GNS3 Kurulumu
GNS3, bildiğiniz gibi Cisco Switch, Router, Firewall veya sanal makine gibi cihazları kolaylıkla çalıştırabileceğiniz bir grafiksel ağ simülatör programıdır.
Windows 10 Üzerinde GNS3 2.2 (2.2.18) Kurulumu
GNS3 yazılımı ile ağ tasarımları yaparak kendinizi geliştirebilir ve bir sistem ve ağ uzmanı olabilirsiniz. Bu ağ simülatörü geliştiricileri tarafından teknolojiye uygun olarak olarak geliştirildiği için yeni özelliklere sahip olmak için her zaman güncelleştirmeleri kontrol etmenizde fayda vardır.
Bu programın çalışma mantığı Cisco Packet Tracer programına çok benzer olmasına rağmen aralarındaki en büyük fark, Cisco Router ve Switch IOS imajlarının daha kapsamlı ve detaylı kullanılabilmesidir. Örneğin, Packet Tracer’da giriş seviyesindeki IOS komutları yer almaktadır, diğer yazılım ise daha gelişmiş projeler için gelişmiş komutlar sunmaktadır.
Bu simülatör yazılımı ile gerçek Cisco cihazlarının IOS imajlarını bilgisayarınızda ağ tasarımları yapmak için kullanabilirsiniz, fakat her cihazın IOS imajı uyumlu çalışmayabilir. Yinede Packet Tracer programına göre daha gelişmiş bir segment yazılımdır çünkü diğer yazılımda IOS imajları yetersiz ve kısıtlı özelliklere sahiptir.
Cisco’nun giriş seviyesindeki ağ sınavlarına hazırlanan kişiler için ilk kullanmaları gereken program Packet Tracer’dır. Eğer daha gelişmiş ve profesyonel ağ tasarımları ve projeleri geliştirilmek planlanıyorsa, bu durumda GNS3 programını tercih etmek ve kullanmak daha uygun olacaktır.
GNS3 kurulumu adımlarına geçmeden önce, programının son sürümünü bu yazımızı ziyaret ederek bilgisayarınıza indirebilirsiniz ya da resmi websitesinde yeni bir hesap oluşturabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: En az Windows 7 64 olmalıdır.
- İşlemci: En az Çift Çekirdek işlemciye sahip olmalısınız.
- RAM (Bellek): Minimum 4 GB yeterlidir.
- Disk Alanı: Minimum 1 GB olması yeterlidir. Fakat Cisco imajları için daha fazla alana ihtiyaç duyulabilir.
Önerilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Yine en az Windows 7 64 Bit olmalıdır.
- İşlemci: 4 veya daha fazla mantıksal işlemci. Core i7 veya i9 tavsiye edilir.
- RAM (Bellek): 8 GB yeterlidir, ancak 16 GB olursa daha stabil olur.
- Disk Alanı: Kesinlikle SSD disk ile kullanmanız daha fazla performans elde etmenize yardımcı olur. Ayrıca, minimum 35 GB boş alana sahip olmalısınız.
Önerilen GNS3 simülatör programının sistem gereksinimlerine ek olarak bilgisayarınızın BIOS menüsünden virtualization ayarını etkinleştirebilirsiniz.
Adım Adım GNS3 Kurulumu, Yapılandırması ve Kullanımı
Windows 7, 8, 8.1 ve Windows 10 bilgisayarınızda Cisco sınavlarına hazırlanmak için kullanılan en gelişmiş ağ simülatör programı olan GNS3 kurmak, yapılandırmak ve kullanmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
GNS3’te yeni bir hesap oluşturduktan sonra oturum açınız ve anasayfada Free Download butonuna tıklayınız.
Adım 2
GNS3’ü Windows 10 işletim sistemi üzerine kuracağınız için Windows platformu seçeneği altındaki Download butonuna tıklayınız.
Adım 3
Google Chrome web tarayıcısı üzerinde indirme işlemi başladığında sol alt köşeden programın indirildiğini görebilirsiniz.
Adım 4
Setup dosyasını indirdikten sonra, aşağıdaki görüntüdeki gibi GNS3-all-in-one-regular.exe üzerinde sağ tuşa tıklayınız ve ardından Run as administrator (Yönetici Olarak Çalıştır) seçeneğine tıklayınız.
Adım 5
Setup penceresinde kurulumu başlamak için Next (İleri) butonuna tıklayınız ve devam ediniz.
Adım 6
Cisco ağ simülatör programının lisans anlaşmasını kabul etmek için I Agree (Kabul Ediyorum) butonuna tıklayınız.
Adım 7
Choose Start Menu Folder (Başlat Menüsü Klasörü Seç) penceresinde varsayılan olarak yapılandırılan klasör adını kullanmak için Next’e tıklayınız.
Adım 8
Choose Components (Bileşenleri Seç) penceresinde, yeni özelliklerinden biri olan GNS3 Webclient seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 9
Choose Install Location (Kurulum Lokasyonu Seç) penceresinde, programı nereye kurmak istediğinizi seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 10
Bilgisayarınıza Cisco simülatör programı kurulumu yapılırken bekleyiniz.
Adım 11
Kurulum aşamasında GNS3 için gerekli uygulamalardan biri de WinPcap’tır. WinPcap yazılımını yüklemek için Next’e tıklayınız.
Adım 12
WinPcap yazılımının lisans anlaşmasını kabul ederek kurulum işlemine devam ediniz.
Adım 13
Installation Options (Kurulum Seçenekleri) penceresinde, WinPcap’ı bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda çalıştırmak istiyorsanız “Automatically start the WinPcap driver at boot time” seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 14
WinPcap kurulumunu tamamladıktan sonra Finish (Bitir) butonuna tıklayınız ve kuruluma devam ediniz.
Adım 15
GNS3 yazılımı için ayrıca Npcap’in kurulması gereklidir. Bu adımda, Npcap lisans anlaşmasını kabul etmek için I Agree butonuna tıklayarak devam ediniz.
Adım 16
Installation Options (Kurulum Seçenekleri) penceresinde, varsayılan olarak yapılandırılan seçenek ile devam ediniz.
Adım 17
Npcap kurulumunu tamamladıktan sonra Next’e tıklayınız.
Adım 18
Npcap kurulum sihirbazını Finish’e tıklayarak kapatınız.
Adım 19
Son olarak, Wireshark paket analiz programı sisteminizde kurulu değilse, İnternet üzerinden indilip kurulacaktır.
Adım 20
Aynı şekilde, Router veya Switch gibi ağ cihazlarının yönetimi için gerekli olan Solar-PuTTY yazılımının indirilip kurulmasını bekleyiniz.
Adım 21
Wireshark kurulum işlemini tamamladıktan sonra Solar-PuTTY lisans anlaşmasını kabul etmek için Accept butonuna tıklayınız.
Adım 22
Solar-PuTTY kullanımı için email adresini yazdıktan sonra Continue (Devam Et) tıklayınız.
Adım 23
Başlat menüsü klasörü ve masaüstü kısayolları oluşturulduktan sonra ve GNS3’ü kaldırmak için Uninstall.exe ilgili konuma kopyalandıktan sonra Next’e tıklayınız.
Adım 24
Solarwinds araçlarını ücretsiz olarak kullanmak isterseniz, Yes (Evet) seçeneğini seçebilirsiniz. Eğer istemiyorsanız, No (Hayır) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 25
GNS3 programını başarıyla kurduktan sonra programı çalıştırmak için Finish’e tıklayınız.
Local Server Yapılandırma Ayarları
GNS3’ü kurduktan sonra masaüstü kısayoluna tıklayarak onu çalıştırınız ve Local Server ayarlarını kontrol etmek için Setup Wizard penceresi açılacaktır. Bu pencerede, Localhost bağlantısını ve portunu yapılandırmanız gerekir.
Adım 1
Setup Wizard penceresinde, Run appliances on my local computer seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 2
Local Server Configuration (Yerel Sunucu Yapılandırma) penceresinde Host Binding ayarının localhost olduğunu kontrol ediniz ve ayrıca eğer sisteminizde 3080 TCP portunu kullanan bir uygulama varsa bu pencerede farklı bir port numarası belirleyiniz.
Adım 3
Local Server Status penceresinde sisteminizde GNS3 kullanmak için herhangi bir problem olmadığını görebilirsiniz.
Adım 4
Summary (Özet) penceresinde sunucunun tipini, yolunu, host durumunu ve port numarasını kontrol ediniz ve Finish’e tıklayınız.
Adım 5
Son olarak, Help / About konumundan GNS3 programının sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Router/Switch Router İmajı Ekleme
GNS3 programını kurup çalıştırdıktan sonra, programa IOS imajı eklemeniz gerekir. Cisco ağ cihazlarının IOS imajlarını GNS3’e ekleyip yapılandırdıktan sonra artık projelerinizi yapmaya hazır olacaksınız. IOS imajı eklemek için alttaki görüntüye tıklayarak ilgili yazımıza göz atınız!
Çalışma Alanına Router Ekleme ve İki Router’ı Birbirine Bağlama
Simülatör programına Router IOS imajı ekledikten sonra, Devices kısmına tıklayarak eklediğiniz cihazı görebilirsiniz.
Adım 1
Şimdi, yeni bir proje oluşturunuz ve çalışma alanına iki adet c7200 Router ekleyiniz.
Adım 2
İki Router’ı birbirine bağlamak için kablo görünümüne sahip araç üzerine tıklayınız ve R1 üzerine bir kez tıklayarak boş olan portları görüntüleyiniz. Örneğin, ağ kablosunun bir ucunu R1’in FastEthernet0/0 portuna, diğer ucunu da R2’nin FastEthernet0/0 arayüzüne bağlayınız.
Adım 3
İki Cisco Router’ı FastEthernet arayüzü ile birbirine bağladıktan sonra, start butonuna tıklayarak onları çalıştırınız.
Adım 4
Router R1 üzerinde çift tıklayarak CLI komut istemini açabilirsiniz yada sağ tuşa tıklayabilir ve görüntülenen seçeneklerden Console seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Adım 5
Router R1’in FastEthernet0/0 arayüzüne bir IP adresi vermek ve portu aktif etmek için aşağıdaki komutları uygulayınız.
R1(config)# interface fastethernet 0/0
R1(config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
R1(config-if)# no shutdown
Fa0/0 portunun açık olduğunu doğrulamak için şu komutu CLI’da yürütünüz:
R1# show ip interface brief
Adım 6
Aynı şekilde R1 üzerinde yaptığınız ayarları R2 üzerinde de yapınız.
R2(config)# interface fastethernet 0/0
R2(config-if)# ip address 192.168.1.2 255.255.255.0
R2(config-if)# no shutdown
İki Router arasındaki bağlantıyı test etmek için R2 üzerinden R1’e ping atınız.
R2# ping 192.168.1.1
GNS3’te Solar-PuTTY Yerine SecureCRT Kullanımı
GNS3’ü kurarken gördüğünüz gibi Solar-PuTTY varsayılan olarak console uygulaması olarak yapılandırıldı. Fakat, Solar-PuTTY yazılımını kullanmak istemiyorsanız, onun yerine SecureCRT kullanabilirsiniz.
Console uygulamasını değiştirmeden önce bilgisayarınıza SecureCRT’yi kurunuz.
Adım 1
SecureCRT’yi kurduktan sonra, GNS3’ü tekrar çalıştırınız ve Edit / Preferences’e tıklayınız. General Preferences penceresinde, General / Console Applications konumunda Edit butonuna tıklayınız.
Choose a predefined command kısmında SecureCRT’yi seçiniz ve programın kurulu olduğu konumu değiştiriniz ve OK butonuna tıklayarak ayarı kaydediniz.
Adım 2
Router R1 üzerine çift tıklayınız ve SecureCRT konsol uygulamasının açılıp açılmadığını kontrol ediniz. Aşağıdaki görüntüdeki gibi GNS3 üzerinde SecureCRT sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Son Söz
Windows bilgisayarınızda GNS3 kullanarak detaylı ağ projeleri oluşturabilir ve Cisco sınavlarına daha spesifik çalışabilirsiniz. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ VPCS Kullanımı
♦ Cisco Switch Temel Yapılandırma
♦ VMware Bağlantısı
♦ Cisco Router Ekleme
♦ Router Arayüz Yapılandırma