IGP, bir şirket, kuruluş veya okul ortamlarında yani otonom bir sistemde (AS) kullanılan bir protokoldür.
IGP (Interior Gateway Protocol/İç Ağ Geçidi Protokolü)
IGP, yönlendirme alanı içinde yönlendirme bilgisini oluşturmaktan ve korumaktan sorumlu olduğu için dahili/iç olarak kabul adlandırılır.
Bu protokoller AS’nin yapısını oluşturur ve ISP’ler gibi büyük ağlarda uygulanarak, sağlamlık, hızlı yakınsama ve trafiğin optimizasyonu sağlarlar.
AS’ler, yönlendirme alanları olarak da bilinir ve temel örnekleri bir şirketin iç ağı veya bir ISP ağıdır.
Bir ISP sağlayıcısının iç ağının verimli, sağlam ve güvenli olması hayati önem taşıdığı için bu protokoller bu sorunları ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmıştır.
Bu protokoller ayrıca distance-vector (uzaklık vektörü) ve link-state (bağlantı durumu) olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
Distance-Vector (Uzaklık Vektörü) Protokolleri
Bir datagramın özelliklerini dikkate almadan varış noktasına ulaşmak için atlama sayısını ele alarak geçmesi gereken yolun kararını verir.
Bu protokol kümesinin dezavantajları vardır fakat kullanımlarının kolay olması ve birkaç makineden oluşan ağlar için kullanılması çok uygundur.
Link-State (Bağlantı Durumu) Protokolleri
Bu protokoller, karar vermek için çapraz bağların bant genişliği gibi parametreleri dikkate alır ve datagramın gideceği yolu belirler.
Şirketler, kuruluşlar ve hatta hizmet sağlayıcılar iç ağlarında bir IGP yönlendirmesini kullanır. IGP’ler arasında RIP, EIGRP, IGRP, OSPF ve IS-IS protokolleri vardır.
Bu protokoller, en kısa yolu bulmaya dayanan Bellman-Ford algoritmasını kullanır.
Bu protokolle, yönlendiricilerin hiçbiri tamamen ağ bilgisine sahip değildir, bunun yerine, paketlerin gönderilmesine ve alınmasına dayalı olarak diğer komşu yönlendiricilerle aralarındaki mesafeyi yani her yönlendirme tablosunu kullanır.
IGP ve EGP Arasındaki Fark
IGP ve EGP protokolleri arasında en belirgin fark, bir IGP’nin aynı Otonom Sistemde (AS) bulunan yönlendiriciler arasında yönlendirme bilgisi alışverişinde bulunmasıdır.
Bu özerk sistemler arasında geçiş yapmak için ise bir EGP‘nin kullanılmasıdır.