Bu yazımızda, Oracle VM VirtualBox veya VMware Workstation sanallaştırma yazılımlarından birini kullanarak kurduğunuz Microsoft Windows 95 / 98 işletim sisteminin İnternet bağlantısı nasıl yapılır inceleyeceğiz.
VirtualBox / VMware VM’de Çalışan Windows 95 / 98 Sanal Makineyi İnternet’e Bağlama
Oracle veya VMware firması tarafından geliştirilen sanallaştırma programlarının birini kullanarak bir sanal makineye kurduğunuz Windows 95 veya 98 sisteminizi çevrimiçi işlerinizi yapabilmeniz için İnternet bağlantısına ihtiyacınız olabilir.
Windows 95 sanal makinede Explorer tarayıcı ile İnternet’e bağlanmaya çalıştığınızda “An unexpected error has occurred. Restart Internet Explorer, and then try again. (Beklenmeyen bir hata oluştu. Internet Explorer’ı yeniden başlatın ve tekrar deneyin.)” hatası ile karşılaşıyorsanız muhtemelen sanal sisteminizde TCP/IP protokolünü kurmamışınızdır.
Bir bilgisayarın İnternet’e erişememesinin başlıca nedenlerinden biri DHCP sunucu’dan IP adresi alamamasıdır. Bu en temel sorun olmakla birlikle, bilgisayarın LAN (Yerel Ağ Bağlantısı) ayarları da yapılmamış olabilir anlamına gelmektedir.
Fakat, sanal veya fiziksel bir bilgisayardan İnternet’e erişebilmeniz için TCP/IP protokolünü kurmanız gerekir. Eğer bu protokol kurulu değilse, İnternet’e erişemeyeceksiniz.
TCP/IP protokolünü yapılandırarak ağ ayarlarını yapmadan önce, alttaki bağlantılardan çeşitli sanallaştırma programları ile Windows 95 kurulum rehberlerimize göz atabilirsiniz.
- VMware Workstation ile Windows 95 Kurulumu
- VMware Fusion ile Windows 95 Kurulumu
- VirtualBox ile Windows 95 Kurulumu
İlgili yazılımlardan birini kullanarak Windows 95 nostalji işletim sistemini kurduysanız artık bu rehberimizi takip ederek sisteminizin ağ ayarlarını yapabilirsiniz.
Windows 9x İnternet ile İlgili Özellikleri
Windows 95, döneminin standart İnternet bağlantı özelliklerine sahip olan bir işletim sistemidir. İşte bu sistemin İnternet bağlantısıyla ilgili temel özellikleri:
- TCP/IP Desteği: TCP/IP protokolünü destekleyerek İnternet üzerinden veri iletişimi için destek sağlar. Bu protokol sayesinde, kullanıcılar, web tarayıcısı, e-posta istemcisi ve diğer İnternet tabanlı uygulamalarla iletişim kurabilirler.
- Dial-Up Bağlantı: Dial-up (telefon hattı üzerinden) bağlantılarını destekleyerek modem cihazı ile telefon hattı üzerinden İnternet’e bağlanabilirsiniz. Bu bağlantı türünde kullanıcılar, çağrı yapma, bağlantı kurma ve kullanıcı adı/şifre gibi bilgilere sahip olmalıdırlar.
- PPP ve SLIP Desteği: Windows’un bu nostalji sistemi, PPP (Point-to-Point Protocol) ve SLIP (Serial Line Internet Protocol) gibi İnternet bağlantı protokollerini destekler. Kullancıılar bu protokoller sayesinde dial-up bağlantıları kullanır ve İnternet’e bağlanırlar.
- Internet Explorer: Internet Explorer web tarayıcısı ile kullanıcılar web sitelerini ziyaret edebilir, arama yapabilir ve İnternet üzerindeki içeriklere erişebilirler.
- E-posta Desteği: POP3 ve SMTP gibi e-posta protokolleri ile kullanıcılar e-posta istemcisi ile e-posta gönderip alabilirler.
- Network File Sharing: Kullanıcılar, ağ üzerinde dosya paylaşımı desteğiyle diğer bilgisayarlarla ağ üzerinden dosya paylaşabilirler ve yazıcıları ortak kullanabilirler.
- Ağ Bağlantı Yöneticisi: Yerleşik bir ağ bağlantı yöneticisi ile kullanıcılar, ağ bağlantılarını yapılandırabilirler, bağlantı hızlarını ve diğer ayarları değiştirebilirler.
Windows 95 Üzerinde TCP/IP Protokolü Kurulumu ve Ağ Ayarları
Günümüz işletim sistemlerinde TCP/IP otomatik olarak kurulurken, Windows’un eski sistemlerinde otomatik olarak kurulamayabilir. Bu yüzden, bilgisayarınızda ağ ayarlarını yapmak için TCP/IP protokolünü kurmanız ve İnternet bağlantısını sağlamanız gerekir.
Bu protokolü kısaca açıklarsak; veri paketlerinin doğru şekilde iletilmesini ve hedef cihaza ulaşmasını sağlar ve ayrıca IP adresleri aracılığıyla cihazların birbirini tanımasını ve iletişim kurmasına izin verir. Ek olarak, bilgisayarınızın İnternete erişmesini ve web tarayıcıları, e-posta istemcileri gibi internet tabanlı uygulamaları kullanabilmenizi sağlar.
Adım 1
Herhangi bir işletim sisteminde LAN veya WAN bağlantısını test etmenin en kolay yollarından biri CMD veya MS-DOS Prompt ile hedef adrese ping atmaktır.
Windows 95 sanal makinenizde Start (Başlat) / Programs (Programlar) konumundan MS-DOS Prompt açınız ve Google sunucularına ping atarak bağlantınızı sınamak için “ping 8.8.8.8” komutunu yürütünüz.
ping 8.8.8.8
Eğer alttaki görseldeki gibi, “Bad command or file name / Hatalı komut veya dosya adı” gibi bir hata mesajı alıyorsanız, muhtemelen TCP/IP protokolü sisteminizde kurulu değildir.
Adım 2
Sanal makineye TCP/IP protokolünü yüklemek için öncelikle Start / Settings konumundan Control Panel (Denetim Masası) açınız ve Network (Ağ) üzerine çift tıklayınız. Diğer bir yol olarak masaüstü konumundan Network Neighborhood (Ağ Komşuları) üzerinde önce sağ tuş ve ardından Properties (Özellikler) açınız.
Network penceresinde TCP/IP protokolünü eklemek için Add (Ekle) butonuna tıkladıktan hemen sonra Network Component Type (Ağ Bileşen Tipi) penceresinde, Protocol (Protokol) işaretleyiniz ve tekrar Add butonuna tıklayınız.
Açılan Network Protocol (Ağ Protokolü) penceresinde önce Microsoft’u sonra ile TCP/IP’yi seçiniz ve son olarak OK’a tıklayınız. Gerekli ağ protokolünü kurduktan sonra guest makinenizi yeniden başlatınız.
NOT: Eğer sisteminiz, TCP/IP için gerekli dosyalara ihtiyaç duyarsa, “Windows 95 CD-ROM” uyarı penceresi görüntüleyecek ve sizden kurulum medyasını eklemenizi isteyecektir.
Adım 3
Win9x sisteminizi yeniden başlattıktan sonra masaüstü konumundan The Internet çift tıklayınız. Açılan Internet Connection Wizard (İnternet Bağlantısı Sihirbazı) penceresinde yalnızca Next’e ve ardından Setup Options (Kurulum Seçenekleri) penceresinde ise Current (Geçerli) işaretleyiniz ve Next’e tıklayarak işlemi tamamlayınız.
Adım 4
Bağlantı sihirbazını tamamlar tamamlamaz, Microsoft Internet Explorer tarayıcınız açıldığında “google.com” websayfasına erişmeye çalıştığınızda artık İnternet bağlantınızın mevcut olduğunu görebilirsiniz.
Video
Sonuç
Bu yazımızda, bir Linux, Windows 10 / 11 veya macOS işletim sistemi üzerinde VirtualBox veya VMware ile kullandığımız Windows 95 VM’nin İnternet ayarlarını yapılandırdık. Eğer, Windows’un diğer eski sistemlerinden birini kullanıyor ve İnternet’e bağlanamıyorsanız, TCP/IP protokolünün kurulu olduğundan emin olunuz.