen Nokia 9000 Communicator, bir iletişim cihazı olarak listelendi, ancak muhtemelen bir akıllı telefon serisinin ilkiydi.

Ericsson R380 bir akıllı telefon olarak satıldı, ancak yerel üçüncü taraf uygulamalarını çalıştıramadı.

Nokia 9210, işletim sistemine sahip ilk smartphone olmasına rağmen, Nokia ondan bir iletişim cihazı olarak bahsetmeye devam etti.

Nokia 7650 smartphone olarak görülse de basın bunu fotoğraf alanına yönelik bir telefon olarak tanımladı.

2002 yılında Microsoft’un mobil işletim sistemini duyurmasıyla itibar kazandı. Daha sonra Microsoft Windows Powered Smartphone 2002 olarak adlandırıldı.

Akıllı Telefonların Temel Özellikleri

Dünden bugüne akıllı telefonlarda yer alan temel özellikler şunlardır;

  1. E-Posta Desteği.
  2. GPS Desteği.
  3. Üçüncü parti yazılımlar yüklenebilir.
  4. QWERTY klavye, dokunmatik ekran gibi veri girişi için herhangi bir arayüz içerir.
  5. İnternet erişimine izin verir.
  6. Dijital bir ajanda ve iletişim yönetimini destekler.
  7. Görüntü için JPEG, GIF, TIFF, BMP, PNG desteği vardır.
  8. Video için Xvid, 3GP, AVI, MPEG-4 desteği.
  9. Ses için WMA, MP3‘ü destekler.
  10. PDF ve Microsoft Word belgelerini düzenlemeye izin verir.
  11. Ekran ışığını ortama göre ayarlamak için ortam ışığı sensörüne sahiptir.
  12. Bluetooth bağlantısını destekler.
  13. Fotoğraf veya Video çekmek için kameraya sahiptir.

Akıllı telefonlar, bunlarla sınırlı olmamak üzere, dokunmatik ekranlar, bir işletim sistemi ve İnternet bağlantısı gibi birçok özellik ile ayırt edilir.

Tam e-posta desteği, mevcut tüm modellerde bulunan bir özelliktir. Kullanıcının, genellikle üçüncü şahıslardan programlar yüklemesine izin verir, ancak bazı satıcılar, bu özelliğe sahip olmasalar bile telefonlarını smart telefon olarak markalarlar.

En önemli özellikler arasında İnternet ve e-posta erişimi, takvim programları, yerleşik kameralar, kişi yönetimi, ivmeölçerler ve PDF ve Microsoft Office gibi çeşitli biçimlerde iş belgelerini düzenleme yetenekleri sayılabilir.

Bir smartphone her şeyi aynı anda yapabilir. Örneğin, aramaları yanıtlayabilmeniz, Media Player’da video izlerken veya cihazınızı senkronize ederken programınızı kontrol edebilmeniz ve tüm bunları herhangi bir görevi kesintiye uğratmadan yapabilirsiniz.

Tüm bunlar kişisel bilgisayarınızda yaptığınız işlemler ile aynıdır. Pencereleri açarsınız ve hepsi aynı anda çalışır ve gündemi kontrol edecekseniz bunu yapmak için müzik dinlemeyi bırakmanız gerekir.

Uygulamalar, akıllı telefonlara indirilip yüklenebilen ve kullanıcıların telefonlarından belirli görevleri gerçekleştirmelerine olanak tanıyan küçük bilgisayar programlarıdır.

Bu uygulamalar çoğu sanal mağazalarda gruplandırılmış ve bazıları ücretli bazıları ise genellikle işletim sistemine bağlı olarak ücretsiz olabilir.

Bunlar, masaüstü bilgisayarlara yüklenen programlarda olduğu gibi, tasarlandıkları bir veya daha fazla işlevi yerine getiren sınırlı programlardır.

WAP (Wireless Application Protocol/Kablosuz Uygulama Protokolü), bir cep telefonunda veri aktarımı ve alımı için uluslararası bir standarttır. Bu özellik, eski cep telefonlarında yaygın bir protokoldür ve çoğu modern standarttan daha yavaştır.

3G özelliği yeni nesil telefonlarda çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve veri ve multimedya dosyalarının daha yüksek hızda iletilmesine izin vermektedir.

MMS (Multimedia Message Service/Multimedya Mesaj Servisi), ses, fotoğraf, video gibi farklı içeriği bir mesaj yoluyla bir cep telefonuna göndermenize olanak sağlar.

Metin mesajlarının gelişmiş bir sürümüdür ve çoğunlukla cep telefonu kamerasıyla çekilmiş fotoğrafları göndermek için kullanılır. Bazı telefon operatörleri, bu hizmetleri desteklemeyebilir ve bunun için daha fazla ücret alma eğilimindedir.

Sonuç olarak, bir smart telefon, cep telefonu gibi bir şeydir fakat çok daha güçlüdür. Bu cihazlar e-posta ve İnternet erişimi hizmetleri ile ilgilenen kullanıcılar için tasarlanmıştır.

Bununla birlikte, bu cihazlar bir bilgisayarına benzemesinden dolayı şu anda dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi işletim sistemindeki virüslere veya saldırılara karşı savunmasız olabilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir