Ubuntu 23.10 & 24.04 Üzerinde VirtualBox 7.0 Kurulumu

Ubuntu 23.10 veya 24.04 dağıtımına Oracle VM VirtualBox 7.0 kurmak mı istiyorsunuz? VirtualBox, farklı işletim sistemi platformlarını çalıştırmanıza olanak tanır. Ayrıca, bununla sanal makineleri kolayca oluşturabilir, yönetebilir ve kullanabilirsiniz.

Bu rehberimizde sizlere VirtualBox sanal makine yazılımını Ubuntu sistemine kurmayı anlatacağım. Daha sonra, sanal PC’leri daha verimli kullanabilmeniz için Extension Pack (Uzantı Paketi) indirmeyi ve yüklemeyi göstereceğim. Hadi başlayalım!

Ubuntu PC Üzerine VirtualBox Kurulumu

Ubuntu 23.10 & 24.04 Üzerinde Oracle VM VirtualBox 7.0 Nasıl Kurulur?

Oracle VM VirtualBox, kullanmakta olduğunuz masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda sanal makineler oluşturmanıza ve Windows, Linux veya macOS işletim sistemlerini kurmanıza ve çalıştırmanıza izin verir. Fakat, bu yazılımı kullanarak sanal bilgisayarlar oluşturabilmeniz için işlemcinizin sanallaştırma özelliği olması gerekir. İşlemcinizin sanallaştırmayı destekleyip desteklemediğini öğrenebilmeniz için donanımızın üretici websitesini ziyaret etmeniz ya da 3. parti bir yazılım kullanmanız gerekir.

Oracle VM, ücretsiz ve popüler bir sanallaştırma programıdır ve ayrıca Hypervisor Tip 2 sanallaştırma grubunda tanımlıdır.

VirtualBox programını Linux bilgisayarınıza yükledikten sonra yeni bir sanal makine oluşturabilir ve işletim sistemlerinin ISO dosyalarını bu makineye entegre ederek işletim sistemi kuruluma başlayabilirsiniz. En büyük avantajı ise açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz olmasıdır.

Sanallaştırma yazılımını Linux sisteminde çalıştırdıktan sonra program için gerekli olan Extension Pack’i indirmeniz ve kurmanız gerekir. Bu yazılım sayesinde host cihazınızın USB, Webcam veya ağ kartı gibi donanımlarını guest makinelerde kullanabilirsiniz.

VirtualBox İndirme ve Kurma

Oracle sanallaştırma yazılımını farklı platformlardan indirebileceğiniz gibi kendi resmi websitesinden de indirebilirsiniz. Öncelikle, VirtualBox.org websitesini ziyaret ederek PC’nizde kullanmakta olduğunuz Linux dağıtımınıza deb kurulum paketini indirmenizi öneririz.

Adım 1

Linux sistemler için Oracle VM’yi indirmek için bu adresi ziyaret ediniz ve Download VirtualBox 7.0 görüntüsüne tıklayın.

Linux İçin VBox İndirme

Adım 2

Downloads (İndirmeler) kısmından Linux distributions (Linux dağıtımları) seçeneğine tıklayın.

Linux Dağıtımları

Adım 3

Download VirtualBox for Linux Hosts (Linux hostları için VirtualBox indir) websayfasında Ubuntu 22.04 seçeneğini seçiniz ve deb paketini sisteminize indiriniz.

Ubuntu 22.04

Adım 4

Ubuntu 23.10 & 24.04 sürümüne Oracle sanal makine yazılımını doğru bir şekilde kurabilmeniz için öncelikle yazılım repo listesine 22.04 (Jammy Jellyfish) repo adresini ekleyiniz ve ardından terminalde “sudo apt update” komutunu yürütürek yazılım listesini güncelleyiniz.

23.10 İçin:

echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ mantic main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt update

24.04 İçin:

sudo vi /etc/apt/sources.list.d/ubuntu.sources

Daha sonra, ubuntu.sources dosyasına attaki değerleri ekleyin:

Types: deb deb-src
URIs: http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/
Suites: noble noble-updates noble-backports noble-proposed
Components: main restricted universe multiverse
Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpg
Types: deb deb-src 
URIs: http://security.ubuntu.com/ubuntu/
Suites: noble-security
Components: main restricted universe multiverse
Signed-By: /usr/share/keyrings/ubuntu-archive-keyring.gpg

Repository Listesini Düzenleme ve Güncelleme

Adım 5

VirtualBox’ın Linux sistemlerde sorunsuz çalışabilmesi için gerekli Linux kernel paketlerini sisteminize kurmanız gerekir. Aksi takdirde, Oracle sanallaştırma yazılımı düzgün olarak açılmayacak ve servisleri başlatılamayacaktır.

sudo apt install linux-headers-$(uname -r) build-essential dkms -y

NOT: Linux kernel paketlerini kursanız bile yine de “The vboxdrv kernel module is not loaded.” hatası alıyorsanız uyarı bildirisinde belirtilen geçerli Linux kernelini ve bağımlı paketlerini sisteminize kurarak bu sorunu giderebilirsiniz. 22.04 sürümünde bu sorunu gidermek için sırasıyla alttaki komutları kullanabilirsiniz.

wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-libc-dev_5.15.0-27.28_amd64.deb
sudo dpkg -i linux-libc-dev_5.15.0-27.28_amd64.deb
sudo apt install linux-headers-$(uname -r) build-essential dkms -y
sudo /sbin/vboxconfig

Linux Kernel Paketlerini Kurma

Adım 6

VirtualBox programı, Windows’ta exe uzantılıyken Linux sistemlerde deb dosya uzantısına sahiptir. Linux sistemlerde deb uzantılı paketler genellikle dpkg komutu ile kurulur.

Bilgisayarınıza indirdiğiniz VirtualBox.deb paketini kurmak için terminali açınız ve “cd ~/Downloads” komutu ile Downloads (İndirilenler) konumuna gidiniz. Ardından, kurulum işlemini başlatmak için “sudo dpkg -i FileName.deb” komutunu kullanınız.

cd ~/Downloads
sudo dpkg -i virtualbox-7.0_7.0.2-154219_Ubuntu_jammy_amd64.deb

VirtualBox.deb Paketini Kurma

Adım 7

Oracle deb paketini kurarken bazı bağımlı paketlerin de sisteminizde kurulu olması gerektiğini bildiren terminal penceresinde ilgili paketlerin kurulumunu zorlamak ve ek disk alanı kullanımını otomatik onaylamak için “sudo apt install -f -y” komutunu yürütünüz.

sudo apt install -f -y

Kurulum sonrası VirtualBox servislerinin sorunsuz bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için terminalde “sudo systemctl status vboxdrv.service” komutunu kullanabilirsiniz.

sudo systemctl status vboxdrv.service

Bağımlı Paketlerin Kurulumunu Zorlama

Adım 8

Oracle sanal makine yazılımını kurduktan sonra onu başlatmak için terminalde “virtualbox” komutunu kullanabilir veya başlat menüsünden uygulamayı bulup açabilirsiniz.

virtualbox

VirtualBox'ı Çalıştırma

Adım 9

VirtualBox yazılımının yeni sürümünü araç menüsünden Help / About penceresini açabilir ve kontrol edebilirsiniz.

Oracle Yazılımının Sürümünü Kontrol Etme

Ubuntu PC’de Extension Pack Kurulumu

Ubuntu sisteminize VirtualBox yazılımını kurduktan sonra yapmanız gereken ilk iş, sanal makinelerin daha verimli çalışabilmesi için Extension Pack kurmaktır.

Sisteminiz üzerinde VBox yükledikten sonra Extension Pack (Genişleme Paketi) yüklemeniz gerekir. Extension Pack kurmanın ana amacı ise, sanal makineler daha etkili kullanmaktır. Bu paketi yükledikten sonra sanal makine ve fiziksel bilgisayarınız arasında dosya alışverişi yapabilir ve ayrıca sanal makineyi tam ekran modunda kullanabilirsiniz.

Adım 1

VirtualBox programını indirdiğiniz websitesini tekrar ziyaret ediniz ve ardından Extension Pack indirmek için aşağıdaki görüntüdeki gibi All supported platforms seçeneğine basın.

Extension Pack İndirme ve Kurma

Adım 2

Downloads konumuna indirdiğiniz vbox-extpack uzantılı dosya üzerine çift tıklayarak kurulumunu başlatınız.

VBox-Extpack Paketini Kurma

Adım 3

Dosyaya çift tıklar tıklamaz aşağıdaki gibi VirtualBox – Question penceresi açılacaktır. Bu pencerede, guest makinelerde USB aygıtlarını, web kamerasını, RDP, PXE ROM, disk şifreleme ve NVMe özelliklerini kullanabilmek için Extension Pack kurmanız gerektiği bildirilmektedir. Belirtilen özellikleri kullanabilmek için kurulumu başlatmak için Install butonuna basın.

Oracle VM VirtualBox Extension Pack Hakkında Bilgileri Okuma

Adım 4

Lisans anlaşmasını kabul etmek için sayfayı aşağı kaydırınız, böylece I Agree butonua aktif olacaktır. Paketi kurarken karşınıza çıkacak pencerede kullanıcı parolanızı yazınız ve Authenticate butonuna basın.

VBox Paketinin Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 5

Oracle VM’nin araç menüsünden File / Tools / Extension Pack Manager uygulamasını açınız.

Extension Pack Manager Açma

Adım 6

Uygulamayı açtıktan sonra Ubuntu PC’nize kurduğunuz sanal makine sürücülerini içeren Extension paketinin kurulu olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Paketin Sürümünü Kontrol Etme

VirtualBox ile Ubuntu Üzerinde Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

Oracle VM VirtualBox’ı sorunsuz bir şekilde kurduktan sonra, yeni bir sanal makine oluşturup herhangi bir hatanın olup olmadığını incelemeniz gerekir. Bu yüzden, bu makalede Linux dağıtımı üzerinde bir Windows 10 sanal makinesi hazırlayacağız ve kurulumunu başlatacağız.

NOT: Oracle VM yazılımını çalıştırdığınızda “Fix Can’t enumerate USB devices” hatası alıyorsanız sisteminizdeki mevcut kullanıcı hesabını vboxusers grubuna manuel olarak eklemeniz gerekir. Bunu yapmak için terminalde öncelikle kullanıcının üye olduğu grupları kontrol etmek için “sudo groups $USER” komutunu kullanınız ve ardından vboxusers grubuna üye yapmak için “sudo adduser $USER vboxusers” komutunu yürütünüz. Bu işlemden sonra Linux bilgisayarınızı yeniden başlatınız ve Oracle yazılımının tekrar USB aygıtları ile ilgili bir hata verip vermediğini kontrol ediniz.

Adım 1

VirtualBox arayüzündeki mevcut simgelerden New (Yeni) butonuna tıklayarak sanal makine sihirbazını başlatınız.

Ubuntu'da Yeni Sanal Makine Oluşturma

Adım 2

Virtual Machine Name and Operating System penceresinde, oluşturacağınız sanal makinenin adını, kurulum konumunu, tipini ve versiyonunu yapılandırınız. Daha sonra, ISO Image kısmından açılır pencereyi genişletiniz ve Other (Diğer) seçeneğine tıkladıktan sonra açılan pencerede Windows 10 imaj dosyasını seçiniz ve açınız.

İşletim Sisteminin Adını Yazma ve ISO Dosyasını Ekleme

Adım 3

Oracle yazılımının yeni sürümünde ürün anahtarı gibi bazı sistem ayarlarını daha hızlı yapılandırmak için Unattended Installation (Katılımsız Kurulum) özelliğini kullanabilirsiniz. Fakat, normal bir işletim sistemi kurulumu için bu özelliği atlayabilirsiniz.

Katılımsız Kurulumu Atlama

Adım 4

Hardware (Donanım) penceresinde Base Memory (Temel Bellek) kısmında sanal makine için ayıracağınız RAM miktarını belirleyiniz ve Processors (İşlemciler) kısmından ise host PC’nizin kapasitesine uygun olarak sanal çekirdek sayısı belirleyiniz.

Temel Bellek Boyutunu ve İşlemci Çekirdeğini Yapılandırma

Adım 5

Hard disk yapılandırma penceresinde, işletim sistemi versiyonuna göre otomatik olarak sanal disk boyutu ayarlanacaktır. Eski işletim sistemleri kurulumdan sonra daha az disk alanı kaplayacağı için veya diskinizin boyutuna ve sanal bilgisayar üzerinde yapacağınız işlemlere göre bir sanal disk boyutu yapılandırınız.

NOT: Hostunuzun fiziksel diski üzerinde sanal bilgisayarınızın sanal diskinin oluşturacağı boyutu belirlemeniz gerekir. Disk yapılandırmasında Pre-Allocate Full Size (Tam Boyutu Önceden Tahsis Et) seçeneğini işaretlerseniz sanal diskin oluşturulma süresi biraz zaman alabilir, fakat bu eski mekanik disklerde performansı arttırabileceği gibi host disk alanını da azaltabilir. Bu seçeneği işaretlemeden devam ederseniz VirtualBox’ın eski sürümlerinde belirtildiği gibi Dynamically Allocated (Dinamik Olarak Genişleyen) disk yapısı kullanılır ve bu sanal makinenin üzerinde yapacağınız işlemlerin ihtiyaç duyacağı disk alanı kadar fiziksel diskinizden ayrılacak disk alanını ifade eder.

Sanal Hard Disk Oluşturma

Adım 6

Ubuntu PC’nizde oluşturduğunuz guest makinenin donanım ayarlarını kontrol ediniz ve sihirbazı kapatınız.

Sanal Makine Donanım Bilgilerini Kontrol Etme

Adım 7

Oluşturduğunuz sanal işletim sisteminin boot sıralaması veya sanallaştırma özelliği gibi birkaç özelliğini yapılandırmanız gerekir. Sanal diski oluşturduktan sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi Settings (Ayarlar) tıklayın.

Guest Makinenin Ayarlarını Açma

Adım 8

General / Advanced konumunda hostunuz ile VM arasında dosya paylaşımı ve sürükle bırak özelliğini etkinleştirmek için Shared Clipboard ve Drag and Drop ayarlarını Bidirectional olarak yapılandırınız.

Shared Clipboard ve Drag'n'Drop Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 9

System / Motherboard konumunda Boot Order (Önyükleme Sırası) ayarlarından Floppy kaldırınız ve Hard Disk aygıtını birinci aygıt olarak yapılandırınız.

System / Processor konumunda ise host bilgisayarınızın donanım özelliklerine ve performansına bağlı olarak işlemci sayısını ayarlayabilirsiniz. Örneğin, Intel i7 10/11/12th bir işlemciye sahipseniz, burada minimum 4 veya 8 CPU miktarı ayarlayabilirsiniz.

Önyükleme Aygıt Sırasını Değiştirme

Adım 10

Display / Screen konumunda ise daha etkili ve kaliteli bir görüntü için Enable 3D Acceleration seçeneğini etkinleştiriniz ve Video Memory (Video Belleği) boyutunu 256 MB olarak yapılandırınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Etkinleştirme

Adım 11

Guest makinenin disk performansını arttırmak için Storage konumundan SATA Controller’ı seçtikten sonra Attributes (Öznitellikler) kısmından Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.

SATA İçin Host I/O Cache Etkinleştirme

Adım 12

Aynı şekilde, Windows 10.vdi disk dosyasını da seçtikten sonra Solid-State Drive seçeneğini işaretleyiniz.

NOT: Gerekli ayarları yaptıktan sonra son olarak VM’nize sihirbazın ilk adımında eklediğiniz ISO imajını değiştirmek isterseniz Storage / Empty / Optical Drive üzerine tıklayın. Ardından açılan seçeneklerden Choose a disk file (Bir disk dosyası seç) seçeneğine tıkladıktan sonra imajı seçebilirsiniz.

VDI Disk Dosyasını SSD Olarak Yapılandırma

Adım 13

USB 3.0 destekli bir External HDD’nizi sanal makineye bağlamak istiyorsanız, USB Controller etkinleştiriniz ve USB 3.0 (xHCI) Controller seçeneğini işaretleyiniz.

USB 3.0 Kontrolcüsünü Seçme

Adım 14

Windows 10 guest sanal bilgisayarı çalıştırmak ve sistem yüklemesine geçmek için Oracle arayüzünden Start (Başlat) ikonuna basın.

Windows 10 Sanal Bilgisayarı Çalıştırma

Adım 15

Windows 10 guest makineyi çalıştırdıktan sonra ISO dosyası ile önyükledikten sonra Install Windows sihirbazını kullanarak sisteminizi kurabilirsiniz.

Windows 10 Kurulum Sihirbazı

Ubuntu PC’den Sanal Makineyi Silme

Herhangi bir nedenden dolayı Windows sanal PC’nizi sisteminizden tamamen kaldırmak veya silmek istiyorsanız VirtualBox’ı açınız. Hemen sonrasında sol panelde listelenen guest sistemlerden uygun olanı üzerinde sağ tuşa tıklayın.

Ardından Remove (Sil) seçeneğine tıklayınız. Açılan Question penceresinde sanal makineniz ile ilgili tüm dosyaları diskinizden temizlemek için Delete All Files (Tüm Dosyaları Sil) butonuna tıklayın.

Oluşturulan Yeni Sanal PC'yi Silme

Ubuntu Üzerinden VirtualBox Kaldırma

VirtualBox’ı kurduktan sonra Show Applications (Uygulamaları Göster) menüsünde bir kısayol, Home konumunda sanal makinelerin kurulduğu VMs klasörü ve /usr/lib/ konumunda gerekli dosyaların tutulduğu bir klasör oluşturulur. Ayrıca, kullanıcı gruplarında vboxusers adında yeni bir grup oluşturulur.

VirtualBox’ı sisteminizden tamamen silmek veya kaldırmak için tüm bu konumları veya dosyaları silmeniz gerekir. Bu işlemi yapmanın en kolay yolu terminal kullanmaktır.

Adım 1

Öncelikle, Oracle yazılımının bağımlı paketlerini ve kurulum dosyalarını kaldırmak için terminalde aşağıdaki komutu yürütünüz.

sudo apt remove --purge *virtualbox*

VirtualBox Kaldırma

Adım 2

Package kısmında sisteminizden kaldırılacak paketleri onaylamak için Y ve ardından Enter tuşuna basınız.

Kaldırılacak Paketleri Onaylama

Adım 3

Sanal makinelerin kurulduğu Home konumundaki VirtualBox VMs ve /usr/lib/virtualbox klasörünü ayrıca yapılandırma dosyasını silmek için terminalde aşağıdaki komutları yürütünüz.

sudo rm -rf ~/"VirtualBox VMs"
sudo rm -rf ~/.config/VirtualBox/
sudo rm -rf /usr/lib/"virtualbox"

Gereksiz Dizinleri Silme

Adım 4

Son olarak silmeniz gereken önemli bileşenlerden biri de VirtualBox kullanıcı grubudur. Önce, vboxusers grubunun kaldırılıp kaldırılmadığını compgen komutu ile kontrol ediniz ve ardından grubu groupdel komutu ile siliniz.

compgen -g | grep -i "vbox"
sudo groupdel vboxusers

VBoxusers Grubunu Silme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Ubuntu’nun daha eski sürümlerinde de bir Oracle yazılımını kurabilir ve kullanabilirsiniz. Linux bilgisayarınızı her zaman güncel tutmanızda fayda vardır. Eğer yinede eski sürüm kullanmayı tercih ediyorsanız, bu sanallaştırma yazılımını sisteminize kurabilirsiniz.

UbuntuOracle VMYouTube VideoSlayt
17.105.xİzleGörüntüle
18.045.xİzleGörüntüle
18.105.xİzle
20.106.xİzleGörüntüle
21.106.xİzleGörüntüle
22.046.xİzleGörüntüle
22.107.0.xİzle

Sonuç

Sonuç olarak, Ubuntu PC’nize elbette sağlıklı bir şekilde VirtualBox kurulumu yapabilirsiniz. Böylelikle Microsoft veya diğer üreticilerin platformlarını sanal olarak çalıştırabilirsiniz. Kısacası, sağladığım adımları takip ederseniz Oracle sanallaştırmanın faydalarını kullanabileceksiniz.

Ek olarak, farklı OS’ları ana ortamınızda sorunsuz çalıştırırsınız. İster geliştirici, ister BT uzmanı, ister meraklı biri olun, Oracle VM tam size göre!. Özetle, ek maliyet olmadan çeşitli yazılım ortamlarını keşfetmenize olanak tanır. Sonuç olarak, VirtualBox, Ubuntu kullanıcıları için paha biçilmez bir araçtır!

6 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir