RJ45 Nedir, Ne İşe Yarar?

RJ45 konektörü, 4 çift (8 telli) UTP kablosu kullanarak ağ cihazlarının birbirine bağlanmasına izin veren standart bir ağ konektörüdür.

RJ45 Soketi Tanımı, Özellikleri ve Türleri

RJ45 (Registered Jack-45) Konektörü Nedir?

RJ45 sekiz pime sahiptir, kullanımı normalde bilgisayar ağlarında bükümlü çift kablo uçları olarak kullanılan kablodur. Genellikle pinlerin veya kablo bağlantılarının sıralamasını tanımlayan TIA/EIA-568-B standardı kullanılır.

Yaygın kullanım alanı, genellikle 8 pimin (4 çift) kullanıldığı Ethernet ağ kablolarıdır. Diğer uygulamalar arasında Fransa ve Almanya’daki telefon sonlandırmalar, ISDN ve T1 gibi diğer şebeke servisleri ve hatta RS-232 yer alır.

Daha spesifik olarak, RJ45 konektörü bilgisayarları yerel ağa veya İnternet’e bağlamak için kullanılır ve genellikle halk dilinde Ethernet kablosu olarak adlandırılır.

RJ45 modelleri, T-568A ve T-568B’dir ve en yaygın olanı B versiyonudur.

Normalde bu konektör plastikten veya metalik bağlantılarından yapılmıştır. Kablolara manuel olarak bağlanan konektörler için şeffaf plastik kullanılır, böylece kablo renklerinin ve sıralamasının doğru olup olmadığını görebilirsiniz.

RJ-45 Kablo Çeşitleri

1) Straight-Through/Doğrudan Kablo

Doğrudan ağ kablosu, bir bilgisayarı hub, switch, router veya modem bulunan bir yapıda eşit olmayan aygıtları bağlamak için kullanılır. Bu durumda, kablonun her iki ucu da aynı sıralama düzenine sahip olmalıdır.

Her iki uçta da aynı kullanıldığı sürece 568B dağılımı ile 568A dağılımı arasında bağlantı farkı yoktur. Eğer bir uçta 568B ve diğer uçta 568A standardı kullanılırsa, buna çapraz kablo denir.

  • Straight-Through 568A Standardı

T568A Düz Kablo Bağlantı Standardı

  • Straight-Through 568B Standardı

T568B Düz Kablo Bağlantı Standardı

2) Cross/Çapraz Kablo

Bir çapraz kablo, bir konektör üzerindeki tüm çıkış sinyallerini diğer konektördeki Full-duplex (Tam çift yönlü) giriş sinyalleriyle birbirine bağlayan bir kablodur.

İki elektronik cihazın Full-duplex iletişim ile birbirine bağlanmasına olanak tanır. Ethernet bağlantısı üzerinden güvenilir iletim sağlar.

Cross kablo, örneğin iki bilgisayarı birbirine bağlamak için kullanılır ve Hub, Switch gibi cihazları kullanmanıza gerek kalmaz. Diğer bir kullanım alanı ise, Switch ile Switch’i ve Router ile Router’ı bağlamak için Cross kablo kullanılır.

Bazı ağ kartları kendilerine normal veya çapraz bir kablo bağlandığında bağlantı sağlayabilirler ve otomatik olarak PC/PC veya PC/Switch kullanabilecek şekilde yapılandırırlar.

10/100baseT kablosu ile çalışan bir çapraz kablo oluşturmak için kablonun bir ucunda 568A ve diğer ucunda 568B olmalıdır.

10/100/1000baseT kablosu ile çalışan bir çapraz kablo oluşturmak için de aynı yöntemi uygulamanız yeterlidir.

  • Cross 568A Standardı

T568A Çapraz Kablo Bağlantı Standardı

  • Cross 568B Standardı

T568B Çapraz Kablo Bağlantı Standardı

Bazı konektörler, paraziti önlemek için elektromanyetik kalkan olarak kullanılan metal bir kaplamaya sahiptir. Bu konektörler, ağ veya elektromanyetik kaplamalı UTP kabloları için kullanılır ve böylece kablo kalkanı da konektöre uzanır.

RJ45 konnektörünü RJ11 konnektörü ile karıştırmayınız çünkü bu iki konektör birbirinden farklıdır. RJ11 konnektörünün kullanım alanları farklıdır ve daha az çifti, 2 çifti (4 kablosu) vardır.

Otomatik Çapraz Kablo

MDI/MDI-X (Medium Dependent Interface Crossover/Otomatik Çapraz Kablo Yapılandırma), 1000BASE-T standardında isteğe bağlı bir özellik olarak belirtilir ve iki yönlü Gigabit arabirimi doğrudan kablolar üzerinden çalışır.

Bu özellik, çapraz kablolara olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve birçok eski hub ve anahtarda bulunan uplink ve manuel anahtar seçici özelliğini geçersiz kılar. Böylece kurulum hatalarını önemli ölçüde azaltır.

MDI/MDI-X genel olarak uygulansa da, bağlı cihazlardan hiçbirinin bu özelliği içermediği veya etkinleştirilmediği durumlarda bazen çapraz kablo gerekebilir.

1000Base-T standardından önce, bir cihazı yanlışlıkla bir ağa bağlamak için bir çapraz kablo kullanmak, genellikle bağlantı tutarsızlığından kaynaklanan sorun giderme sorunlarında zaman kaybına neden oluyordu. Ancak bu standart uygulandığında, bu artık bir endişe kaynağı olmamıştır.

Eski 10/100 cihazlarda bile, birçok NIC, anahtar ve hub gerektiğinde otomatik olarak dahili bir çapraz kablo uygular.

MDI/MDI-X’e özelliği ayrıca, Auto Uplink, Universal Cable Recognition ve Auto-Sensing olarak adlandırılabilir.

RJ45 Konektörü Nasıl Bağlanır?

Yukarıdaki RJ45 kablo bağlantıları ele alınarak bir bilgisayar ağındaki standardınıza bağlı olarak, A veya B sürümü kullanılmalıdır.

Çift bükümlü ethernet kablolarına RJ45 konektör takmak için önce kablonun her iki ucu kesici bir alet kullanarak ayırmanız gerekir ve daha sonra renk sıralamasını yaparak Crimp (Kıvrım Aleti) ile konektörün dişlerini sıkmanız gerekir.

Bilgisayar ağlarında sıkça kullanılan RJ45 sıkma pensesi aşağıdaki görüntüdeki gibidir;

Ağ Kablosu Takma/Sıkma Pensesi

Ek olarak, aşağıdaki videodan RJ45 sıkma pensesi nasıl kullanılır izleyebilirsiniz.

Bir Ağ Kablosu Hazırladıktan Sonra Doğruluğu Nasıl Test Edilir?

Geniş bir yapıya ağ kablosu döşüyorsanız, muhtemelen metrelerce kablo uzunluğuna ihtiyacınız olacaktır. Örneğin, farklı uzunluğa sahip ağ kabloları hazırlamak istediğinizde satın alacağınız kablolar genellikle daha fazla maliyet oluşturacağı için kablolama işlemini manuel olarak kendiniz yapmaz zorunda kalabilirsiniz.

Bu yüzden yapınıza göre kablo kesimi yaptıktan sonra RJ45 soketini doğru bir şekilde yerleştirdiğinizi test etmeniz oluşabilecek ağ sorununlarının önüne geçerek zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Aşağıdaki görüntüdeki RJ11 ve RJ45 ağ kablosu test cihazını kullanarak hazırladığınız kablonun bir ucunu Master kısmına diğer ucunu da Remote kısmına takarak kablonuzu test edebilirsiniz.

Ağ Kablosunu Test Etme

Sonuç

Sonuç olarak, RJ45 konnektörünü anlamak ağ çalışması için çok önemlidir. Ayrıca verimli bağlantılar için kablo türlerini bilmek çok önemlidir.

İster ev ağında ister büyük ölçekli altyapıda olsun, RJ45’in doğru kullanımı çok önemlidir. Bu nedenle konnektörlerinin test edilmesi güvenilir ağ bağlantıları sağlar. Standartları ve en iyi uygulamaları takip ederek RJ45 bağlantılarını güvenle kurabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir