Extranet Nedir, Ne İşe Yarar? | Modern İş Ağlarında Köprü Kurma

Extranet, verimli iletişim ve daha iyi ilişkiler için dahili ağı genişletir. Ayrıca, iş operasyonlarını geliştirir ve paydaşlarla olan bağları güçlendirir.

Extranet Nedir, Ne İşe Yarar?

Extranet (Dış Ağ) Ağlarının İşlevselliği ve Amacı Nedir?

PC ağları günümüz dünyasında hayati öneme sahiptir. Ayrıca, güzel bir şekilde düzenlendiğinde verimli iletişime ve işlevlere olanak tanırlar.

Bir web sitesi, müşterileri ve tedarikçileri destekleyen şirket görevlerine yardımcı olur. Ayrıca, operasyonel eylemlerde etkin bir şekilde yardımcı olur. Web siteleri yardımcı olur, Extranet’ler gelişir; şirketler yararlanır. Her ikisini de kullanmak şirketlere çeşitli şekillerde yardımcı olur.

Bir extranet şirket iletişimine yardımcı olur. Tedarikçiler ve müşteriler arasında bağlantı kurmak için WWW ile birlikte çalışır.

Harici erişim, dahili ağın bir bölümünü içerir. Güvenlik kontrolünden sonra, uzaktaki kullanıcılar ağ bölümüne erişebilir. Sonuç olarak, bu, uzaktan çalışanların güvenli bir şekilde bağlanmasına yardımcı olur.

Extranet Tarihi

Extranet terimi 1990’ların sonunda ortaya çıktı. İş amaçlı kullanılan bir ağ uzantısını tanımlar. CEO Barksdale ve Andreesen terimi oluşturdular. Sonuç olarak, teknolojiye yeni bir kavram getirdiler. Çalışanlar belgelere erişmek için bir ağ kullanır. Bu, farklı yerlerden insanların ve şirketlerin birlikte çalışmasına yardımcı olur.

Extranet Özellikleri (Uzak Kurumsal Harici Ağ)

Benzersiz bir ağ, verileri başkalarıyla paylaşırken güvende tutar. Bu, kuruluşların gerekli kişilerle birlikte daha iyi çalışmasına yardımcı olur. İnsanlar İnternet’i kullanarak dışarıdan dahili ağlara bağlanır. Bu, başkalarının kuruluşlarla daha fazla birlikte çalışmasına yardımcı olur.

Extranet, bir şirketin ağına sınırlı erişim sağlar. Ancak kullanıcının şirket için çalışması gerekmez; bir bağlantıya ihtiyaçları var. Temel şirket bilgilerini korumak için güvenliğe ihtiyacı var. Böylece hassas verilere yetkisiz erişim engellenir.

Extranet’ler, şirketlerin birlikte çalışması için özel web siteleri gibidir. Şirketlerin ortak olmasına ve başkalarıyla bir şeyler paylaşmasına yardımcı olurlar.

Extranet Nasıl Çalışır?

Extranet, bir ülkeden Avrupa’ya hizmet sağlayabilir. Örneğin, satış temsilcileri farklı bölgelerde çalışır.

Satış görevlileri müşterileri ziyaret eder, sipariş alır ve bilgi gönderir. Bunun üzerine standart sistem yazılımlarını kullanarak merkez firmayı güncellerler.

Bu ağ, süreci daha kolay, daha verimli, hızlı ve şeffaf bir şekilde oluşturur. Etkisi olarak da kullanıcılara pek çok fayda sunmaktadır.

Müşteriler, işlem sistemlerini kullanarak çevrimiçi olarak güvenli bir şekilde sipariş verirler. Ayrıca, kurumsal ağınızdaki bir sipariş uygulaması, satıcıların satın alma siparişlerini kaydetmesine ve gerekli değişiklikleri yapmasına olanak tanır.

Sipariş işlemlerini kontrol etmek için kullanıcıların kayıt olması ve şirketten bir şifre alması gerekir. Ayrıca, bu her kişi için güvenlik ve hesap verebilirlik sağlar.

Güvenliği artırmak için, gerektiğinde farklı erişim seviyeleri atayın. Dolayısıyla bu, belirli satıcılar için uygun izinleri sağlar.

Sipariş verirken sistem siparişi hazırlamak için gerekli raporu alır. Ayrıca, bu verileri şirketin intranet veritabanında saklar. Ardından, yetkili personel siparişi hazırlamak için gerekli bilgileri alır. Dolayısıyla bu aşama, işlemede sorunsuz koordinasyon ve verimlilik sağlar.

Ayrıca sistem otomatik olarak numara atar. Bu, bir satın alma emri verirken olur. Ardından müşteri, siparişini takip etmek için bu rakamı kullanır. Bunun bir sonucu olarak, sistem İnternet üzerinden gerçek zamanlı güncellemeler sağlar.

Bir şirket bilgi ağını bağlantı kurarak genişletebilir. Ayrıca akademik, araştırma ve geliştirme eylemleri, üniversiteler ve derneklerle ilgili olabilir.

İşletmeler bilgi paylaşmak, yeni beceriler öğrenmek ve ortak projeler üzerinde çalışmak için ortak olabilir. Bu tür bir işbirliği, harici bağlantılardan yararlanarak ortak hedeflere ulaşmalarına yardımcı olur.

Uzak Kurumsal Ağların Faydaları

Dış ağlar oluşturmak, kurumlara birçok artı ile yardımcı olur. Kıscası, bu faydalar genellikle şunları içerir:

  1. Dahili ağ sistemleri arasındaki güvenli işlemler ve güvenilirlik sağlar. Böylece, kurumsal veriler değişim sırasında korunur.
  2. Çalışanlar, şirketin birlikte çalıştığı kişiler hakkında kolayca bilgi sahibi olduğunda, herkesin birlikte çalışmasına ve daha iyi kararlar almasına yardımcı olur.
  3. Bu durum, şirketler için iyidir. Bu yüzden, işlemler için İnternet’i kullanmak maliyetleri azaltır ve tasarrufları artırır.

Extranet, İnternet ve İntranet Arasındaki Farklar

Üç ağ da bilgi erişimi için benzer teknolojiyi kullanır. Bu nedenle, verileri işlemenin ve paylaşmanın tipik yollarını paylaşırlar. Extranet, gerçek zamanlı kurumsal veri işleme için yüksek güvenlik gerektirir. Bu, bilgileri işlerken koruma sağlar.

Extranet, şirketler ve diğerleri için benzersiz bir web sitesidir. Bu yüzden, belirli kişilerin bilgi paylaşmasına ve verimli bir şekilde birlikte çalışmasına olanak tanır.

İlgili Makaleler

1) Sanal Özel Ağ Nedir?
2) Yerel Alan Ağı Nedir?
3) Geniş Alan Ağı Nedir?
4) Metropolitan Alan Ağı nedir?
5) Bastion Host Nedir?

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir