Bir TIFF dosyası genel olarak tüm boyama, görüntü düzenleme ve sayfa düzeni uygulamaları tarafından kabul edilen esnek bir bitmap görüntü formatıdır.
TIFF (Tagged Image File Format/Etiketli Görüntü Dosya Biçimi) Nedir?
Adobe INC‘ye ait bir şirket olan Aldus Corporation tarafından geliştirilen, Windows, Linux, Mac gibi işletim sistemleriyle uyumlu esnek bir bitmap görüntü formatıdır.
PaintShopPro, Adobe, Quark ve CorelDRAW gibi birçok grafik düzenleme ve rötuş programları tarafından TIFF dosyalarını açabilir ve düzenleyebilirsiniz.
TIFF Özellikleri
Uygulamalar ve kişisel bilgisayarlar arasında değişim veya dönüştürme yapmak için kullanılır.
Ayrıca, bu formattaki görüntülerin maksimum boyutu 4 GB veya daha yüksek bir boyut olabilir.
Adobe’nin Photoshop CS programı, TIFF formatında kaydedilmiş büyük belgeleri destekler. Ancak, bu uygulamanın ilk sürümlerinin çoğu 2 GB’tan büyük belgeleri desteklemediği için dosyayı açma şansınız yoktur.
Bilgisayarlar arasında tarama formatında veri depolamak ve değiş tokuş etmek için en iyi formatlardan biridir.
Özellikle çok yüksek çözünürlüklü ve kaliteli görüntülerde ve daha profesyonel işlerde yaygın olarak kullanılır.
Ek olarak, CMYK, RGB, Lab, alfa kanallı indekslenmiş renkli ve gri tonlamalı görüntüleri ve alfa kanalları olmadan bitmap modundaki görüntüleri kabul eder.
Photoshop, katmanları bir TIFF dosyasına kaydedebilir fakat dosyayı başka bir uygulamada açmaya çalıştığınızda, yalnızca düzleştirilmiş görüntü göreceksiniz.
Ayrıca ek açıklamaları, saydamları ve çok çözünürlüklü piramit verilerini TIFF formatında kaydedebilirsiniz.
TIFF, görüntüleri ve verileri renk kaybı olmadan tek bir dosyada işlemenizi sağlar. Bu nedenle web veya dijital platformlarda kullanıma uygun değildir.
Faks gönderme ve tarama uygulamaları da dahil olmak üzere çeşitli görüntüleme uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bir dosya formatıdır.
PC, Macintosh ve UNIX iş istasyonları gibi çeşitli platformlarda kullanılabilir.
Görüntüleri ve verileri tek bir dosyada, kalite kaybı olmadan ve mükemmel bir renk tanımıyla işleme yeteneğine sahiptir ve her alanda kendisine verilen kullanımla ilgili birçok alt türü vardır.
Avantajları
TIFF formatının temel avantajları, yapısının çok çeşitli uygulamalar tarafından bilinmesi ve bilgisayarın mimarisine bağlı olmamasıdır.
Kullanıcı bir görüntüdeki yeni etiketleri belirtebilir ve verilerin başka bir görüntü okuma sistemi tarafından doğru şekilde yorumlanmasını imkansız hale getirir.
Ayrıca verilerin kodunu çözmek için büyük bir hesaplama süreci gerektirir. Dosya doğrudan PC üzerinde işleneceği için bir görüntüyü taramak için kullanılır ve mümkün olan en yüksek çözünürlüğü elde etmek için yazdırma için de kullanılabilir.
Dezavantajları
Bazı profesyonel kameralarda bu görüntü formatı artık çok fazla kullanılmamaktadır çünkü çok fazla bilgi içeren bir fotoğrafı işlerken veya görüntülemeye çalışırken pratikliliği zorlaştırmaktadır.
Ayrıca, fotoğraf makinesinin hafıza kartında daha fazla yer kapladığından genellikle fotoğrafları dosyalarda saklamak için JPEG formatı kullanılır.