Bu rehberimizde sizlere Windows programlarını openSUSE Leap 15’te Wine yazılımını nasıl kuracağınızı anlatacağım. Herşeyden önce, Wine, önde gelen programlardan biridir. Bu kadar popüler olmasının arkasında WineHQ bulunuyor.
Ayrıca, Wine, eski veya yeni EXE dosyalarını çalıştırmanıza olanak tanır. Böylece, sanal makineye veya çift önyüklemeye ihtiyaç duymazsınız. Şimdi, SUSE Linux sisteminize WineHQ indirip yükleme sürecine bakalım!
openSUSE Leap 15.5 Üzerinde Windows Programı veya Oyunu Çalıştırmak İçin Wine 9.0 Nasıl Kullanılır?
Linux tabanlı sistemlerde Windows programlarını çalıştırmanın en yaygın yolu Wine’dır. Ayrıca, bu yazılım sayesinde Windows programlarını veya oyunlarını Linux’ta da kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, bu yazılım Windows uyumluluğunu sağlamanız için etkili bir çözümdür. Yani, her iki sistemde de bu yazılımla sorunsuz çalışabilirsiniz.
SUSE bilgisayarınıza Wine 32 Bit ve 64 Bit sürümlerini kurduktan sonra EXE programlarını çalıştırabilirsiniz. Artı, bu yöntem eski ve yeni programlar için de geçerlidir.
Bunun sonucunda, bir sanal makine veya dualboot yöntemiyle Windows kurmanıza gerek kalmaz. Yani bununla Windows app’lerinizi kolayca Linux’ta çalıştırabilirsiniz.
Bu sayede, WineHQ ile bilgisayarınızda hem 32 Bit hem de 64 Bit uygulamalarınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca, WineHQ işlerinizi kesintisiz sürdürmenize yardımcı olur.
Wine İndirme ve Kurma
openSUSE sürümünüze göre, WineHQ için doğru repository adresini eklemelisiniz. Ayrıca, bu adımla WineHQ’nin en son sürümünü kurabilirsiniz. Yani, güncel yazılımı kolayca indirip PC’nize sorunsuzca yükleyebilirsiniz.
Adım 1
SUSE sisteminizde masaüstü konumunuzda terminali açın. Daha sonra, repo kaynağını tanımlamak için “wget https://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine/15.5/repodata/repomd.xml.key” komutunu yazın. Sonunda, komutu doğru şekilde yürüttüğünüzden emin olun.
wget https://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine/15.5/repodata/repomd.xml.key
sudo rpm --import repomd.xml.key
sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine/15.5/Emulators:Wine.repo
Adım 2
SUSE Emulators repository kaynağını tanımladınız. Şimdi aynı şekilde terminalde sisteminizin yazılım listesini güncellemek için “sudo zypper refresh” komutunu çalıştırın. Sonrasında eklediğiniz pubkey’e güvenmeyi onaylamayı unutmayın.
sudo zypper refresh
Adım 3
WineHQ için SUSE sisteminizi hazırladınız. Hemen ardından yükleme işlemini başlatmak için “sudo zypper install wine” komutunu yürütün. Fakat, PC’nize yüklenecek paketleri onaylamak için Y tuşuna basın. Ardından, Enter’a basarak ek bileşenleri kurun.
sudo zypper install wine
Adım 4
WineHQ uygulamasını kurar kurmaz “winecfg” komutunu kullanın. Bu komut sayesinde programın ayarlarını açacaksınız. Bu şekilde, ayarları düzenleyerek deneyiminizi geliştirebilirsiniz.
winecfg
Adım 5
Wine Configuration açıldığında, grafik seçeneklerini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca sistem sürümünü ve kütüphane ayarlarını da yapabilirsiniz. Son olarak, yüklü sürümü About bölümünden kontrol edin.
Windows Yazılımı Kurma
openSUSE PC’nize Wine yükledikten sonra yazılımları test edebilirsiniz. İlk olarak, çalıştırmak istediğiniz Windows yazılımını indirin. Daha sonra, sisteminize yükleyerek sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Adım 1
Windows için yaygın olarak tercih edilen bir not uygulaması EditPad Lite’dır. Linux PC’nize kurmak istiyorsanız, bunu kolayca yapabilirsiniz. İlk olarak şu komutu kullanın: wget https://download.jgsoft.com/editpad/SetupEditPadLite.exe. Bu komut, kurulum (EXE) dosyasını terminale indirir. Ve daha sonra kurulumunu başlatabilir ve tamamlayabilirsiniz.
İndirdiğiniz EXE programını kurmak için terminalde “wine SetupEditPadLite.exe” komutunu kullanabilirsiniz.
wget https://download.jgsoft.com/editpad/SetupEditPadLite.exe
wine SetupEditPadLite.exe
Adım 2
EditPad Lite kurulum sihirbazı başladığında, Immediate Installation (Hemen Kurulum) tıklayın. Bu seçenekle hızlı bir kurulum gerçekleştirirsiniz. Ayrıca, size zaman ve emek kazandırır.
Adım 3
Kurulumu yaptığınızda Thanks (Teşekkürler) butonuna tıklayın. Bu aşamadan sonra sihirbazı kapatarak masaüstünüze geri dönebilirsiniz.
Adım 4
EditPad Lite uygulaması açıldığında sürümü kontrol edebilirsiniz. Araç menüsünden “Yardım”a ve ardından “Hakkında”ya tıklayın. Ayrıca, çalışmanız için not almaya başlayabilirsiniz.
Adım 5
Not uygulamasını daha sonra çalıştırmak istiyorsanız, şu komutu kullanın. Terminalde wine “C:\Program Files\Just Great Software\EditPad Lite 8\EditPadLite8.exe” yazın. Artı, bu EditPad Lite’a tekrar hızlı bir şekilde erişmenizi sağlar.
wine "C:\Program Files\Just Great Software\EditPad Lite 8\EditPadLite8.exe"
openSUSE PC’den Wine Kaldırma
Artık Windows app’lerini & oyunlarını kullanmak istemiyorsanız, Wine’ı kaldırabilirsiniz. Öncelikle, SUSE bilgisayarınızdan bununla ilgili tüm paketleri tamamen kaldırabilirsiniz. Bu işlem sonucunda sisteminizde gereksiz dosyaları temizlemiş olacaksınız.
Adım 1
Tüm WineHQ ile ilgili paketleri tamamen silmek için birkaç komut kullanmalısınız. Öncelikle terminale sudo zypper remove wine* yazın. Onaylamadan önce kaldıracağınız paketleri kontrol edin ve sonrasında “Y” ile işlemi onaylayın.
sudo zypper remove wine*
Adım 2
SUSE PC’nizden Wine kaldırdınız. Fakat doğrulama yapmanız için konsolda sudo zypper info wine komutunu kullanın. Bu komut sayesinde WineHQ hala yüklü olup olmadığını kontrol edersiniz. Ek olarak, paket hakkında ilgili bilgileri elde edersiniz.
sudo zypper info wine
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Sonuç
Açıkçası, openSUSE PC’nizde Windows programlarınızı Wine ile kolayca çalıştırabilirsiniz. Artı, bir VM’ye veya dual-boot sisteme ihtiyacınız olmaz. Kurulum ve kullanım talimatlarını izleyerek, Windows yazılımlarını Linux ortamınıza entegre edebilirsiniz.
Dahası, Wine’ı kullanmak istemediğinizde de hızlıca OS’unuzdan kaldırabilirsiniz. Kısacası, bu katman app’i aracılığıyla üretkenliğinizi ve erişilebilirliğizi arttırabilirsiniz.