LACP (Link Aggregation Control Protocol) Nedir?

LACP (Link Aggregation Control Protocol), bağlantı noktası gruplamasının ağdaki bir anahtarın birçok fiziksel bağlantı noktasını tek bir mantıksal kanala dönüştürmesine olanak tanır. Ek olarak, IEEE (802.3ad) belgesi bu protokolü tanımlar.

LACP Protokol Tanımı

LACP Protokolü Nedir ve Nasıl Çalışır?

LACP protokolü, otomatik bir grup üzerinde görüşmeleri başlatır. Bunu, bir anahtarın paketlerini diğer anahtarlara ileterek yapar. Bu durumda çalışma mantığı Cisco ve PAgP tarafından geliştirilen EtherChannel gibidir.

IEEE bu protokolü standart hale getirdiği için yerel ağ üzerindeki birçok markanın cihazları rahatlıkla konfigüre edebilmektedir. Ayrıca, bu birlikte çalışabilirliği ve uyumluluğu teşvik eder.

EtherChannel yapısı ile kullanıcılar kullanabilir. Ek olarak, Cisco markalı ağ cihazları bu protokolü tam olarak desteklemektedir. Sonuç olarak, sorunsuz ağ entegrasyonu sağlar.

IEEE 802.3ad belgesi başlangıçta LACP’yi tanımladı. Ağlar büyüdükçe ve diğer markaların cihazlarını yerel ağlara entegre ettikçe, IEEE 802.1AX standardını tanıttılar.

LACP ve PAgP benzer çalışma yapılarına sahiptir. Ek olarak, LACP her iki cihazdaki ayarları algılar ve uyumlu bir EtherChannel sistemi oluşturur.

LACP Protokolünün Özellikleri

LACP standardı aşağıdaki özelliklere sahiptir;

  • IEEE 802.3ad belgesi bunu tanımlar.
  • Cihazlar arasındaki birçok fiziksel bağlantı noktasını tek bir mantıksal bağlantı noktasına dönüştürür.
  • Cihazlar arasında otomatik görüşme yaparak bağlantı kurar.
  • IEEE global bir protokol olarak tanımladığı için birçok marka cihaz tarafından desteklenmektedir.
  • Olası hatalara karşı cihaz üzerindeki portların tutarlılığını sağlar.
  • Bu gruptaki bağlantı noktalarından herhangi birini yapılandırırsanız, bu grup diğer fiziksel bağlantı noktalarının ayarlarını değiştirir. Böylece yapılandırma, gruptaki tüm bağlantı noktalarında tutarlı hale gelir.
  • Her cihaz, kanalı oluşturan grup aracılığıyla paketleri iletir.
  • Ağdaki en düşük öncelikli anahtar, geçerli kanala atanan fiziksel bağlantı noktalarını belirler. Daha sonra, bu atanan bağlantı noktaları, uygun konfigürasyona sahip yolu oluşturur.
  • Grup içinde daha yüksek önceliğe sahip portları aktif olarak kabul eder.
  • Mantıksal kanala 16 adet fiziksel port atayabilir. Ancak, arıza durumunda yedekleme sağlamak için sekiz yedek bağlantı noktasını yapılandırır.
  • Mantıksal kanala 16 adet fiziksel port atanabilir, fakat 8 portu yedek olarak yapılandırılır.

Link Aggregation Control Protocol Modları

On

“Açık” modu, Switch’i bağlantı noktasını LACP’ye dahil etmeden bir kanal oluşturmaya zorlar. Ancak yapılandırılan arayüzler LACP paketlerini değiştirmez.

Active

“Aktif” mod, bir Anahtar bağlantı noktasını etkin bir anlaşma durumuna ayarlar. Sonuç olarak, diğer bağlantı noktalarıyla müzakereleri başlatmak için paketler gönderir.

Passive

“Pasif” mod, Switch’in bir bağlantı noktasını pasif anlaşmaya ayarlar. Dolayısıyla bu port aldığı paketlere cevap verir ancak paket anlaşmasını başlatmaz.

LACP Protokolünün Çalışma Prensibi Nedir?

PAgP protokolünde olduğu gibi, konfigürasyonlar her iki cihazda da aynı olmalıdır. Böylece, bu protokolde bir EtherChannel bağlantısı oluşabilir.

Açık modda, koşulsuz olarak EtherChannel yapılandırmasını oluşturur ve tekrarlar. Bu nedenle PAgP veya LACP’yi dinamik olarak çalıştırmaz. Dolayısıyla PAgP veya LACP’yi dinamik olarak çalıştırmaz.

Bağlantı toplama kontrol protokolü, sekiz aktif ve sekiz yedek bağlantı yapısını destekler. Sürekli ağ trafiğini sağlamak için aktif bir bağlantı başarısız olduğunda bekleme bağlantısını da etkinleştirir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir