Ubuntu Güncelleme
Bu yazımızda Linux / Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) işletim sistemi son sürüme yani Ubuntu 22.10 (Kinetic Kudu) sürümüne sorunsuz bir şekilde nasıl güncellenir veya yükseltilir inceleyeceğiz.
Eski Sürüm Ubuntu Sistemini Son Sürüme 22.10 Yükseltme
Ubuntu 22.10 sürümü 20 Ekim 2022 tarihinde resmi olarak yayınlandı. 2023 yılına kadar güvenlik güncellemeleri ve yamaları alacak bu dağıtımın önceki sürümü Long Term Support (Uzun Vadeli Destek) olarak tanımlanmaktadır.
Mevcut bilgisayarınızda kurulu eski bir dağıtım olan Ubuntu 22.04 veya daha önceki sürümü, günümüzde güncel bir sürüme yükseltmek istiyorsanız bu işlemi hem terminal hemde GUI kullanarak yapabilirsiniz.
Gelişmiş Linux bilgisine sahip kullanıcılar genellikle program kurulumlarını veya sistem güncellemelerini terminal aracılığıyla komutlar yürüterek gerçekleştirirler. Giriş seviyesindeki kullanıcılar bu işlemleri kod yazmadan GUI (Graphical User Interface / Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) kullanarak hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler.
Kısacası, GUI ile Ubuntu sisteminizi güncellemek istiyorsanız System Settings (Sistem Ayarları) içerisinden Software Updater (Yazılım Güncelleyici) aracını bulup çalıştırmanız ve yeni yayınlanan sürümleri veya güncellemeleri kontrol edebilirsiniz.
Masaüstü ortamı yüklü olmayan bir Ubuntu dağıtımı kullanıyorsanız da sistem sürümü yükseltme işini terminal aracılığıyla yapmak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden Linux komutlarını iyi anlamalı ve kullanmanız gerekir.
NOT: Güncelleme işlemine başlamadan önce Linux bilgisayarınızda kurulu olan uygulamalarda yaptığınız projeleri kaydetmenizi ve kişisel dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz. Ek olarak, Timeshift uygulaması ile tam bir sistem yedeği almanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Ubuntu’nun En Yeni Dağıtım Sürümünü Kurma
Linux bilgisayarınızı en güncel sürüme yükseltmek istiyorsanız öncelikle sisteminizdeki kurulu paketleri güncellemeniz gerekir. Daha sonra, sistem sürümünü güncel sürüme yükseltmeye başlayabilirsiniz.
Adım 1
Eski sürüm Ubuntu bilgisayarınızda CTRL + ALT + T’ye basarak terminali açınız ve repository adreslerini güncellemek için “sudo apt update” komutunu yürütünüz.
sudo apt update
Adım 2
Sisteminizdeki paketlerin yeni sürümlerini denetledikten sonra yeni sürümlere yükseltmek için terminalde “sudo apt dist-upgrade” komutunu yürütünüz.
sudo apt dist-upgrade
Adım 3
Upgrade edilecek ve yeni yüklenecek paketleri kontrol ettikten sonra işleme devam etmek için Y ve Enter’a basınız.
Adım 4
Yeni paketlerin indirilmesi ve kurulması İnternet bağlantınızın hızına göre zaman alacaktır. Güncelleme işlemini tamamladıktan sonra terminalde “sudo reboot” komutunu yürütünüz ve bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
sudo reboot
Adım 5
Linux sisteminizi yeniden başlattıktan sonra, yeni sistem sürümünü denetlemek ve kurmak için terminalde “sudo do-release-upgrade” komutunu yürütünüz.
sudo do-release-upgrade
NOT: Bilgisayarınızda çalışan LTS sürümü NON-LTS sürümüne yükseltebilmeniz için terminalde “sudo nano /etc/update-manager/release-upgrades” komutunu yürütünüz ve açılan dosyadaki kayıtlardan “prompt=lts” değerini “prompt=normal” olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.
Adım 6
Ubuntu’nun yeni versiyonunu kontrol ettikten sonra yardım alabileceğiniz kaynakları not ediniz ve Y ve Enter’a basınız.
Adım 7
Ubuntu 22.10 repo listesi hazırlandıktan sonra güncelleme işlemini başlatmak için Y ve Enter’a basınız. Bu aşamadan sonra İnternet bağlantı hızınıza göre kurulum yaklaşık 40 dakika sürebilir, bu yüzden PC’nizi kapatmayınız ve bekleyiniz.
Adım 8
Ubuntu güncelleme sürecini tamamlandıktan sonra sisteminizde kalıntı paketleri silmek için Y ve Enter’a basınız.
Adım 9
Gereksiz paketleri sisteminizden kaldırdıktan sonra ve Ubuntu’nun yeni sürümünü kurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmak için Y ve Enter’a basınız.
Adım 10
Sisteminizi yeniden başlattıktan sonra tekrar terminali açınız ve kurduğunuz yeni sürümü kontrol etmek için “lsb_release -a” komutunu yürütünüz.
lsb_release -a
uname -a
uname -r
Video
GUI Kullanarak Sistem Güncelleme
Ubuntu PC’nize yeni release kurmak için yalnızca terminal kullanmanıza gerek yoktur. Linux komutlarına haşina olmayan kullanıcılar veya komutlar ile uğraşmak istemeyen kullanıcılar grafiksel kullanıcı arayüzünü (GUI) kullanarakta bilgisayarlarına yeni sürümleri kurabilirler.
Adım 1
Ubuntu başlat menüsünü açtığınızda arama kutusuna Software Updater (Yazılım Güncelleyici) uygulamasını bulunuz ve açınız.
Adım 2
Sisteminizdeki mevcut uygulamaları ve sistem yazılımlarını güncellemek için Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Linux kernelleri veya modülleri İnternet’ten indirilecek ve kurulacaktır. Bu işlem İnternet hızınıza göre zaman alacağı için PC’nizde başka bir işlem yapmayınız ve bekleyiniz.
Adım 4
Software Updater, sisteminiz için güncellemeleri indirip kurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
Adım 5
Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Ubuntu’nun yeni sürümlerini kontrol etmek için yalnızca bu aşamada terminali kullanmanız gerekecektir. Terminali açınız ve “sudo do-release-upgrade -f DistUpgradeViewGtk3” komutunu yazınız ve Enter’a basınız.
sudo do-release-upgrade -f DistUpgradeViewGtk3
Adım 6
Release Notes (Sürüm Notları) penceresi açıldığında yeni sürümün 22.10 Kinetic Kudu olduğunu görebilirsiniz. Bilgisayarınıza bu sürüme kurmak için Upgrade (Yükselt) butonuna tıklayınız.
Adım 7
Distribution Upgrade (Dağıtım Yükseltmesi) penceresinde öncelikle sisteminizin bu süreç için hazırlanacağını ve ardından yeni paketlerin indirilip kurulacağını görebilirsiniz.
Bilgisayarınıza Ubuntu 22.10 sürümünü kurarken bekleyiniz ve sisteminizi zorlayacak bir işlem yapmayınız.
Adım 8
Yeni sürüm Linux dağıtımı kurulumunda 1042 paket güncellenecek ve 139 yeni paket kurulacaktır. Bu işlemi başlatmak için Start Upgrade (Yükseltmeyi Başlat) butonuna tıklayınız ve devam ediniz.
Adım 9
Ubuntu’nun yeni paketleri kurulduktan sonra eski paketleri kaldırmak için Remove (Sil) tıklayınız.
Adım 10
Upgrade işlemini tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
Adım 11
Kurduğunuz yeni sürümü kontrol etmek için Settings (Ayarlar) açınız ve sol panelden About (Hakkında) tıkladıktan sonra bilgisayarınızın donanımına ait bilgileri ve işletim sistemi sürümünüzü kontrol edebilirsiniz.
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
İlgili Yazılar
♦ PC’ye Kali Kurma
♦ Debian Güncelleme
♦ Kali Güncelleme
♦ PC’ye Linux Mint Kurma
♦ PlayOnLinux Kullanımı
teşekkürler.
bu bilgileri bir yerede not ettim.
sayenizde çok eski sürümde kalmış sunucumu güncelledim.
Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler.