Bu yazımızda, VMware Workstation programı ile kurulan Linux sanal makine üzerinde VMware Tools kurulumu nasıl yapılır inceleyeceğiz.
Ubuntu Üzerinde VMware Tools Nasıl Kurulur?
VMware Workstation ile Ubuntu yüklemesi yaptıktan sonra, Ubuntu sanal makinayı daha performanslı kullanmak ve host bilgisayar ile dosya transferi yapmak için VMware Tools yazılımını kurmanız gerekir.
VMware Workstation ile Windows işletim sistemi yüklediğinizde Windows sanal makina üzerinde VMware Tools yazılımını yüklemek kolaydır. Fakat bu durum Ubuntu, Debian, Linux Mint veya openSUSE gibi Linux tabanlı işletim sistemlerinde biraz zor olabiliyor.
Ubuntu üzerinde VM yazılımı kurulumu için sanal makine üzerinde CD/DVD aygıtının takılı olduğundan emin olunuz. Bu yöntem VM Tools kurmanın en kolay yoludur.
Önceki yazımızda, VMware ile Ubuntu nasıl kurulur inceledik. Bu yazımızda, VMware üzerinde çalışan bir sanal makine üzerinde VMware Tools nasıl kurulur adım adım inceleyeceğiz.
Ubuntu sanal makinesi için VM Araçları, Terminal kullanarak İnternet üzerinden de yüklenebilir. Ancak, dosyaları VMware programında içerisindeki kurulum dosyalarını kullanmanızı öneririz.
Diğer Linux dağıtımlarında da VM yazılımı kurulumu adımları aynıdır. Aşağıdaki adımları takip ederek Ubuntu 16.10 / 17.04 / 17.10 / 18.04 / 18.10 ve Ubuntu 19.04 üzerinde bu ek yazılımı kurabilirsiniz.
Linux Üzerinde Adım Adım VMware Tools Nasıl Kurulur/Güncellenir?
VMware Workstation üzerinde kurulu Ubuntu sanal makine için adım adım VM Tools kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
VMware üzerinde Ubuntu’yu çalıştırdıktan sonra VM Tools’un kurulu olmadığına dair alt kısımda mesaj göreceksiniz. Kuruluma başlamak için Update Tools butonuna basarak devam ediniz.
Adım 2
Eğer Ubuntu sanal makina üzerinde CD/DVD aygıtı takılı değilse, aşağıdaki görüntüdeki gibi bir hata alacaksınız. Bu sorunu çözmek için, sanal makinayı kapatınız ve daha sonra CD/DVD aygıtını ekleyiniz.
Adım 3
Ubuntu sanal makinayı yeniden başlattıktan sonra, VM menüsünden Update VM Tools veya Install VM Tools seçeneğine tıklayınız.
Adım 4
Sanal makine araçlarını kurmadan önce aşağıdaki görüntüdeki gibi bir uyarı göreceksiniz.
Adım 5
VM / Install VM Tools seçeneğine tıkladıktan sonra CD/DVD aygıtına VM Tools ISO imajı otomatik olarak eklenecektir.
Adım 6
Klasöre çıkarttığınız tüm dosyaları kopyalayınız.
Adım 7
Ubuntu masaüstünde yeni bir klasör oluşturunuz. Daha sonra, kopyaladığınız dosyaları klasör içerisine yapıştırınız.
Adım 8
Ayıkladığınız klasör içerisinde Terminal’i açınız.
Adım 9
Tar.gz uzantılı dosyayı klasöre ayıklamak için tar -xvzf VMwareTools-10.1.6-5214329.tar.gz komutunu uygulayınız.
tar -xvzf VMwareTools-10.1.6-5214329.tar.gz
Adım 10
Yapılandırma dosyaları vmware-tools-distrib klasörü içerisine ayıklandı.
Adım 11
Tekrar Terminal’a geçiniz ve cd vmware-tools-distrib komutunu uygulayınız.
cd vmware-tools-distrib
Adım 12
Sanal makine araçları yüklemesini başlatmak için sudo ./vmware-install.pl -d komutunu uygulayınız.
sudo ./vmware-install.pl -d
Adım 13
Root parolanızı yazınız ve Enter tuşuna basınız.
Adım 14
Kullanıcı parolanızı yazdıktan sonra, kurulum başlayacaktır. Burada -d komutu varsayılan ayarları uygular.
Adım 15
Kurulum işlemi başarıyla tamamlandı!
Adım 16
Ayarların aktif olması için sanal makineyi yeniden başlatabilirsiniz.
Adım 17
Sanal makine araçlarının kurulduğunu aşağıdaki görüntüden doğrulayabilirsiniz.
Linux/Ubuntu Sanal Makine İçin VM Tools Kurulumu ⇒ Video 1
Linux/Ubuntu Guest makinede adım adım VMware araçlarını kurabilmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Ubuntu 18.10 / 19.04 Üzerinde VM Araçları Kurulumu ⇒ Video 2
VMware ile Ubuntu 18.10 / 19.04 kurduktan sonra sanal makineyi her yeniden başlattığınızda ekran çözünürlüğü sorunu yaşanmaktadır.
Bunun nedeni ise, yanlış VM Tools kurulumu’dur.
Ubuntu 18.10 ekran çözünürlüğü sorununu düzeltmek için doğru düzgün virtual machine araçlarını yüklemek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Sonuç
Bu yazımızda, bir Linux dağıtımı üzerinde VM Tools kurulumu nasıl yapılır inceledik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!