Ubuntu 22.04 Üzerinde GNS3 2.2 Kurulumu

Bu yazımızda, Ubuntu 22.04 (Jammy Jellyfish) işletim sistemi üzerinde Cisco sınavlarına daha profesyonel hazırlanmak için Router veya Switch ağ cihazlarını daha iyi yapılandırmanıza izin veren GNS3 ağ simülatör yazılımı nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.

Ubuntu 22.04 Üzerinde GNS3 2.2 Kurulumu

Ubuntu 22.04 LTS Üzerinde GNS3 2.2.34 Nasıl Kurulur?

GNS3 ağ simülatör programı Windows işletim sistemleri üzerine kurulabildiği gibi, Linux tabanlı sistemler üzerine kolayca indirilebilir, kurulabilir ve kullanılabilir.

GNS3 (Graphical Network Simulator 3) programı ile daha spesifik ağ topolojileri oluşturabilir ve Cisco Router, Switch gibi ağ ürünlerini satın almaya ihtiyaç duymadan bu cihazları sanal olarak bilgisayarınızda GNS3 ile çalıştırabilir ve kullanabilirsiniz.

GNS3, Cisco Packet Tracer programına göre daha spesifiktir ve bu yüzden daha profesyonel ağ tasarımları yapmayı amaçlayan kullanıcılar bu simülatör programını tercih etmektedirler.

Ubuntu işletim sistemi üzerinde uygulamalar genellikle terminal kullanılarak kurulmaktadır. Linux sistemlerinde bir programa ait repo adresini ekledikten sonra kurulumu başlatabilirsiniz ve programın bir sonraki yeni sürümünü sisteminizi güncellediğinizde otomatik olarak yükseltebilirsiniz.

Fakat bazı durumlarda Linux’un daha yeni sürümlerine bir programı kurmaya çalıştığınızda gerekli bağımlı paketlerin kurulması gerektiğini görebilirsiniz. Bu yüzden, kuracağınız programın bağımlı paketlerini de kurmanız gerekecektir.

GNS3 Kurulumu ve Kullanımı

Linux/Ubuntu 22.04 dağıtımınıza sorunsuz bir şekilde Cisco simülatörü yazılımını kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.

   Adım 1

Ubuntu masaüstünde Ctrl + Alt + T tuşlarına birlikte basarak Terminal’i açınız. GNS3’ü Repository’e eklemek için terminal’de aşağıdaki komutu yazınız ve Enter tuşuna basınız.

GNS3 yazılımının repo adresini eklemek için sisteminizin Root parolasını giriniz ve ardından Enter tuşuna basınız. Eğer bu işlemi iptal etmek istiyorsanız terminalde de görebileceğiniz gibi Ctrl + C tuşlarına birlikte basınız.

sudo add-apt-repository ppa:gns3/ppa

İlgili komutu uyguladıktan sonra Ubuntu sisteminizde kurulu olan programların güncel sürümlerini kontrol etmek için sudo apt-get update komutunu yazınız ve Enter’a basınız. Kurulu programların sürümleri kontrol edildikten sonra, hangi programların yükseltileceğini görebilmek için apt list –upgradable komutunu yürütünüz. Eğer hemen güncelleme işlemine devam etmek istiyorsanız, sudo apt upgrade komutunu kullanabilirsiniz.

NOT 1: Güncelleme sırasında arkaplanda çalışan bazı servisler işlemi engellemektedir. Sisteminizdeki çakışan servislerin yani process’lerin ID numaralarını kullanarak işlemleri sonlandırmak içn terminalde sudo kill -9 (Process ID) komutunu kullanabilirsiniz.

NOT 2: Sudo apt upgrade komutunu tekrar uyguladığınızda, “dpkg was interrupted” hatasını alıyorsanız “sudo dpkg –configure -a” komutunu yürütünüz ve ardından tekrar güncellemeyi başlatabilirsiniz.

GNS3 Repository

   Adım 2

Repo adresini tanımladıktan ve kurulu programlarınızı güncelledikten sonra GNS3 simülatör yazılımını kurmak için terminalde “sudo apt install gns3-server gns3-gui” komutunu yürütünüz.

sudo apt install gns3-gui gns3-server

GNS3 Sunucu ve Gui Kurulumu

   Adım 3

Simülatör programının Ubuntu üzerinde uygun olarak çalışabilirliği gerekli bağımlı paketler kurulacaktır. Terminalde belirtilen tüm paketlerin kurulmasını onaylamak için Y ve ardından Enter’a basınız.

GNS3 için bağımlı paketler İnternet üzerinden indirileceği için bağlantınızı kontrol etmeyi unutmayınız.

Ek Disk Alanı Kullanımını Onaylama

   Adım 4

Kurulumun son aşamasında yani Wireshark programı kurulurken Configuring ubridge penceresi ile karşılaştığınızda non-superusers grubuna üye kullanıcıların bu yazılımı çalıştırabilmesine izin vermek için Yes seçeneği üzerinde Enter’a basınız.

Non-superusers UBridge İznini Onaylama

   Adım 5

Aynı şekilde, non-superusers grubuna üye kullanıcıların Wireshark programı ile ağ üzerinde paket analizi yapabilmesine izin vermek için Yes seçeneği üzerinde Enter’a basınız.

Non-superusers İçin Wireshark Packet Analizini Onaylama

   Adım 6

Kurulumu başarıyla tamamladıktan sonra uygulamalar panelinden GNS3’ü çalıştırınız.

GNS3'ü Çalıştırma

   Adım 7

GNS3 simülatörünü çalıştırdıktan sonra, karşınıza Setup Wizard penceresi çıkacaktır. Bu pencereyi kapatabilirsiniz veya localhost ayarlarını görüntülemek ve doğrulamak için devam edebilirsiniz.

Setup Wizard penceresinde, “Run appliances on my local computer” seçeneğini seçiniz ve ardından Next butonuna tıklayınız.

Run appliances on my local computer

   Adım 8

Local server configuration penceresinde varsayılan ayarları değiştirmeden devam ediniz. Eğer sisteminizde GNS3 ile çakışabilecek başka bir uygulama varsa Port numarasını değiştiriniz.

Yerel Sunucu Yapılandırması

   Adım 9

Local server status penceresinde, Localhost servisinin başka bir uygulama ile çakışmadığını ve sorunsuz olarak çalıştığını görebilirsiniz. Servis doğrulama penceresinde Next’e tıklayarak devam ediniz.

Yerel Sunucu Durumu

   Adım 10

Summary penceresi size GNS3 simülatör yazılımının Local olarak çalıştığını göstermektedir. Bu pencereyi Finish’e tıklayarak kapatınız ve bir sonraki adıma geçiniz.

Sunucu Özeti

Cisco Router Ekleme

Ubuntu sisteminize GNS3 kurduktan sonra bilgisayarınıza indirdiğiniz Router veya Switch gibi ağ cihazlarının IOS imajlarını programa ekleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

   Adım 1

Cisco simülatör programına bir Router IOS imajı eklemeniz ve test etmeniz gerekmektedir. Programa yeni bir IOS eklemek için menüden, File / Preferences konumuna gidiniz.

Cisco Router Ekleme

   Adım 2

Dynamips / IOS Router sekmesine ve ardından New butonuna tıklayarak New IOS Router Template penceresini açınız. Bu pencerede, IOS image kısmına eklemek istediğiniz IOS’un konumunu belirtmek için Browse (Gözat) tıklayınız.

Router IOS İmajı Ekleme

   Adım 3

Sisteminize indirdiğiniz konumda “c7200-adventerprisek9-mz.152-4.M7.bin” dosyasını seçiniz ve Open butonuna tıklayarak IOS imajını ekleyiniz.

c7200 IOS İmajını Seçme

   Adım 4

Would you like to decompress this IOS image (Bu IOS görüntüsünün sıkıştırmasını açmak ister misiniz?) penceresinde Yes’e tıklayınız ve devam ediniz.

IOS İmajının Sıkıştırmasını Açma

   Adım 5

Router 7200 imajını seçtikten sonra Next’e tıklayınız.

IOS Konumunu Doğrulama

   Adım 6

Name and Platform penceresinde eklediğiniz aygıtın adını değiştirebilir ve platform türünü yapılandırabilirsiniz. Buradaki ayarları varsayılan olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.

İsim ve Platform Seçimi

   Adım 7

Memory penceresinde, çalıştıracağınız Router cihazının belleğini arttırabilir veya düşürebilirsiniz. Eğer yüksek performanslı bir masaüstü veya dizüstü bilgisayara sahipseniz biraz daha bellek arttırımı yapabilirsiniz.

Router Bellek Boyutunu Belirleme

   Adım 8

Network Adapters penceresinde ise Router’ın slotlarına FastEthernet, GigabitEthernet veya Serial Interface ekleyebilirsiniz yada varsayılan olarak yalnızca C7200-IO-FE (FastEthernet) ağ kartını kullanabilirsiniz.

Ağ Bağdaştırıcı Ekleme

   Adım 9

Idle-PC penceresinde, Router veya Switch ağ cihazlarının bilgisayarınızın işlemcisini %100 kullanmasını önlemek için otomatik olarak bir değer belirlemek için Idle-PC Finder butonuna tıklayınız.

Idle-PC değeri belirlerken aşağıdaki hatayı alırsanız, GNS3’ü kapatınız ve bir sonraki adıma geçiniz.

Error: Could not send Dynamips command ‘vm get_status “AUTOIDLEPC”‘ to localhost:54121: Connection lost, process running: False

NOT: Yukarıda belirtilen hata, GNS3 yazılımının Ubuntu 64-Bit üzerinde Dynamips uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır.

AUTOIDLEPC Hatası

   Adım 10

Ubuntu Dynamips hatasını gidermek için masaüstünde veya başka bir konumda terminali açınız ve ardından 32 Bit mimariyi sisteminizde etkinleştirmek için “sudo dpkg –add-architecture i386” komutunu yürütünüz.

sudo dpkg --add-architecture i386

GNS3’ün 64 Bit mimari uyumsuzluğunu gidermek için 32 Bit mimariyi etkinleştirdikten sonra Dynamips i386 paketini indirmek ve kurmak için aşağıdaki komutları yürütünüz.

wget http://ppa.launchpad.net/gns3/ppa/ubuntu/pool/main/d/dynamips/dynamips_0.2.21-1~eoan1_i386.deb
sudo dpkg -i dynamips_0.2.21-1~eoan1_i386.deb

32 Bit Mimariyi Etkinleştirme

   Adım 11

Dynamips i386 paketini indirip kurmaya çalıştığınızda bu kez terminalde libc6, libelf1 ve libpcap0.8 paketlerinin kurulması gerektiğini görebilirsiniz.

Dynamips Bağımlılık Hatası

   Adım 12

Deb paketinin sorunsuzca kurulabilmesi için bağımlı paketleri indirmek ve kurmak için terminalde “sudo apt install -f” komutunu yürütünüz.

sudo apt install -f

Dynamips Bağımlılıklarını İndirme

   Adım 13

Yaklaşık 30 MB boyutundaki ek paketlerin indirilmesi ve kurulmasına izin vermek için Y ve Enter’a basınız.

Bozuk Paketleri Kurma

   Adım 14

Dynamips 32bit paketini başarıyla kurduktan sonra tekrar GNS3 programını açınız ve IOS eklemek sihirbazında Idle-PC penceresine gidiniz. Eklediğiniz IOS için tekrar uygun bir değer belirlemek için Idle-PC Finder butonuna tıkladığınızda bu kez hatanın giderildiğini görebilirsiniz.

Bağımlı Paketlerin İndirmeyi Tekrar Deneme

   Adım 15

c7200 Router IOS’u ekledikten sonra sihirbazı kapatınız.

Kurulacak Paketleri Onaylama

Yeni Bir Proje Oluşturma

Ubuntu sisteminizde artık Cisco simülatör yazılımını kullanarak yeni bir proje oluşturabilir ve ağ tasarımı yapmaya başlayabilirsiniz.

   Adım 1

GNS3 araç menüsünden New Project (Yeni Proje) ikonuna tıklayınız ve açılan Project penceresinde ağ topolojisi için bir isim yazınız ve kaydedeceğiniz konumu belirttikten sonra OK’a tıklayınız.

Yeni Bir Proje Oluşturma

   Adım 2

Simülatör programına eklediğiniz Cisco Router c7200’ü çalışma alanına sürükleyip bırakınız.

Çalışma Alanına Bir Cisco Router Ekleme

   Adım 3

Aynı şekilde çalışma alanına bir adet Cisco Switch ve VPCS sürükleyip bırakınız.

Çalışma Alanına Cisco Switch ve VPCS Ekleme

   Adım 4

Sol panelden kablolama seçeneğini etkinleştiriniz ve VPCS’ye tıkladıktan sonra Ethernet0 arayüzüne ağ kablosunun bir ucunu bağlayınız.

Ağ Cihazlarını Kablolama

   Adım 5

VPCS’ye bağladığınız kablonun diğer ucunu Switch’in Ethernet1 arayüzüne bağlayınız.

VPCS'yi Switch'in Ethernet Bağdaştırıcısına Bağlama

   Adım 6

Switch’in boş arayüzlerinden birine kablonun bir ucunu bağlayınız ve diğer ucunu Router’a tıkladıktan sonra FastEthernet0/0 arayüzüne bağlayınız.

Bu adımda ağ kablosunu Switch’ten Router’a bağlarken UBRIDGE ERROR ile karşılaşabilirsiniz. Bu uBridge hatasını gidermek için terminalde sırasıyla alttaki komutları yürütünüz.

sudo apt install git
sudo apt install make
sudo apt install gcc
sudo apt install libpcap-dev
cd ~/Downloads
git clone https://github.com/GNS3/ubridge.git
cd ubridge
make
sudo make install

Switch'i Router'ın FastEthernet Bağdaştırıcısına Bağlama

   Adım 7

Çalışma alanındaki cihazların hepsini çalıştırmak için araç menüsünden yeşil ok’a tıkladıktan sonra açılan pencerede tüm cihazların çalışmasını onaylamak için Yes’e tıklayınız.

Tüm Ağ Cihazlarını Çalıştırma

   Adım 8

Tüm cihazları çalıştırdıktan sonra VPCS üzerine çift tıklayarak konsolu açınız. Sanal bilgisayara IP adresi atamak için konsolde ip 192.168.1.200/24 komutunu yürütünüz.

ip 192.168.1.200/24

VPCS'ye IP Adresi Atama

   Adım 9

Router R1’in FastEthernet0/0 arayüzüne IP adresi atamak için alttaki komutları yürütünüz.

R1# conf t
R1(config)# interface fastethernet0/0
R1(config)# ip address 192.168.1.100 255.255.255.0
R1(config-if)# no shutdown

Router'ın FastEthernet Arayüzüne IP Adresi Atama

   Adım 10

PC1’den R1’e ping atmak için ping 192.168.1.100 komutunu yürütünüz.

ping 192.168.1.100

VPCS'den Router'a Ping Atma

   Adım 11

Router R1’den PC1’e ping atmak için ise ping 192.168.1.200 komutunu yürütünüz.

ping 192.168.1.200

Router'dan VPCS'ye Ping Atma

GNS3 Kaldırma

Ubuntu bilgisayarınızdan GNS3 ağ simülatör yazılımını kaldırmak veya silmek istediğinizde terminalde tek bir komut kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

   Adım 1

Yaptığınız ağ projelerinizi yedekledikten sonra terminali açınız ve GNS3’ü sistemininizde tamamen kaldırmak için “sudo apt remove gns3-gui gns3-server” komutunu yürütünüz.

sudo apt remove gns3-gui gns3-server

GNS3'ü Kaldırma

   Adım 2

GNS3-GUI ve GNS3-SERVER ile ilgili bağımlı tüm paketlerin sisteminizden kaldırılmasını onaylayınız.

Kaldırılacak Paketleri Onaylama

   Adım 3

GNS3’ü sildikten sonra sisteminizde programa ait gereksiz tüm paketlerin ve dosyaları silmek için ise “sudo apt autoclean && sudo apt autoremove” komutunu yürütünüz.

sudo apt autoclean && sudo apt autoremove

Gereksiz Paketleri Silme

   Adım 4

Bu işlemden sonra sisteminizden gereksiz paketlerin silinmesini onaylayınız.

Gereksiz Paketlerinin Silinmesini Onaylama

   Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

GNS3
Ubuntu
YouTube Video
Slayt
0.8.7
17.10
0.8.7
18.04
1.5
16.10
2.0
17.04
2.0
17.04
2.1
17.10
2.2.32
22.04 (YENİ)

 

   İlgili Yazılar


macOS’ta GNS3 Kurulumu
openSUSE Üzerinde GNS3 Kurulumu
Linux Mint’te GNS3 Kurulumu
GNS3’te EIGRP Yapılandırma
GNS3’te OSPF Yapılandırma

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir