VirtualBox 7.0 Üzerinde Windows 8 & 8.1 Kurulumu

Windows 11 veya 10’da, Oracle VM VirtualBox 7.0 ile Windows 8 & 8.1 kurmayı mı planlıyorsunuz? O halde doğru bu rehberimizde sizlere sanal makineyi oluşturma ve Windows 8/8.1’i kurma adımlarını anlatacağım.

Dahası, sanal sistemin ayarlarını nasıl yapılandıracağınızı da iyi bir şekilde açıklayacağım. Yani deneyimli de olsanız hiç farketmez, çünkü VM ayarlarında kaçırdığınız noktalar olabilir. İşte bu yüzden sizi düşünerek bu rehberi hazırladım. Haydi, adımları takip edelim ve sanal Windows 8’i çalışır hale getirelim!

VirtualBox ile Windows 8 & 8.1 Kurulumu

VirtualBox 7.0 Kullanarak Windows 11 Üzerinde Windows 8 & 8.1 Nasıl Kurulur?

8 Nisan 2014 tarihinde Microsoft tarafından yayınlanan NT tabanlı Windows 8.1 işletim sistemi, Windows 8’e bir yükseltme olarak piyasaya sürüldü. Windows 8.1’in mainstream (ana) güncelleme desteği 9 Ocak 2018’de sonlandırıldı, fakat genişletilmiş desteği 10 Ocak 2023 tarihinde tamamen sonlandırılacaktır.

Windows 8/8.1 işletim sistemi ile birlikte metro arayüzüne sahip masaüstü deneyimi geliştirildi. Yüksek çözünürlüklere izin veren Windows’un bu dağıtımı, 3B yazdırma işlevleri, Wi-Fi Direct ve Miracast gibi yeni teknolojilere sahiptir.

Günümüzde, hala kişisel veya kurumsal bilgisayarlarda Windows XP veya Windows 7 sistemleri kullanılıyor olsa da, Windows 8x sürümleri daha yeni nesil masaüstü/laptop bilgisayarlarında yer almıştır.

Microsoft’un orijinal eski sistemlerin ürün anahtarlarına sahip olan kullanıcılara, Windows 10 Home veya Pro sürümlerine ücretsiz bir yükseltme desteği sunmasından bu yana, dünya çapında oldukça fazla kullanıcı Windows’un son sürümlerine geçiş yapmıştır.

Fiziksel bilgisayarınızda Windows 10 veya Windows 11 yerine harika görünüme sahip bir Windows 8x sürümü kullanmak istiyorsanız, sanal makineleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü, Microsoft’un en güncel dağıtımı Windows 11 sistemini host bilgisayarınızda kullanmak size güvenlik ve performans sunar ve sizi çevrimiçi platformlarda korur.

Oracle VM VirtualBox programı ile Windows, Linux ve hatta macOS gibi işletim sistemlerini bilgisayarınızda çalıştırabilir ve kolayca kullanabilirsiniz. Ayrıca, hem Intel hemde AMD destekli sistemleri desteklediğinden, iş ve ev kullanıcıları için güçlü bir sanallaştırma çözümü sunar.

VirtualBox, Windows, Linux, Macintosh, ve Solaris işletim sistemlerinde uygun olarak çalışmaktadır. Sanallaştırma teknolojisini destekleyen bir Laptop veya Masaüstü bilgisayar işlemcisine sahipseniz, bu sanal makine yazılımını kullanabilirsiniz.

VirtualBox ile sanal işletim sistemi kurulumu yaparken, genellikle işletim sisteminin ISO dosyası kullanılır. Buna ilaveten, fiziksel bilgisayarınızın DVD/CD sürücüsü ile de işletim sistemi kurabilmek mümkündür.

Oracle sanallaştırma yazılımını kullanarak Windows 8.1 işletim sistemini çalıştırabilmek için öncelikle yeni bir sanal makine oluşturmanız gerekir. Ardından sistem kurulumunu tamamladıktan sonra, sanal bilgisayarı tam ekran çözünürlükte kullanabilmek veya host ile VM arasında dosya transferi yapabilmek için Guest Additions (Misafir Eklentileri) yazılımını kurmanız gerekir.

Windows 8.1 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

VirtualBox’ı host bilgisayarınıza kurduktan sonra, Extension Pack yazılımını da kurunuz. Daha sonra sanallaştırma programını çalıştırdıktan sonra Windows 8 veya 8.1 sürümlerinden birini kuracaksanız, sanal makine sihirbazında ilgili sistem sürümünü seçmeniz gerekir.

Bilgisayarınız üzerine sanal makine ile Windows 8 sistemi yüklemesine geçmeden önce işletim sisteminin ISO dosyasını bilgisayarınıza indiriniz.

Adım 1

Oracle VM yazılımının anasayfasında sanal makine sihirbazını araç menüsünden Machine / New (veya Ctrl+N) kısayolu ile ya da New (Yeni) butonuna tıklayarak başlatınız.

Sanal Makine Sihirbazını Başlatma

Adım 2

Sanal makine hazırlama sihirbazını açtıktan sonra, Name (İsim) kısmına Windows 8.1 yazınız. Sisteminizin adını yazdıktan sonra Type (Tip) ve Version (Versiyon) kısmında işletim sisteminin platformu otomatik olarak seçilecektir.

Machine Folder (Makine Klasörü) seçeneği ile kuracağınız VM’nin konumunu değiştirebilirsiniz. Eğer host’unuzun diskine kurulum yapacaksanız, NVMe veya SSD bir depolama aygıtı kullanmıyorsanız, performans sorunları yaşayacaksınız. Bu yüzden, harici bir USB 3.0/3.1 veya Type-C arabirime sahip bir depolama aygıtı üzerine VM’nizi kurarak performans artışı sağlayabilirsiniz.

Sanal bilgisayara Windows 8.x ISO dosyası eklemek için ISO Image kısmından açılır menüden Other (Diğer) tıklayın.

Sanal Makinenin Adını ve Kurulum Lokasyonunu Belirleme

Adım 3

Açılan pencerede bilgisayarınıza indirdiğiniz Microsoft Windows 8.1 Pro x64 ISO imajını seçiniz ve açınız.

Sanal Makineye Windows 8/8.1 ISO Dosyası Ekleme

Adım 4

VirtualBox’ın 7.x sürümlerinde katılımsız kurulum özelliği ile daha hızlı sistem kurulumları yapabilirsiniz. Fakat, böyle bir işleme gerek olmadığından Skip Unattended Installation (Katılımsız Kurulumu Atla) seçeneğini işaretleyiniz.

Katılımsız Kurulum Yapmayı Atlama

Adım 5

Host bilgisayarınızın desteklediği RAM kapasitesine göre Windows 8x sistemi için minimum RAM boyutu ayarlayınız. Eğer host’unuzda 16 GB RAM varsa ve sisteminizde yalnızca Windows 8.1 sanal makinesini kullanacaksanız, RAM değerini 8 GB olarak yapılandırabilirsiniz.

EFI Etkinleştirme ve RAM Boyutunu Yapılandırma

Adım 6

Sanal bilgisayarın hard disk ayarları penceresinde, VirtualBox ile daha önceden kurmuş olduğunuz bir sanal diski ekleyebilir veya sıfırdan bir Windows 8 kurulumu yapacağınız için yeni bir sanal disk oluşturabilirsiniz.

Temiz bir sistem kurulumu için yeni bir sanal HDD oluşturmak için varsayılan olarak seçili Create a virtual disk now (Şimdi yeni bir sanal disk oluştur) ile devam ediniz.

Yeni Bir Sanal Disk Oluşturma ve Boyutunu Belirleme

Adım 7

Windows 8.x guest makineyi oluşturduktan sonra sanal donanım aygıtlarını kontrol ediniz ve pencereyi kapatınız.

Sanal Makinenin Donanım Özeti

Adım 8

Sanal makinenin donanım ayarlarını ileri seviyede yapılandırmak için Settings (Ayarlar) basın.

Sanal Makinenin Ayarlarını Açma

Adım 9

Sanal bilgisayarın General (Genel) / Advanced (Gelişmiş) ayarlarında Shared Clipboard (Paylaşılan Pano) ve Drag and Drop (Sürükle ve Bırak) özelliklerini Bidirectional (İki Yönlü) olarak yapılandırınız.

Shared Clipboard ve Drag and Drop Seçeneklerini Etkinleştirme

Adım 10

System (Sistem) / Motherboard (Anakart) ayarlarında Boot Order (Önyükleme Sırası) listesindeki aygıtlardan Floppy işaretini kaldırınız ve aşağıya ok’a tıklayarak alt sıraya indiriniz.

Ayrıca, sanal bilgisayarınızı daha güvenli hale getirmek için Secure Boot etkinleştiriniz.

Önyükleme Sırasını Değiştirme

Adım 11

Processor (İşlemci) sanal donanımı için host’unuzun destekleyebileceği kadar sanal CPU sayısı belirleyiniz ve VM’nizde de sanal sistemler çalıştırmayı düşünüyorsanız Nested VT-x/AMD-V özelliğini etkinleştiriniz.

Sanal İşlemci Sayısı Yapılandırma ve Nested VT-x/AMD-V Etkinleştirme

Adım 12

Sanal sistem ile host’unuz arasında daha iyi bellek yönetimi için Nested Paging etkinleştiriniz.

Nested Paging Etkinleştirme

Adım 13

Display (Görüntü) / Screen (Ekran) aygıtı için daha iyi grafik görüntüleri için 3D Acceleration seçeneğini etkinleştiriniz ve Video Memory (Video Belleği) değerini 256 MB olarak yapılandırınız.

3D Grafik Hızlandırmayı Etkinleştirme

Adım 14

Sanal PC’nizin performansını arttırmak için Storage (Depolama) aygıtının denetleyicisinin Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.

SATA Kontroller İçin Host I/O Etkinleştirme

Adım 15

Windows 8’i NVMe sanal diskine kuracağınız için SATA denetleyicisinden VDI diskini siliniz.

Windows 8.vdi Disk Dosyasını Silme

Adım 16

Sanal makinenize NVMe denetleyicisi ekleyiniz.

NVMe (PCIe) Portu Ekleme

Adım 17

NVMe disk denetleyicisini ekledikten sonra Windows 8.vdi sanal diskini ekleyiniz ve Host I/O etkinleştiriniz.

NVMe Porta VDI Diski Bağlama

Adım 18

VDI diskini SSD performansına uyarlamak için Solid-State Drive (SSD) özelliğini etkinleştiriniz.

VDI Disk Dosyasını SSD Olarak Düzenleme

Adım 19

USB 3.x depolama aygıtlarınızı veya flash belleklerinizi VM’nizde kullanabilmeniz için 3.0 (xHCI) denetleyicisinin etkin olduğundan emin olunuz.

USB 3.0 Controller Seçme

Adım 20

VirtualBox’ta NVMe disklere sorunsuz bir şekilde sistem kurabilmeniz için MSI desteğini ve MemBufSize değerini yapılandırmanız gerekir, aksi takdirde kurulum sırasında sanal diski göremeyeceksiniz.

Sanallaştırma programının kurulu olduğu konumda PowerShell veya CMD’yi açınız ve alttaki kodları yürütünüz.

.\VBoxManage setextradata 'Windows 8' "VBoxInternal/Devices/nvme/0/Config/MsiXSupported" 0
.\VBoxManage setextradata 'Windows 8' "VBoxInternal/Devices/nvme/0/Config/CtrlMemBufSize" 0

NVMe Hatasını Giderme

Adım 21

VM’yi çalıştırmak ve Windows 8.1 yüklemesini başlatmak için Start (Başlat) butonuna basın.

Windows 8 Guest Makineyi Çalıştırma

Oracle VirtualBox ile Windows 8/8.1 Kurulumu

Sanal bilgisayarınızı ISO imajı ile boot ettikten sonra Windows’un kurulum sihirbazı ile sisteminizi kurmanız gerekir. Kurulum sihirbazını kullanarak fiziksel bir bilgisayar üzerine de kurulum yapabilirsiniz.

Adım 1

Windows 8 kurulum ekranında sistem dilinizi, zaman diliminizi ve klavye düzeninizi seçiniz ve Next’leyin.

Windows 8/8.1 Kurulum Ekranı

Adım 2

Windows Setup penceresinde Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayın.

Windows 8 Kurulumunu Başlatma

Adım 3

Orijinal bir Windows 8/8.1 ürün anahtarına sahipseniz ilgili lisans anahtarınızı yazarak devam edin.

Ürün Anahtarını Girme

Adım 4

Windows 8.1 işletim sisteminin lisans anlaşmasını kabul ederek devam edin.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 5

Sanal PC üzerine sıfırdan bir sistem kurulumu yapacağınız için bu pencerede Install Windows Only (Sadece Windows’u Kur) seçeneğine tıklayın.

Sadece Windows'u Kurma

Adım 6

Windows’u kurmak istediğiniz diski seçmelisiniz ve yeni bir Partition (Bölüm) oluşturmalısınız. Sanal bilgisayarınıza bir adet disk eklediğiniz için sadece Drive 0 göreceksiniz. Drive 0 üzerinde yeni bir partition oluşturmak için New butonuna tıkladıktan sonra sistem tarafından otomatik olarak ayarlanan disk boyutunu kullanmak için Apply (Uygula) tıklayın.

Son olarak, Windows’un sisteminizde ek alanlar oluşturacağına dair bilgi penceresi açıldığında OK’a tıklayarak devam ediniz.

Sanal Diski Bölümlendirme

Adım 7

Win8 VM için yeni oluşturduğunuz disk sürücüsünün bölümünü seçiniz ve Next’leyin.

Drive 0 Partition 4

Adım 8

Windows sihirbazı, kurulum için dosyaları hazırlıyorken bekleyiniz.

Kurulum İçin Dosyalar Hazırlanıyor

Adım 9

Windows, zaman sayacı bitiminde bilgisayarınızı yeniden başlatacak.

Sanal Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Adım 10

Sistem, aygıtlarınızı hazırlıyorken bekleyiniz.

Aygıtlar Hazırlanıyor

Adım 11

Windows 8.1 sisteminin kullanıcı arayüzü ve tema rengi seçimini Personalize (Kişiselleştir) ekranında yapabilirsiniz. PC Name (PC Adı) kısmında guest bilgisayarınıza bir ad yazın.

PC Adı Yazma

Adım 12

Sanal sisteminizin ayarlarını hızlıca yapılandırmak için Use Express Settings (Hızlı Ayarları Kullan) butonuna tıklayabilirsiniz ya da Customize (Özelleştir) butonuna tıklayarak sistemin ilgili ayarlarını görüntüleyebilir ve isteğinize bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Hızlı Ayarları Kullan

Adım 13

Windows sihirbazı, bir Microsoft hesabı ile oturum açmanızı bildiren pencerede Create a new account (Yeni bir hesap oluştur) seçeneğine basın.

Yeni Bir Microsoft Hesabı Oluşturma

Adım 14

Microsoft hesabı oluşturma ekranında Sign in without a Microsoft account (Bir Microsoft hesabı olmadan oturum aç) seçeneğine basın.

Microsoft Hesabı Olmadan Oturum Açma

Adım 15

Kullanıcı adınızı yazınız ve Finish (Bitir) butonuna tıklayarak devam ediniz.

Kullanıcı Adı Yazma

Adım 16

Sisteminizin mağaza uygulamaları yükleniyorken bekleyiniz.

Mağazadan Uygulamalar Yükleniyor

Adım 17

Guest sisteminizin masaüstü ekranı ile karşılaştığınızda başlat menüsünde Bilgisayarım üzerine sağ tuşa ve Properties (Özellikler) basın.

Windows 8.1 Sistem Özellikleri

Windows 8 VM’de Guest Additions (Misafir Eklentileri) Kurulumu

VirtualBox ile Windows 8 & 8.1 kurduktan sonra yapmanız gereken ilk iş Guest Additions (Misafir Eklentileri) yüklemektir.

Guest Additions kurulumundan sonra, sanal makineyi full ekran olarak kullanabilirsiniz. Ve ayrıca, USB 3.0 veya USB 3.1 aygıtlarını sorunsuz olarak kullanabilir ve fiziksel bilgisayarınız ile dosya paylaşımı yapabilirsiniz.

Adım 1

Öncelikle, başlat menüsü üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra Device Manager (Aygıt Yöneticisi) açınız ve sisteminizde kurulu olmayan sürücüleri kontrol ediniz.

Aşağıdaki görüntüdeki gibi bir adet bilinmeyen donanımın sürücüsünün kurulu olmadığını göreceksiniz ve ayrıca Display Adapters (Görüntü Bağdaştırıcıları) altında VirtualBox’ın ekran kartı sürücüsünün uygun olarak kurulmadığını göreceksiniz.

Aygıt Yöneticisini Görüntüleme

Adım 2

Guest Additions eklentisini yüklemek için, Windows 8.1 VM penceresinde, Devices (Aygıtlar) / Insert Guest Additions CD image seçeneğine tıklayınız.

Guest Additions Kurulumu

Adım 3

Eğer imaj dosyası sistem tarafından otomatik olarak tanınmazsa, Bilgisayarım’ı açınız ve imaj dosyasının içeriğindeki VBoxWindowsAdditions-amd64.exe tıklayınız. Eğer 32-Bit bir Win8 kuruyorsanız, burada VBoxWindowsAdditions-x86’yı seçmelisiniz.

VBoxWindowsAdditions-amd64

Adım 4

Oracle VM VirtualBox Guest Additions kurulum penceresinde Next butonuna tıklayarak devam ediniz.

Misafir Eklentileri Kurulum Sihirbazı

Adım 5

Kurulum lokasyonunu varsayılan seçenek olarak bırakınız ve Next’e tıklayınız.

Kurulum Lokasyonunu Varsayılan Olarak Bırakma

Adım 6

Sanal makine misafir eklentilerini yüklemek için, Install butonuna tıklayınız.

Bileşenleri Seçme

Adım 7

Windows Security penceresi açıldığında, Always trust software from “Oracle Corporation” (Oracle Şirketinden yazılıma daima güven) seçeneğini işaretleyiniz ve Install butonuna tıklayınız.

Oracle Yazılımına Daima Güven Seçeneğini Onaylama

Adım 8

Değişikliklerin etkili olması için sanal makinenizi yeniden başlatınız.

Sanal PC'yi Yeniden Başlatma

Adım 9

Guest sisteminiz yeniden başladığında bu kez Aygıt Yöneticisi’nde tüm sürücülerin kurulu olduğunu görebileceksiniz.

Sanal PC'nin Tüm Sürücülerinin Kurulup Kurulmadığını Kontrol Etme

Adım 10

Windows sanal bilgisayarınızı kurduktan sonra yerel ağ ayarlarının uygun olarak çalıştığını denetlemelisiniz. VM oluşturma sihirbazında ağ bağdaştırıcı türü için varsayılan olarak NAT seçilidir. Eğer yerel ağınızda kullandığınız bir ADSL modem veya Router üzerinden otomatik IP adresi almak istiyorsanız, Bridge modu kullanabilirsiniz.

Guest makinenizde CMD komut istemini açınız ve ping 8.8.8.8 komutunu kullanarak Google sunucularına ping atınız ve İnternet bağlantınızı kontrol ediniz.

Google Sunucularına Ping Atarak İnternet Bağlantısını Test Etme

Adım 11

Ping testi başarılı ise, web tarayıcı üzerinden Google websitesini ziyaret ediniz.

Web Tarayıcı Üzerinden Google Anasayfasını Ziyaret Etme

Adım 12

Windows 8.x sanal sisteminizi host’unuzun tam ekran çözünürlüğüne uyarlamak için araç menüsünden View / Full-Screen Mode seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Tam Ekran Çözünürlüğünü Denetleme

Adım 13

Host’unuzun masaüstü ve diğer bir konumundan sürükle bırak yöntemi ile dosyalarınızı VM’nize transfer edebilirsiniz.

Host ile VM Arasında Dosya Transferi

Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Windows 8/8.1 VM üzerinde Shared Folder (Paylaşılan Klasör) oluşturarak host ile daha kolay dosya transferi yöntemi sağlayabilirsiniz.

Adım 1

Guest makine üzerinde Devices (Aygıtlar) / Shared Folders / Shared Folder Settings seçeneğine tıklayınız.

Shared Folder Yapılandırma

Adım 2

Shared Folders ayarlarını açtıktan sonra Add (Ekle) butonuna tıklayınız ve Add Share (Paylaşım Ekle) penceresini açınız. Host bilgisayarınız üzerinde öncelikle VM ile ortak kullanacağınız bir klasör oluşturunuz ve Folder Path (Klasör Yolu) kısmında klasörün konumunu ekleyiniz.

Host ile VM Arasında Paylaşılan Klasörü Belirleme

Adım 3

Auto-mount ve Make-Permanent seçeneklerini etkinleştirerek ortak klasörü VM’de ağ sürücüsü olarak yapılandırınız.

Auto-Mount ve Make Permanent Seçeneklerini İşaretleme

Adım 4

Bilgisayarım’ı görüntülediğinizde paylaşılan klasörün ağ konumlarına eklendiğini görebilirsiniz.

Bilgisayarım Üzerinden Ortak Klasörü Kontrol Etme

Adım 5

Aynı şekilde, network (ağ) üzerine tıkladıktan sonra Bilgisayar altında VBOXSVR içeriğini görüntülediğinizde Shared Folder görebilirsiniz.

Network Üzerinden Ortak Klasörü Kontrol Etme

Adım 6

Shared Folder yapısında belirlediğiniz klasör içerisinde herhangi bir dosya veya belge oluşturunuz ve host ile VM’deki paylaşım klasöründe görünüp görünmediğini kontrol ediniz.

Paylaşılan Klasörü Kontrol Etme

Win8’de USB Flash Bellek Kullanımı

VM’nizde bir USB bellek veya portable bir depolama sürücüsü kullanabilmek için VirtualBox’ın USB donanımını etkinleştirmeniz gerekir.

Adım 1

Öncelikle, USB aygıtınızı host makinenize takınız ve Bilgisayarım üzerinde aygıtın bağlanıp bağlanmadığını kontrol ediniz.

Host Bilgisayara USB Flash Bellek Takma

Adım 2

VirtualBox üzerinde Devices / USB / Kingston DataTraveler (USB Aygıtınızın Adı) seçeneğine tıklayınız.

Sanal Makinede USB Aygıtını Etkinleştirme

Adım 3

Host üzerinde takılı olan USB bellek, otomatik olarak sanal bilgisayara bağlantı sağlayacaktır.

Sanal PC'de Flash Belleği Kontrol Etme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

VirtualBox VersiyonYouTube VideoSlayt
5İzleGörüntüle
6İzleGörüntüle
7 (YENİ)İzle

Sonuç

Sonuca bağlayacak olursam; Windows 11 & 10’da hangi VirtualBox sürümünü kullansanız da bir Windows 8 & 8.1 makinesi yükleyebilirsiniz. Böylece Microsoft’un eski bir işletim sistemini deneyimlemeye başlayabilirsiniz.

Kısacası, ana sisteminizin güvenliği etkilemeden ve performansını az olarak etkileyerek bu tarz bir sistemi sanal olarak çalıştırabilirsiniz. Sizlere sağladığım tüm bu aşamalar sayesinde sanal ortamlarınızı kolayca oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, isterseniz Windows 8’i test etmek isteyin veya amacınız nostalji olsun, Oracle sanallaştırma yazılımı sizlere bunları sağlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir