Oracle VM VirtualBox yazılımı kullanıyorsunuz ve bir sanal makineyi çoğaltmayı mı düşünüyorsunuz? Öyleyse bu rehberimizde sizler için herhangi bir sanal sistemi çoğaltmak için Clone (Klonlama) özelliğini açıklayacağım.
Clone yapısıyla ister Windows, Linux veya macOS sanal işletim sistemlerinizi hızlıca çoğaltabilirsiniz. İster tam bir kopya oluşturun isterseniz ana VM’ye bağlantılı kopya oluşturabilirsiniz. Bunların türlerini kullanarak işletim sistemlerini yeniden yüklemenize gerek kalmayacak!
Oracle VM VirtualBox Üzerinde Bir Sanal Makine İçin Clone (Klon) Nasıl Alınır?
Bilgisayarınızda Oracle VM VirtualBox yazılımını kullanıyor ve sanal makinelere hakimseniz bir guest makineyi tekrar ve tekrar kurmak yerine direk olarak çoğaltmanız zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
Dolayısıyla, Oracle firmasının geliştirdiği ücretsiz ve harika bir yazılımı olan VirtualBox’a en başından beri sunmuş olduğu Clone özelliği sayesinde, sanal sistemlerinizin bir kopyasını hızlı bir şekilde oluşturabilir ve ek bir sistem kurma zahmetinden kurtulabilirsiniz.
Clone almadan önce, sanal makinede kurulu işletim sistemini profesyonel bir şekilde yapılandırdıktan sonra aynı VM’den birden fazla VM oluşturabilirsiniz. Bu işlemin yararı, projelerinize dahil edeceğiniz VM’leri sıfırdan oluşturmak yerine varolan VM’nin tam kopyasını oluşturmaktır.
Bu şekilde, birden fazla guest işletim sistemini projelerinize dahil edebilirsiniz ve ağ üzerinde MAC adresleri değiştiğinden dolayı da bir sorunla karşılaşmazsınız.
Profesyonel Not: Bir VM’yi klonladıktan sonra, kullanıcı hesabında SID numarası çakışması olabilir. Dolayısıyla, varolan kullanıcıyı silmeniz ve tekrar yeni bir hesap oluşturmanız gerekebilir. Eğer SID numarasının otomatik olarak değişmesini istiyorsanız, Windows işletim sisteminde Sysprep işlemini uygulamanız gerekir ve daha sonra Clone yaparak bu VM’yi çoğaltabilirsiniz.
Clone Türleri Nelerdir?
- Full Clone (Tam Klon): Bu yapı, kaynak makinenin tam bir kopyasını oluşturur ve orijinal tüm özelliklerini ve yapılandırmalarını korur. Bu sayede, ayrı bir sanal PC oluşturur ve kaynak sistemin disk alanını tamamen kopyalar.
- Linked Clone (Bağlantılı Klon): Bu yapı, kaynak makinenin disk alanının bir kısmını paylaşan yeni bir klon oluşturur ve orijinal sisteme ait disk alanının bir kısmını kullanır. Bu sayede, yapılan değişiklikler için ayrı bir disk alanı oluşturur ve disk alanından tasarruf etmeyi sağlar.
Full ve Linked yapıları arasındaki en temel fark, disk kullanımıdır diyebiliriz. Çünkü, birinci tür ana makinenin tüm diskini kopyalar ve tamamen bağımsız olarak çalışır, ikincisi ise yalnızca yapılan değişiklikler kadar disk oluşturur ve birbirleriyle bağlantılıdır.
Klon Ne Zaman Kullanılır?
Örnek bir senaryo verecek olursak, bir eğitim sınıfında öğrencilerin birlikle proje geliştirdiği aynı programı kullandıklarını düşünelim.
Bu durumda, eğitici, eğitim verirken kullandığı programı bir sanal makinede gösteriyorsa, VM’de yaptığı tüm ayarları sadece Full Clone ile çoğaltarak öğrencilerine dağıtması zamandan tasarruf etmesini sağlar. Bu sayede tüm öğrenciler bu VM’de istediği değişikliği yapabilir ve ana makineden bağımsız olarak çalışabilirler. Eğitici, programı güncellediğinde ise öğrencilerin kullandığı VM’ler bu durumdan etkilenmeyecektir.
Linked Clone yapısını aynı örnekle incelediğimizde, sanal ortamda öğrencilerin uzaktan eğiticinin host bigisayarına bağlandığını ve her kişi için ayrı bir guest makine oluşturulması gerektiğinde, eğitici kullandığı programın aynı versiyonu ile eğitim verecekse bağlantılı bir yapı kullanması önerilir. Bu durumda, her öğrencinin kendisine ait sistemlerinde yapacağı değişiklikler kadar o VM’nin lokasyonunda bir disk alanı kullanılacaktır.
Full Clone ile Bir VM’yi Kopyalama
VirtualBox’ta kullandığınız sanal makineleri kopyalamak veya çoğaltmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir VM’yi kopyalamak için, VM’nin kurulu olduğu lokasyondaki dosyaları kopyaladıktan sonra başka bir konuma yapıştırarakta çoğaltabilirsiniz.
Mevcut kullandığınız bir Windows, Linux veya macOS sistemlerinden birini klon ile yedeklemek veya çoğaltmak için alttaki adımları takip edebilirsiniz.
Adım 1
VirtualBox sanallaştırma programındaki sol panelden yani sanal makine kütüphanesinden kopyalamak istediğiniz işletim sistemi üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan seçeneklerden Clone tıklayınız.
Adım 2
New Machine Name and Path (Yeni Makine Adı ve Yolu) penceresini açtıktan sonra Name kısmına tercihinize göre uygun bir isim yazınız. MAC Address Policy kısmından ise ağa bağlayacağınız VM’lerin IP çakışmasını önlemek için Generate new MAC addresses for all network adapters seçiniz.
MAC Address Policy kısmındaki seçenekleri açıklayalım:
- Include all network adapter MAC addresses (Tüm ağ bağdaştırıcısı MAC adreslerini dahil et): Bu özellik, klonlama işlemi sırasında ana sanal makinedeki tüm ağ adaptörlerinin MAC adreslerini, klonlanan makineye kopyalar.
- Include only NAT network adapter MAC addresses (Yalnızca NAT ağ bağdaştırıcısı MAC adreslerini dahil et): Bu özellik, ana makinenin yalnızca NAT bağdaştırıcının MAC adresini, klonlanan makineye kopyalar.
- Generate new MAC addresses for all network adapters (Tüm ağ bağdaştırıcıları için yeni MAC adresleri oluşturun): Bu özellik ise, ana makinedeki tüm ağ adaptörlerinin MAC adreslerini, klonlanan VM için yeni adresler oluşturur.
Adım 3
MAC adresi ayarını yaptıktan sonra, ana makinenin disk adlarını ve donanım ID’lerini, klonlanan VM için aynı değerleri tutmak isteyip istemeyeceğinize karar veriniz ve Additional Options (Ek Seçenekler) kısmından ilgili ayarı yapınız.
Ek seçeneklerdeki Keep Disk Names (Disk Adlarını Tut) ve Keep Hardware UUIDs (Donanım UUID’lerini Tut) seçeneklerini açıklayalım:
- Keep Disk Names: Bu seçenek, oluşturulan klon VM, ana makinenin disk isimlerini korur ve disk yapılandırmasının ana makineyle aynı kalmasını sağlar.
- Keep Hardware UUIDs: Bu seçenek, kopyalanan VM, ana makinenin donanım UUID’lerini korur ve donanım yapılandırmasının aynı kalmasını sağlar.
Adım 4
Daha sağlıklı bir VM kopyalama süreci için ek seçenekleri işaretlemeden devam ettikten sonra Clone Type (Klon Türü) penceresinde belirttiğimiz yöntemlerden birini seçmeniz gerekir. Burada, tam bir bağımsız sanal bilgisayar çoğaltmaası için Full Clone (Tam Klon) işaretleyiniz ve Finish (Bitir) tıklayınız.
Adım 5
Windows 10 veya diğer bir sanal sisteminiz tam bir klon için VirtualBox tarafından kopyalanıyorken bekleyiniz.
Adım 6
Sanal makine kopyalama işlemini tamamladığınızda, ana makine ile VM’nin network ayarlarını açınız ve MAC adreslerini karşılaştırdığınızda, MAC policy kısmında seçtiğiniz ayara göre VirtualBox yazılımının yeni bir adres atadığını görebilirsiniz.
Adım 7
Şimdi, kopyaladığınız sanal bilgisayarınızı çalıştırmak için araç menüsünden Start (Başlat) tıklayınız.
Adım 8
Alttaki ekran görüntüsünü incelediğinizde, klonlanan sanal sistemin sorunsuzca çalıştığını görebilirsiniz.
Linked Clone Oluşturma
Host bilgisayarınızın disk alanından tasarruf etmeyi planlıyorsanız veya ihtiyacınıza uygun bir düzen oluşturmak için bağlantılı klon özelliğini kullanabilirsiniz. Bu sayede, ana makinedeki önemli değişiklikleri kendisine bağlı guest makinelere aktarabilirsiniz.
Adım 1
Aynı şekilde çoğaltmak istediğiniz VM’de Clone sihirbazını açınız ve ilgili ayarları yaptıktan sonra Next’e tıklayınız.
Adım 2
Clone versiyonlarından bu kez Linked (Bağlantılı) olanını işaretleyiniz ve devam ediniz.
Adım 3
Bağlantılı olarak kopyaladığınız guest işletim sistemini çalıştırınız ve test ediniz.
Adım 4
VirtualBox üzerinde clone alma işleminden sonra sanal makinelerin kurulum lokasyonlarındaki klasörlerin dosya boyutlarını incelediğinizde, Full Clone ve Linked Clone arasındaki farkı disk boyutlarından daha iyi anlayabilirsiniz.
VirtualBox Üzerinden Klon Silme
Farzedelim, belirli bir sanal bilgisayarınızı kopyalayarak projelerinize dahil ettiniz. Fakat, işinizi tamamladığınızda bu kopya VM’leri silmek ve yalnızca ana VM’yi tutmak istiyorsanız yapacağınız işlem çok basittir.
Adım 1
Öncelikle, kopyaladığınız sanal PC’yi belirleyiniz ve üzerine sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan pencereden Remove (Kaldır) tıklayınız. Sonraki aşamada, ise sanal sisteme ait tüm dosyaları silmeye karar verdiyseniz Delete All Files (Tüm Dosyaları Sil) butonuna tıklayınız.
Adım 2
Ardından, ana VM’de oluşturulan snapshot yedeğini silmek için üç çizgili ikona tıklayınız ve Linked olanını seçtikten sonra Delete (Sil) tıklayınız.
Adım 3
Son olarak, ana sanal makinenin çalışabilirliğini test etmek için onu çalıştırınız ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol ediniz.
Video
Sonuç
Sonuç olarak, Oracle VM VirtualBox kullanıyorsanız mutlaka Clone (Klonlama) özelliğinden yararlanmanızı öneriyorum. Çünkü, her seferinde teker teker yeni bir sistem kurmanız zaman alır. Projelerinize odanlanmak açısından sanal makinelerinizi hızlıca çoğaltmalısınız. İşte bu noktada, Clone özelliği devreye girerek işinizi kolaylaştırıyor.
Böylece işletim sistemlerini yeniden kurmanız gerekmiyor ve de tam bir kopya oluşturuyorsunuz. Ayrıca, ister Full isterseniz de Linked türünü kullanın, her iki özelliğin avantajlarından faydalanabilirsiniz. Kısacası, açıkladığım adımları izleyerek sanal makinelerinizi güvenle kopyalayabilirsiniz. Bunun sonucundaysa projelerini kolaylıkla yönetebilirsiniz.
Faydalı bir paylaşım işime yaradı, teşekkür ederim.
Rica ederim, faydalı olmasına sevindim.