Bu yazımızda, VM Workstation’da sanal makineler üzerinde Ağ Segment ayarları nasıl yapılır adım adım inceleyeceğiz.
VM Workstation 12 / 14 / 15 Üzerinde LAN Segment Nasıl Yapılandırılır?
Önceki yazılarımızda, Bridged, Host-Only, NAT ve Custom Specific Virtual Network ağ ayarlarını yapılandırdık. Bu yazımızda, VM Workstation sanallaştırma programı üzerinde mevcut olan LAN Segment özelliği nedir ve ne işe yarar inceleyeceğiz.
VMware’de LAN Segment nedir? LAN Segment, bir sanal makine grubu için oluşturulan özel bir ağdır. Bu özellik sayesinde sanal makineler yerel DHCP sunucudan IP adresleri almazlar. Sonuç olarak, bu sanal ağ yapısı kullanılarak yapılandırılan sanal makine APIPA (Automatic Private Internet Protocol Adressing – Otomatik Özel IP Adresleme) tarafından 169.254.0.0/16 IP bloğundan bir IP adresi alacaktır.
VM Workstation’ın 8 ve önceki sürümlerinde bu ağ yapısı Team olarak adlandırıldı. VM Workstation yeni sürümlerinde Team yapısı artık LAN Segment olarak adlandırıldı.
Bu ağ yapılandırmasında tüm sanal makineler 169.254.0.0/16 IP bloğundan IP adresleri alırlar ve kesinlikle bir DHCP sunucudan bir IP adresi almazlar.
Microsoft APIPA hakkında daha fazla bilgi almak için, https://support.microsoft.com/tr-tr/help/220874/how-to-use-automatic-tcp-ip-addressing-without-a-dhcp-server adresini ziyaret edebilirsiniz.
VMware Üzerinde Private Network (Özel Ağ/VLAN) Nasıl Oluşurulur ve Sanal Makineler Aynı Ağa Nasıl Dahil Edilir?
VMware Workstation üzerinde oluşturduğunuz iki adet sanal makineyi Client1 ve Client2 olarak yapılandırınız. Daha sonra, bu iki sanal makineyi aynı ağa dahil etmek için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Sanal makineleri aynı network’e eklemek için yeni bir Segment oluşturmanız gerekir. Client1 sanal makineyi açınız ve Network Adapter (Ağ Bağdaştırıcı) seçeneğine tıklayınız ve Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarları) penceresinde LAN Segment seçeğini işaretleyiniz.
Adım 2
Seçeneği işaretledikten sonra LAN Segments… butonuna tıklayınız.
Adım 3
Global LAN Segments penceresinde, Add (Ekle) butonuna basınız.
Adım 4
Add butonuna tıklar tıklamaz Lan Segment1 grubu oluşturulacaktır. Oluşturulan grubun adını değiştirmek için Rename (Yeniden Adlandır) butonuna tıklayabilirsiniz.
Yeni yerel ağın adını Local olarak değiştirdikten sonra OK (Tamam) butonuna tıklayarak pencereyi kapatınız.
Adım 5
Bu kez açılır menüden Local grubun olduğunu görebilirsiniz.
Adım 6
Local’i seçiniz ve OK butonuna tıklayınız.
Adım 7
Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi Client1 sanal makine artık LAN Segment / Local üyesidir.
Client2 sanal makine için yeni bir Segment oluşturmanıza gerek yoktur. Client2 sanal makineyi Local grubuna üye yapmak için sadece Ağ Bağdaştırıcı ayarlarından Local’i seçmeniz yeterli olacaktır.
Adım 8
VM Workstation üzerinde LAN Segmenti oluşturduktan sonra, Client1 ve Client2 sanal makineleri çalıştırınız. Client1 sanal makineye APIPA tarafından atanan IP adresini aşağıdaki görüntüden inceleyebilirsiniz.
Adım 9
Client2 sanal makineye de tahsis edilen IP adresi aşağıdaki gibidir.
Adım 10
LAN Segment yapılandırma işleminde aynı gruba üye olan sanal makineler kendi arasında haberleşebilir. Şimdi, Client1 sanal makineden Client2’ye Ping atarak ağ bağlantısını kontrol ediniz.
Eğer Ping başarısız olursa, Windows Güvenlik Duvarı’nı kapatınız.
Adım 11
Aynı şekilde, Client2 sanal makineden Client1’e Ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız.
Adım 12
Bu yapıda sanal makineler kesinlikle fiziksel ağa erişemezler. Client1 sanal makineden 192.168.1.0/24 fiziksel ağınıza Ping atınız ve sonucu doğrulayınız.
Adım 13
Aynı şekilde Client2 sanal makineden fiziksel ağınıza Ping atarak ağ bağlantısını kontrol ediniz.
Sanal Makinelere Manuel IP Adresi Atama ve Ağ Testi
Aynı Segment’e dahil edilen sanal makineler APIPA üzerinden otomatik IP adresleri alabiliyor. Fakat, LAN Segment’teki sanal makinelere Manuel (Elle) IP adresleri atayabilirsiniz.
Sanal makinelere manuel IP adresi tahsis ettikten sonra ağ bağlantısını test etmek için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Client1 sanal makineye manuel IP adresi atamak için Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni açınız ve Ethernet bağdaştırıcı üzerine tıklayınız. Client1’e 192.168.10.0/24 ağından 192.168.10.10 IP adresini atayınız.
Adım 2
Client2 sanal makineye de aynı şekilde 192.168.10.0/24 ağından bir IP adresi atayınız. Client2’nin IP adresi 192.168.10.20’dir.
Adım 3
Sanal makinelere manuel IP adresleri atadıktan sonra ağ bağlantısının başarılı olduğunu aşağıdaki görüntüden inceleyebilirsiniz. LAN Segment yapılandırma adımlarını gerçekleştirdikten sonra özel network’ler ile çok daha gelişmiş ağ topolojileri oluşturarak kendinizi geliştirebilir ve sınayabilirsiniz.
Son Söz
Bu yazımızda, VM Workstation/Player sanallaştırma programı üzerindeki sanal makineler için LAN Segment ağ bağlantısı yapılandırma adımlarını inceledik. Bu sanal ağ özelliği ile daha gelişmiş ağ tasarımları yapabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
Sagolun
Sizde sağolun ne demek, yorumunuz için teşekkürler!