Adobe Flash Player Nedir, Ne İşe Yarar?

Daha önce Macromedia Flash olarak bilinen Adobe Flash Player, animasyon yazılımıdır. Küresel bir izleyici kitlesi için etkileşimli içerik oluşturulmasını sağlar. Yazılım, dünya çapında birçok cihaz ve platformla uyumludur.

Adobe Flash Player Nedir?

Adobe Flash Professional Animasyon Yazılımı Nedir?

Adobe Inc, Flash yazılımı oluşturmadı. FutureWave Software adlı daha küçük bir şirket bunu yaptı. Başlangıçta buna FutureSplash Animator adını verdiler. Macromedia, Aralık 1996’da FutureWave Yazılımını satın aldı. Sonuç olarak, animasyon programının adını Flash 1.0 olarak değiştirdiler.

2013’ten 2015’e kadar Adobe, bu programı yeniden adlandırdı. Adını Flash Professional CC olarak değiştirdiler. Ancak bundan kısa bir süre sonra Adobe Animate‘i yeniden adlandırdılar ve onu erişilebilir hale getirdiler.

Bu yazılım bugün Adobe Systems tarafından geliştirilen ve dağıtılan bir programdır. Bu yazılım, vektör grafikleri ve raster görüntüler gibi birçok özellik sunar. Ayrıca ses, program kodu, video akışı ve iki yönlü sesi de destekler.

İnsanlar animasyonlu ve etkileşimli dosyalar oluşturmak için Adobe Flash yazılımını kullanır. Ek olarak, Flash Player bu dosyaları çalıştıran sanal makine programıdır. Yazılımın amacının daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Genellikle, web sayfaları SWF dosya uzantılı dosyaları oynatır. Kullanıcılar bunları bir tarayıcıda veya üçüncü taraf oynatıcı yazılımı kullanarak görüntüleyebilir. Web sayfalarındaki ve multimedya web sitelerindeki animasyonlar genellikle bu dosyaları içerir. İnternet reklamları bunları yaygın olarak kullanır.

Önceki sürümlerde, Macromedia basit animasyonlara izin veriyordu. Ancak, çevrimiçi multimedya oluşturmak için çok yönlü bir araca dönüştü. Macromedia, 2005 yılına kadar yazılımın sahibi oldu. Aldıktan sonra Adobe Systems, pazardaki ürün portföyünü önemli ölçüde genişletti.

Flash Player

Adobe Flash Player, SWF dosyalarını çalıştırmak için kullanılan bir sanal makinedir. Ayrıca bu geliştirmesine rağmen, Macromedia yazılımı oluşturdu.

Adobe Player tamamen ücretsizdir ve birçok platformda çalışır. Bu özelliği sayesinde internet üzerinde kullanımı yaygınlaşmış ve neredeyse vazgeçilmez bir araçtır. Oynatıcı eklentisi çeşitli işletim sistemlerinde mevcuttur. Bunlara Windows, Mac OS X, Linux, Solaris, Android ve Symbian OS dahildir.

Daha eski web tarayıcılarında, kullanıcıların Player eklentisini manuel olarak kurması gerekiyordu. Ancak eklenti, tarayıcılar geliştikçe entegre hale geldi ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağladı.

Adobe Flash Player, video oynatıcı uygulamalarında ve oyunlarda hayati bir rol oynadı. Ancak günümüzde HTML5 tabanlı alternatifler nedeniyle popülaritesi azaldı.

NOT: Adobe, 31 Aralık 2020 itibariyle Flash Player’ı desteklemeyeceğini duyurdu. 12 Ocak 2021’den itibaren Flash destekli içeriği engelleyeceğini duyurdu.

ActionScript

ActionScript, Flash tarafından sunulan işlevselliği genişleten nesne yönelimli bir dildir. Etkileşimli içeriğe sahip yüksek düzeyde etkileşimli filmlerin veya animasyonların oluşturulmasına olanak tanır. Bu yazılım, daha yüksek etkileşim düzeyine sahip arayüzlerin tasarlanmasını sağlar. Kullanıcı, Flash’ta yeni efektler ekleyebilir ve yönetebilir.

ActionScript 3.0 versiyonu ile Nesne Yönelimli Programlama dili haline geldi. Bunu, prototip tabanlı programlama kullanmadan yalnızca sınıf yoluyla başardı. Bu dilin sözdiziminde yeni değişiklikler yaptılar. Ayrıca, daha yeni sürümlerde kullandılar.

Flash ve Animasyon Arasındaki Fark

Adobe Flash, 2B animasyonlar oluşturmak için görüntüleri ve sesleri kullanır.

Bir Flash Player, ruhu multimedya öğelerini veya oyunları oynayarak çalıştırır. Ek olarak, enerji daha gerçekçi ve 3 boyutlu bir öğe oluşturur. Çok yoğun bir çalışma sürecini içerir.

Flash Player Güvenliği

Bu yazılımla oluşturulan belirli dosyalar arızalara neden olabilir. İnternette potansiyel olarak kötü amaçlı kod çalıştırabilirler. Sonuç olarak, saldırganlar tarayıcının Player eklentisindeki güvenlik açıklarından yararlanabilir. Bir bilgisayarın güvenliğini tehlikeye atan uzaktan saldırılara yol açabilir.

Bunun üzerine Macromedia, 2002 yılında ortaya çıkan bir güvenlik açığı için bir yama yayınladı. Bu yama, genel bir uyarı görevi görüyor. Kullanıcılar, özellikle modern tarayıcılarda Player’ın güvenli olduğunu düşünebilir. Ancak uygulama dosyalarını veya kaynak kodunu çok hızlı bir şekilde derleyebilirler.

Çeşitli programlar, SWF dosyalarından grafik, ses ve program kodu çıkarır. Derleme örnekleri olarak hizmet ederler. Açık kaynaklı bir program olan Flasm, kullanıcıların ActionScript’i bir SWF dosyasından kaldırmasına olanak tanır. Kullanıcılar daha sonra onu düzenleme ve dosyaya geri ekleme iznine sahiptir.

Google Chrome tarayıcı veya Firefox tarayıcı, yazılımdaki güvenlik açıkları ve açıkları nedeniyle bu dosyaları varsayılan olarak engeller.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir