Yaygın bir Linux türü olan Ubuntu üzerinde Packet Tracer kullanmak ister misiniz? Bu yazılım ağ oluşturma konusunda pratik yapmanıza ve daha iyi olmanıza yardımcı olur. Bu takip edilmesi kolay kılavuzda Cisco simülatör yazılımını Ubuntu’ya nasıl kuracağınızı göstereceğiz.
Bilgisayar ağları hakkında bilgi edinmekten hoşlanıyorsanız Cisco sınavlarına hazırlanıyor olabilirsiniz. Packet Tracer yazılımında sınav müfredatındaki konuların alıştırmalarını yapabilirsiniz. Bu, bir ağı nasıl planlayacağınızı, kuracağınızı veya düzelteceğinizi öğrenmenize yardımcı olur. Bu konu hakkında çok ya da az bilgi sahibi olmanızın bir önemi yok. Yani, bu aracı bilgisayar ağlarında daha gelişmiş bir şekilde daha iyi olmak için kullanabilirsiniz.
Ubuntu 22.04, 22.10, 23.04 or 23.10 Üzerinde Packet Tracer 8.2.0 Nasıl Kurulur?
Cisco sınavlarına hazırlanan kişiler, başlamak için Packet Tracer’ı (PT) kullanmayı severler. Ağ tasarımları oluşturmak için bu ağ yazılımını Windows, Linux ve macOS sistemlerine yükleyerek başlarlar. Windows PC’ye kurulumu basit olsa da Linux sistemlerinde biraz daha zorlayıcı olabilir.
Ubuntu üzerinde Cisco ağ simülatör yazılımını veya herhangi bir programı kurabilirsiniz. Ancak birkaç basit terminal komutunu bilmeniz gerekir. Mesela Linux’ta bir program eklerken ekstra paketler almanız gerekebilir.
Packet Tracer’ın 7.1 gibi eski sürümlerinde kurulum dosyaları .tar.gz ile bitiyordu. Ancak 7.2 sürümünde bunu .run olarak değiştirdiler. Artık en son sürümde (8.2) kurulum dosyası .deb’dir.
Packet Tracer 8’de projenizdeki ağ cihazları ile yapabileceğiniz farklı şeyler bulunmaktadır. Bunlardan biri, onları bilgisayarınızda gerçekmiş gibi görmenizi ve kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca bunları bir ağ denetleyicisi kullanarak bağlamanıza da olanak tanır.
Packet Tracer İndirme ve Kurma
Cisco ağ simülatör yazılımını kurmadan önce Netacad sitesine kayıt olmanız gerekmektedir. Daha sonra Linux sistemlere yönelik yazılımı indirerek kurulum işlemine başlayabilirsiniz.
Adım 1
Öncelikle, Ubuntu bilgisayarınızda kullandığınız bir web tarayıcınızı açınız. Daha sonra, Netacad sitesine gidiniz. O sayfada kayıt olduğunuz kullanıcı bilgilerinizi giriniz ve oturum açınız.
Şimdi, Cisco Networking Academy anasayfasında Resources seçeneğini genişletiniz. Son olarak, açılır listeden Download Packet Tracer seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Websayfasını biraz aşağıya kaydırdıktan sonra “Ubuntu Desktop Version 8.2.0 English” göreceksiniz. Burada, 64 Bit Download bağlantısına tıklayınız.
Daha sonra, CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz.
Adım 3
İndirdiğiniz deb uzantılı Packet Tracer kurulum dosyasını kontrol ediniz. Daha sonra kurulum işlemi için öncelikle CTRL+Alt+T tuşlarına basıp terminali açınız.
Şimdi “cd ~/Downloads” komutunu çalıştırarak ilgili konuma gidin.
Son olarak, terminalde “sudo dpkg -i CiscoPacketTracer_810_Ubuntu_64bit.deb” komutunu yürütünüz. Bunu yaptığınızda deb paketi kurulumununu hemen başlatacaksınız. Ancak, Ubuntu sisteminizin root hesabı parolanızı da girmeniz gerekir.
sudo dpkg -i CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb
NOT: Veya bu komutu kullanarak PacketTracer.deb paketini kurabilirsiniz.
sudo apt install ./CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb
Adım 4
Configuring Packet Tracer penceresinde Enter’a basarak lisans anlaşmasını kabul edin. Ancak, bu konuda daha fazla bilgi almak isteyebilirsiniz. Aklınıza takılan birşey varsa, açıklamadaki Cisco’nun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Adım 5
Aynı şekilde bu ekranda yazılımın EULA şartlarını kabul etmelisiniz. Yani, lisans kurallarını okuyup bu şartları da onaylamak için Yes üzerinde Enter’a basınız.
Adım 6
Linux sistemlerde Deb dosyalarını kurarken dpkg komutu kullanırız. Bu komut deb içerisindeki dosyaları arşivden çıkarır ve kurar. Fakat, Packet Tracer’ı yüklemeye çalışırken bağımlı paketleri de kurmanız gerekebilir.
Adım 7
Packet Tracer’ı paketinden çıkardığınızda resimdeki gibi bazı paketlere ihtiyacı olduğunu göreceksiniz. Bunu çözmek için “sudo apt install -f” komutunu kullanın.
Ardından libgl1-mesa-glx veya libxcb-xinerama0-dev gibi gerekli paketleri onaylayın. Bunun için konsoldaki soruyu Y ile cevaplayın ve ardından Enter tuşuna basın.
sudo apt install -f
Adım 8
Packet Tracer 8.2 için gerekli paketleri Linux sunucularından aldınız ve kurdunuz. Şimdi başlamak için terminaldeki “packettracer” komutunu kullanarak simülatör yazılımını çalıştırın.
packettracer
Adım 9
Simülatörünüzde oluşturduğunuz farklı yapıdaki ağları birden fazla PC üzerinde deneyimleyebilirsiniz. Yani aynı bilgisayarda veya farklı bir bilgisayarda çalışan yazılıma bağlandığınız anlamına gelir.
Burası bu harika özelliği, “multi-user (çok kullanıcılı)” kullanabileceğiniz yerdir. Buna ihtiyacınız varsa ve uygulamayı her başlattığınızda aktif olmasını istiyorsanız Yes’e tıklayın.
Adım 10
Packet Tracer’ın eski sürümlerinde daha önce 3 projeye kadar kayıt hakkınız vardı. Bu, genellikle oturum açmayan kullanıcılar içindi. Fakat, yeni sürümlerinde artık Netacad üzerinde zorunlu olarak oturum açmanız gerekiyor.
Bu adımda Netacad’e giriş yapmaya çalıştığınızda hatayla karşılaşabilirsiniz. Bu hata genellikle giriş ekranı siyah veya beyaz olduğunda meydana gelir. Giriş yapamıyorsanız internetinizi bir süreliğine kapatmayı deneyin. Bu işe yaramazsa cisco-pt.desktop dosyasını düzenleyerek kalıcı bir düzeltme yapmanız gerekecektir.
PT oturum açma sorununu çözmek için terminali açın. Daha sonra “sudo nano /usr/share/applications/cisco-pt.desktop” komutunu girin. Cisco-pt.desktop içeriğine bir göz atın. Temel olarak Exec değerini aşağıdaki değerlerle değiştirin.
Change (Exec=/opt/pt/packettracer %f)
To (Exec=/opt/pt/packettracer --no-sandbox %f)
Adım 11
Cisco Networking Academy’ye ulaştığınızda, kaydolmak için kullandığınız e-postayı yazın ve Next’e tıklayın.
Adım 12
Son olarak Netacad hesabınızın şifresini yazıp Log in butonuna tıklayınız.
Adım 13
Şimdi, en yeni Packet Tracer sürümüne sahip olup olmadığınızı kontrol etmek ekstra bir işlemdir. Sürümü görmek için Help / About tıkladığınızda sürüm numarasını bulacaksınız.
Masaüstü Kısayolu Oluşturma
Cisco Packet Tracer yazılımını Ubuntu OS’unuza başarıyla yüklediniz. Ancak düzeltilmesi gereken birkaç ayar var. Bitirdikten sonra masaüstünde bir kısayol görmezsiniz. Yani PT kısayolunu masaüstü olan uygulamalara kopyalamanız gerekiyor.
Adım 1
PT kısayolunu uygulamalardan masaüstüne hızlı bir şekilde kopyalayabilirsiniz. Masaüstü başlatıcısı oluşturmak için terminale aşağıdaki komutu yazmanız yeterlidir.
cp /usr/share/applications/cisco-pt.desktop ~/Desktop/
Adım 2
Kısayolu kopyaladıktan sonra dosyayı çalıştırılabilir yapmak için “chmod +x cisco-pt.desktop” komutunu yürütünüz.
chmod +x ~/Desktop/cisco-pt.desktop
Eğer Packet Tracer masaüstü kısayolu hala aktif değilse izin vermelisiniz. Bunu yapmak için üzerine sağ tıklayın ve Allow Launching (Başlatmaya İzin Ver) tıklayın. Bu işlem sonrasında masaüstü kısayolunun aktif olduğunu göreceksiniz.
Yeni Bir Proje Oluşturma
Packet Tracer’da çalıştırdıktan sonra Cisco sınavlarınıza hazırlanmak için yeni projeler yapmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde farklı ağ kurulumlarını inceleyebilir ve ağ protokollerini daha iyi kavrayabilirsiniz.
Örnek olarak, bir masaüstü bilgisayarı ve bir dizüstü bilgisayarı Cisco Switch ile birbirine bağlayalım.
Adım 1
Şimdi çalışma alanına bazı cihazlar ekleyelim. Öncelikle Device kategorilerinden end-user (son kullanıcı) cihazlarına tıklayın. Burada PC’ler, Dizüstü Bilgisayarlar, Sunucular, telefonlar veya TV’ler gibi cihazları göreceksiniz. Buradan projenize bir PC ve Laptop (Dizüstü Bilgisayar) ekleyin.
Adım 2
Elbette PC ve Laptop arasında ağ bağlantısı kurmak için Switch eklemelisiniz. Ağ Cihazları kategorisinden Switch grubuna tıklayın. Daha sonra her iki cihaz arasındaki çalışma alanına 2960 Switch’i ekleyin.
Adım 3
Switch’e eklediğiniz bilgisayarları bağlamak için kablolama seçeneğine tıklayın. Ardından Automatically Choose Connection Type (Bağlantı Türünü Otomatik Olarak Seç) seçeneğini seçin.
Adım 4
Bilgisayarları Switch’e kabloladıktan sonra PC0’a tıklayınız. Daha sonra, Desktop sekmesinde IP Configuration (IP Yapılandırması) tıklayınız.
Adım 5
PC0’ın FastEthernet0 arayüzünde 192.168.1.100 statik IP adresi yazınız. Ayrıca, Subnet Mask (Alt Ağ Maskesi) kısmına 255.255.255.0 yazınız.
Adım 6
Aynı şekilde Laptop0’ın IP’sini 192.168.1.200 / 255.255.255.0 olarak yapılandırınız.
Adım 7
Şimdi, Laptop0’dan PC0’a ping atmak için Command Prompt açınız.
Adım 8
Laptop0’dan PC0’a ping 192.168.1.100 komutunu yürütünüz. Böylece, bu işlem sayesinde ping atacaksınız ve ağ bağlantısını sınayacaksınız.
Adım 9
Aynı şekilde, PC0’ın komut isteminde ping 192.168.1.200 çalıştırınız. Yani, Laptop0’a ping atarak bağlantıyı kontrol ediniz.
Ubuntu Üzerinden Packet Tracer Kaldırma
Bazı nedenlerden dolayı veya alternatif başka bir yazılım kullandığınızı varsayalım. Bu durumda, Ubuntu bilgisayarınızdan Packet Tracer yazılımını kaldırmayı düşünebilirsiniz. Eğer öyleyse, bu işlemi terminalde tek satırlık bir komut ile yapabilirsiniz.
Adım 1
Terminalde “sudo apt remove packettracer” komutunu çalıştırın. Yüklü olan ancak artık ihtiyaç duyulmayan bazı ekstra paketleri göreceksiniz. Tüm bunlardan kurtulmak için Y yazıp Enter tuşuna basın.
sudo apt remove packettracer
Adım 2
Ayrıca, Packet Tracer için oluşturduğunuz masaüstü kısayolunu da siliniz.
sudo rm -rf ~/Desktop/cisco-pt.desktop
Adım 3
Son olarak, Ubuntu’da bir programı kaldırdıktan sonra alınan paketlerin işe yaramaz dosyalarını silmelisiniz. Böylece, sisteminizin önbelleğinin artmasını engelleyebilirsiniz. Şimid, kalıntı dosyaları temizlemek için alttaki komutu yürütünüz.
sudo apt autoclean && sudo apt autoremove
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Cisco Packet Tracer 7.2.2
- Packet Tracer.run kurulumu için öncelikle terminali açınız. Daha sonra chmod komutu ile dosyanın izinlerini aşağıdaki gibi değiştirin. Daha sonra ./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run komutuyla kurulum işlemini başlatın.
chmod +x PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run ./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run
- PT Kurulum Sihirbazı penceresi açıldığında, kurulumu başlatmak için Next tıklayın.
- Installation Folder penceresinde, varsayılan olarak zaten seçili olan bir seçeneği göreceksiniz. Değişiklik yapmadan devam edin; /opt/pt/ konumuna bağlı kalın.
- License Agreement penceresinde, PT lisansını kabul ederek Next butonuna tıklayınız.
- Ready to Install penceresinde, kurulum için 307.58 MB disk alanına ihtiyacınız var. Bu disk alanı gereksinimini onaylamak için Install butonuna tıklayınız.
- Install butonuna tıklar tıklamaz sudo hesabınız için yetkili parolası soracak. Burada hesabınızın root parolanızı yazınız ve OK ile devam edin.
- Bilgisayar Packet Tracer için gereken dosyaları kopyalarken bekleyin.
- Sihirbaz kurulumu tamamladıktan sonra Finish butonuna tıklayarak programı çalıştırın.
- Terminalde packagetracer komutunu çalıştırarak simülatörü açmayı deneyin. Bu durumda PT için bir hata alırsınız. Bu hatanın nedeni Linux sisteminizde kurulu olmayan bağımlı paketlerdir. Bu yüzden vazgeçilmez paketlerden biri Libpng’dir. Şimdi Libpng’yi indirip yüklemek için aşağıdaki komutları kullanın.
wget https://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
- Eğer multiarch paketini de kurmanız gerekir. Bu yüzden, Ubuntu’da Multiarch paketini de kurunuz.
wget https://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/g/glibc/multiarch-support_2.29-0ubuntu2_amd64.deb sudo dpkg -i multiarch-support_2.29-0ubuntu2_amd64.deb
- Bu kez de “unable to install new version of (/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0′: No such file or directory) hatası alacaksınız. Şimdi, deb paketini klasöre ayıklayınız libpng12.so.0 dosyasını /opt/pt/bin/ kopyalayın.
mkdir cpt; dpkg -x libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb ./cpt cp ./cpt/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0 /opt/pt/bin/
- libpng12.so.0 hatasını giderdikten sonra, aynı komutunu tekrar çalıştırınız. Daha sonra, yüklemeyi tamamlayınız ve test etmek için “packettracer” kullanın.
- PT 7.2.2’yi kurduktan sonra kendi başına bir kısayol görünmüyor. Manuel olarak oluşturmanız gerekecek.
cp /opt/pt/bin/Cisco-PacketTracer.desktop /home/user/Desktop/ chmod +x Cisco-PacketTracer.desktop
Packet Tracer 7.2.1
- CTRL + Alt + T tuşlarına basarak terminali açın ve Packet Tracer.tar dosyasını klasöre çıkartın.
mkdir CPT72 tar -xvzf Packet\ Tracer\ 7.2.1\ for\ Linux\ 64\ bit.tar.gz -C CPT72
- CPT72 klasöründeki install dosyasını aşağıdaki komut ile çalıştırınız. Ardından, yüklemeyi tamamlamak için Enter tuşuna basarak devam ediniz.
./install
- Kurulum lokasyonuna gitmek için terminal’de cd /opt/pt/bin/ komutunu uygulayınız. Daha sonra, programı çalıştırmak için ./PacketTracer7 komutunu kullanın. Eğer program başlatılamıyorsa libpng12’yi kurmanız gerekiyor.
.wget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
- Gerekli paketi kurar kurmaz tekrar ./PacketTracer7 komutunu uygulayınız.
- Şimdi, masaüstü kısayolu oluşturmak için /opt/pt/bin/ klasörünü açınız. Ardından, aşağıdaki gibi Cisco-PacketTracer.desktop dosyasını kopyalayınız.
- Terminal’de “gedit Cisco-PacketTracer.desktop” komutunu uygulayınız.
- Dosya içerisinde Exec kısmını /opt/pt/packettracer olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.
- Masaüstü kısayolunu çalıştırılabilir yapmak için chmod +x Cisco-PacketTracer.desktop kullanın.
- Başlat menüsü kısayolu için ise /usr/share/applications konumuna kopyalayınız.
sudo mv Packet\ Tracer\ 7.2.1.desktop /usr/share/applications
- PT 7.2.1’i çalıştırmak için dosya üzerine çift tıklayınız. Bundan sonra, açılan pencerede Trust and Launch (Güven ve Başlat) butonuna tıklayınız.
Packet Tracer 7.1.1
PT’nin 7.1.x (7.1.1) sürümlerini Linux’te çalıştırmak yukarıdaki adımlar ile hemen hemen aynıdır. Fakat, dediğimiz gibi program için farklı bağımlı paketlerini kurmanız gerekebilir. Bu yüzden, aşağıdaki komutları kullanarak 7.1.1 sürümü için bağımlı paketlerini indiriniz ve kurunuz.
sudo apt-get install libqt5webkit5 libqt5multimediawidgets5 libqt5svg5 libqt5script5 libqt5scripttools5 libqt5sql5
wget https://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/i/icu/libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb
sudo dpkg -i libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb
wget https://ftp.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
Eski Sürümlerin Kurulumu Video
Teşekkur ederim
Rica ederim. Yorumunuz için teşekkürler.