RIP Protokolü Nedir?

RIP (Routing Information Protocol – Yönlendirme Bilgisi Protokolü), bir Distance Vector (Uzaklık Vektörü) yönlendirme protokolüdür.

RIP Protokolü Nedir?

RIP Yönlendirme Nedir?

RIP yönlendirme, RFC 1058‘de tanımlanmıştır. Bu protokol yönlendirme tablosunu her 30 saniyede bir aktif arayüzlerden gönderir ve ayrıca Hop Count (Sıçrama Sayacı) kullanır. Maksimum Hop Count 15’tir ve 16. sekme ulaşılamaz olarak kabul edilir.

Bu protokol küçük network’lerde çok iyi çalışır. Fakat, çok büyük ağlarda kullanılması tavsiye edilmez.

RIP Protokolü Nasıl Çalışır?

Bir yönlendirici değişikliğe uğrayan bir yönlendirme tablosunu aldığında, bu değişikliği diğer Router‘lara haberdar etmek için önce kendi yönlendirme tablosunu günceller.

Eğer yönlendirici başka bir yönlendiriciden yeni bir rota öğrenirse, bu yeni rotayı kendi yönlendirme tablosuna eklemeden önce, rotanın sekme sayısını 1 arttırır.

Yönlendirici kendi yönlendirme tablosunu güncelleğinde, diğer yönlendiricilere bu değişikliği iletmek için Triggered Updates (Tetiklenmiş Güncellemeler) kullanır.

Küçük bir ağda RIP kullanımı basit ve kolaydır. Basit ve kolay kullanımından dolayı en yaygın kullanılan yönlendirme protokolü diyebiliriz.

Dezavantajları

1. En fazla 15 sekmeye izin verir.
2. Doğrudan bağlı olan komşu yönlendiricilere düzenli olarak tüm yönlendirme tablosunun bir kopyasını gönderir.
3. Yönlendirme tablosu ağ trafiğini arttır.
4. Büyük bir ağda, ağ değişikliğinde tümleştirme çok yavaş olur.

Versiyonları

1. Versiyon 1
2. Versiyon 2

Versiyon 1

Versiyon 1 sürümü, sınıflı (classful) yönlendirme kullanır. Sınıflı yönlendirmede, tüm ağ cihazlarının aynı ağda olması gerekir. RIPv1, yönlendirme tablosu güncellemesinde, subnet mask (alt ağ maskesi) bilgisini göndermez.

Versiyon 2

Versiyon 2 sürümü, sınıfsız (classless) yönlendirme kullanır. Yönlendirme tablosu güncellemesinde, subnet mask bilgilerini gönderebilir.

RIP1 ve RIP2 versiyonları arasındaki en büyük fark, V1’in rota güncellemelerinde subnet mask bilgisi göndermezken V2’nin subnet mask bilgilerini göndermesidir.

Nasıl Yapılandırılır? ⇒ Video

Cisco Packet Tracer üzerinde küçük bir ağ topolojisinde RIP kullanımı için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!

Ayrıca, GNS3 üzerinde adım adım RIP yapılandırmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz!

Son Söz

Bu yazımızda Routing Information Protocol nedir kısaca bahsettik. Günümüzde, bunun yerine daha çok OSPF yönlendirme protokolü kullanılmaktadır. Sonraki yazılarımızda, daha gelişmiş protokolleri inceliyor olacağız. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir