Linux tabanlı işletim sistemleri üzerinde herhangi bir programı Root erişimi ile kurduğunuzda, geriye kalan dosya veya klasörleri silmek istediğinizde, Permission Denied hatası alabilir ve sonuç olarak dosyayı veya klasörü silemezsiniz.
Linux’te Silinmeyen Bir Dosya veya Klasör Nasıl Silinir?
Örneğin, Linux Mint veya Ubuntu işletim sistemi kullanıyorsunuz ve masaüstünde yeni bir dosya/klasör oluşturdunuz. Sisteme Root olmayan bir kullanıcı ile giriş yaptığınız için, oluşturduğunuz dosya/klasörü kolayca silebilirsiniz.
Fakat bazı durumlarda, Root erişimi gerektiren bir program yüklediğinizde herhangi bir yerde veya masaüstünde silinemeyen dosya ve klasörler ile karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla, bu dosya ve klasörleri normal olarak silmeye çalıştığınızda, Permission Denied (İzin Reddedildi) hatası alacaksınız.
Linux üzerinde bu tarz silinemeyen dosya ve klasörleri silmek için Terminal’i kullanabilirsiniz. Terminal’de Root’a geçiş yaparak Linux RM komutu’nu kullanarak silinemeyen dosyaları silebilirsiniz.
Ubuntu, Debian, Linux Mint, Kali Linux Üzerinde Terminal Kullanarak Dosya ve Klasör Silme
Linux Mint 18/19 üzerinde karşılaştığımız silinmeyen bir klasörü silmek için Linux RM komutu’nu kullacağız. Linux’te RM komutunu kullarak dosya, dizin ve klasör silebilirsiniz.
Linux üzerinde silinemeyen dosya silmek veya silinemeyen klasör silmek için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Aşağıdaki görüntüde gördüğünüz gibi Linux Mint üzerinde silinemeyen bir klasör bulunmaktadır. Bu klasörü normal olarak silmeye çalıştığınızda, Permission Denied (İzin Reddedildi) hatası alacaksınız.
Aşağıdaki gibi vmware-tools-distrib klasörünü silmeye çalışınız.
Adım 2
Aşağıdaki görüntüdeki gibi Permission Denied hatası alacaksınız.
Adım 3
Linux üzerinde Terminal’i açınız ve Root erişimine geçmek için sudo su komutunu uygulayınız ve ardından Root parolanızı yazınız ve Enter’a basınız.
Adım 4
Linux üzerinde ls komutu ile bulunduğunuz lokasyondaki dizini görüntüleyebilirsiniz. Silinmeyen klasörü silmek için rm -rf vmware-tools-distrib komutunu uygulayınız.
rm -rf vmware-tools-distrib
Adım 5
rm -rf vmware-tools-distrib komutunu uygular uygulamaz silinmeyen klasörün silindiğini görebilirsiniz.
Silinemeyen Bir Dosya Silme ⇒ Video
Linux Mint 18/19 üzerinde silinemeyen bir dosya veya klasörü silebilmek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Sonuç
Bu yazımızda silinmeyen dosya veya klasörleri nasıl sileriz adım adım inceledik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
merhaba ubuntu 22.04 işletim sistemime kurduğum commodor64 sümulatorunun çalışmaması ayrıca oluşturduğu 5-6 adet uygulama simgesi silinemiyor bir fikriniz olur mu şimdiden teşekkürler