Bu kapsamlı reherimizde, Linux Mint 21 Vanessa dağıtımında Wine 9.0 (Stable) kurma ve kullanma sürecinde size yol gösterceğim. Wine, bizlere Windows programlarını ve oyunlarını Linux’ta çalıştırmasına olanak tanıyor. Böylece her iki işletim sistemi arasındaki boşluğu dolduruyor.
Sorunsuz ve başarılı bir deneyim sağlamak için kurulumdan kullanıma ve hatta kaldırmaya kadar her adımı ele alacağız. Öyleyse gelin, Linux Mint PC’nizde Wine en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi inceleyelim ve keşfedelim!
Linux Mint 21 Vanessa Üzerinde Windows Programları veya Oyunları Çalıştırmak için Wine 7.0 Nasıl Kurulur?
Normal şartlarda Linux işletim sistemlerinde Windows uyumlu programları veya oyunları çalıştıramazsınız. Bu yüzden Windows’ta yaygın olarak kullandığınız uygumalara alternatif Linux uyumlu yazılımlar bulmanız gerekir.
Fakat, Linux dağıtımlarında Windows’ta çalışan uygulamaların birçoğunu kurabilmenize imkan tanıyan Wine yazılımı kullanabilirsiniz. Bu yazılım WineHQ tarafından geliştirilen ve altyapısına arayüz sağlayan ücretsiz bir uygulamadır.
WineHQ veya Wine sayesinde Linux tabanlı işletim sisteminizde örneğin Microsoft Office veya Photoshop uygumalarından birini kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.
Linux Mint bilgisayarınızda bu gibi Windows yazılımlarının bir çoğunu kullanarak işlerinizi sürdürmeye devam edebilirsiniz. Ek olarak, WineHQ tarafından desteklenen uyguma veritabanını kontrol edebilir ve diğer Windows programlarını veya oyunlarını sisteminize kurmaya karar verebilirsiniz.
Wine yazılımını PC’nize Mint repolarından hızlı bir şekilde kurabilirsiniz fakat sürümü biraz daha eski olabileceği için en optimum sürümü kurmak için WineHQ repo kaynağını kullanmanızı tavsiye ederiz.
WineHQ Üzerinden Wine Kurma
Bilgisayarınızda terminal ile WineHQ repo adreslerini kullanarak Wine yazılımını hızlı bir şekilde kurabilirsiniz. Eğer komut dosyalarını çalıştırmak sizin için zor ise, sisteminizin yazılım merkezinden bu yazılımı kurmayı deneyebilirsiniz.
Adım 1
CTRL + ALT + T’ye birlikte basarak terminali açınız ve 32 Bit mimariyi etkinleştirmek için “sudo dpkg –add-architecture i386” komutunu yürütünüz. Daha sonra, wine.key indirmek ve gerekli konuma kopyalamak için alttaki komutları terminalde sırasıyla yürütünüz.
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings
sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
Adım 2
Linux Mint 21 için Ubuntu Impish repository adresini kullanmanız gerekir. Bu yüzden, WineHQ.Sources dosyasını indirmek ve /etc/apt/sources.list.d konumuna eklemek için alttaki komutu terminalde yürütünüz.
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/jammy/winehq-jammy.sources
Adım 3
Linux Mint sisteminizin yazılım paketlerini güncellemek için terminalde “sudo apt update” komutunu yürütünüz.
sudo apt update
Adım 4
Paket listesini güncelledikten sonra Wine yazılımının Stable (Kararlı) son sürümünü kurmak için terminalde “sudo apt install –install-recommends winehq-stable” komutunu yürütünüz.
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
Adım 5
Wine yazılımı için gerekli tüm paketler İnternet’ten indirilip kurulacaktır. Bu işlem diskinizde 2,052 MB (2 GB) alan kaplayacaktır. Paketleri kurmaya devam etmek ve onaylamak için Y ve Enter’a basınız.
Adım 6
Bilgisayarınıza Wine kararlı sürümü kurduktan sonra terminalde “wine –version” komutu ile sürümünü kontrol edebilirsiniz.
wine --version
Adım 7
Wine yazılımının ayarlarını açmak için terminalde “winecfg” komutunu yürüttüğünüzde Net Framework uygumalarının doğru çalışabilmesi için Wine Mono paketini kurmanız gerektiğini görebilirsiniz.
Wine Mono Installer penceresinde gerekli paketleri indirip kurmak için Install (Kur) butonuna tıklayınız. Eğer Mono paketi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız https://wiki.winehq.org/Mono websayfasını ziyaret edebilirsiniz.
winecfg
Adım 8
Mono paketini kurduktan sonra Wine Configuration penceresi açılacaktır. Bu pencerede uygulamaların kurulum konumlarını, sanal sürücüleri veya grafik ayarlarını yapabilirsiniz.
Windows Programı Kurma
Linux Mint üzerine Wine kurduktan sonra yapmanız gereken şey artık bir Windows uyumlu program kurmak ve deneyimlemektir.
Adım 1
Terminali açınız ve “cd ~/Downloads” komutu ile Downloads (İndirilenler) konumuna gidiniz. Bu konuma CPU-Z programını indirmek için aynı şekilde terminalde “wget https://download.cpuid.com/cpu-z/cpu-z_1.79-en.exe” komutunu yürütünüz ve ardından programın kurulumunu başlatmak için “wine cpu-z_1.79-en.exe” komutunu yürütünüz.
cd ~/Downloads
wget https://download.cpuid.com/cpu-z/cpu-z_1.79-en.exe
wine cpu-z_1.79-en.exe
Adım 2
CPUID CPU-Z programının setup penceresinde lisans anlaşmasını kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 3
CPU-Z’yi kuracağınız konumu yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 4
Başlat Menüsü için oluşturulacak klasör adını düzenleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
CPU-Z programını daha hızlı açabilmek için masaüstü konumunda bir kısayol oluşturmayı seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Kurulum sihirbazı bilgisayarınıza CPU-Z programını yüklemeye hazır olduğunda Install butonuna tıklayınız.
Adım 7
CPUID CPU-Z programının kurulumunu tamamladıktan sonra Finish (Bitir) tıklayınız ve sihirbazı kapatınız.
Adım 8
Linux Mint masaüstü konumuna oluşturulan CPUID CPU-Z kısayoluna tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.
Linux Mint Sistemden Wine Kaldırma
WineHQ yazılımını sisteminizden tamamen kaldırmayı planladığınızda bu işlemi terminal kullanarak hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1
Mint’ten WineHQ yazılımını tamamen kaldırmak için terminalde “sudo apt remove wine*” komutunu yürütünüz.
sudo apt remove wine*
Adım 2
Wine ile ilgili tüm bağımlı paketlerin kaldırılmasını kontrol edip onaylamak için Y ve Enter’a basınız.
Adım 3
Wine kaldırdıktan sonra sisteminizde kalan gereksiz paketleri de silmek için “sudo apt autoremove && sudo apt autoclean” komutunu yürütünüz.
sudo apt autoremove && sudo apt autoclean
Adım 4
Silinecek tüm paketleri inceledikten sonra kaldırma işlemini onaylamak için Y ve Enter’a basınız.
Adım 5
Son olarak, WineHQ repo kaynağını ve key’ini sisteminize tanımladığınız için onları da temizlemek için terminalde alttaki komutları yürütünüz. Daha sonra, “wine –version” komutunu tekrar yürüttüğünüzde WineHQ yazılımının sisteminizden tamamen kaldırıldığını kontrol edebilirsiniz.
sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/winehq-impish.sources
sudo rm -rf /usr/share/keyrings/winehq-archive.key
Video
Linux Mint & Wine Eski Sürümlerin Kurulumu
Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- Wine, Linux Mint kullanıcıları için neden faydalıdır?
- Wine kurmanın grafiksel bir yolu var mı?
- WineHQ’yu doğru şekilde kurduğumu nasıl doğrulayabilirim?
- Wine kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar nelerdir?
Sonuç
Sonuç olarak Wine, Windows ve Linux ortamları arasında değerli bir köprü oluşturur. Böylece bizlerde Linux Mint 21 gibi sistemlerde çok çeşitli Windows uygulamalarını çalıştırma esnekliği elde ederiz. Bu makalede detaylı adımları takip ederek Wine’ı sorunsuz bir şekilde kurabilirsiniz. Bunun sonucunda ise tercih ettiğiniz Windows app’larını veya oyunlarını yükleyebilirsiniz.
Kısacası, ister iş ister kişisel kullanım için olsun, Wine, platformun uyumluluğunu ve çok yönlülüğünü destekler. Bu sayede Linux kullanıcıları için yeni olanaklar açmaya devam ediyor. Özetçe Wine ile işletim sistemi seçimiyle sınırlı kalmadan işlerini yapmaya devam edebilirsiniz.
arkadas tskler ugrasların ıcın boyle bır hata alıyorum
sudo apt install –install-recommends winehq-stable
Paket listeleri okunuyor… Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
Durum bilgisi okunuyor… Bitti
Bazı paketler kurulamadı. Bu durum, olanaksız bir durum istemiş
olduğunuzu ya da kararsız (unstable) dağıtımı kullandığınızı ve
bazı paketlerin henüz oluşturulamamış ya da oluşturulmakta
olduğunu gösterir.
Aşağıdaki bilgiler durumu çözmenize yardımcı olabilir:
Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
winehq-stable : Bağımlılıklar: wine-stable (= 4.0~cosmic)
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.
Yorumunuz için teşekkürler.
Genelde bu sorun repo kaynaklı oluyor. Linux Mint reponuzda alternatif repoları silerek sadece Ubuntu (cosmic, bionic) repolarını ekleyiniz ve dosyayı kaydediniz. Daha sonra apt-get update komutunu çalıştırınız ve Wine kurulumunu tekrar deneyiniz.