Mac/macOS Üzerinde GNS3 Kurulumu
Bu yazımızda, bir Apple Mac bilgisayarında macOS 12 Monterey işletim sisteminde Cisco sınavlarına hazırlanmak için yaygın olarak kullanılan GNS3 ağ simülatör programı nasıl kurulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.
macOS 12 Monterey Üzerinde GNS3 2.2.28 Nasıl Kurulur ve Kullanılır?
GNS3, genellikle network mühendislerinin veya Cisco sınavlarına hazırlanan öğrenciler tarafından kullanılan bir ağ emülatör/simülatör programıdır. Bu yazılım diğerlerine göre çok güçlü bir ağ simülatör programıdır ve tamamen ücretsizdir.
GNS3 ağ simülatör programını Windows ve Linux işletim sistemleri üzerinde kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda Mac bilgisayarınızda da kullanabilirsiniz. Eğer Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, bu yazımızı ziyaret ederek bilgisayarınıza kurulum yapabilirsiniz.
Bilgisayarınıza ağ simülatör programını kurduktan sonra artık ağ topolojileri oluşturarak Cisco Router ve Cisco Switch gibi aygıtların IOS imajlarını programa entegre ederek sınavlarınıza hazırlanmaya başlayabilirsiniz.
GNS3’ü İndirme ve Kurma
GNS3 yazılımını resmi websitesinden indirmek için öncelikle geliştirici websitesine yeni bir üyelik oluşturmalısınız. Eğer bir hesabınız varsa, websitesinde oturum açtıktan sonra bu yazılımı Windows, Linux ve Mac için indirebilirsiniz.
Adım 1
GNS3 websitesini ziyaret ediniz ve anasayfasındaki Free Download (Ücretsiz İndir) butonuna tıklayınız.
Adım 2
GNS3 yazılımını indirmeniz ve topluluğa katılmanız için bir hesaba ihtiyacınız vardır. Daha önce yeni bir hesap oluşturduysanız Login (Oturum Aç) tıklayınız.
Adım 3
Email adresinizi ve parolanızı yazdıktan sonra Login tıklayınız.
Adım 4
Download GNS3 sayfasında Mac versiyonu için tekrar Download butonuna tıklayınız ve DMG dosyasını indirdikten sonra üzerine tıklayınız ve sisteme mount ediniz.
Adım 5
DMG dosyasını mount ettikten sonra GNS3 programını Applications (Uygulamalar) içerisine sürükleyip bırakarak kopyalayınız.
Adım 6
GNS3 yazılımı Uygulamalar’a kopyalanıyorken bekleyiniz.
Adım 7
GNS3’ü kopyaladıktan sonra Uygulamalar’ı açınız ve onu çalıştırınız.
Adım 8
Program doğrulandıktan sonra macOS sisteminizde onu açmaya izin veriniz.
Adım 9
uBridge, ağ arayüzleri ile etkileşim kurabilmesi için root iznine ihtiyaç duymaktadır. Sisteminizdeki tüm admin kullanıcıları bu arayüzlerdeki paketleri okuyabilecektir. uBridge erişim izni vermek için açılan pencerede Yes’e tıklayınız.
Ardından, gerekli ayarlar yapılandırılıyorken osascript değişiklik yapmasına izin vermek için macOS kullanıcı parolanızı yazınız ve OK’a tıklayınız.
Adım 10
GNS3 ağ simülatör programı açıldıktan sonra Setup Wizard (Kurulum Sihirbazı) penceresinde Run appliances on my local computer (Cihazları yerel bilgisayarımda çalıştır) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 11
Local Server Configuration (Yerel Sunucu Yapılandırması) penceresinde sunucunun konumunu, host binding değerini ve Port numarasını varsayılan değerlerde bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 12
Local Server Status (Yerel Sunucu Durumu) penceresinde yerel GNS3 Server bağlantısının başarıyla olduğunu kontrol ettikten sonra Next’e tıklayınız.
Adım 13
Son olarak, Summary (Özet) penceresindeki ayarları kontrol ediniz ve Finish (Bitir) tıklayınız.
Cisco IOS Ekleme
macOS üzerine GNS3 kurduktan sonra bilgisayarınıza indirdiğiniz bir Router ISO imajı eklemeniz gerekir. Çünkü, programın içerisinde IOS imajları entegre olarak mevcut değildir.
Adım 1
Router IOS eklemek için programın ayarlarını açmanız gerekir, bu yüzden GNS3 / Preferences (Tercihler) tıklayınız.
Adım 2
Preferences penceresinde Dynamips altında IOS Routers seçiniz ve ardından New (Yeni) butonuna tıklayınız.
Adım 3
New IOS Router Template (Yeni IOS Router Şablonu) penceresinde IOS’u eklemek için Browse (Gözat) tıklayınız.
Adım 4
Bu bağlantıdan bilgisayarınıza indirdiğiniz bir Router IOS imajını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.
Adım 5
Seçtiğiniz IOS imajın sıkıştırmasını açmak için Yes’e tıklayınız ve bekleyiniz.
Adım 6
IOS imajının konumunu doğruladıktan sonra Next’e tıklayınız.
Adım 7
Name and Platform penceresinde Router’ın ismini, platformunu ve gövde ayarlarını varsayılan ayarda bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 8
Memory (Bellek) penceresinde IOS’a ayırmak istediğiniz minimum bellek miktarını ayarlayınız. Bellek değerini çok düşük veya çok yüksek olarak ayarlarsanız, host bilgisayarınızın performansını azaltabilir veya Router’ın daha yavaş çalışmasına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden, bellek değerini programın belirlediği varsayılan değerde bırakınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 9
Network Adapters (Ağ Bağdaştırıcıları) penceresinde Router’ın boş slotlarına istediğiniz arayüzleri ekleyebilirsiniz. Varsayılan olarak yalnızca C7200-IO-FE (FastEthernet) arayüzü mevcuttur.
Adım 10
Idle-PC penceresinde host bilgisayarınızın işlemcisini %100 kullanmayı önlemek için bir Router değeri belirlemeniz gerekir. Eklediğiniz IOS için bir değer belirlemek için Idle-PC Finder butonuna tıklayınız ve işlemin tamamlanmasını bekleyiniz. Ardından, uygun bir değer bulunduktan sonra OK’a tıklayınız ve Finish’e tıklayarak IOS ekleme penceresini kapatınız.
Adım 11
Router Templates penceresinde eklediğiniz C7200 IOS imajına ait bilgileri kontrol ettikten sonra OK’a tıklayınız.
Yeni Bir Proje Oluşturma
GNS3 yazılımınıza Router imajı ekledikten sonra yeni bir proje oluşturarak projenize Router veya diğer bileşenleri ekleyerek bir ağ topolojisi oluşturabilirsiniz.
Adım 1
Araç menüsünden New Project (Yeni Proje) tıkladıktan sonra açılan Project penceresinde bir proje adı yazınız ve kaydetmek istediğiniz lokasyonu yapılandırdıktan sonra OK’a tıklayınız.
Adım 2
Aygıtlar panelinden eklediğiniz Router c7200 çalışma alanına sürükleyip bırakınız.
Adım 3
Ayrıca, bir adette VPCS ekleyiniz ve onu Router’a bağlayınız.
Adım 4
Tüm cihazları çalıştırmak için aşağıda gösterildiği gibi yeşil ok’a tıkladıktan sonra Yes’e tıklayınız.
Adım 5
Tüm cihazları çalıştırdıktan sonra Router R1 üzerine çift tıklayarak konsolu açınız ve FastEthernet arayüzüne bir IP adresi atayınız.
R1# conft
R1(config)# interface fastethernet 192.168.1.100 255.255.255.0
R1(config)# no shutdown
Adım 6
VPCS cihazına da yeni bir IP adresi vermek için aşağıdaki komutları konsolda yürütünüz ve ardından R1’in FastEthernet arayüzüne ping atarak bağlantıyı sınayınız.
PC1> ip 192.168.1.200/24
Adım 7
Router R1’den VPCS’ye ping atmak için konsolde ping 192.168.1.200 komutunu yürüttüğünüzde iki cihaz arasındaki bağlantının sorunsuz olduğunu görebilirsiniz.
Adım 8
GNS3’te basit bir proje oluşturup test ettikten sonra About (Hakkında) kısmından programın sürümünü kontrol edebilirsiniz.
GNS3’ü Tamamen Kaldırma
Mac’inizden GNS3 yazılımını kaldırmanız gerektiğinde öncelikle oluşturduğunuz projelerinizi ve eklediğiniz IOS imajlarını yedeklemeniz gerekir. Bu işlemden sonra GNS3’ü sisteminizden tamamen kaldırarak bilgisayarınızın disk alanını genişletebilirsiniz.
Adım 1
Applications’u açınız ve GNS3 üzerine sağ tuşa tıkladıktan sonra Move to Trash (Çöp Kutusuna Taşıyın) tıklayınız. GNS3’ü sildikten sonra çöp kutusunu da boşaltmayı unutmayınız.
Adım 2
macOS sisteminizden GNS3’ü kaldırdıktan sonra sisteminizde kalıntı dosyalar kalabilir bu yüzden sisteminizde terminal’i açınız ve mdfind gns3 komutunu kullanarak bu dosyaları bulabilir ve silebilirsiniz.
mdfind gns3
sudo rm -rf '/Users/macOS/GNS3'
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
İlgili Yazılar
♦ GNS3’e Layer 2 Switch Ekleme
♦ GNS3’e Layer 3 Switch Ekleme
♦ Spanning Tree İnceleme
♦ Cisco Switch Temel Yapılandırma
♦ Cisco IOU Kurulumu