GNS3 bildiğiniz gibi Cisco Switch, Router, Firewall veya sanal makine gibi cihazları hızlı bir şekilde çalıştırmanıza olanak sağlayan grafiksel bir ağ simülatör programıdır. Bu detaylı GNS3 emülatörünü kurulumu için Windows 11 veya 10 PC’ye ihtiyacınız var. Böylece Cisco sınavlarında kendinizi makul derecede geliştirebilir, ağ seviyenizi yükseltebilirsiniz.
Windows 11 ve 10, 8x Gibi Eski Sürümlere GNS3 2.2 (2.2.44) Kurulumu
GNS3 yazılımı ile ağlar tasarlayarak profesyonel bir sistem ve ağ uzmanı olabilirsiniz. Böylece her alanda gelişebilir ve bir adım önde olabilirsiniz.
Üstelik geliştiricileri bu ağ simülatörünü sürekli olarak güncelliyor. Bu yüzden rakiplerine göre her zaman popüler bir yazılım olarak kalmıştır. Ayrıca yeni özellikler almak için her zaman güncellemeleri kontrol etmenizi öneririz.
Bu program Cisco Packet Tracer gibi çalışsa da arada büyük bir fark var. Önemli olan Cisco Router ve Switch IOS imajlarını daha detaylı ele almasıdır. Ayrıca PT’de temel IOS komutları bulunurken, bu emülatör programı projeleriniz için daha gelişmiş kontrollere sahiptir.
Bu simülatör yazılımı, gerçek Cisco cihazlarının görüntülerini kullanarak bilgisayarınızda ağ tasarımları oluşturmanıza olanak tanır. Ancak bazı cihazların yalnızca sistemlerinin çalışabileceğini unutmayın. Yine de Packet Tracer gibi diğer programlar IOS sağlamadığı için bu yazılım daha gelişmiş bir deneyim sunuyor.
Cisco’nun giriş seviyesi ağ sınavlarına hazırlananların ilk kullanmaları gereken program Packet Tracer’dır. Diyelim ki daha şık ve daha profesyonel ağ planları ve projeleri oluşturmak istiyorsunuz. Bu durumda, bu Grafiksel Ağ programını seçip kullanmak iyi bir fikirdir.
GNS3 kurulumu yapmadan önce öncelikle onu edinmeniz gerekmektedir. Özellikle herhangi bir siteye üye olmadan doğrudan indirmek için bu yazıya gidebilirsiniz. Veya en son sürümü edinmek için resmi web sitesinde yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.
Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: En temel OS gereksinimi olarak Windows 7 64 Bit sahip olmalısınız.
- İşlemci: En az Dual Core (Çift Çekirdekli) işlemciye sahip olmalısınız.
- RAM (Bellek): Minimum 4 GB yeterlidir.
- Disk Alanı: Yalnızca en az 1 GB’a ihtiyacınız var. Ancak Cisco görüntülerinin daha fazla alana ihtiyaç duyabileceğini unutmayın.
Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: En az Windows 7 64 Bit olmalıdır.
- İşlemci: Dört veya daha fazla mantıksal işlemciye ihtiyacınız var. Core i7 veya i9’u tercih etmenizi öneririz.
- RAM (Bellek): 8 GB yeterlidir ancak 16 GB olursa daha stabil olur.
- Disk Alanı: Bir SSD disk veya NVMe ile kullanmak daha fazla performans elde etmenize yardımcı olur. Ayrıca minimum 35 GB boş alanınızın olması gerekir.
Diyelim ki bilgisayarınız GNS3 simülatörü için sistem gereksinimlerini karşılıyor. Yine de bilgisayarınızın BIOS ayarlarında sanallaştırma özelliğini açmanızı öneririz.
Adım Adım Windows 11 Bilgisayarınıza GNS3 Kurulumu
Windows 11, 10, 8, 8.1 ve 7 Cisco sınavlarınıza hazırlanmak için en gelişmiş ağ simülatör programı olan GNS3’ü kurmak, yapılandırmak ve kullanmak için aşağıdaki aşamaları takip edin.
Adım 1
Yeni bir hesap oluşturduğunuzda oturum açın ve ana sayfadaki Free Download (Ücretsiz İndir) butonuna basın.
Adım 2
Windows 11 veya 10 işletim sistemi üzerine GNS3 kurulumu yapacağınız için Windows platform seçeneğinin altındaki Download (İndir) butonuna tıklayınız.
Adım 3
Google Chrome web tarayıcısında indirme işlemi başladığında sağ üst köşeden indirilen programı görebilirsiniz.
Adım 4
Kurulum dosyasını indirdikten sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi GNS3-all-in-one-regular.exe dosyasına sağ tıklayıp ardından Run as Administrator seçeneğine tıklayınız.
Adım 5
Kurulum penceresinde yüklemeyi başlatmak ve devam etmek için Next butonuna basın.
Adım 6
Cisco ağ simülatörü programının kurallarına evet demek için I Agree (Kabul Ediyorum) butonuna basın.
Adım 7
Choose Start Menu Folder (Başlat Menüsü Klasörünü Seç) penceresinde varsayılan olarak yapılandırılan klasör adını kullanmak için Next’e tıklayın.
Adım 8
Choose Components (Bileşenleri Seç) penceresinde yeni özelliklerinden biri olan WebClient’ı kontrol edin ve Next’e tıklayın.
Adım 9
Choose Install Location (Kurulum Konumunu Seç) penceresinde, programı kurmak istediğiniz yeri seçin ve Next’e tıklayın.
Adım 10
Windows 11 veya 10 yüklü bilgisayarınıza Cisco simülatör programını yüklerken bekleyiniz.
Adım 11
Simülatör yazılımının kurulum aşamasında gerekli uygulamalardan biri de Npcap’tır. Bu nedenle Npcap yazılımını kurmak için Next butonuna tıklayınız.
Npcap yazılımının lisans sözleşmesini kabul edin ve kurulum işlemine devam edin.
Adım 12
Npcap kurulumu yaparken WinPcap API uyumluluk modunu açtığınızdan emin olun. Wi-Fi kullanıyorsanız 802.11 trafiğini izlemeye de karar verebilirsiniz. Bu nedenle sihirbazın size sunduğu varsayılan seçenekleri değiştirmeden devam edin.
Adım 13
Npcap’i IP paketlerini izleyecek şekilde ayarladıktan sonra sihirbaz bittiğinde Next’e tıklayın.
Adım 14
Npcap kurulumunu tamamladıktan sonra Finish butonuna tıklayın ve devam edin.
Adım 15
Son olarak sisteminizde Wireshark paket analiz programına ihtiyacınız varsa. Bu noktada sihirbaz İnternet’ten indirip yükleyecektir.
Adım 16
Wireshark’ı sisteminize yükledikten sonra lütfen GNS3 kurulum sihirbazının tamamlanmasını bekleyiniz.
Adım 17
Benzer şekilde sihirbaz Solar-PuTTY yazılımını alıp kuracaktır. Kısacası bu, yönlendiriciler veya anahtarlar gibi ağ cihazlarının yönetilmesine yardımcı olur.
Adım 18
Wireshark aracını yükledikten sonra, Solar-PuTTY lisans sözleşmesini kabul etmek için Kabul Et butonuna tıklayın.
Adım 19
Solar-PuTTY kullanımı için e-posta adresinizi yazdıktan sonra Continue butonuna tıklayınız.
Adım 20
Kurulumun son aşamasında, sihirbaz size özet penceresinde bir başlat menüsü klasörü ve masaüstü kısayolları oluşturduğunu söyleyecektir. Daha sonra Next ile devam ederek son işlemleri tamamlayın.
Adım 21
Solarwinds araçlarını ücretsiz kullanmak istiyorsanız Evet’i seçebilirsiniz. İstemediğinizi varsayalım, Hayır seçeneği gibi ve Next’e tıklayın.
Adım 22
Grafiksel emülatörü başarıyla kurduktan sonra Finish butonuna tıklayarak programı çalıştırın.
GNS3 Yerel Sunucu Yapılandırma Ayarları
GNS3 kurulumu yaptıktan sonra masaüstü kısayoluna tıklayarak çalıştırın ve Yerel Sunucu ayarlarını kontrol edebileceğiniz Kurulum Sihirbazı penceresi açılacaktır. Bu pencerede Localhost bağlantısını ve portunu yapılandırmanız gerekmektedir.
Adım 1
Kurulum Sihirbazı penceresinde Run appliances on my local computer (Yerel bilgisayarımda cihazları çalıştır) seçeneğini seçin ve İleri’ye tıklayın.
Adım 2
Local Server Configuration penceresinde Host Binding ayarının localhost olup olmadığını kontrol ediniz. Ayrıca sisteminizde 3080 TCP portunu kullanan bir uygulama varsa bu pencerede farklı bir port numarası belirtiniz.
Adım 3
Sisteminizde Grafiksel Ağ Simülatörü kullanmanın sorun olmadığını Local Server Status (Yerel Sunucu Durumu) penceresinde görebilirsiniz.
Adım 4
Özet penceresinde sunucunun türünü, yolunu, ana bilgisayar durumunu ve bağlantı noktası numarasını kontrol edin ve Finish’e tıklayın.
Adım 5
Son olarak Help/About (Yardım/Hakkında) bölümünden programın sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Router/Switch İmajı Ekleme
Cisco simülatörünü kurup çalıştırdıktan sonra programa bir IOS imajı ekleyiniz. Cisco ağ cihazlarının IOS imajlarını GNS3’e ekleyip yapılandırdıktan sonra artık projelerinizi yapmaya hazır olacaksınız. IOS imajı eklemek için aşağıdaki görsele tıklayın ve ilgili yazıya göz atın!
Çalışma Alanına Router Ekleme ve İki Router’ı Birbirine Bağlama
Router IOS imajını simülatör programına ekledikten sonra Devices seçeneğine tıklayarak eklediğiniz cihazı görebilirsiniz.
Adım 1
Yeni bir proje oluşturun ve çalışma alanına iki adet c7200 Router ekleyin.
Adım 2
İki yönlendiriciyi bağlamak için kablo benzeri simgeye tıklayın ve boş bağlantı noktalarını görüntülemek için R1’e bir kez tıklayın. Örneğin, ağ kablosunun bir ucunu R1’in FastEthernet0/0 bağlantı noktasına, diğer ucunu da R2’nin FastEthernet0/0 arayüzüne bağlayın.
Adım 3
Cisco Router’ları FastEthernet üzerinden bağladıktan sonra başlat butonuna basarak işlemi başlatın.
Adım 4
Yönlendirici R1’e çift tıklayarak komut istemini açabilirsiniz. Ayrıca üzerine sağ tıklayıp açılan seçeneklerden Console (Konsol) seçebilirsiniz.
Adım 5
R1’in FastEthernet0/0 IP‘sini ayarlayın ve verilen komutları kullanarak bağlantı noktasını açın. Bundan sonra arayüzü belirtilen ayarlarla yapılandırın.
R1(config)# interface fastethernet 0/0
R1(config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
R1(config-if)# no shutdown
Fa0/0 bağlantı noktasının açık olduğunu doğrulamak için CLI’de aşağıdaki komutu yürütün:
R1# show ip interface brief
Adım 6
Aynı şekilde R1 ve R2 üzerinde yaptığınız ayarları yapın.
R2(config)# interface fastethernet 0/0
R2(config-if)# ip address 192.168.1.2 255.255.255.0
R2(config-if)# no shutdown
Ping R1 via R2 to test the connection between the two routers.
R2# ping 192.168.1.1
GNS3’te Solar-PuTTY Yerine SecureCRT Kullanımı
GNS3 kurulurken Solar-PuTTY’yi konsol olarak kurduğuna dikkat edin. Ancak Solar-PuTTY yazılımını kullanmak istemiyorsanız SecureCRT’yi kullanabilirsiniz.
Konsol uygulamasını değiştirmeden önce bilgisayarınıza SecureCRT yükleyiniz.
Adım 1
SecureCRT kurduktan sonra GNS3’ü tekrar çalıştırıp Edit / Preferences (Düzenle/Tercihler) seçeneğine tıklayınız. Daha sonra General / Console Applications (Genel / Konsol Uygulamaları) altında yer alan Genel Tercihler penceresinde Düzenle butonuna tıklayınız.
Önceden tanımlı seç komutunda SecureCRT’yi seçin. Bundan sonra kurulacağı yeri değiştirin ve ardından OK’a tıklayarak seçimlerinizi kaydedin.
Adım 2
Router R1’e iki kez tıklayın ve SecureCRT konsol uygulamasının açıldığından emin olun. Aşağıda görebileceğiniz gibi GNS3 üzerinde güzel bir şekilde çalışmaktadır.
Video
Eski Sürümleri Yükleme
GNS3 Kurulumu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS / FAQ)
- GNS3, Windows 10’a kurulup çalıştırılabilir mi?
- GNS3 için en iyi işletim sistemi hangisidir?
- GNS3 için ne kadar RAM’e ihtiyacım var?
- Bilgisayarımı GNS3 üzerinde nasıl kullanırım?
Sonuç
Windows 11 veya 10 üzerinde GNS3 kullanarak detaylı ağ projeleri oluşturun. Üstelik Cisco sınavlarına özel olarak daha verimli çalışabilirsiniz.