Hub Nedir, Ne İşe Yarar?

Hub, birden fazla bilgisayardan gelen ağ trafiğini yoğunlaştırmamıza ve sinyali yeniden oluşturmamıza izin veren bir ağ donanımı parçasıdır.

Hub Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir Bilgisayar Ağında Hub Nedir, ve Switch ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hub, belirli sayıda bağlantı noktasına sahip bir cihazdır ve tek amacı, bir bağlantı noktasına giren ikili verileri almak ve diğer bağlantı noktalarına göndermektir.

Bu durumda, ağdaki belirli bir PC’ye yönelik bir istek ağdaki tüm PC’lere gönderilir. Bu, bant genişliğini büyük ölçüde azaltır ve ağda dinleme sorunlarına neden olur.

Hub, Repeater olarak OSI modelinin ilk seviyesinde çalışır. Bu yüzden bazen çok portlu tekrarlayıcı olarak adlandırılır. Kısacası, birden fazla RJ45 soketinin bir arada toplanmasından başka bir şey değildir.

Çeşitleri

Bilgisayar ağlarında Hub’lar Aktif ve Pasif olarak iki kategoriye ayrılır. Aktif kategoride Hub’lar bir elektrik güç kaynağına bağlanırlar ve farklı bağlantı noktalarına gönderilen sinyalin yenilenmesi sağlanır. Pasif kategorideki cihazlar ise sinyali yükseltmeden kendilerine tüm kendilerine bağlı ana bilgisayarlara gönderirler.

Kullanımı

Çok sayıda bilgisayarı merkezileştirmek için birbirine çok sayıda hub bağlanabilir ve buna papatya zinciri denir.

Bunu yapmak için, hub’ları yalnızca bir çapraz kablo, yani bir uçtaki giriş/çıkış bağlantı noktalarını diğer uçtaki bağlantı noktalarına bağlayan bir kablo kullanarak bağlamanız gerekir.

Hub’larda genellikle bir bağlantı kablosu kullanarak iki hub’ı bağlamak için uplink adı verilen özel bir bağlantı noktası vardır.

Bazı hub’lar, bir ana bilgisayara veya hub’a bağlı olup olmadıklarına bağlı olarak bağlantı noktalarını otomatik olarak geçebilir veya bağlantılarını kaldırabilir. Üç merkeze kadar papatya dizimi yapılabilir.

İnternet bağlantınıza birden fazla bilgisayar bağlamak istiyorsanız, bir hub yeterli olmaz.

Bir yönlendiriciye veya anahtara ihtiyacınız olacak veya ağdaki diğer bilgisayarlar İnternete erişmek istediği sürece ekipmanı doğrudan bir ağ geçidi olarak bağlı bırakacaksınız.

Hub’lar ve Anahtarlar bir LAN’ın bağlantısını taşır, buna göre bu cihazlar aynı işi yapabilir gibi görünmektedir, ancak değildir.

Anahtarlama Hub’ları gibi terimler bazen kullanılmasına rağmen, her iki kelimenin de farklı bir anlamı vardır, ancak Hub ve Anahtar arasındaki farkları ve bunların faydalarını anlamak için Ethernet Protokolünü bilmek gerekir.

   Switch ve Hub Arasındaki Fark

Hub temel olarak ağın işlevselliğini genişletir, böylece kablolar daha uzun bir mesafeye uzatılabilir, bu yüzden bu ağ cihazı bir tekrarlayıcı olarakta kabul edilebilir.

Bu cihazlar arasındaki en belirgin sorun, Hub’ın Broadcast’leri tüm bağlantı noktalarına iletmesidir. Yani Hub 8 bağlantı noktası içeriyorsa, kendisine bağlı tüm bilgisayarlara aynı bilgileri gönderir. Switch ise yalnızca port başına Broadcast gönderir.

Bir Switch, akıllı Hub olarakta kabul edilebilir.

Switch başlatıldığında, genellikle her bağlantı noktası tarafından gönderilen MAC adreslerini tanımaya başlar.

Başka bir deyişle, Switch’e bilgi geldiğinde hangi çıkış portunun en uygun olduğu hakkında daha fazla bilgiye sahiptir ve bu nedenle diğer portlarına bir yük yüklemez.

Broadcast iletim protokolü olan Ethernet’in doğası gereği, yerel ağda Hub’ın kullanımı bilginin hacklenmesine izin verebilir.

Bir Hub, bilgi aldığında bağlı olan tüm düğümlere bilgiyi gönderdiği için güvenlik konusunda ciddi endişeleri doğurur.

   Packet Tracer Üzerinde Hub ve Anahtar Arasında Ping İşleminin Simülasyonu

Bildiğiniz gibi Packet Tracer ağ simülasyon yazılımı Cisco tarafından geliştirilen bir uygulamadır. Bu yazılımı Netacad’e kayıt olduktan sonra indirebilirsiniz ya da buradaki yazımızdan direk bağlantılara ulaşabilirsiniz.

Packet Tracer üzerinde bir ağda Ethernet Hub cihazının çalışma prensibi/mantığını inceleyebilmeniz için Gif dosyası hazırladık ve sunduk.

   Hub Mantığı

Aşağıdaki ağ yapısında gördüğünüz gibi dört bilgisayara bağlı bir hub vardır. Bu yapıda, PC0’dan PC2’ye ping attığınızda, ICMP paketlerinin tüm bağlı bilgisayarlara gönderildiğinden dolayı Broadcast fırtınasını görebilirsiniz. Bu durum büyük bir ağda çok büyük bant genişliği sorunlarına neden olacaktır.

ICMP Paketlerinin Tüm Bilgisayarlara Gönderilmesi

   Switch Mantığı

Aşağıdaki Gif dosyasıda size bir Ethernet Switch’in çalışma mantığını gösterir. Yukarıdaki mantığı analiz ettikten sonra, bir anahtarın ne kadar adrese odaklı veri transferi yaptığını görebilirsiniz.

Burada da, PC0’dan PC’ye ping atıldığında ICMP paketleri, sadece Switch üzerindeki PC2’nin MAC adresi değerlendirilerek gönderim işlemi başlatılıyor.

ICMP Paketlerinin Bir MAC Adresine Göre Gönderilmesi

   İlgili Yazılar


Packet Tracer Kullanımı
Packet Tracer ile Ağ Oluşturma
Virtual Piravate Network Nedir?
Metropolitan Area Network Nedir?
Wide Area Network Nedir?

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir