Cep telefonu, hücresel veya cep telefonu şebekesine erişim sağlayan elektronik bir kablosuz cihazdır. Uydu mobil telefon şebekeleri olmasına rağmen, her biri bir hücre olan ağı oluşturan tekrarlayıcı antenler nedeniyle hücresel olarak adlandırılır.
Cep veya Mobil Telefon Nedir, ve Tam Olarak Ne İşe Yarar?
Cep telefonlarının en temel özelliği, her yerden iletişim kurmanızı sağlayan taşınabilirliğidir.
Ana işlevi geleneksel telefon gibi sesli iletişim olsa da, hızlı gelişimi sayesinde kamera, takvim, internet erişimi, video oynatma ve hatta GPS ve mp3 çalar gibi diğer işlevleri de içerdi.
Tarihi
1939’da Amerikalıların sadece %35’inde ev telefonu vardı. Aynı yıl, Dünya Fuarı’ndaki Futurama sergisinde kablosuz taşınabilir telefonlar bekleniyordu fakat üç yıl sonra, Amerikan askerleri tarafından cep telefonları savaş alanında kullanıldı.
İki yönlü telsiz üretiminde uzmanlaşmış Motorola şirketi, mobil vericisini sunarak İkinci Dünya Savaşı’ndaki birliklerin bağlanmasına izin verdi. Bu verici cihazı, ağır ve boyutu oldukça yüksekti fakat ancak her yere taşınabiliyordu.
Savaş sona erdiğinde, AT&T iletişim tekeli Motorola vericisi kavramını ele aldı ancak çok pahalı ve servis çok kötü olmasının yanı sıra, aynı anda 4’ten fazla konuşma yapılamaması gibi sınırlamaları vardı.
Bu sınırlamalara rağmen, bir telefon almak için insanlar kuyruk oluşturuyordu.
Hücresel telefon, 20. yüzyılın ortalarından beri bilinmektedir, ancak 1970’lere kadar, ilk önce çok yüksek fiyatlarla ve ilkel ekipmanlarla ilerleyişi sürdürdü.
1947’de AT&T, yükseklikte bulunan güçlü bir verici yerine birçok küçük vericili bir ağ oluşturan yeni bir sistem tasarladı.
AT&T, bu hedefe ulaşabilmek için, Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) cep telefonu sistemini geliştirme izni istedi fakat talebi reddedildi. 1973’te FCC, AT&T’ye hücresel sistem üzerinde bir yetki vermek üzereydi.
Motorola, kişisel iletişim işini bildiği için bu pazara girebileceğini gördü ve çalışanlarından altı hafta içinde bir taşınabilir telefon prototipi sunmalarını istedi.
3 Nisan 1973’te, Motorola’nın Araştırma ve Geliştirme Başkan Yardımcısı Marty Cooper, AT&T’nin baş mühendisi ve hücresel telefonun organizatörü Joel Engel’e şirket tarafından geliştirilen prototipi kullanarak bir telefon görüşmesi yaptı.
Geniş ölçekte pazarlanan bir cep telefonunun ilk prototipi 1983 yılında Motorola şirketinden mühendis Rudy Krolopp tarafından tasarlandı ve bu telefon 4.000$ değerinde ve 0.74 kg ağırlığındaydı.
Amerikan şirketlerinin ilerlemesine rağmen, ABD, Japonya’nın hücresel hizmetini 1979’da başlatmasına ve onu kullanan ilk ülke haline gelmesine izin verdi.
Mart 1981’de Motorola’nın başkanı, sistemin avantajlarını gören ve FCC’nin yetkilendirilmesi için FCC’ye baskı yapan ülkenin başkanı Ronald Reagan’a prototipini sunana kadar ABD’nin en yüksek seviyelerinde düzenlemeler yapmaya başladı.
Fakat bu düzenlemelerden iki ay sonra, bürokrasi sona erdi ve AT&T, Motorola ve ekipmanlarıyla devam etti.
O zamandan beri, bu alandaki sürekli araştırma, daha küçük ve daha uzun ömürlü pillerin, daha keskin ve daha renkli ekranların, daha dost yazılımların dahil edilmesini ve buna eklenmiş çok sayıda telefon formatının ve fonksiyonun geliştirilmesine yol açtı.
Son teknoloji ürünü bir cep telefonu yalnızca arama yapmakla kalmadı. Aynı zamanda müzik ve video oynatmaya, fotoğraf ve küçük filmler çekmeye, kaydedilenleri iletmeye, ayrıca İnternet’te söry yapmaya, e-posta, kısa mesaj ve grafik göndermeye ve almaya izin verdi.
Yapısı
Cep telefonunun çalıştığı bantlara veya frekanslara bağlı olarak, dünyanın bir yerinde veya başka bir bölümünde çalışabilir.
Ayrıca, telsiz ileten alıcı istasyonlardan oluşan bir ağ ile portatif telefon terminalleri arasında veya portatif terminaller ile geleneksel sabit şebeke arasında iletişimi sağlayan bir dizi 1. ve 5. seviye anahtar telefon santralinin birleşiminden oluşur.
Mobil ve SMS Dili
Bu ortam aracılığıyla değiştirilen mesajların çoğu sese değil, yazmaya dayanır.
Mikrofonla konuşmak yerine, giderek daha fazla kullanıcı, kısa mesaj göndermek için klavyeyi kullanmaya yöneldiler.
Bununla birlikte, cep telefonu butonları ile girilmeleri gerektiğinden, kelimelerin harf ve rakamlarla kısaltıldığı bir dil ortaya çıkmıştır.
Mesaj gönder, sohbet etmekten çok daha zahmetli olsa da, dünya çapında milyarlarca mesaj gönderilir ve alınır.
SMS dili, sözcükleri kısaltmak, bazılarını basit sembollerle değiştirmek veya bir anlamı kolay yoldan ifade etmeye çalışan bir yapıya dayanır.
Bunun sebebi, mesajların son karakter sayısına bağlı olarak bireysel SMS’nin belirli karakterle sınırlı olmasıdır.
Bu nedenle, kullanıcılar genellikle mesajın anlaşılmasını bozmadan karakter sayısını sıkıştırmaya çalışır.
Kısa mesaj göndermenin maliyeti konuşmaktan daha az olduğu için bazı insanlarda maliyeti ele alarak konuşmak yerine SMS’i tercih etmektedir.
Şebeke
Küba, Etecsa liderliğindeki tüm ülkeyi kapsayan modern bir dijital telefon ağına sahiptir. Hem sabit hem de mobil hatların sayısının hala oldukça düşük olmasına rağmen, herhangi bir turistik yer veya şehirden herhangi biriyle iletişim kurabilir.
Ulusal bölgede arama yapmak için, ulusal para biriminde ödenen paraları veya kartları kabul eden ve şehirlere ve kasabalara dağıtılan halka açık kabinleri kullanabilirsiniz.
Ayrıca telefon merkezlerinden de arama yapabilirsiniz ve çağrı ulusal ise, ulusal para biriminde ve elbette dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir özel telefondan ücretlendirilirsiniz.
Yurtdışını aramak için cep telefonu operatörünüz ile iletişime geçerek bu aramaların yapılması yönünde isteklerinizi belirtebilirsiniz. Bu sayede bu hizmetin etkin olması durumunda bir arama yaptığınızda ulusal tarifelerce fiyatlandırılırsınız.
Ayrıca, yurtdışından aramalar yapmak için de bu hizmetin etkin olması şarttır.
Hücresel
GSM ve TDMA standartlarında ulusal kapsama sahip cep telefonu hizmetleri vardır. GSM teknolojisinde 850/900 MHZ frekanslarında ve TDMA’da 800MHZ’de çalışır. 850MHZ (GSM) bandı ise Cubacel tarafından geliştirildi.
Sabit Hat ve Mobil Arasındaki Farklar
Sabit hatlı telefon ile cep telefonu arasında önemli farklar vardır.
Mobil radyo sinyallerinin iletimi ve alımı için bir baz istasyonu içeren bir hücresel bölge vardır.
Sabit telefonlar, bağlantı kabloları yoluyla kurulurken, mobil veya cep telefonunun bağlantısı ise bir PMR cihazında olduğu gibi radyo dalgalarıyla kurulur, telsiz olarak da bilinir.
Kısacası, cep telefonunun kendisi bir radyo alıcı-vericisi ya da bir kablosuz telefon olarak adlandırılabilir.
Bir PMR cihazı, sesin bir cihazdan diğerine yaklaşık 3 kilometre sınırlı bir mesafede iletilmesi için tek bir kanal kullanır. Mobil veya cep telefonu ise çift bir cihaz oluşturur, yani aynı anda iki kanal kullanır, biri alım ve diğeri iletim içindir. Bu nedenle bir kullanıcının konuşmayı bitirmesi gerekmez.
Buna ek olarak, bir cep telefonunun menzili, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir cep telefonu ile başka bir sabit telefon arasında iletişim kurma mesafesi ile sınırlı değildir. Radyo sinyalleri göndermek ve yakalamak için gerekli kapsama alanını sunan cihazlar alım-iletim yapan baz istasyonlarıdır.
Cep telefonu adı bu sistem tarafından meydana gelir, çünkü hücre adı verilen ve birbiri ardına gruplandırılmış coğrafi alanlar arasında kablosuz iletişim kurulur.
Her hücre, verici-alıcı ve ilgili anteni ile bir baz istasyonu ve ağda iletişimin kurulduğu ekipmanı kullanarak yaklaşık 16 kilometrekarelik bir alanı kaplar.
Normalde, herhangi bir kullanıcıya kablosuz telefon kapsama alanı sağlamak için tüm bir şehre dağıtılan yüzlerce hücreler vardır.
Telefon antenleri, etki alanının merkezine değil, köşelerine yerleştirilir.
Her baz istasyonunun menzili sadece antenin etki alanı ile sınırlı olduğundan, menzilinin sınırına yaklaştıkça sinyal zayıflamaya başlar ve otomatik olarak telefon iletişimi bir sonraki istasyona aktarılır.
Tüm bu süreç, iletişimin konuşma süresi boyunca düşmeden her zaman korunmasını sağlayan bir cep telefonu anahtarlama istasyonu tarafından kontrol edilir.
Avrupa’da, telefon GSM olarak adlandırılır ve sunduğu çağrıların yüksek doygunluğu nedeniyle, 900 ve 1800 MHz olmak üzere iki farklı frekans bandı kullanır.
Amerika’da GSM’ye benzer, ancak ancak 1900 MHz’de tek bir frekans bandı kullanır.
Bu nedenle, Avrupa’da kullanılan çift bantlı bir GSM telefonu, ayrıca “tri-” olarak adlandırılan 1900 MHz frekans bandı, Kuzey Amerika’da çalışmaz.
İlgili Yazılar
♦ iPhone 7 Özellikler
♦ iCloud Nasıl Kaldırılır?
♦ iPhone Kurtarma Modu
♦ Google Play Oyun İndir
♦ Ses Sinyalleri