DHCP Nedir? | Windows 10 Üzerinde Nasıl Etkinleştirilir?
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü (DHCP), ağdaki tüm bilgisayarlara IP adresi, DNS adresi, ağ geçidi IP adresi ve alt ağ maskesi atayan bir servistir.
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) Ne İşe Yarar?
DHCP, bir IP ağındaki düğümlerin yapılandırma parametrelerini otomatik olarak almasını sağlayan bir ağ protokolüdür.
Bir sunucunun genellikle dinamik IP adresleri listesine sahip olduğu ve bu IP’ye kimin sahip olduğunu ve ne zaman sahip olduğunu her zaman bilen istemcilere atadığı bir istemci/sunucu protokolüdür.
Bu protokol sayesinde ağdaki bir bilgisayar bir sunucudan veya yönlendiriciden gerekli TCP/IP bilgilerini alır. Ağ üzerindeki tüm bilgisayarların TCP/IP bilgilerini manuel olarak yapılandırmaya çalışırsanız çok fazla zamana ihtiyaç duyacağınızdan DHCP kullanımı tavsiye edilir.
Ağ yapınızda bir DHCP sunucusu yapılandırdıktan sonra, tüm bilgisayarlara TCP/IP ayarlarını otomatik olarak atayabilirsiniz. Ağınızda WiFi donanımı olan cihazlar varsa, bu cihazlar da sunucunuzdan otomatik olarak TCP/IP bilgilerini alır.
DHCP sunucusu etkinleştirilmiş bir sunucu veya yönlendirici, ağda Statik IP adresi yapılandırılmış herhangi bir bilgisayara bir IP adresi atayamaz.
Aynı ağdaki tüm cihazlar, ADSL Router’ınızda veya yerel bir DHCP sunucusunda yapılandırdığınız IP adresi havuzuna erişebilir. Ancak, bu cihazlarda otomatik IP adresi atamak için bu hizmeti etkinleştirmeniz gerekir.
Örneğin, bu makalede, bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarda ADSL Router’dan otomatik bir IP adresi almak için DHCP’yi etkinleştireceğiz.
Özellikleri
TCP/IP protokolü ile bilgisayar ağına bağlı bilgisayarlara yapılandırma parametrelerini sağlar ve ayrıca IP adresleri atamak için bir mekanizma içerir.
Bu protokol Ekim 1993’te yayınlanmıştır, şu anda RFC 2131‘de belgelenmiştir. En son RFC 3415 olarak yayınlanmıştır.
IP Adresi Ataması
DHCP olmadan, her IP adresi her bilgisayarda manuel olarak yapılandırılmalıdır ve bilgisayar ağın başka bir bölümündeki başka bir konuma taşınırsa, farklı bir IP adresi yapılandırılmalıdır. DHCP, yöneticinin gerekli IP adreslerini merkezi olarak izlemesini ve dağıtmasını ve bilgisayar ağdaki farklı bir konuma bağlıysa otomatik olarak yeni bir IP atamasını ve göndermesini sağlar.
Bu protokol IP adreslerini atamanın üç yöntemini içerir:
- Manual or Static Assignment (Manuel veya Statik Atama): Belirli bir makineye bir IP adresi atayın. Genellikle her istemciye IP adresi atamasını denetlemek ve tanımlanamayan istemcileri bağlamaktan kaçınmak için kullanılır.
- Automatic Assignment (Otomatik Atama): İstek DHCP sunucusuna ilk kez yapıldığında ve istemci onu serbest bırakana kadar bir istemci makineye kalıcı olarak bir IP adresi atayın. Genellikle istemci sayısı çok fazla değişmediğinde kullanılır.
- Dynamic Allocation (Dinamik Ayırma): IP adreslerinin dinamik olarak yeniden kullanılmasına izin veren tek yöntemdir. Ağ yöneticisi bir dizi IP adresi belirler ve ağa bağlı her bilgisayar, ağ arabirim kartı başlatıldığında IP adresini sunucudan isteyecek şekilde yapılandırılır. Prosedür kontrol edilebilir bir zaman aralığında çok basit bir konsept kullanır. Bu, ağa yeni istemci makinelerin kurulumunu kolaylaştırır.
Bazı uygulamalar, RFC 2136’da oluşturulan DNS güncelleme protokolünü kullanarak sunucularla ilişkili DNS’yi yeni IP adreslerini yansıtacak şekilde güncelleyebilir.
Ayrıca, BOOTP (Bootstrap Protokolü) gibi diğer ağ IP adresi yönetim protokollerine bir alternatiftir fakat gelişmiş bir protokoldür, ancak her ikisi de normalde kullanılanlardır.
Windows 98 veya sonraki sürümlerde, sunucu bir IP adresi atayamazsa, “Automatic Private Internet Protocol Addressing/Otomatik Özel İnternet Protokolü Adresleme” adlı bir işlem kullanılır.
Parametreler
Bir DHCP sunucusu, istemci bilgisayara isteğe bağlı bir yapılandırma sağlayabilir. Bu seçenekler RFC 2132’de tanımlanmıştır.
Yapılandırılabilir seçeneklerin listesi:
- DNS Server Address
- DNS Name
- IP Address Gateway
- Broadcasting Address
- Subnet Mask
- Maximum ARP (Address Resolution Protocol)
- MTU (Maximum Transfer Unit)
- NIS Servers (Network Information Service)
- NIS Domains
- NTP Servers (Network Time Protocol)
- SMTP Server
- TFTP Server
- WINS Server Name
Uygulamalar
Microsoft, DHCP’yi NT Server’larına Windows NT sürüm 3.5 ile 1994’ün sonlarında tanıttı. Yeni bir işlev olarak adlandırmasına rağmen, onlar tarafından icat edilmedi.
ISC (The Internet Software Consortium/Internet Yazılım Konsorsiyumu), 6 Aralık 1997’de ISC-DHCP-SERVER’ın 1.0.0 sürümü ve 22 Haziran 1999’da RFC için daha uygun olan bir sürüm (2.0) ile Unix için DHCP dağıtımları yayımladı.
- Cisco: Şubat 1999 itibariyle Cisco IOS 12.0’da etkinleştirilen bir DHCP sunucusu.
- Sun: 8 Temmuz 2001’de Solaris işletim sistemine DHCP desteği eklendi.
Ayrıca, bazı yönlendiriciler 255 bilgisayara kadar ağlar için DHCP desteği içerir.
DHCP Nasıl Çalışır?
DHCP Discover/Keşfi
İstemciler IP adreslerini almak için DHCP sunucusuna bir istek gönderir. Yönlendirici, paketleri farklı bir alt ağdaki bir DHCP sunucusuna yönlendirecek şekilde yapılandırılabilir. İstemci uygulaması, 255.255.255.255 hedefli bir UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü) paketi oluşturur ve ayrıca gerekli olmamasına ve sunucu tarafından yoksayılabilmesine rağmen, bilinen son IP adresini gerektirir.
DHCP Offer/Teklifi
Sunucu yapılandırmayı, belirtilen istemci bilgisayarın ortam adresine göre belirler. Sunucu, diğer parametrelerde verilen kayıt defterindeki IP adresini belirtir.
DHCP Request/İsteği
İstemci, DHCP Teklifinden alınan paketlerin yapılandırmasını seçer. İstemci bir kez daha sunucunun belirttiği belirli bir IP adresini ister.
DHCP Acknowledge/Onayı
Sunucudan istemciye son parametreleri gösteren onaylama ve kapatma mesajı gönderir.
DHCP Pack/Paketi
Sunucu DHCPREQUEST öğesine bir DHCPACK ile yanıt vererek başlatma döngüsünü tamamlar. Kaynak adresi DHCP sunucusu IP adresidir ve hedef adres hala 255.255.255.255’tir. Kaynak Adres, DHCP sunucusunun IP adresidir ve hedef adres hala 255.255.255.255’tir.
DHCP Inform/Bilgilendirme
İstemci DHCP sunucusuna bir istek gönderir: sunucunun orijinal DHCPACK ile gönderdiğinden daha fazla bilgi istemesi; veya verileri belirli bir kullanım için tekrarlamak için – örneğin, tarayıcılar proxy‘lerin WPAD aracılığıyla yapılandırmasını elde etmek için DHCP Inform kullanır. Bu tür istekler DHCP sunucusunun veritabanındaki IP son kullanma süresini yenilemesine neden olmaz.
Windows 10 Kullanarak ADSL Modem/Router Üzerinde DHCP Etkinleştirme
Bir ev kullanıcısıysanız ve bir ADSL Modem kullanıyorsanız, ağınızdaki istemcilere otomatik bir IP adresi atamak için cihazınızda DHCP sunucusunu etkinleştirmeniz gerekir.
Adım 1
TP-Link W8980 ADSL Router’da DHCP sunucusunu etkinleştirmek için öncelikle web tarayıcınıza varsayılan ağ geçidi IP adresini girin ve Enter tuşuna bastıktan sonra aşağıdaki seçeneğe tıklayın.
Adım 2
Eğer bu seçenek devre dışı bırakılmışsa, onu yeniden aktif etmek için Etkinleştir‘e tıklayın.
Adım 3
Sunucuyu etkinleştirildikten sonra, 192.168.1.0 ağında hangi IP adreslerinin kullanılacağını belirtebilirsiniz.
Aşağıdaki görüntü 192.168.1.100 ve 192.168.1.199 arasındaki değerleri atamak için ayarlanmıştır. DNS adreslerini girdikten sonra, ayarları kaydedin.
Adım 4
Sunucu tarafından atanan IP adreslerine bakarsanız, Android cep telefonunun 192.168.1.100 IP adresini aldığını görebilirsiniz.
Windows 10 Üzerinde Otomatik IP Adresi Ayarları ve Yapılandırması
IP ayarları için, ağ bağdaştırıcınızı Ağ ve Paylaşım Merkezi’nden yapılandırmanız gerekir.
Bir bilgisayarın sunucudan otomatik bir IP adresi almasını sağlamak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
DHCP’yi etkinleştirmenin ilk adımı Ağ ve Paylaşım Merkezi‘ni açmaktır. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, Kablosuz simgesine tıkladıktan sonra ağa ve paylaşım merkezine hemen erişebilirsiniz.
Adım 2
Bağlı olduğunuz WiFi kartını veya Ethernet kartını tıklayın. WiFi durum penceresi açılacaktır.
Adım 3
WiFi Durumu penceresi açıldıktan sonra, Özellikler düğmesini tıklayın. WiFi özellikleri penceresi açılacaktır.
Adım 4
WiFi Özellikleri penceresinde IPv4 (Internet Protocol Version 4) seçeneğini seçin ve Özellikler düğmesini tıklayın.
Adım 5
Aşağıdaki görüntüdeki ayarlar statik olarak ayarlanmıştır. İstediğiniz IP adresini manuel olarak girebilirsiniz. Modemden IP adresi almak için bu ekranda DHCP servisini etkinleştirebiliriz.
Windows 10 üzerinde TCP/IP ayarları için aşağıdaki görüntüdeki seçeneği seçin. Otomatik olarak IP adresini ayarla seçeneğini seçtikten sonra, otomatik olarak bir IP adresi alın seçeneği etkin olacaktır.
Adım 6
Sunucudan otomatik olarak alınacak IP ayarlarını ayarladıktan sonra, ayarları kaydetmek için Tamam‘a tıklayın.
Adım 7
İstemci servisini etkinleştirdikten sonra WiFi kartınıza tıklayın ve otomatik olarak aldığınız TCP/IP bilgilerini kontrol edin.
DHCP Kapatılırsa Ne Olur?
Gördüğünüz gibi, otomatik IP adresi almak için sistem ayarları çok kolaydır. Fakat TCP/IP ayarları doğru bir şekilde yapılandırılmalıdır. Eğer bu protokol devre dışı bırakılırsa, ağdaki bilgisayarlar otomatik olarak bir IP adresi alamaz. Bir ağ ortamında 150-200 bilgisayar varsa, sunucuyu yapılandırmanız gerekir. Aksi halde, IP adresini ve diğer bilgileri manuel olarak yapılandırmanız gerekir.
Eğer bu protocol kapalıysa, TCP/IP’yi manuel olarak yapılandırmanız gerekir. Yukarıdaki adımlarda, bir bilgisayara atanmış IP adresini, Alt Ağ Maskesini, Ağ Geçidini ve DNS IP adreslerini inceleyebilirsiniz. Eğer 200 tane bilgisayar bulunan bir ağ ortamında bu protokol kapalıysa, bilgisayarlar TCP/IP bilgilerini alamazlar ve iletişim kuramazlar.
Video
ADSL Router üzerinde otomatik IP adreslerini etkinleştirmek ve yapılandırmak için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz!
Son Söz
Bu yazımızda, bir ADSL Modem veya Router üzerinde DHCP sunucu etkinleştirme adımlarını inceledik. Ve son olarak, ağa bağlı bir bilgisayara bu hizmet vasıtasıyla IP adresi ve gerekli bilgileri atadık. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!
İlgili Yazılar
♦ Windows Kurulum Tarihini Bulma
♦ NAT Nedir?
♦ TFTP Nedir?
♦ FTP Nedir?
♦ Windows 10 Performans Testi
Sağ olun
Sizde sağolun, yorumunuz için teşekkürler.