VirtualBox Üzerinde Debian İçin Guest Additions Kurulumu

Bu rehberimizde Oracle VM VirtualBox yazılımı üzerinde çalışan Debian 9, 10, 11 & 12 sanal makinelerinin performansını optimize edeceğiz. Performans derken aslında temel ihtiyaçları olan Guest Additions (Misafir Eklentileri) kurulumu yapacağız.

Aslında, VM için sürücüleri yükleyerek sanal ortamdaki ana bilgisayar donanımının tüm potansiyelinden yararlanırız. Özellikle Debian sanal makinenizin yeteneklerini en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Öyleye gelin birlikte Debian guest makineye ek paketleri nasıl kuracağınızı inceleyelim!

VirtualBox'ta Debian İçin Guest Additions Kurulumu

Debian 9, 10, 11 & 12 Üzerinde Guest Additions Nasıl Kurulur?

Oracle VM VirtualBox ile oluşturduğunuz bir Debian sanal makinede host bilgisayarınızın USB, webcam veya diğer donanımlarını kullanabilmeniz için Guest Additions (Misafir Eklentileri) kurmanız gerekir.

Debian sanal bilgisayarınızda misafir eklentilerini yükleyerek hem performansını arttıracaksınız hemde ekran çözünürlüğünü Full Screen (Tam Ekran) olarak kullanabileceksiniz. Ayrıca, donanım sürücülerini kurduktan sonra, fiziksel bilgisayarınız ve VM’niz arasında dosya alışverişi yapabileceksiniz.

Güncel olmayan bir Debian versiyonu kullanıyorsanız bu makalede gösterilen sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Eğer 11 gibi yeni bir sürüme sahipseniz sanal sisteminizin sürücü paketi otomatik olarak kurulabilir.

Debian Guest Makine İçin Sürücü Paketini Kurma

Hangi Debian sürümünü kullanıyor olsanız da guest paketini kurmanın yolları her zaman aynıdır. Linux dağıtımları için gerekli olan bu yazılımın başlıca faydaları şunlardır:

  • Gelişmiş grafik deneyimi.
  • Host ile VM arasında dosya paylaşımı.
  • Gelişmiş fare imleci entegrasyonu.
  • Host bilgisayarın donanımı ile daha iyi uyumluluk.
  • Ses desteği gibi çeşitli aygıtları kullanabilme.

Adım 1

Oracle sanallaştırma yazılımında Debian sanal makinenizi tam ekran yaptığınızda alttaki görüntüde gördüğünüz gibi tam ekrana uyarlamama gibi bir sorunla karşılaşacaksınız. Bunun sebebi, guest sisteminizde misafir eklentilerinin kurulu olmamasıdır.

Sanal Makinenin Düşük Ekran Çözünürlüğü

Adım 2

Şimdi, Linux VM’nizi daha iyi bir duruma getirmeye yardımcı olan yazılımı kurmak için VirtualBox menüsünden Devices (Aygıtlar) tıklayınız ve açılan seçeneklerden Insert Guest Additions CD image (Misafir eklentileri CD imajını ekle) seçeneğine tıklayınız.

VirtualBox / Devices / Insert Guest Additions CD image

Adım 3

VBox_GAs adında açılan bir pencerede görüntülenen uyarıyı okuyunuz ve yazılıma güveniyorsanız Run (Çalıştır) tıklayınız.

Misafir Eklentileri Kurulumunu Başlatma

Adım 4

Alttaki görüntüdeki gibi guest paketinin CD imajı sisteme mount edildikten hemen sonra otomatik olarak başlatılamadı hatası alabilirsiniz. Bu hata, sisteminizde gerekli olan autorun programının bulunamamasından kaynaklanmaktadır. “Error autorunning software” hata penceresin OK (Tamam) butonuna tıklayınız.

Error Autorunning software

Adım 5

CD imajının içeriğini görüntülemek için File Manager (Dosya Yöneticisi) açınız ve VBox_GAs tıklayınız ve ardından dizin içerisinde Sağ Tuş / Open as Root (Root olarak aç) seçeneğine tıklayınız.

Root Olarak Çalıştır

Adım 6

Dizinin yönetici haklarıyla onaylanmış bir şekilde açılmasını onaylamak için Root parolanızı yazınız ve Authenticate (Kimliği Doğrula) tıklayınız.

Authenticate (Kimliği Doğrula)

Adım 7

CDROM içerisini artık Root olarak görüntülediğinizde tekrar sağ tuşa tıklayınız ve bu kez Open in Terminal (Terminal’da aç) seçeneğini seçiniz.

Sağ Tuş / Open in Terminal (Terminal'da aç)

Adım 8

Terminal açıldıktan sonra, medya içerisinde dosyaları görüntülemek için “ls” komutunu kullanabilirsiniz. /media/cdrom0# içerisindeyken “sh VBoxLinuxAdditions.run” komutunu yazınız ve Enter’a basınız.

ls
sh VBoxLinuxAdditions.run

sh VBoxLinuxAdditions.run

Adım 9

Guest Additions kurulumu düzgün olarak başlatılamadı çünkü alttaki görüntüde gördüğünüz gibi gerekli paketlerin sanal sisteminize kurulması lazımdır.

Ek Paketlerin Kurulması

Adım 10

Şimdi, bu kez guest makinenizdeyken masaüstü konumunda terminal’i açınız.

Terminal'de Aç

Adım 11

Gerekli paketleri İnternet bağlantısı olmadan Debian ISO dosyasının içerisinden bulup yüklemek için sanal sürücüye imaj dosyasını ekleyiniz.

Debian ISO Dosyasını Ekleme

Adım 12

Terminal üzerinde “su -” komutunu uygulayınız ve ardından Root parolanızı yazarak Enter’a basınız. Daha sonra, “sudo apt update” komutunu uygulayınız.

su -
sudo apt update

Aşağıdaki görüntüde ISO imajını eklemenizin gerekli olduğunu görebilirsiniz!

apt update

Adım 13

Şimdi, “sudo apt upgrade” komutunu yürüttükten hemen sonra kurulum için ek alana ihtiyaç duyulduğunu açıklayan satırda Yes (Y) tuşuna basınız ve arından Enter’a basınız.

sudo apt upgrade

apt upgrade

Adım 14

Mevcut paketlerin yeni sürümleri ISO dosyası içerisinden kuruluyorken bekleyiniz.

Guest Additions Kuruluyor

Adım 15

Sisteminizi hazırladıktan sonra bu adımda ise, “sudo apt install build-essential module-assistant dkms” komutunu yazınız ve Enter’a basınız.

sudo apt install build-essential module-assistant dkms

apt install build-essential module-assistant dkms

Adım 16

Linux kernel paketlerini kurmaya devam etmek istiyor musunuz sorusu için Y yazınız ve Enter’a basınız.

Disk Alanı Kullanımını Onaylama

Adım 17

Kernel paketleri kuruluyorken biraz sabredin ve bekleyiniz.

Setting up gcc

Adım 18

Ve son olarak, Linux kernel modüllerini derlemek ve kurmak için “m-a prepare” komutunu yürütünüz.

m-a prepare

m-a prepare

Adım 19

Sanal sisteminiz için gerekli paketleri yükledikten sonra artık sanal makine sürücülerini kurma aşamalarına geçebilirsiniz.

Misafir Eklentileri Kuruldu

Adım 20

Cdrom0’ı Root olarak görüntüleyiniz ve içerisinde tekrardan terminali açınız.

Terminal'de Aç

Adım 21

Debian guest makine sürücülerini kurmayı başlatmak için terminalde “sudo sh VBoxLinuxAdditions.run” komutunu çalıştırınız.

sudo sh VBoxLinuxAdditions.run

sh VBoxLinuxAdditions.run

Adım 22

CD imajı içerisinden gerekli paketleri kurup hazırladıktan sonra artık Guest Additions başarıyla kurulduğunu görebileceksiniz.

VirtualBox Guest Additions: Starting

Adım 23

Yaptığınız ayarların etkin olmasını sağlamak adına Debian sanal bilgisayarınızı yeniden başlatmak için terminalde “shutdown -r now” komutunu uygulayınız.

shutdown -r now

shutdown -r now

Adım 24

Yeniden başlatma sonrası artık Linux sanal işletim sisteminizin ekran çözünürlüğünü istediğinzi gibi değiştirebilir veya boyutlandırabilirsiniz.

Sanal Makine Boyutunun Ayarlanabilmesi

Adım 25

Ayrıca, VirtualBox araç menüsünden View sekmesini kullanarak sisteminizi Full Screen (Tam Ekran) olarak kullanabilirsiniz.

Sanal PC Tam Ekran

Video

Sonuç

Sonuç olarak, Oracle VM üzerinde çalışan Debian sanal makinenizin işlevselliğini arttırmalısınız. Bunu yapmak için de Debian PC’nize Guest Additions (Misafir Eklentileri) kurmalısınız. Böylece host PC’nizin donanımını etkin bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Makalemizde ele aldığım tüm yöntemler sayesinde Debian VM’nizin grafik deneyimini geliştirebilirsiniz. Bunun sonucundaysa host ile VM arasında dosya paylaşımını etkinleştirebilirsiniz. Artı, elbette daha gelişmiş fare imleci entegrasyonu elde edersiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir