Kali Linux 2024 Üzerinde Wine 9.0 Kurulumu

Bu makalede sizlere Kali Linux 2024 sürümünde Windows uygulamalarını çalıştırmanız için Wine yazılımından bahsedeceğim. WineHQ yazılımı popüler Windows yazılımlarını ve oyunlarını kullanmanıza olanak tanır.

Dolayısıyla Linux PC’nizde bu yazılım sayesinde istediğiniz EXE uzantılı bir dosyayı kurabilirsiniz. Bunun sonucunda Kali OS’unuzda ek bir işletim sistemine ihtiyaç duymadan bu app’leri çalıştırabilirsiniz.

Kali Linux PC'ye Wine Kurulumu

Kali Linux 2024 Üzerinde Windows Uygulamaları Çalıştırmak için Wine 9.0 Nasıl Kurulur?

Windows tabanlı bir PC’ye bir uygulama kurarken genellikle setup dosyası uzantısı EXE veya MSI’dir. Bu dosya uzantıları uyumluluk nedeniyle Linux sistemlerinde çalışmamaktadır. Fakat yaygın olarak kullanılan Office veya Photoshop gibi bir uygulamayı tüm Linux dağıtımlarına Wine aracılığıyla kurmayı deneyebilirsiniz.

Wine yazılımı, WineHQ tarafından geliştirilen ve Windows uyumlu uygumaları veya oyunları Linux sistemi üzerinde çalıştırmanıza izin veren bir katmandır. WineHQ veritabanında bulunan bir yazılımı Linux bilgisayarınızda çalıştırabilir ve kullanabilirsiniz.

Eğer bilgisayarınıza Kali Linux kurduysanız Windows tabanlı uygumaların alternatiflerine zaten sahip olacaksınız fakat işiniz gereği bir Windows uygulaması kullanmanız gerekiyorsa WineHQ yazılımını kurmanız gerekir.

WineHQ Kurulumu

Wine yazılımının yeni sürümleri yayınlandığında veya Linux sisteminizi güncellediğinizde bazı uyumsuzluk hataları meydana gelebilir. Herhangi bir programın kurulumuna başlamadan önce bu gibi sorunlar nedeniyle bilgisayarınızı yedeklemenizi öneririz.

Adım 1

Kali Linux sisteminizde WineHQ çalıştırabilmeniz için öncelikle bazı gerekli dosyaları websitesinden indirmeniz ve gerekli konumlara kopyalamanız gerekir. Ayrıca, 64 Bit yerine 32 Bit bir program kuracaksanız bu uygulamaları sorunsuz çalıştırabilmeniz için 32 Bit mimariyi etkinleştirmeniz gerekir.

Kali sisteminizde CTRL + ALT + T’ye birlikte basarak terminali açınız ve öncelikle 32 Bit mimariyi etkinleştiriniz ve ardından WineHQ.key dosyasını indiriniz ve /usr/share/keyrings/winehq-archive.key konumuna ekleyiniz.

sudo dpkg --add-architecture i386
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
sudo mv winehq.key /usr/share/keyrings/winehq-archive.key

Winehq Key İndirme

Adım 2

Kali dağıtımı Debian tabanlı olduğu için winehq-bullseye.sources kaynağını sisteminize eklemeniz gerekir. Öncelikle wget komutu aracılığıyla sources dosyasını bilgisayarınıza indiriniz ve ardından /etc/apt/sources.list.d/ konumuna ekleyiniz.

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/dists/bullseye/winehq-bullseye.sources
sudo mv winehq-bullseye.sources /etc/apt/sources.list.d/

Winehq-Bullseye.Sources Dosyasını İndirme

Adım 3

Winehq.key’i ve sources dosyasını indirip sisteminize ekledikten sonra bazı paketlerin sorunsuz kurulabilmesi için Debian repository adresini de eklemenizi öneririz.

Kali repository listesine Debian Bullseye kaynağını eklemek için terminalde alttaki komutu yürütünüz ve daha sonra sisteminizin repository adreslerine bağlı olarak mevcut paketlerin yeni sürümlerini kontrol etmek için “sudo apt update” komutunu yürütünüz.

echo "deb http://ftp.us.debian.org/debian bullseye main " | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt update

Repository Adresi Ekleme ve Güncelleme

Adım 4

Repository adreslerini tazeledikten sonra Wine yazılımının kararlı (stable) sürümünü kurmak için terminalde “sudo apt install –install-recommends winehq-stable” komutunu yürütünüz.

sudo apt install --install-recommends winehq-stable

Eğer bu aşamada terminalde alttaki hatayı alıyorsanız bazı ek paketleri manuel kurmanız gerekiyor. Aksi takdirde Wine programının kararlı sürümünü kuramayacaksınız.

Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
winehq-stable : Depends: wine-stable (= 7.0.0.0~bullseye-1)
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.

Unmet dependencies hatasını gidermek için terminalde alttaki komunu yürütünüz ve yaklaşık 500 MB boyutundaki paketlerin kurulumunu onaylayınız ve paketleri kurduktan sonra tekrar WineHQ-Stable komutunu yürütünüz.

sudo apt install libgnutls30:i386 libldap-2.4-2:i386 libgpg-error0:i386 libxml2:i386 libasound2-plugins:i386 libsdl2-2.0-0:i386 libfreetype6:i386 libdbus-1-3:i386 libsqlite3-0:i386

Wine Stable Kurulumu

Adım 5

WineHQ tekrar kurmayı denediğinizde bu kez kurulacak yeni paketleri görebileceksiniz. Kurulacak paketleri kontrol ettikten sonra onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

Kurulacak Paketleri Onaylama

Adım 6

WineHQ kurduktan sonra sürümünü kontrol etmek ve çalıştırmak için terminalde “wine –version” ve “winecfg” komutlarını kullanabilirsiniz. Wine çalıştırdığınızda NET Framework uygulamalarının sorunsuz çalışması için Mono Installer penceresinde Install (Kur) butonuna tıklayınız.

wine --version
winecfg

Wine Sürümünü Kontrol Etme ve Çalıştırma

Adım 7

Wine Configuration açıldığında About (Hakkında) kısmından sürümünü kontrol edebilir ve Applications (Uygulamalar) kısmından programların kurulum konumunu değiştirebilir veya yapılandırabilirsiniz.

Wine Hakkında

Windows Uygulaması Kurma

Kali Linux üzerine Wine kurduktan sonra artık yapmanız gereken ilk şey yaygın olarak kullandığınız bir Windows yazılımını indirmek ve Linux bilgisayarınızda kullanmaya başlamaktır.

Adım 1

Windows ve macOS sistemlerinde yaygın olarak kullanılan harika bir screenshot (ekran görüntüsü yakalama) programı olan LightShot programını indirmek ve Linux bilgisayarınıza kurmak için terminalde alttaki komutları sırasıyla yürütünüz.

cd ~/Downloads
wget https://app.prntscr.com/build/setup-lightshot.exe
wine ./setup-lightshot.exe

Exe Uzantılı Lightshot Windows Programını İndirme

Adım 2

Wine ile setup-lightshot.exe kurulumunu başlattıktan sonra aynı Windows sistemlerdeki gibi sihirbaz açılacaktır. LightShot programını hangi dilde kullanmak istediğinizi seçiniz ve OK’a tıklayınız.

Lightshot Dilini Seçme

Adım 3

LightShot programının lisans şartlarını okuduktan sonra kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.

Lightshot Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 4

Kali Linux sisteminize LightShot kurduktan sonra kurulum sihirbazını kapatmak için Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.

Lightshot Kurulum Sihirbazını Kapatma

Adım 5

LightShot programı açıldığında görev çubuğunda çalışır durumda olduğunu göreceksiniz. Programın üzerine tıklayarak ekran görüntüsü yakalama alanını açabilir ve istediğiniz alanın görüntüsünü kaydedebilirsiniz.

Lightshot Kullanımı

Adım 6

Screenshot’ını aldığınız alanı masaüstü veya herhangi bir konuma kaydediniz ve üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan seçeneklerden “Open With Ristretto Image Viewer” tıklayarak kaydettiğiniz görüntüyü açabilirsiniz.

Screenshot Dosyasını Ristretto Image Viewer ile Açma

Kali Linux PC’den Wine Kaldırma

Kali bilgisayarınızda artık Windows uyumlu yazılımları kullanmayı istemiyorsanız disk alanını arttırmak ve sisteminizi gereksiz yazılımlardan arındırmak için WineHQ yazılımını terminal aracılığıyla kolaylıkla kaldırabilirsiniz.

Adımlar:

Adım 1

Wine kaldırmak için terminalde “sudo apt remove wine* -y” komutunu yürütünüz ve kaldırma işleminin tamamlanmasını bekleyiniz.

sudo apt remove wine* -y

Wine Kaldırma

Adım 2

WineHQ sisteminizden kaldırdıktan sonra gereksiz paketleri de temizlemek için “sudo apt autoremove -y && sudo apt autoclean -y” komutunu yürütünüz.

sudo apt autoremove -y && sudo apt autoclean -y

Wine ile İlgili Gereksiz Paketleri Temizleme

Adım 3

Son olarak, Wine için sisteminize tanımladığını sources ve key dosyalarını da ilgili konumlardan silmek için terminalde alttaki komutları yürütünüz. Kaldırma işlemini doğrulamak için “wine –version” komutunu tekrar yürüttüğünüzde yazılımı tamamen sildiğini görebilirsiniz.

sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/winehq-bullseye.sources
sudo rm -rf /usr/share/keyrings/winehq-archive.key

Sources ve Key Dosyalarını Silme

Video

Sonuç

Sonuç olarak, Kali Linux 2024 sisteminizde Wine sürümlerinden birini kullanabilirsiniz. İster en güncelini ister bir önceki sürümü kullanın farketmeksizin Windows uygulamalarını çalıştırabilirsiniz.

Sizlere sağladığım bu detaylı adımlar sayesinde Kali OS’unuzda yazılım seçeneklerinizi genişletebilirsiniz. Unutmadan söyleyeyim; bir app kurmadan önce mutlaka WineHQ uyumluluk özelliklerini araştırınız.

Böylece istediğiniz bir EXE yazılımını ayrı bir Windows ortamına ihtiyaç duymadan sisteminize yükleyebilirsiniz. Böylelikle üretkenlik araçları veya oyunlar çalıştırmanız için bu yöntem oldukça faydalıdır.

Ancak, Wine üzerinden yeni yazılım yüklerken dikkatli olmanızı öneriyorum. Bundan dolayı, sisteminizi düzenli olarak güncelleyerek güvenliği koruyunuz. Özetçe, doğru bilgi ve araçlarla, Windows ve Linux arasında sorunsuz bir geçiş sağlayabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir