Vim Nedir, Ne İşe Yarar?

Vim (Vi IMproved), tüm UNIX sistemlerinde bulunan metin editörü vi’nin geliştirilmiş bir sürümüdür.

Vim Editörü Tanımı ve Özellikleri

Vim Editörü Nedir?

Yazarı Bram Moolenaar, 1991’de ilk versiyonunu tanıttı, o tarihten bu yana birçok iyileştirme yaptı. Hem Vim hem de Vi’nin ana özelliği, belirli işlemleri gerçekleştirmek için değiştikleri farklı modlara sahip olmalarıdır, bu da onları, tuş kombinasyonları veya grafik arayüzleri ile direktiflerin girildiği tek bir moda sahip olan en yaygın editörlerden farklı kılar.

Vi IMproved

Vim editörü, selefi vi gibi bir metin modu terminalinden kullanılıyor. Tamamen klavye tarafından kontrol edilir. Bunun nedeni, Vi’nin 1970’lerin ortalarında terminallerin çok hızlı olmayan (20 Kbps) bir seri bağlantı üzerinden bir ana bilgisayarla iletişim kurması nedeniyle geliştirilmesidir. Zaman terminallerinin sınırlamaları o zamana kadar çok karlı olan bir fikir olan farklı şekillerde konsepte yol açtı.

Vim, vi ile neredeyse% 100 uyumludur, ancak birçok iyileştirmeye sahip olsa da, grafik arayüzü ve menüleri fare ile çalıştırılabilen sürümleri ve farklı modları olmayan bir düzenleyici gibi davranan basitleştirilmiş bir sürümü vardır.

Vim sürümleri birçok işletim sistemi için mevcuttur ve neredeyse tüm GNU/Linux sistemlerinde ve Vim’i sembolik bir bağlantı veya takma adla çağıran vi komutuyla çalıştırılabildiği tüm BSD sistemlerinde bulunabilir. Vim editörü başladığında, komut modunda yapar ve sürümü ekranda gösterir.

Bram Moolenar 1980’lerin sonunda bir Amiga bilgisayarı satın aldığında, alışık olduğu Unix editörünü kullanmaya devam etmek istedi, ancak Amiga’nın kullanabileceği vi klonları onu ikna etmedi. Böylece 1988’de Vim’i geliştirmeye başlamak için vi klon Stevie 1.0’dan başladı.

İlk başta, vi IMitation (vi taklidi) olarak adlandırıldı, çünkü başlangıçta asıl amacı vi’nın yeni sisteminde mevcut olan işlevleri taklit etmekti. Sürüm 1.14 1991 yılında Amiga için özgür yazılım koleksiyonu “Fred Fish disk#591” de yer aldı. Sürüm 1.22, Unix ve MS-DOS sürümleriyle birlikte ilk çıkan sürümdür. O zamana adını veren kısaltma Vi IMproved olarak değiştirilmişti.

İlerleyen yıllarda Vim editörü büyük gelişmeler kaydetti. Sürüm 3.0 (1994) ‘te pencereleri dahil etmek için önemli bir adım atılmıştır. Vi ile aynı oturumda birkaç dosya açabilirsiniz, ancak her seferinde yalnızca bir tane görebilirsiniz; Vim pencereleri aynı anda görüntülemenizi sağlar.

Sürüm 4.0 (1996) ‘dan bu yana, Robert Webb’in geliştirmeye başladığı bir grafik kullanıcı arayüzü (GUI) mevcuttur. Sürüm 5.0’dan (1998) beri Vim’in sözdizimi vurgulaması vardır.

Özellikleri

  • Entegre yazım denetleyicisi.
  • Metni otomatik tamamla.
  • Sekmede gezinme.
  • Düzenleme alanını yatay veya dikey olarak bölen birden fazla pencere.
  • Programlama diline veya kullanılan etiketlere bağlı olarak sözdizimi vurgulama.
  • Direktifleri geri alır ve yineler.
  • 200’den fazla farklı sözdizimini kavrama.
  • Program uzantılarına komut dosyası dili.
  • Komutlar, kelimeler ve dosya adları ile tamamlanır.
  • Sıkıştırılmış dosyaları düzenlemeyi mümkün kılan dosya sıkıştırma ve açma.
  • Dosya formatlarını tanıma ve bunlar arasında dönüştürme.
  • Yürütülen direktiflerin geçmişi.
  • Makro kayıt ve oynatma.
  • Ayarları oturumlar arasında kaydeder.
  • Otomatik ve manuel kod katlama.
  • İsteğe bağlı grafik arabirim.
  • Son derece yapılandırılabilir ve özelleştirilebilir.
  • Vi ile neredeyse% 100 uyumludur.

Yardım

Vim, belgelenmemiş bir özellik işe yaramaz bir özellik olan maxim tarafından yönetilen mükemmel belgelere sahiptir. Metin biçimindeki belgeler çok kapsamlı ve anlaşılması kolaydır.

Kullanıcı bir arama yoluyla problemlerini çözebilecek çeşitli işlevlerin açıklamasına erişir. Vim’in yardımının sözdizimini vurgulayarak anahtar kelimeler vurgulanır. İmleç bir anahtar kelimenin üzerindeyken yürütülen tuş kombinasyonlarını kullanarak yardımda gezinebilir ve gerekirse geri dönebilirsiniz.

Grafik versiyonda, fareyi bu amaçla da kullanabilirsiniz. Helpgrep komutu, kullanıcının bir anahtar kelimeye ihtiyaç duymadan yardım metinlerinde bir kelime aramasına izin verdiği için önemlidir. Yardım, internette danışmak için sunulan bir HTML sürümü ve sık sorulan soruların kapsamlı bir listesi (SSS) ile tamamlanmaktadır.

Avantajları

Vim editörü, programcılar tarafından programcılar için yapılmış bir editördür. Programlamayı kolaylaştırmak için Vim’in “düzenle, derle, düzelt” modu vardır. Entegre geliştirme ortamlarında olduğu gibi, kaynak kodunu düzenleyebilir, harici bir derleyici çağırabilir ve sonuçlarını yorumlayabilirsiniz. Derleme hataları varsa, bunlar bir pencerede görüntülenir.

Hata iletileri kullanıcıyı düzeltilebilecekleri bölgeye yönlendirir. Daha sonra “düzenle, derle, düzelt” ve gerekirse yeni hataları düzeltme döngüsü tekrar başlar. Sözdizimi vurgulama ve kod katlama işlevi ile geliştiricinin işi de kolaylaştırılır.

Dosya Karşılaştırması

Bir dosyanın iki (veya daha fazla) sürümünü karşılaştırmak bazı kullanıcılar için sık yapılan bir iştir. Vim editörü basit bir çözüm sunar, dosyanın iki farklı sürümü, farklılıkların vurgulandığı iki bitişik pencerede gösterilir. Bu şekilde versiyonlar arasındaki farklar renkli görülebilir. Örneğin, silme işlemleri kırmızı, yeni ekler ise mor olarak görünür.

Bu farkları diğer dosyaya çevirmenin yanı sıra, imleci aşağıdaki ve önceki farkların üzerine getirmenizi sağlayan komutlar vardır.

Yorumlanmış Dili

Vim, bir makro ile gerçekleştirilemeyecek kadar karmaşık olan belirli işlemleri otomatikleştirebileceğiniz yeni işlevleri programlamak için yorumlanmış bir dile veya komut dosyasına sahiptir. Komut dosyaları: source komutu kullanılarak okunabilir ve yorumlanabilir.

Modlar

Vim kalıcı bir editördür, yani belirli bir görevi gerçekleştirmek için farklı modlarda çalışabilirsiniz. Vim’in hangi modda olduğunu görmek için showmode seçeneğinin etkinleştirilmesi gerekir.

Altı Vim modu aşağıda açıklanmaktadır. İlk üçü orijinal vi modlarıdır. Beş ek mod ayrı olarak anlaşılmamalıdır, ancak temel mod ile birlikte anlaşılmalıdır. Ayrıca bu konuda Vim’in yardımına bakın: help vim-modes.

Komut Modu

Vim editörü, normal mod olarak da bilinen komut modunda başlar. Bu modda, satırları kopyalamak ve metin biçiminde çalışmak için tuş kombinasyonlarını kullanabilirsiniz. Bu, diğer modlara geçtiğiniz merkezi moddur. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız, Escape tuşuna iki kez basıldığında her zaman normal moda dönebilirsiniz. Zaten normal moddaysa ve hem Vim hem de terminal ayarları izin veriyorsa, Vim bip sesi çıkarır.

Ekleme Modu

Tuşlara basıldığında ekleme modunda, metin diğer editörlerde olduğu gibi düzenlenir. “İ” tuşuna basarak komut modundan ekleme moduna geçiş yapabilirsiniz.

Örneğin, satırın sonunda, metnin belirli bir noktasında, diğer bir deyişle bir kelimeyi silerek düzenlemeye izin verdikleri için, büyük ölçüde farklı olan ekleme moduna geçmek için çok çeşitli komutlar vardır. Uzman bir kullanıcı, bu tür çeşitli siparişlerin varlığından büyük ölçüde yararlanabilir.

Ekleme modunda, tüm anahtarların yalnızca eklemenin yanı sıra Kontrol tuşuna veya Shift tuşlarına aynı anda basılarak etkinleştirilen bazı işlevleri vardır. Esc tuşu ekleme modunda çok önemlidir, çünkü ekleme modundan komut moduna geçiş yapmanızı sağlar.

Belirli görevleri gerçekleştirmek için komut moduna geçmek düzenleme verimliliğini büyük ölçüde artırır ve Vim’in tüm gücünden yararlanabilirsiniz.

Komut Satırı Modu

Bu moda iki nokta üst üste (:) basılarak erişilir. İki nokta üst üste işaretinden sonra, arama ve normal ifadelerle değiştirme gibi karmaşık komutlar girebilirsiniz. Esc tuşuna basarak komut moduna dönebilirsiniz.

Görsel Mod

Bu mod, vi üzerinden geliştirilmiş bir moddur. Belirli tuş birleşimlerini imleç hareket tuşlarıyla birlikte kullanarak, bir metin alanını (bir satır grubu veya bir blok) işaretleyebilirsiniz. Metin işaretlendikten sonra, onu değiştirmek için komut modunun komutlarını kullanabilirsiniz. Bu modda gerçekleştirilebilen işlemler komut modundaki işlemlerden daha basittir.

Seçim Modu

Bu mod görsel mod olarak başlar, çünkü bir metin bloğu seçmeniz gerekir. Seçimden sonra, Control-G düğmesini kullanarak seçim moduna geçebilirsiniz. Moddayken, yazdırılabilir bir tuşa basılırsa, seçilen metin silinir, seçim modu sona erer ve basılan tuşa karşılık gelen sembol görünür.

Seçim, shift ve ok tuşlarına, Microsoft Windows programlarındaki olağan davranışa basılarak genişletilebilir. Bu mod Escape tuşuna basılarak sonlandırılabilir.

Ex Modu

Bu mod, komut satırı moduna benzer, ancak bir sipariş yürütüldükten sonra komut moduna geri dönmez. Bu moda Q düğmesine basılarak girilir ve vi ile biter. Bu modda Vim, zamanın sınırlamaları nedeniyle tüm sayfayı düzenlemek yerine metni satır satır değiştiren eski UNIX düzenleyicisini taklit eder.

gVIM

gVim, Vim metin düzenleyicisinin grafik sürümüdür. gVim gtk kütüphaneleri ile çalışır. Vim’in işlevlerini korur ve menüler ve grafik bir ortam ekler.

Ana avantajı, yeni kullanıcılar için açılır menüler, biraz daha az zor öğrenme eğrisi içerir. Ana dezavantajı, tüm sistemlere varsayılan olarak yüklenmemesidir.

İşletim Sistemleri

Vim’in bir erdem, birçok işletim sisteminde çalıştırılabilmesidir. Bu, birçok farklı platformda çalışması gereken sistem yöneticileri gibi kullanıcılar için önemlidir.

Aşağıdaki işletim sistemlerinde çalıştırılabilir: AmigaOS, Atari MiNT, BeOS, DOS, GNU / Linux, Mac OS, NextStep, OS/2, OSF, RISC OS, IRIX, Unix (BSD, AIX ve HP-UX), VMS ve Windows 3.x/95/98/ME/2000/NT/XP.

Kullanım Avantajları

Vim kullanan çoğu kullanıcı, öğrenme eğrisinin üstesinden geldiğinde bu düzenleyicinin daha basit editörlere kıyasla üretkenliğini artırdığını iddia ediyor. Anahtar kombinasyonlar, İngilizce kelimelerle ilgili oldukları için hatırlatma yöntemleri kullanılarak hafızaya alınabilir.

Öğrenme talimatlarının kendine özgü karmaşıklığı, artan verimlilik ile ödüllendirilir. Uzman kullanıcılar, birkaç kısayol kullanarak, metni kopyalayabilir, biçimlendirebilir veya birçok farklı şekilde sıralayabilir, bu da yalnızca birçok editörde çok daha karmaşık işlemlerle yapılabilir.

Vim editörü ile karmaşık metin düzenlemelerine izin veren talimat kombinasyonlarının kolaylaştırıldığını fark etmek için biraz deneyim yeterlidir. Öte yandan, yeni sürümler fareyi kullanmanıza ve Vim ile diğer editörlere benzer şekilde çalışmayı kolaylaştıran grafik menüleri eklemenize izin verir. UNIX tabanlı sınırlı kaynaklara sahip platformlardaki küçük boyutu ve hızı nedeniyle genellikle temel düzenleyici olarak yüklenir.

Ödüller

Vim, 2001-2005 yılları arasında Favori Metin Editörü kategorisinde Linux Journal Readers ‘Choice Ödülleri’ni kazandı ve En İyi Açık Kaynak Metin Editörü için Slashdot Bernie Ödülü’nü ve 1999 Linuxworld Editörlerinin Seçimi Ödülü’nü aldı.

Lisans

Vim editörü, GNU Genel Kamu Lisansı ile uyumlu bir Charityware lisansı altında dağıtılmaktadır. Bu, Vim’in aynı koşullara tabi olduğu anlamına gelir, ancak kullanıcılar ICCF Holland organizasyonu aracılığıyla Uganda’daki yetim çocuklara bağış yapmaya teşvik edilir.

Topluluk

Vim, Bram Moolenaar ve birçok gönüllü tarafından geliştirilmiştir. Mevcut sürümün Vim yardım sayfasında 50’den fazla katılımcı var.

Buna ek olarak, yalnızca yazılımı geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda diğer işletim sistemlerine taşımak, yeni sürümleri test etmek, hataları bildirmek, dokümanları yazmak ve yardım sistemini çevirmek için de yardımcı olan çok sayıda insan var. Ayrıca Vim’i diğer projelere ve diğer birçok şeye uyarlayarak kullanıcı sorularını yanıtlıyorlar.

Tüm kullanıcılar komut dosyası yazarak veya tavsiye vererek katkıda bulunabilir. Hem yeni hem de deneyimli kullanıcılar için yararlı, hızlı ve yetkin yanıtlara sahip çok aktif bir posta listesi var.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir