Bu yazımızda, Ubuntu 22.10 (Kinetic Kudu) dağıtımı üzerinde Windows tabanlı programları kurmanıza ve kullanmanıza izin veren Wine Stable 7.0 sürümü nasıl kurulur ve bir exe yazılımı nasıl çalıştırılır inceleyeceğiz.
Ubuntu 22.10 Üzerine WineHQ 7.0 Nasıl Kurulur ve Kullanılır?
Linux tabanlı bir Ubuntu işletim sistemi kullanıyorsanız ve bir Windows işletim sistemi destekli bir uygulamayı kullanma ihtiyaç duyuyorsanız, tamamen yasal ve ücretsiz yazılım olan Wine programını tercih edebilirsiniz.
Normal şartlar altında Linux/Ubuntu üzerinde bir Windows uygulaması çalıştıramazsınız. Dolayısıyla sisteminizde bir Windows programı çalıştırmak için Wine adlı programı kullanarak, herhangi bir programı bilgisayarınıza kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.
Ubuntu’nun eski ve yeni dağıtımları üzerinde WineHQ yazılımı ile Windows uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Bu programı kurduktan sonra bilgisayarınıza Microsoft Office, Adobe PhotoShop gibi programları da yükleyebilir ve kolaylıkla çalıştırabilirsiniz.
Wine yazılımının son sürümü 7.0‘dır. WineHQ ekibi 18 Ocak 2022 tarihinde Wine 7.0 Stable, Devel ve Staging sürümlerini yayınladı.
Wine 7.0 Nasıl Kurulur?
Ubuntu 22.10 sisteminizde örneğin bir Notepad++, Photoshop programı kurabilirsiniz ve hatta günümüzde en popüler bilgisayar oyunlarını bilgisayarınızda çalıştırabilirsiniz.
Adım 1
Öncelikle, İnternet bağlantısını sınamak için terminalde “ping -c 2 www.google.com” komutu ile Google‘a Ping atınız. Daha sonra, Eğer Ubuntu sisteminiz 64-Bit ise 32-Bit mimariyi etkinleştiriniz. Bunu yapmak için terminal’de “sudo dpkg –add-architecture i386” komutunu yürütünüz.
ping -c 2 www.google.com
sudo dpkg --add-architecture i386
Adım 2
WineHQ üzerinden Wine Key’i indirmeden önce terminalde “sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings” komutunu kullanarak klasör izinlerini düzenleyiniz. Daha sonra, /etc/apt/keyrings konumuna Winehq-archive.key dosyasını indirmek ve sisteminize eklemek için terminalde “sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key” komutunu yürütünüz.
sudo mkdir -pm755 /etc/apt/keyrings
sudo wget -O /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key
Adım 3
Kullanmakta olduğunuz Ubuntu sisteminizin sürümüne göre yazılım deponuza WineHQ kaynağını belirtmek için alttaki tablodaki adreslerden birini eklemeniz gerekiyor.
Linux Mint 21.x
Linux Mint 20.x
Linux Mint 19.x
Eğer Ubuntu’nun sonra sürümü 22.10’u kullanıyorsanız WineHQ’nun son sürümünü sorunsuz olarak kurabilmeniz için /etc/apt/sources.list dosyasına Kinetic Kudu sources dosyasını import ediniz.
sudo wget -NP /etc/apt/sources.list.d/ https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/kinetic/winehq-kinetic.sources
Adım 4
Ubuntu paket listesini güncellemek için sudo apt update komutunu çalıştırınız.
sudo apt update
Adım 5
Repo listesini güncelledikten sonra WineHQ Stable 7.0 sürümünü kurmak için terminalde “sudo apt install –install-recommends winehq-stable” komutunu uygulayınız.
sudo apt install --install-recommends winehq-stable
Adım 6
Wine için bağımlı paketlerin kurulmasını onaylamak için Y tuşuna ve ardından Enter’a basınız.
Adım 7
Ubuntu üzerine Wine kurduktan sonra programı başlatmak için terminalde “winecfg” komutunu yürütünüz. Bu aşamada bazı gerekli dosyaların yapılandırılması gerekebilir, bu yüzden işlemin tamamlanmasını bekleyiniz.
.NET framework gereksinimi duyan uygulamaların doğru olarak çalışmasını sağlayan Wine Mono paketini kurmak için Install (Kur) butonuna tıklayınız.
winecfg
Adım 8
Wine Mono paketini kurduktan sonra, terminalde “wine –version” komutu ile veya GUI arayüzünden Wine sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Ubuntu Üzerinde Windows Programlarını Çalıştırmak
macOS, Linux ve Android üzerinde Windows programları çalıştırmak için Wine yükledikten sonra, örnek olarak Notepad++ çalıştıracağız.
Adım 1
Ubuntu sisteminize Notepad programının son sürümünü websitesinden indiriniz ve Downloads (İndirilenler) konumuna gidiniz. Notepad.exe dosyasını Wine ile açmak için dosya üzerinde sağ tuş ve ardından Open With Other Application seçeneğine tıklayınız ve daha sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi Wine Windows Program Loader seçiniz.
NOT: Terminal üzerinden kurulum yapmayı istiyorsanız, programın indirme bağlantısını kopyalayınız ve wget komutunu kullanarak indiriniz ve ardından “wine DosyaAdı.exe” komutu ile sihirbazı başlatabilirsiniz.
cd ~/Downloads
wget https://github.com/notepad-plus-plus/notepad-plus-plus/releases/download/v8.4.7/npp.8.4.7.Installer.x64.exe
wine npp.8.4.7.Installer.x64.exe
Adım 2
Notepad kurulum sihirbazı açıldığında programın dilini seçiniz ve OK (Tamam) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Wizard penceresinde Next (İleri) butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 4
Notepad++ lisans anlaşmasını kabul etmek için I Agree (Kabul ediyorum) butonuna tıklayınız.
Adım 5
Kurulum lokasyonunu manuel olarak seçebilir veya varsayılan olarak yapılandırılan konumu seçebilirsiniz. Kurulum aşamasında belirtilen varsayılan konuma kurulum yapmak için bu adımda sadece Next’e tıklayınız.
Adım 6
Bileşenleri seçme penceresinde Linux dağıtımı üzerine kurulum yapacağınız için burada bazı seçenekleri göremeyebilirsiniz fakat bu programın çalışmasına engel olacak bir problem değildir. Bu yüzden Next butonuna tıklayarak kuruluma devam ediniz.
Adım 7
Windows tabanlı programı kurduktan sonra masaüstü kısayolu oluşturmak için Create Shortcut on Desktop (Masaüstüne Kısayol Oluştur) seçeneğini işaretleyiniz ve Install butonuna tıklayınız.
Adım 8
Notepad++ kurulumunu tamamlandıktan sonra başlatınız.
Adım 9
Artık Ubuntu dağıtımı üzerinde bir Windows programının sorunsuz olarak çalıştığını görebilirsiniz.
NOT: Son olarak masaüstü kısayolunun simgesini görünür yapmak için onun üzerinde sağ tuşa ve ardından Allow Launching seçeneğine tıklayınız. Aşağıdaki görüntünün sağ kısmında ikonun artık görünür olduğunu ve çalıştığını görebilirsiniz.
Wine Kaldırma
Linux bilgisayarınızdan Wine yazılımını kaldırmak veya silmek istiyorsanız öncelikle yaptığınız projelerinizi yedeklemenizi öneririz.
Adım 1
WineHQ ile ilgili tüm paketleri sisteminizden kaldırmak için terminalde “sudo apt remove wine*” komutunu yürütünüz.
sudo apt remove wine*
Adım 2
Wine-Stable, WineHQ-Stable-AMD64 ve WineHQ-Stable ile ilgili tüm bağımlı paketleri kaldırmayı onaylamak için Y ve ardından Enter’a basınız.
Adım 3
Wine tamamen kaldırdıktan sonra sisteminizde gereksiz kalıntı dosyaları ve paketleri otomatik olarak temizlemek için terminalde “sudo apt autoremove && sudo apt autoclean” komutunu yürütünüz.
sudo apt autoremove && sudo apt autoclean
Adım 4
Ubuntu PC’nizde gereksiz kalıntı dosyaların toplam boyutu 1 GB’dir. Tüm dosyaları sisteminizden silmeyi onaylıyorsanız Y ve Enter’a basınız.
Adım 5
Son olarak, WineHQ kaynaklarını sisteminizin repo listesinden silmek için terminalde alttaki komutları yürütünüz ve ardından “wine –version” komutu ile programın kaldırıldığını kontrol ediniz.
sudo rm -rf /etc/apt/sources.list.d/winehq-kinetic.sources
sudo rm -rf /etc/apt/keyrings/winehq-archive.key
Video
Architecture i368 not defined in architecture tables, ignored
32 bit mimariyi etkinleştirirken bu uyarıyı alıyorum ne yapmam lazım