IGRP Protokolü Nedir? | Ağda Nasıl Çalışır?

IGRP (Interior Gateway Routing Protocol), verileri bir ağdan yönlendirmeyi sağlayan bir protokoldür. Bu protokolün Türkçe anlamını ise “İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü” olarak yorumlarız. Bilgisayar ağları, modern dünyada bizlere hızlı ve verimli bir şekilde iletişim sunar. Fakat, bu iletişimi kurarken bunun gibi bazı yönlendirme protokolleri kullanırız.

Örneğin Cisco Systems tarafından yapılan IGRP protokolünü ele alalım. Ağdaki yönlendiriciler, veri paketlerini göndermenin en iyi yolunu bulmak için bunu kullanır. Bunu komşularıyla konuşarak ve her hedef ağın uzaklığı ve yönü hakkındaki ayrıntıları paylaşarak yapıyorlar. Bu rehberimizde IGRP’nin ne olduğunu ve işini nasıl yaptığını daha derinlemesine inceleyeceğiz.

IGRP Protokolü Tanımı ve Özellikleri

Bilgisayar Ağlarında IGRP Protokolü Tam Olarak Nedir ve Nasıl Çalışır?

Cisco 1985 yılında IGRP adında bir şey yaptı. Ancak daha sonra 1990’larda EIGRP adında daha iyi bir versiyonunu yaptılar. Bunları Cisco ağlarında çok kullandılar. Bazı eski Cisco Router’lar hala bunları kullanıyor. Ağlar eski olsa bile eski ağlarda nasıl çalıştıklarını bilmek önemlidir.

Bu iç ağ geçidi protokolü RIP yönlendirmesi benzerdir ancak bazı farklılıkları vardır. Bir fark, bunların nasıl kurulduğudur. Örneğin, RIP yalnızca maksimum 16 atlamadan geçer. Bu protokol ise 255’e kadar atlama yapar.

Interior Gateway protokolü bir Distance Vector (Uzaklık Vektör) protokolüdür. Bu durumda en iyi rotayı seçerken şunları kullanır:

  • Bandwidth (Bant Genişliği)
  • Delay (Gecikme)
  • Reliability (Güvenilirlik)
  • Load (Yük)
  • MTU (Maximum Transmission Unit)

AD (Administrative Distance – İdari Mesafe) denilen şeyin bu protokol için değeri 100’dür. RIP’in AD değeri 120’dir. Yani bu RIP’ten daha önemli. Diyelim ki her ikisini de bir ağda açtınız. Bu durumda bu (IGRP) daha önemli olacaktır.

Ancak Bant Genişliği değerini seçmezseniz varsayılan olarak yalnızca 1,5 Mbit Bant Genişliği kullanılacaktır. Yani onu RIP’ten farklı kılan en önemli şey bu protokolün AS (Autonomous System – Otonom Sistem) kullanmasıdır.

Bant genişliği kullanmanın amacı en hızlı bağlantı üzerinden konuşmaktır. Yani, biri 64 Kbit, diğeri 1,5 Mbit olmak üzere iki bağlantımız olduğunu hayal edin. Bu durumda yönlendirici paketi daha hızlı olan bağlantıyı (1,5 Mbit) kullanarak gönderir.

Bu şekilde yalnızca aynı AS numarasına sahip yönlendiriciler birbirleriyle konuşabilir. Ağı nasıl planladığınıza bağlı olarak AS numarasını ayarlarsınız.

IGRP Özellikleri Nelerdir?

Şimdi Interior Gateway Routing neler yapabileceğini ve ağınıza nasıl yardımcı olduğunu kontrol edelim.

  1. Sınıflı Yönlendirme Protokolü (Classful Routing Protocol)

İşleri bu şekilde yapmanın en büyük özelliklerinden biri, bunun sınıflı olmasıdır. Bu, güncellemelerinde alt ağ maskeleri hakkında bilgi içermediği anlamına gelir. Bu, ekstra trafiği azalttığı için basit bir ağda iyi olabilir.

  1. Mesafe Vektör Protokolü (Distance Vector Protocol)

İşleri yapmanın uzak vektör yolu olduğundan, ağ üzerinden en iyi yolu bulur. Ancak bu durumda çeşitli ölçümler kullanır. Örneğin bant genişliğine, gecikmeye, güvenilirliğe ve yüke bakar. Daha sonra bu ölçümlerle bulduğu en iyi yolu kullanarak verileri ağ üzerinden gönderir.

  1. Birçok Metriği Destekler

Verilerin ağa gitmesinin en iyi yoluna karar verirken farklı şeylere bakar. Bu, ağınız için en önemli olanı seçebileceğiniz anlamına gelir. Örneğin, zaman çok önemliyse gecikmeyi birinci öncelik haline getirebilirsiniz.

  1. Eşit Maliyetli Yük Dengelemeyi Destekler

Bir başka harika şey de işin eşit şekilde yayılmasına yardımcı olmasıdır. Özellikle kesin ölçüme sahip çok sayıda rota olduğunda trafiği iyi dengeler. Yani, eğer bir yön kalabalıklaşırsa, işlerin sorunsuz ilerlemesini sağlar ve ağın daha iyi çalışmasını sağlar.

Kısaca Diğer Özellikler

  1. Bir Distance Vector (Uzaklık Vektörü) protokolüdür.
  2. Classful (Sınıflı) bir protokolüdür.
  3. CIDR desteği yoktur.
  4. VLSM desteği yoktur.
  5. Varsayılan olarak Bandwidth (Band Genişliği) ve Delay (Gecikme) kullanır.
  6. Reliability (Güvenilirlik) ve Load (Yük) kullanır.
  7. Her 90 saniyede bir yönlendirme tablosu gönderir.
  8. Hop Count değeri 100’dür. Fakat, 255’e kadar ayarlanabilir.
  9. Authentication (Kimlik Doğrulama) desteği yoktur.
  10. Triggered Updates (Tetiklenmiş Güncellemeler) kullanır.
  11. Poison Reverse ve Split Horizon tekniklerini kullanır.
  12. Administrative Distance değeri 100’dür.
  13. Büyük ağlarda kullanılır.

IGRP’nin Avantajları ve Dezavantajları

Ağları yöneten biriyseniz, bu protokolün bir iş ağı için ne anlama geldiğini bilmek çok önemlidir. Bu sayede ihtiyacınıza uygun bir yönlendirme planıyla sisteminizi kurabilirsiniz. Dolayısıyla bu protokolün iyi ve pek de iyi olmayan taraflarını anlamak çok önemlidir.

Artıları

  1. Yakınsama (Convergence): İşlerin hızla bir araya gelmesine yardımcı olur. Böylece ağda güncellemeler veya değişiklikler olduğunda hemen uyum sağlar.
  2. Metrikler (Metrics): Verilerin mümkün olan en kolay şekilde gönderilmesini sağlar. Bu durumda dediğimiz gibi bant genişliği, gecikme, güvenilirlik, yük gibi metrikleri kullanır. Yani seçtiği yolun en iyi ve en güvenilir olmasını sağlar.
  3. Ölçeklenebilirlik (Scalability): 255’e kadar çok sayıda hops ile çalışır. Özellikle bu, onu geniş ağlar için iyi bir seçim haline getirir.
  4. Uyumluluk (Compatibility): Diğer Cisco yönlendirme sistemleriyle iyi çalışır. Bu nedenle, halihazırda kurulmuş bir ağda faydalıdır.
  5. Sınıflı yönlendirme (Classful routing): Sınıflı yönlendirme kullandığı için kurulumu daha kolaydır. Bu nedenle uğraşılması gereken daha az tablo vardır. Başka bir deyişle yönlendirmeyi kolaylaştırır ve daha az belleğe ihtiyaç duyar.

Eksileri

  1. Tescilli: IGRP, yalnızca Cisco yönlendiricileri için yapılmış özel bir protokol türüdür. Yani elbette diğer satıcıların cihazlarıyla uyumlu değil.
  2. Mesafe vektörü: Bu bir mesafe vektörü olduğundan, işleri nasıl yönlendireceğine karar verirken ağın tamamını dikkate almaz. Bu yüzden pek de iyi olmayan yolları seçebilir.
  3. Yavaş yakınsama: IGRP’nin yakınsaması genellikle hızlı olmasına rağmen daha kapsamlı ağlarda yavaştır. Bu nedenle, uzun süreli kesintilere ve daha az verimli bir ağa neden olabilir.
  4. Sınırlı yol seçimi: Yalnızca dört yol seçer ve size işleri nasıl yönlendireceğiniz konusunda çok fazla seçenek sunmaz.
  5. Sınıflı yönlendirme: Yönlendirmeyi kolaylaştırır ancak ağ kaynaklarını çok iyi kullanmayabilir. Çünkü ağın ne kadar büyük olduğunu, kaç bilgisayarın bulunduğunu düşünmüyor.

IGRP Protokolünün Band Genişliği Kullanımı

Aşağıdaki Band Genişliği kullanımı örneği, en hızlı bağlantı üzerinden paketlerin iletilmesini ifade etmektedir.

IGRP Protokolünün Band Genişliği Kullanımı

İç Ağ Geçidi Yönlendirme Protokolü Zamanlayıcıları

  1. Update Timer (Güncelleme Süresi) – 90 saniye.

Yönlendirme güncelleştirmelerini her 90 saniyede bir gönderir.

  1. Invalid Timer (Geçersiz Kılma Süresi) – 270 saniye.

Update Timer x 3 = Invalid Timer

Bir ağa ulaşamazsa, Router bu ağı yönlendirme tablosundan geçersiz kılacağı süreyi belirtir. Kısacası, Router bir rota için güncelleme almadı. Bu durumda, o rotayı geçersiz olarak bildirmek için bu kadar süre bekler.

  1. Hold Down Timer (Bekletme Süresi) – 280 saniye.

Update Timer x 3 + 10 saniye = Hold Down Timer

Router, bir ağa ulaşamadığında veya rota metriği arttırdığındaki süredir. Yani, yeni rota eklemeden önceki bekleme süresini belirtir. Daha sonra, süre dolana kadar rota için bir değişiklik kabul etmez. Kısacası, Hold Down Timer ağ üzerinde oluşabilecek yönlendirme döngülerini (Loop) engeller.

Ek olarak, Hold Down Timer varsayılan olarak 280 saniyedir.

  1. Flush Timer (Silme Süresi) – 630 saniye.

Update Timer x 7 = Flush Timer

Router, geçersiz olan rotayı tablosundan kaldırmak için Flush Timer kullanır. Dolayısıyla, Flush Timer değeri de varsayılan olarak 630 saniyedir.

IGRP Ve RIP Karşılaştırması

Bu protkolü RIP ile kıyaslarsak aralarındaki farkı daha iyi anlayabiliriz.

Feature (Özellik)RIP Version 1RIP Version 2IGRP
Update Timer30 Seconds (Saniye)30 Seconds (Saniye)90 Seconds (Saniye)
MetricHop Count (Atlama Sayısı)Hop Count (Atlama Sayısı)Default: Bandwidth, Delay, Reliability, Load, MTU
VLSM SupportHayırEvetHayır
Metric Value16164,294,967,295
YakınsamaYavaşYavaşBu da Yavaş

Basitçe IGRP Etkinleştirme

Router üzerinde bunu etkinleştirmek için CLI komut isteminde Global modda aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.

R1# conf t
R1(config)# router igrp 1
R1(config-if)# network 192.168.1.0
R1(config-if)# network 192.168.2.0
R1(config-if)# end
R1#

Sık Sorulan Sorular (SSS / FAQ)

  1. IGRP ve EIGRP arasındaki fark nedir?
Bu protokolleri birbirinden ayıran en büyük şey IGRP’nin bir mesafe vektör protokolü olmasıdır. EIGRP her ikisinin bir karışımıdır. Basit bir ifadeyle, ikincisi bağlantı durumu protokolünün özelliklerine sahiptir. Ayrıca EIGRP daha geniş bir ölçüm aralığını işleyebilir. Ancak iş geniş ağları almaya geldiğinde IGRP’den daha verimlidir.
  1. Kimlik doğrulamayla nasıl ilgilenir?
Bu protokolün herhangi bir kimlik doğrulama mekanizması yoktur. Yani sadece yetkili cihazların yönlendirme sürecine katılmasına izin verir. Bu, ağı yetkisiz erişime ve kontrole açar ki bu da bir güvenlik sorunudur. Bunu düzeltmek için ACL, VPN veya güvenliği artıran diğer yöntemleri kullanmak iyi bir fikirdir.
  1. Geçebileceği maksimum atlama sayısı nedir?
Dahili ağ geçidi protokolünün yapabileceği en fazla atlama 255’tir. Bu, çok sayıda orta yönlendiricinin bulunduğu geniş ağlar için uygun olduğu anlamına gelir. Atlamaları sayarak ağ üzerinden geçmenin en iyi yolunu bulur. Ancak bu sayıyı yükseltirseniz döngüler ve diğer iletişim sorunları gibi sorunlara neden olur. Bu nedenle IGRP ağlarının iyi çalıştığından emin olmak için dikkatli bir şekilde kurmalısınız.

Sonuç

Bu nedenle bu protokol, IP paketlerinin bir ağ üzerinden en iyi şekilde gönderilmesini sağlar. Bu nedenle veriler için güvenli ve ölçekli bir yöntemdir. Ayrıca, hedef ağ için en iyi yolu bulmak için farklı yollar kullanır. Daha kapsamlı ağları kurmak ve genişletmek de kolaydır.

Özetle, bu ağ protokolü benzersizdir. Yalnızca Cisco yönlendiricilerle çalışır ve bu, diğer markaların cihazlarını kullanan şirketler için sorundur. Ancak hala eski tarz Cisco cihazlarını kullananlar için mükemmeldir. IGRP kullanmak kurum veya kuruluşlar için bir seçenektir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir