Ubuntu 22.04 Üzerinde VirtualBox Kurulumu
Bu yazımızda, Linux / Ubuntu 22.04 (Jammy Jellyfish) dağıtımı üzerinde yeni sanal makine oluşturmanıza izin veren Oracle VM VirtualBox’ın 6.1 sürümü ve Extension Pack kurulumu nasıl yapılır inceleyeğiz.
Ubuntu 22.04 LTS Üzerinde Oracle VM VirtualBox 6.1 (6.1.34) Nasıl Kurulur?
Oracle VM VirtualBox, kullanmakta olduğunuz masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda sanal makineler oluşturmanıza ve Windows, Linux veya macOS işletim sistemlerini kurmanıza ve çalıştırmanıza izin verir. Fakat, bu yazılımı kullanarak sanal bilgisayarlar oluşturabilmeniz için işlemcinizin sanallaştırma özelliği olması gerekir. İşlemcinizin sanallaştırmayı destekleyip desteklemediğini öğrenebilmeniz için donanımızın üretici websitesini ziyaret etmeniz ya da 3. parti bir yazılım kullanmanız gerekir.
Oracle VM, ücretsiz ve popüler bir sanallaştırma programıdır ve ayrıca Hypervisor Tip 2 sanallaştırma grubunda tanımlıdır.
VirtualBox programını Linux bilgisayarınıza yükledikten sonra yeni bir sanal makine oluşturabilir ve işletim sistemlerinin ISO dosyalarını bu makineye entegre ederek işletim sistemi kuruluma başlayabilirsiniz. En büyük avantajı ise açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz olmasıdır.
Sanallaştırma yazılımını Linux sisteminde çalıştırdıktan sonra program için gerekli olan Extension Pack’i indirmeniz ve kurmanız gerekir. Bu yazılım sayesinde host cihazınızın USB, Webcam veya ağ kartı gibi donanımlarını guest makinelerde kullanabilirsiniz.
VirtualBox İndirme ve Kurma
Şimdi, Ubuntu üzerine VirtualBox kurulumu yapmak ve yeni bir sanal makine oluşturmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Linux sistemler için Oracle VM’yi indirmek için https://www.virtualbox.org/ adresini ziyaret ediniz ve Download VBox 6.1 görüntüsüne tıklayınız.
Adım 2
Downloads (İndirmeler) kısmından Linux distributions (Linux dağıtımları) seçeneğine tıklayınız.
Adım 3
Download VBox for Linux Hosts (Linux hostları için VBox indir) sayfasında Ubuntu 19.10 / 20.04 /20.10 / 21.04 seçeneğine tıklayınız.
Adım 4
VirtualBox programı, Windows’ta exe uzantılıyken Linux sistemlerde deb dosya uzantısına sahiptir. Linux sistemlerde deb uzantılı paketler genellikle dpkg komutu ile kurulur.
Ubuntu işletim sisteminiz üzerinde CTRL + Alt + T’ye birlikte basarak terminali açınız ve bilgisayarınıza indirdiğiniz deb uzantılı paketin konumuna gidiniz ve kurulumu başlatmak için aşağıdaki komutu yürütünüz.
Ubuntu 22.04’te sanal makine yazılımını doğru olarak kurmak için öncelikle yazılım repo listesine 21.10 repo adresini ekleyiniz ve ardından repo listesini güncelleyiniz.
echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ impish main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt update
cd ~/Downloads
sudo dpkg -i virtualbox-6.1_6.1.34-150636.1~Ubuntu~eoan_amd64.deb
Adım 5
Deb uzantılı VBox paketini ayıkladıktan sonra “sudo apt install -f” komutunu yürütünüz ve yükleme işlemini başlatınız. Ardından, aşağıdaki görüntüdeki gibi ek paketlerin kurulmasını ve ek disk alanı kullanımını onaylamak için Y tuşuna ve arından Enter’a basınız.
sudo apt install -f
Adım 6
Oracle sanal makine yazılımını kurduktan sonra terminalde onu başlatmak için virtualbox yazınız ve Enter’a basınız.
virtualbox
VirtualBox programını açmaya çalıştıktan sonra, aşağıdaki görüntüdeki gibi hata alabilirsiniz. Çünkü, VBox için gerekli kernel modülü kurulu değildir. Bu hatayı gidermezseniz uyarıda belirtildiği gibi VM’leri başlatamayacaksınız.
WARNING: The vboxdrv kernel module is not loaded. Either there is no module
available for the current kernel (5.15.0-27-generic) or it failed to
load. Please recompile the kernel module and install it by
sudo /sbin/vboxconfig
You will not be able to start VMs until this problem is fixed.
Adım 7
Vboxdrv kernel hatasını gidermek için öncelikle gerekli bağımlı paketi indirmeniz ve kurmanız gerekir. Bunu yapmak için terminalde wget komutu ile ilgili paketi indiriniz ve dpkg komutu ile onu kurunuz.
wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-libc-dev_5.15.0-27.28_amd64.deb
sudo dpkg -i linux-libc-dev_5.15.0-27.28_amd64.deb
Adım 8
Vboxdrv hatası için linux kernel headers kurmanız ve derlemeniz gerekir, aksi takdirde yukarıdaki uyarıdaki gibi oluşturduğunuz sanal makineler başlatılamayacaktır. VirtualBox linux kernel headers kurmak için terminalde aşağıdaki komutu yürütünüz ve ardından ek paketlerin kurulumunu ve ek disk alanı kullanımını onaylamak için Y ve ardından Enter tuşuna basınız.
sudo apt install linux-headers-$(uname -r) build-essential dkms
Adım 9
VirtualBox servislerini yeniden başlatıp kernel modüllerini yeniden derlemek için aşağıdaki komutu yürütünüz.
sudo /sbin/vboxconfig
Adım 10
Şimdi, terminalde yeniden Oracle VM yazılımını çalıştırınız ve herhangi bir hata olup olmadığını kontrol ediniz. Gerekli paketleri kurduktan sonra Ubuntu sisteminizde sanallaştırma yazılımı sorunsuz olarak çalışacaktır.
Adım 11
VBox yazılımının sürümünü kontrol etmek için araç menüsünden Help ve ardından About tıklayınız.
Extension Pack Kurulumu
Oracle yazılımını kurduktan sonra yapmanız gereken ilk iş, sanal makinelerin daha verimli çalışabilmesi için Extension Pack kurmaktır.
Sisteminiz üzerinde VBox yükledikten sonra Extension Pack (Genişleme Paketi) yüklemeniz gerekir. Extension Pack kurmanın ana amacı ise, sanal makineler daha etkili kullanmaktır. Bu paketi yükledikten sonra sanal makine ve fiziksel bilgisayarınız arasında dosya alışverişi yapabilir ve ayrıca sanal makineyi tam ekran modunda kullanabilirsiniz.
Adım 1
VirtualBox programını indirdiğiniz websitesini tekrar ziyaret ediniz ve ardından Extension Pack indirmek için aşağıdaki görüntüdeki gibi All supported platforms seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Downloads konumuna indirdiğiniz vbox-extpack uzantılı dosya üzerine çift tıklayarak kurulumunu başlatınız.
Adım 3
Dosyaya çift tıklar tıklamaz aşağıdaki gibi VirtualBox – Question penceresi açılacaktır. Bu pencerede, guest makinelerde USB aygıtlarını, web kamerasını, RDP, PXE ROM, disk şifreleme ve NVMe özelliklerini kullanabilmek için Extension Pack kurmanız gerektiği bildirilmektedir. Belirtilen özellikleri kullanabilmek için kurulumu başlatmak için Install butonuna tıklayınız.
Adım 4
Lisans anlaşmasını kabul etmek için sayfayı aşağı kaydırınız, böylece I Agree butonua aktif olacaktır.
Adım 5
Ubuntu sisteminizi kurarken belirlediğiniz Root parolasını yazınız ve Authenticate butonuna tıklayınız.
Adım 6
Kurulum tamamlandıktan sonra Extension Pack başarıyla yüklendiğini bildiren uyarı penceresinde OK butonuna tıklayınız.
Adım 7
Extension paketinin kurulu olduğunu doğrulamak için önce File / Preferences tıklayınız.
Adım 8
Sol kısımdaki seçeneklerden Extensions tıkladıktan sonra Packages kısmında ilgili paketin eklendiğini görebilirsiniz.
Ubuntu Üzerinde Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Oracle VM VirtualBox’ı sorunsuz bir şekilde kurduktan sonra, yeni bir sanal makine oluşturup herhangi bir hatanın olup olmadığını incelemeniz gerekir. Bu yüzden, bu makalede Linux dağıtımı üzerinde bir Windows 10 sanal makinesi hazırlayacağız ve kurulumunu başlatacağız.
Adım 1
VBox araç menüsünden Machine (Makine) ve ardından New (Yeni) seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Name and Operating System penceresinde, oluşturacağınız sanal makinenin adını, kurulum konumunu, tipini ve versiyonunu yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 3
Memory Size penceresinde sanal makine için ayıracağınız RAM miktarını belirleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 4
Hard disk yapılandırma penceresinde, işletim sistemi versiyonuna göre otomatik olarak sanal disk boyutu ayarlanacaktır. Eski işletim sistemleri kurulumdan sonra daha az disk alanı kaplayacağı için veya diskinizin boyutuna ve sanal bilgisayar üzerinde yapacağınız işlemlere göre bir sanal disk boyutu yapılandırınız.
Adım 5
Hard disk dosya türü olarak VDI (VirtualBox Disk Image) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 6
Hostunuzun fiziksel diski üzerinde sanal bilgisayarınızın sanal diskinin oluşturacağı boyutu belirlemeniz gerekir. Burada Dynamically Allocated (Dinamik Olarak Ayrılan) ve Fixed Size (Sabit Boyut) olmak üzere iki seçenek vardır.
Sabit bir disk boyutu seçerseniz sanal diskin oluşturulma süresi biraz zaman alabilir, fakat bu diğer seçeneğe göre daha performanslıdır. Dynamically Allocated seçeneği ise belirttiğiniz disk boyutuna göre sanal makinenin üzerinde yapacağınız işlemlerin ihtiyaç duyacağı disk alanı kadar fiziksel diskinizden ayrılacak disk alanını ifade eder.
Küçük çaplı testler veya denemeler yapmak için bir virtual machine oluşturuyorsanız, Dynamically Allocated seçeneğiniz seçerek devam ediniz.
Adım 7
File Location and Size penceresinde sanal diskinizin depolanacağı bir konum seçiniz. Burada varsayılan konumu tercih etmeniz faydalı olacağı için Create (Oluştur) butonuna tıklayınız.
Adım 8
Oluşturduğunuz sanal işletim sisteminin boot sıralaması veya sanallaştırma özelliği gibi birkaç özelliğini yapılandırmanız gerekir. Sanal diski oluşturduktan sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi Settings (Ayarlar) butonuna tıklayınız.
Adım 9
General / Advanced konumunda hostunuz ile VM arasında dosya paylaşımı ve sürükle bırak özelliğini etkinleştirmek için Shared Clipboard ve Drag and Drop ayarlarını Bidirectional olarak yapılandırınız.
Adım 10
System / Motherboard konumunda Boot Order (Önyükleme Sırası) ayarlarından Floppy kaldırınız ve Hard Disk aygıtını birinci aygıt olarak yapılandırınız.
Adım 11
System / Processor konumunda ise host bilgisayarınızın donanım özelliklerine ve performansına bağlı olarak işlemci sayısını ayarlayabilirsiniz. Örneğin, Intel i7 10th bir işlemciye sahipseniz, burada minimum 4 veya 8 CPU miktarı ayarlayabilirsiniz.
Adım 12
Display / Screen konumunda ise daha etkili ve kaliteli bir görüntü için Enable 3D Acceleration seçeneğini etkinleştiriniz.
Adım 13
Guest makinenin disk performansını arttırmak için Storage konumundan SATA Controller’ı seçtikten sonra Attributes (Öznitellikler) kısmından Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 14
Aynı şekilde, Windows 10.vdi disk dosyasını da seçtikten sonra Solid-State Drive seçeneğini işaretleyiniz.
Adım 15
Gerekli ayarları yaptıktan sonra son olarak VM’nize bir Windows veya başka bir işletim sisteminin kurulum dosyası olan ISO imajını eklemeniz gerekir. ISO dosyasını sanal bilgisayara eklemek için Storage / Empty / Optical Drive üzerine tıklayınız ve açılan seçeneklerden Choose a disk file (Bir disk dosyası seç) seçeneğine tıklayınız.
Adım 16
ISO dosyasını indirdiğiniz konumdan Windows 10 ISO dosyayını seçiniz ve Open (Aç) butonuna tıklayınız.
Adım 17
USB 3.0 destekli bir External HDD’nizi sanal makineye bağlamak istiyorsanız, USB Controller etkinleştiriniz ve USB 3.0 (xHCI) Controller seçeneğini işaretleyiniz.
Adım 18
Windows 10 guest makineyi çalıştırdıktan sonra ISO dosyası ile önyükledikten sonra Install Windows sihirbazını kullanarak sisteminizi kurabilirsiniz.
Ubuntu Üzerinden VirtualBox Kaldırma / Silme
Ubuntu’ya VBox’ı kurduktan sonra Show Applications (Uygulamaları Göster) menüsünde bir kısayol, Home konumunda sanal makinelerin kurulduğu VMs klasörü ve /usr/lib/ konumunda gerekli dosyaların tutulduğu bir klasör oluşturulur. Ayrıca, kullanıcı gruplarında vboxusers adında yeni bir grup oluşturulur.
VirtualBox’ı sisteminizden tamamen silmek veya kaldırmak için tüm bu konumları veya dosyaları silmeniz gerekir. Bu işlemi yapmanın en kolay yolu terminal kullanmaktır.
Adım 1
Öncelikle, Oracle yazılımının bağımlı paketlerini ve kurulum dosyalarını kaldırmak için terminalde aşağıdaki komutu yürütünüz.
sudo apt remove --purge *virtualbox*
Adım 2
Package kısmında sisteminizden kaldırılacak paketleri onaylamak için Y ve ardından Enter tuşuna basınız.
Adım 3
Sanal makinelerin kurulduğu Home konumundaki VirtualBox VMs klasörünü silmek için aşağıdaki komutu yürütünüz.
sudo rm -rf ~/"VirtualBox VMs"
Adım 4
Oracle yazılımında yaptığınız tüm ayarların yapılandırma dosyalarını silmek için ise aşağıdaki komutu yürütünüz.
sudo rm -rf ~/.config/VirtualBox/
Adım 5
Remove komutunu kullandıktan sonra terminalde /usr/lib/ konumunun boş olmadığına dair bir mesaj göreceksiniz. Bu konumdaki dosyalara artık ihtiyacınız kalmayacağı için silebilirsiniz, bunu yapmak için aşağıdaki komutu yürütünüz.
sudo rm -rf /usr/lib/"virtualbox"
Adım 6
Son olarak silmeniz gereken önemli bileşenlerden biri de VirtualBox kullanıcı grubudur. Önce, vboxusers grubunun kaldırılıp kaldırılmadığını compgen komutu ile kontrol ediniz ve ardından grubu groupdel komutu ile siliniz.
compgen -g | grep -i "vbox"
sudo groupdel vboxusers
Video
VirtualBox’ın Eski Sürümlerinin Kurulumu
Ubuntu’nun daha eski sürümlerinde de bir Oracle yazılımını kurabilir ve kullanabilirsiniz. Linux bilgisayarınızı her zaman güncel tutmanızda fayda vardır. Eğer yinede eski sürüm kullanmayı tercih ediyorsanız, bu sanallaştırma yazılımını sisteminize kurabilirsiniz.
İlgili Yazılar
♦ Windows 10 Üzerinde VirtualBox Kurulumu
♦ VirtualBox Üzerinde Sanal Makine Oluşturma
♦ VirtualBox ile Windows 10 Kurulumu
♦ Windows Üzerinde VirtualBox Güncelleme
♦ VirtualBox ile Windows 7 Kurulumu
Güzel kardeşim bir de şu komutları kopyalama imkanı verseydin ya. Yinede teşekkürler
Yorum ve geri bildiriminiz için teşekkürler. En kısa sürede bu soruna bir çözüm bulacağım. Tekrar teşekkürler.
Elinize saglık tesekurler.
Elinize sağlık
Merhaba Tolga bey sizin daha önceki makalenizde vmwarw workstation ile ilgili yükleme nasıl yapılır ile komutlar aracılığı ile yapamamıştım ve size bir mesaj yazmıştım şimdide virtualbox için olan bu makalenizde de komutları uyguladığım halde maalesef başarılı olamadım ya ben yanlış bir işlem yapıyorum yada işletim sistemini kurarken farkında olmadan bir sorun oldu bu nedenle paket yüklemede hata veriyor.”pkg: hata: unable to access the dpkg database directory /var/lib/dpkg: Salt-okunur dosya sistemi Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (2)”bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz hem virtualbox hemde vmware workstation için teşekkürler.
Tekrar merhabalar. Önceki yorumunuza yanıt yazdım az önce. Terminalde bu sorunu alıyorsanız şu komutları yürüttükten sonra tekrar deneyiniz.
sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get -f install