Oracle VM VirtualBox kullanarak yeni bir sanal makinede Ubuntu 23.10 & 24.04 sürümlerini nasıl kuracağınızı keşfetmeye hazır mısınız? Bu makalede, bir Ubuntu sanal makine oluşturma ve çalıştırma sürecinde size yol göstereceğim. Böylece fiziksel bilgisayarınıza yüklemeye gerek kalmadan Ubuntu’nun en son özelliklerini keşfedebileceksiniz.
Artı, sadece Linux dağıtımları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu sistemi sanal olarak kullanmak size esneklik sağlar. Ubuntu sanal makinenizi kurmanız ve en iyi donanım ayarlarını yapılandırmanız için burdayım. Öyle hadı başlayalım!
Oracle VM VirtualBox 7.0 Üzerinde Sanal Makinede Ubuntu Nasıl Kurulur?
Oracle VM VirtualBox sanallaştırma yazılımı, fiziksel bilgisayarlarınızda sanal makineler oluşturmanıza ve Windows, Linux gibi işletim sistemleri kurmanıza izin vererek host sisteminizde dual-boot yapmadan ek bir sistem çalıştırmanızı sağlar.
VirtualBox ile oluşturduğunuz sanal makineye herhangi bir işletim sistemi kurduğunuzda, host sisteminizden bağımsız ve sanal olarak çalışır. Bu yüzden, bir yazılım geliştiriciyseniz veya Linux dağıtımlarını kurup deneyim elde etmek istiyorsanız sanal makineleri kullanmanız daha iyi olabilir.
Linux dağıtımlarından en popüler olan Ubuntu‘nun son sürümü 23.10’dur. Yeni özelliklere sahip bu Linux dağıtımını fiziksel bilgisayarınıza kurmaya gerek kalmadan sanal makine üzerinde çalıştırabilir ve kullanabilirsiniz.
Ubuntu İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Windows bilgisayarınıza Oracle yazılımını kurduktan sonra yeni bir sanal bilgisayar oluşturarak onun üzerinde Ubuntu dağıtımını çalıştırmak için bazı sanal donanım ayarlarını doğru yapmanız gerekir.
Adım 1
Oracle VirtualBox programını çalıştırınız ve sanal makine sihirbazını açmak için araç menüsünden New (Yeni) butonuna tıklayınız.
Adım 2
Create Virtual Machine (Sanal Makine Oluştur) penceresinde Name (İsim) kısmına sanal makineye kuracağınız işletim sistemi adını yazınız ve ISO Image kısmından açılır menüyü genişleyiniz ve Other (Diğer) tıklayınız.
Açılan pencerede indirdiğiniz Ubuntu ISO dosyasını seçiniz ve guest makineye ekleyiniz.
Adım 3
VirtualBox’ın 7.0 yeni sürümünde artık daha basit ve hızlı bir şekilde oluşturabilir veya Windows gibi sistemler için ürün anahtarı ve de kullanıcı hesabı gibi daha profesyonel konfigürasyonları yapabilirsiniz.
Katılımsız kurulum özelliğini kullanarak sistemin ürün anahtarını önceden ekleyebilir ve kullanıcı hesabı adınızı ve parolanızı önceden yapabilirsiniz. Fakat normal bir kurulum yapmak istiyorsanız Skip Unattended Installation (Katılımsız Kurulumu Atla) seçeneğini işaretleyebilir ve devam edebilirsiniz.
Adım 4
Host bilgisayarınızın donanım performansına bağlı olarak Ubuntu sanal makinenize RAM boyutu atayınız. Minimum 4 GB RAM boyutu yeterli olabilir fakat host’unuzda 16 GB veya 32 GB bellek boyutlarına sahipseniz, daha yüksek bir boyut belirleyebilirsiniz.
Adım 5
Hard Disk penceresinde daha önceden kurmuş olduğunuz bir guest işletim sistemi varsa, VDI sanal disk dosyasını ekleyebilirsiniz. Fakat, sıfırdan bir Ubuntu kuracağınız için Create a virtual hard disk now (Şimdi sanal bir hard disk oluştur) seçeneğini işaretleyiniz.
Ayrıca, Pre-allocate Full Size (Tam Boyutu önceden tahsis et) özelliğini sanal diskin kapasitesini host bilgisayarınızın disk kapasitesinden önceden ayarmak için kullanabilirsiniz. Bu ayar, VirtualBox 6.x sürümlerinde Fixed Size (Sabit Boyut) olarak adlandırılmaktaydı. Fixed Size seçtiğinizde sanal makine hazırlanırken host diskinizden belirlediğiniz disk alanı ayrılacaktır.
Pre-allocate Full Size seçeneği daha eski nesil bilgisayarlarda performans açısından verimli olabilir fakat disk boyutunu gereksiz yere dolduracağı için bu seçeneği işaretlemeden eski özellik olan Dynamically Allocated (Dinamik Olarak Ayrılan) özelliğini kullanarak ek disk alanı ihtiyaç olduğu kadar host diskinizden gerekli alanı ayırabilirsiniz.
Adım 6
Oluşturduğunuz guest sanal bilgisayarın donanım özelliklerini Summary (Özet) penceresinde kontrol ettikten sonra pencereyi kapatmak için Finish (Bitir) tıklayınız.
Adım 7
Ubuntu sanal bilgisayarınızı hazırladıktan sonra ayarlarını daha doğru bir şekilde yapılandırmak ve kullanılabilirliğini arttırmak için araç menüsünden Settings (Ayarlar) tıklayınız.
Adım 8
Sanal makine ayarlarında General (Genel) panelinde Advanced (Gelişmiş) tıkladıktan sonra host sisteminizle guest makineniz arasında Drag and Drop (Sürükle ve Bırak) ve Copy and Paste (Kopyala ve Yapıştır) özelliklerini kullanarak dosya transferi yapmayı etkinleştirmek için Shared Clipboard ve Drag’n’Drop değerlerini Bidirectional (Çift Yönlü) olarak değiştiriniz.
Adım 9
System (Sistem) panelinde Motherboard (Anakart) donanım ayarlarını görüntüleyiniz ve Boot Order (Önyükleme Sırası) aygıtlarından Floppy aygıtını devre dışı bırakınız ve Optical (Optik Sürücü) aygıtını ilk sıra olarak yapılandırınız.
Adım 10
Aynı panelde Processor (İşlemci) donanım ayarlarını görüntüleyiniz ve host bilgisayarınızın işlemci gücüne göre sanal çekirdek sayısını arttırınız.
Adım 11
Display (Görüntü) panelinden Screen (Ekran) ayarlarını açınız ve Video Memory (Grafik Belleği) değerini 128 MB olarak yapılandırınız ve 3D grafik hızlandırmayı etkinleştiriniz.
Adım 12
Sanal bilgisayarın Storage (Depolama) donanım ayarlarından IDE Controller kaldırınız.
Adım 13
SATA optik sürücü eklemek için SATA Controller yanındaki CD/DVD simgesine tıklayınız ve Optical Disk Selector (Optik Disk Seçici) penceresinde Leave Empty (Boş Bırak) butonuna tıklayınız.
Adım 14
SATA kontrolcüsünü seçiniz ve guest makine performansı için Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 15
Ubuntu sanal disk dosyasını seçiniz ve disk performansını arttırmak için Solid-State Drive (Katı Hal Sürücü) özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 16
Son olarak, SATA optik sürücüye Ubuntu ISO dosyasını eklemek için DVD simgesine tıkladıktan sonra Choose a disk file (Bir disk dosyası seç) tıklayınız.
Adım 17
Ubuntu websitesinden indirdiğiniz ISO kurulum medyasını seçiniz ve açınız.
Adım 18
Ubuntu sanal makinenizde USB 3.0/3.1 flash belleklerinizi veya depolama aygıtlarınızı kullanmayı tercih ediyorsanız USB donanım ayarlarından USB 3.0 (xHCI) Controller etkinleştiriniz.
Adım 19
Tüm ayarları yaptıktan ve doğruladıktan sonra Ubuntu guest işletim sisteminizi çalıştırınız.
VirtualBox ile Ubuntu Kurulumu
Ubuntu guest işletimini hazırladıktan ve çalıştırdıktan sonra fiziksel bir bilgisayar üzerine kurulum yapıyormuşsunuz gibi yükleme adımlarını gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1
ISO dosyasını kullanarak guest makineyi önyükledikten sonra GNU GRUB menüsünden Ubuntu seçeneği üzerinde Enter’a tıklayınız.
Adım 2
Ubuntu kurulum sihirbazı açılıyorken bekleyiniz.
Adım 3
Kurulum sihirbazı açıldığında sol panelden sistem görüntüleme dilinizi seçiniz ve Install Ubuntu (Ubuntu’yu Kur) butonuna tıklayınız.
Adım 4
Host bilgisayarınızın klavye düzenine göre guest makine için de aynı düzeni seçiniz ve Continue (Devam Et) tıklayınız.
Adım 5
Updates and other software (Güncellemeler ve diğer yazılımlar) penceresinde kişisel ihtiyaçlarınıza göre uygun bir kurulum türü seçmeniz gerekiyor.
Temel olarak Normal Installation (Normal Kurulum) ile devam ederseniz sistemize Ofis veya medya oynatıcılar gibi temel yazılımları kurabilirsiniz veya bu yazılımları daha sonradan manuel olarak kurmak istiyorsanız Minimal Installation (Minimum Kurulum) türü ile devam edebilirsiniz.
Adım 6
Installation Type (Kurulum Türü) penceresinde sanal diske temiz bir Ubuntu kurmak için Erase disk and install Ubuntu (Diski silin ve Ubuntu’yu yükleyin) seçeneğini işaretleyiniz ve ardından Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıkladıktan sonra diskteki değişiklikleri onaylamak için Continue tıklayınız.
Adım 7
Where are you? (Neredesin?) penceresinde yaşadığınız lokasyonu seçiniz ve Continue tıklayınız.
Adım 8
Who are you? (Kimsin?) penceresinde adınızı, sanal bilgisayarınızın adını ve kullanıcı adınızı yazdıktan sonra root hesabınız için güçlü bir parola oluşturunuz.
Adım 9
Ubuntu sistem dosyaları kopyalanırken ve gerekli yazılımlar indirilirken bekleyiniz.
Adım 10
Kurulum sihirbazı Linux kurulumunu tamamladıktan sonra Restart Now (Yeniden Başlat) tıklayınız.
Adım 11
Sisteminizi yeniden başlatırken kurulum medyasını sanal makineden kaldırmak için Enter’a basınız.
Adım 12
Sisteminizi yeniden başlattığınızda oturum açma ekranında oluşturduğunuz parolayı yazınız ve Enter’a basınız.
Adım 13
Ubuntu sisteminiz açıldığında bazı sistem ayarlarını yapmak için Online Accounts (Çevrimiçi Hesaplar) penceresinde Google veya diğer hesaplarınızda oturum açabilirsiniz.
Adım 14
Ubuntu’yu geliştirmeye yardımcı olmak için bilgisayarınızın modeli veya kurulu yazılımların versiyonu gibi bilgileri Canonical’a göndermeyi onaylıyorsanız Yes’i seçiniz ve devam ediniz.
Adım 15
Mozilla web tarayıcı gibi bazı yazılımlar lokasyonunuzu kullanmasına izin vermeyi onaylıyorsanız servisi etkinleştirebilirsiniz.
Adım 16
İlgili sistem ayarlarını yaptıktan sonra kurmak istediğiniz programları Software (Yazılım) uygulamasını kullabileceğinizi bildiren pencerede Done (Bitti) tıklayınız.
Ubuntu VM Üzerinde Guest Additions Kurulumu
VirtualBox üzerinde Ubuntu kurduktan sonra guest makinenin ekran çözünürlüğünü arttırabilmek, sistem performansını geliştirmek ve host’unuz ile dosya transferi yapabilmeniz için Guest Additions (Misafir Eklentileri) kurmanız gerekir.
Adım 1
Ubuntu üzerinde Guest Additions kurmaya başlamadan önce CTRL + Alt + T’ye basarak terminali açınız ve alttaki komutu yürüterek gerekli kernel modüllerini kurunuz.
sudo apt install build-essential dkms linux-headers-$(uname -r)
Adım 2
Terminalde listelenen Linux kernel modüllerini yüklemeyi onaylamak için Y’ye tıklayınız ve Enter’a basınız.
Adım 3
Linux headers kurduktan sonra sudo reboot komutunu yürüterek sanal bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
sudo reboot
Adım 4
Sisteminiz açıldığında Ubuntu sanal makinenizin sürücülerini kurmak için araç menüsünden Devices (Aygıtlar) / Insert Guest Additions CD Image (Misafir Eklentileri CD İmajını Ekle) seçeneğine tıklayınız.
Adım 5
VBox_GA penceresi otomatik olarak açıldığında yazılıma güveniyorsanız Run (Çalıştır) tıklayınız. Eğer bu aşamada kurulum otomatik olarak başlatılamıyorsa, VBox CD imajının içeriğinde terminali açınız.
Terminalde kurulumu başlatmak için “sudo ./VBoxLinuxAdditions.run” komutunu yürütünüz. Guest Additions kurduktan sonra pencereyi kapatmak için Enter’a basınız ve sanal makinenizi yeniden başlatınız.
sudo ./VBoxLinuxAdditions.run
Adım 6
Sisteminizi yeniden başlattıktan sonra Ubuntu makinenizi tam ekran moduna uyarlandığını kontrol edebilirsiniz.
Adım 7
Oracle yazılımı ile kurduğunuz bazı işletim sistemlerinde sürükle bırak ve kopyala yapıştır kullanarak host makinenizden guest makinenize dosya transferi yapamayabilirsiniz. Ubuntu’da sürükle bırak özelliği çalışmıyorsa daha eski bir Guest Additions ISO sürümü kullanarak bu sorunu gidermeye çalışabilirsiniz. Fakat, yeni sürümler yayınlandığında tekrar bu sorun ile karşılaşabilirsiniz.
Ubuntu makinenize host’unuzun masaüstü konumundan bir metin belgesini sürükleyip bırakmaya çalıştığınızda VM’niz herhangi bir tepki vermeyecek veya işlem hatası alacaksınız. Bu sorun genellikle Nautilus dosya yöneticisi tarafından kaynaklanmaktadır.
Gnome Tweaks eklentisini ve Nemo dosya yöneticisini kullanarak sürükle bırak sorununu çözebilirsiniz. Gnome arayüzünün gelişmiş özelliklerini yapılandırabilmek için gerekli eklentiyi kurmak için alttaki komutu terminalde yürütünüz.
sudo apt install gnome-tweaks
Gnome Tweaks eklentisinden sonra Nemo dosya yöneticisini kurmak için alttaki komutu terminalde yürütünüz.
sudo apt install nemo
Extensions (Eklentiler) açtıktan sonra Ubuntu masaüstü simgelerini gizlemek için Desktops Icons NG (DING) ayarını devre dışı bırakınız. Startup Applications (Başlangıç Uygulamaları) açınız ve Add (Ekle) butonuna tıkladıktan sonra Add Startup Program (Başlangıç Programı Ekle) penceresindeki Command (Komut) alanına nemo-desktop komutunu yazınız ve tekrar Add butonuna tıklayınız.
Name: Nemo Desktop
Command: nemo-desktop
Comment: Nemo Desktop
Ubuntu makinenizi yeniden başlattıktan sonra artık host’unuzdan guest işletim sisteminize sürükle bırak yöntemini kullanarak dosyalarınızı kopyalabilirsiniz.
Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma
Sürükle bırak sorununu gidermeden dosya transferi yapmak istiyorsanız Shared Folder özelliğini kullanabilirsiniz.
Adım 1
VirtualBox araç menüsünden Devices / Shared Folders / Shared Folders Settings tıklayınız.
Adım 2
Shared Folders penceresinde ekleme simgesine tıkladıktan sonra Folder Path (Klasör Yolu) açılır listesinden Other (Diğer) tıklayınız.
Adım 3
Açılan pencerede host’unuzun masaüstü veya diğer konumlarında oluşturduğunuz paylaşım klasörünü seçiniz ve ekleyiniz. Daha sonra, Auto-mount (Otomatik Ekle) ve Make Permanent (Kalıcı Yap) seçeneklerini işaretleyiniz.
Adım 4
Dosya yöneticisinden Shared Folder erişmeye çalıştığınızda alttaki görseldeki gibi kullanıcı izinleri hatası alabilirsiniz. Bu sorunu gidermek için kullanıcı hesabınızı Vboxsf grubuna üye yapmanız gerekir.
Adım 5
Kullanıcı hesabınızı Vboxsf grubuna eklemek için alttaki komutu terminalde yürütünüz.
sudo adduser $USER vboxsf
Adım 6
Ubuntu sisteminizi yeniden başlattığınızda artık paylaşılan klasöre erişebildiğinizi görebilirsiniz.
Adım 7
Son olarak, sanal bilgisayarınızdan paylaşım klasörüne daha hızlı erişebilmek için masaüstü konumunda kısayol oluşturunuz.
sudo ln -s /media/sf_UbuntuSharedFolder/ ~/Desktop/
Ubuntu Sanal PC’de USB Flash Bellek Kullanımı
Guest sisteminizde USB 3.0 ve USB 3.1 flaş belleklerinizi veya harici depolama aygıtlarınızı kullanarak daha hızlı dosya transferi yapabilirsiniz.
Adım 1
Sanal makinenin USB donanım ayarlarından 3.0 desteğini etkinleştirdikten sonra host bilgisayarınızın USB 3.0 portuna flash belleğinizi takınız ve içerisinde örnek olarak Backup adında bir klasör oluşturunuz.
Adım 2
USB belleğinizi sanal makineye bağlamak için araç menüsünden Devices / USB / USB’nize tıklayınız.
Adım 3
Ubuntu sisteminizde USB 3.0 destekli flash belleğinizin içeriğini kontrol ettiğinizde oluşturduğunuz Backup adlı klasörü görebilirsiniz.
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Ubuntu Versiyon | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
18.04 | İzle | Görüntüle |
18.10 | İzle | – |
21.10 | İzle | Görüntüle |
22.04 | İzle | Görüntüle |
22.10 (YENİ) | İzle | – |
Sonuç
Sonuç olarak, Ubuntu dağıtımını Oracle VM VirtualBox üzerinde bir sanal makinede kurabilirsiniz. Böylelikle host yani ana sisteminizi etkilemeden farklı işletim sistemine sahip olursunuz.
Dolayısıyla özetlediğim adımları izleyerek Ubuntu için kusursuz bir sanal ortam oluşturabilirsiniz. Dahası, yeni özellik ve işlevlerinden yararlanabilirsiniz. Kısacası, Linux teknik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız bir Ubuntu OS’u VirtualBox ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
yol yöntemleri izleyerek sanal ubuntu desktop ile windows arasında dosya paylaşımını yaptım ancak ubuntu jammy server da yapamadım. bir tavsiyeniz varmıdır
HİÇBİR SİTEYE BAKMAYIN BU SİTE İŞİNİZİ GÖRÜR KOLAY GELSİN…