EGP (Dış Ağ Geçidi Protokolü) Nedir?

EGP (Exterior Gateway Protocol – Dış Ağ Geçidi Protokolü), erişilebilirlik bilgilerini diğer otonom sistemlere (AS) yayınlamak için dış komşuları kullanır. Bir dış yönlendirme protokolü, iki farklı kuruluşun kontrolü altında iki ağ arasında kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

EGP Protokolü Tanımı ve Özellikleri

EGP Yönlendirme Nedir?

EGP, dış ağ geçitleri (aynı Otonom Sistem AS’ye ait olmayan) arasındaki yönlendirme bilgilerinin değişimi için kullanılan bir protokoldür. Ağ geçitleri yalnızca AS ağları için erişilebilirlik bilgilerini aktarabilir.

Network geçidi, aynı AS’nin geçitleri arasında bilgi alışverişi için kullanılan bir İç Ağ Geçidi Protokolü (IGP) aracılığıyla bu bilgileri toplamalıdır.

EGP Nasıl Çalışır?

Bu komşuların erişilebilirliği periyodik olarak izlenir. Ayrıca, güncelleme istekleri için anket yapar. Bunun için “Hello” ve “I Hear You” mesajlarını kullanır. Özerk sistemde yalnızca erişilebilir hedef ağların reklamını yapmak için de dış ağ geçitlerini kısıtlarız.

Bu yöntemle, EGP kullanan bir network geçidi, komşularına bilgi aktarır. Bununla birlikte, özerk sistem dışında erişilebilirlik bilgilerini duyurmaz. Kısacası, erişilebilirlik bilgisi alışverişi varsa, ağ geçitleri komşu sayılır.

Fonksiyonları

Gateway, parçası olmadığı özerk sistemlere yolları bildirmez. Ayrıca, hangi geçitlerin diğer sistemlerdeki geçitleri bilgilendireceğine network yöneticisi karar verir. Uygulamada, herkes bu kullanılabilirlik hakkında bilgilendirme alır. Çünkü rotaları belirlemek için ortak bir yöntem yoktur.

Sonuç olarak, merkezi network geçitleri, hangi yolun en iyi olduğunu anlamak için mesafe bilgilerini kullanamaz. Merkezi ağ geçitlerine giden yolları bildirmek için EGP kullanırız. Bu, bir ağaç topolojisi ile sonuçlanan bir model oluşturur. Yalnızca merkezi geçitler, İnternet üzerindeki ağlara nasıl erişileceğini bilir.

EGP1 ve EGP2, yönlendirme maliyeti kavramını tanıtmak için protokolü genişletir. Ayrıca, mesafe bilgileriyle yönlendirme maliyetini ölçeklerler. Bu, otonom sistem sınırlarını aşarak yaparlar.

Yönlendirme etki alanı, ortak bir IGP kullanan bir yönlendirici grubudur. Aktardığı bilgi hacmini azaltmak için, bir yönlendirme etki alanı seçilen geçitlerle iletişim kurar. Bu seçilen geçitler, harici geçitler olarakta biliyoruz. Yani, harici geçitler arasında kullanılan protokol EGP’dir.

Ana Özellikler

  • Bir NAP’yi (“Komşu Edinme Protokolü) destekler. İki network geçidi de, her ikisine de saydam bir ağ ile bağlıysa komşu olarak ifade ederiz. EGP, bir gateway başlangıçta diğerinin komşusu olmak istediğine nasıl karar verdiğini belirtmez. Bunun yerine, bir Edinme İsteğine yanıt olarak bir “Edinme onayı” iletisi gönderir. Bu adım başka bir ağ geçidinden yönlendirme bilgisi almak için gereklidir.
  • Bir NR (“Komşu Erişilebilirlik”) protokolünü destekler. Network cihazı, komşularının erişilebilirliği hakkında gerçek zamanlı bilgileri korumak için kullanır. Bu amaçla iki tür mesaj sağlar: Bir Merhaba mesajı ve Bir Seni Duyuyorum mesajı (Merhaba’ya cevap).
  • Yönlendirme bilgilerini taşıyan güncelleme mesajlarını (veya NR mesajlarını) destekler. Anket isteğine yanıt dışında, NR iletilerini başka bir LAN geçidine göndermek için ağ geçidi gerekmez.

EGP Mesaj Türleri

Bu üç temel işlevi gerçekleştirmek için 10 tür mesaj tanımlar:

  • Bir podyumun komşu olmasını isteyin
  • “Edinme talebine” olumlu yanıt
  • “Edinme talebine” olumsuz yanıt
  • Mahalle ilişkisi fesih talebi
  • İstekleri durdurma onayı
  • Eğer yaşıyorsa, bir komşundan yanıt isteme
  • Merhaba mesajını cevapla
  • Network yönlendirme tablosu isteği
  • Network erişilebilirlik bilgileri
  • Yanlış bir mesajı yanıtlama

Dezavantajları

  • Bu protokolün en büyük dezavantajı, ağaç benzeri bir yapı oluşturmasıdır, yani internette sorunlar varsa, LAN geçitleri sadece harici geçitlerinde sorun olduğunu bilir.
  • Farklı otonom sistemlerde yönlendirici arasındadır.
  • Genellikle doğrudan bağlantılıdır.
  • Bir sonraki sekme kendine işaret eder.

EGP ile ilgili ek bir sorun, değiştirilen bilgi miktarı ile ilgilidir. NSFNET tarafından bilinen IP ağlarının sayısı arttıkça, NR mesajlarının boyutu da artar. Dolayısıyla bunları işlemek için gereken süre önemli hale gelir.

BGP-3 bu nedenlerle NSFNET trunk EGP’nin yerini aldı. Ancak BGP-3, merkezi bir rol oynamak için NSFNET veya başka bir trunk gerektirmez.

Bunun yerine, BGP-3 interneti bir AS koleksiyonu olarak görür. Ve tek başına bir sistemin dahili topolojisini veya kullandığı IGP veya IGP’leri dikkate almaz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir