CMYK Renk Modeli Nedir?

CMYK (Cyan Magenta Yellow Black) renk modeli, renkli baskıda kullanılan eksiltici bir renk modelidir. Bu 32 bitlik model, daha fazla renk oluşturmak için Cyan, Magenta, Yellow ve Black (ya da Key) renklerin pigmentlerini karıştırır.

CMYK Nedir?

CMYK (Cyan Magenta Yellow Black) Nedir?

İdeal CMY renk karışımı eksilticidir ve ışığın emilimine dayanmaktadır. Bir nesnenin sunduğu renk, ışığın üzerine düşen ve nesne tarafından emilmeyen kısmına karşılık gelir.

Cyan kırmızının tersidir, yani o rengi emen bir filtre görevi görür. Macenta, mavinin zıttı olan yeşilin ve sarının karışımıdır.

Çeşitli nedenlerden dolayı, eksiltici ana renkler karıştırılarak oluşturulan siyah rengi ideal değildir. Bu nedenle dört mürekkepli baskı, sarı, macenta ve camgöbeği çıkarıcı ana renklere ek olarak siyah kullanır.

Sarı, camgöbeği ve macenta pigmentlerin bir karışımı nadiren saf siyah üretir çünkü yeterli miktarda saf pigment oluşturmak neredeyse imkansızdır.

Üç mürekkebin sadece siyah oluşturmak için karıştırılması, kuru bir toner kullanılmadığında kağıdı ıslatabilir. Bu durum, bir sonraki sayfayı işaretlemekten kaçınmak için kağıdın yeterince hızlı kuruması gereken hızlı baskıda bir sorun oluşturur.

Ayrıca, gazeteler için kullanılan düşük kaliteli kağıtlar çok ıslanırsa kolayca yırtılabilir. Yazı tipi Serif ise metin genellikle siyah renkte yazdırılır ve ince ayrıntılar içerir.

Metni tipografik sembol solmadan veya üç mürekkep kullanarak yeniden üretmek için son derece hassas işlem gerekir.

Tipografinin yoğunluğunun ve ana hatlarının aslına sadık bir şekilde yeniden üretilmesi isteniyorsa, siyah rengin bu şekilde üretilmesi normalde mümkün değildir.

Ekonomik açıdan bakıldığında, üç birim renkli mürekkep yerine bir birim siyah mürekkep kullanılması, özellikle siyah mürekkep genellikle herhangi bir renkli mürekkepten çok daha ucuz olduğu için büyük bir tasarruf oluşturur.

Siyah, B harfini kullanmak yerine, baskıda kullanılan anahtar plakası teriminin kısa adı olduğu için anahtar olarakta adlandırılabilir.

Bu ana levha, bir görüntünün sanatsal detayını genellikle siyah mürekkeple basmaktadır. K harfini kullanmak, RGB kısaltmasında kullanılan B harfiyle karıştırılmasını önlemeye de yardımcı olmaktadır.

Diğer mürekkeplerin miktarını değiştirmek için kullanılacak siyahın miktarı değişkendir ve seçim, teknolojiye, kağıt türüne ve kullanılan mürekkebin türüne göre değişebilir.

Baskı görevine bağlı olarak farklı CMYK renk modelinin kullanılacağı karışıma karar vermek için alt renk çıkarma, alt renk ekleme ve gri bileşen değiştirme gibi işlemler kullanılabilir.

Siyah diğer renklerle karıştırıldığında, zengin siyah veya kayıt siyahı olarak adlandırılan daha siyah bir renk oluşturulabilir.

RBG ve CMYK Arasındaki Farklar

Dört mürekkepli baskı kullanmak, daha yüksek kontrastla iyi bir sonuç verir. Bununla birlikte, bir bilgisayar monitöründe görülen renk, CMYK ve RGB modelleri farklı renk modellerine sahip olduğundan, genellikle bir baskıdaki aynı nesnenin renginden farklı olabilir.

Örneğin, Saf Mavi (24 ve 32 bit RGB 0,0,255) CMYK’da çoğaltılamaz. CMYK’daki en yakın renk değeri mavi-mor bir tondur.

Bilgisayar monitörleri ve diğer ekranlar, kırmızı, yeşil ve mavi ışığın ek bir karışımı olarak bir nesnenin rengini temsil eden RGB modelini kullanır. Basılı malzemelerde, bu ışık kombinasyonu doğrudan çoğaltılamaz.

Bu nedenle, Vektör Çizimi veya Fotoğraf Rötuşlama gibi bir düzenleme programı kullanırken bilgisayarlarda oluşturulan görüntüler, yazıcı veya ofset makinesi gibi mürekkep kullanan bir cihaz kullanıldığında uygun olan CMYK modeline dönüştürülmelidir.

Photoshop ile bir proje üzerinde çalışmaya başlarken, hangi modun veya renk türünün kullanılacağına karar vermek son derece önemlidir.

RGB ve CMYK modlarına çıplak gözle bakıldığında birbirinden farksız olabilir fakat bunlardan birini seçmek yardımcı olabilir.

RGB modeli, onu oluşturan kırmızı, yeşil ve mavi renklerinin kısaltmasıdır. Bu model, belirli bir renkte bir piksel oluşturmak için bu üç temel rengin karışımını kullanır.

Üç rengin her biri, sıfır ile 255 arasında değişen bir yoğunluğa sahiptir, bu nedenle o renk için 256 farklı ton oluşturur.

Bu üç varyantın kombinasyonu, 16 milyondan fazla renkten oluşan bir palet sunar. Bunlar açık renkler olduğundan, üç rengin maksimum tonlarının toplamı beyaz renkle sonuçlanırken, sıfır değerindeki üç rengin toplamı siyah rengi oluşturacaktır.

Photoshop Renk Modu

Grafik tasarımda, çalışmanın nihai sonucu bir ekran desteği amaçlandığı sürece RGB modunda çalışılacaktır. Bu, web için, çevrimiçi sunum veya video için çalışıyorsanız bu modun seçileceği anlamına gelir ve bu modda çalışırken en çok GIF ve JPG dosyaları kullanılacaktır.

Büyüteç kullanarak bir ekranı yakından incelerseniz, onu oluşturan pikselleri ve her birinde RGB’nin üç temel rengiyle bir alt bölümünü ayırt edebilirsiniz.

CMYK modundan farklı olarak, bu değerlerin yüzdesi ne kadar yüksek olursa o kadar koyu olacaktır. Ek olarak, bu renklerin Photoshop’ta sıfırdan yüze kadar değişen bir aralığı vardır.

Teorik olarak, siyah rengi elde etmek için camgöbeği, macenta ve sarı eklemek yeterli olabilir. Ancak baskı işleminde bu üç rengin maksimum tonları kullanıldığında sonuç koyu kahverengi bir renk verebilir.

Bu nedenle grafik tasarımda çalışmak için dördüncü bir renk olan siyah eklenir. CMYK renk modu, çalışmanız baskı çıktısı için tasarlandığında kullanılır.

Bir baskı işinin sonucunun, renkler açısından, kullanıcının ekranda gördüğü ile asla aynı olmayacağına dikkat edilmelidir.

Bir Photoshop dosyasının renk modu, görüntü/mod menüsünden değiştirilebilir. RGB modunda çalışmaya başladıysanız bunu daha sonra CMYK olarak değiştirebilirsiniz.

Bu değişiklik genellikle tasarımın renklerinden mürekkep renklerine geçildiğinde daha mat renkler oluşturur.

Renk Paletleri Arasındaki Dönüştürme

RGB paletinden bir renk seçebilir ve bunu belirli CMYK renklerine dönüştürebilirsiniz fakat bu durum CMYK renklerinden karşılık gelen orijinal RGB eşdeğerlerini elde edebilirsiniz.

Ancak, CMYK’dan RGB renklerine dönüştürme genellikle geri alınamaz. Kısacası, RGB’ye dönüştürülen bir renk, CMYK paletine geri döndürüldüğünde orijinal renk modeli ile uyum sağlamayacaktır.

Ayrıca CMYK renkleri bir monitörde göründüklerinden çok farklı tonlarda basılabilir ve aralarında iyi bir dönüştürme kuralı yoktur çünkü her iki model de mutlak bir renk alanını temsil etmez.

RGB ve CMYK arasında dönüştürmek için bir ara CMY değeri kullanılır ve renk değerleri, her biri 0,0 ile 1,0 arasında değişebilen bir vektör olarak temsil edilir.

Düzgün bir dönüştürme elde etmek için önce CMYK’dan CMY’ye ve ardından RGB’ye dönüştürebilirsiniz.

Belirli bir RGB rengi, birçok olası yarı eşdeğer CMYK renginden biriyle eşleşebilir fakat en iyi seçenek, mümkün olduğunca K kullanan ve kalan CMY oranlarını olabildiğince az kullanmaktır.

Kullanım Alanları

Yaygın kullanımı grafik sanatları bağlamında ortaya çıkar ve ayrıca ofset yazıcılar genellikle bu 4 rengi özel spot mürekkeplerle yazdırarak kullanır.

Bu nedenle, matbaaya herhangi bir çalışma göndermeden önce, baskı renklerinin olabildiğince doğru olması için belge renklerini CMYK’ya dönüştürmeniz gerekir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir