Ubuntu 22.04 Üzerinde Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) Kurulumu

Bu yazımızda, en popüler ve en yaygın kullanılan Linux dağıtımlarından biri olan Ubuntu 22.04 (Jammy Jellyfish) üzerinde Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) simülatör yazılımı nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.

Ubuntu 22.04 Üzerinde Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) Kurulumu

Ubuntu 22.04.1 LTS Üzerinde Packet Tracer 8.2.0 Nasıl Kurulur?

Cisco sınavlarına hazırlanan kişi veya kişiler başlangıç olarak Packet Tracer (PT) tercih ederler. Packet Tracer ağ yazılımını Windows, Linux, macOS sistemlerine yükleyerek ağ tasarımları yapmaya başlarlar. Bu yazılımı bir Windows işletim sistemi üzerine kurmak kolay olsa da bu Linux sistemlerde söz konusu olmayabiliyor.

Bir Ubuntu dağıtımına Cisco ağ simülatör yazılımını veya herhangi bir programı kurmak ve çalıştırabilmek için az da olsa temel terminal komutlarına hakim olmalısınız. Çünkü, Linux’te bir program kurarken ek bağımlı paketleri de kurmanız gerekebiliyor.

Packet Tracer’ın 7.1 gibi daha eski sürümlerinin setup dosyalarının uzantısı tar.gz uzantılıydı. Setup dosyasının uzantısı 7.2 sürümünde .run olarak değiştirildi. Şimdiki son sürümünde (8.2) ise artık setup dosyası .deb uzantılı olarak yayınlanmaktadır.

Packet Tracer 8 sürümü, fiziksel görünüm deneyimine sahip ağ cihazlarını kablolama yeteneği ve proje üzerindeki ağ cihazlarını host makineden izleyebilmek ve yönetebilmek için ağ denetleyicisi özelliklerine sahiptir.

Packet Tracer İndirme ve Kurma

Cisco ağ simülatör yazılımını kurmadan önce Netacad websitesine kayıt olmalısınız ve ardından Linux sistemler için yazılımı bilgisayarınıza indirerek yükleme işlemine başlayabilirsiniz.

   Adım 1

Ubuntu bilgisayarınızda web tarayıcınızı açınız ve Netacad sitesini görüntüledikten sonra kayıt olduğunuz kullanıcı bilgilerinizi giriniz ve oturum açınız. Daha sonra, Cisco Networking Academy anasayfasında Resources açılır listeden Download Packet Tracer seçeneğine tıklayınız.

Packet Tracer İndirme

   Adım 2

Websayfasını biraz aşağıya kaydırdıktan sonra Ubuntu Desktop Version 8.2.0 English başlığı altındaki 64 Bit Download bağlantısına tıklayınız ve CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb dosyasını bilgisayarınıza kaydediniz.

Ubuntu Desktop Version 8.2.0 English

   Adım 3

Bilgisayarınıza indirdiğiniz deb uzantılı Packet Tracer kurulum dosyasını sisteminize kurmak için öncelikle CTRL + Alt + T tuşlarına birlikte basarak terminali açınız ve ardından dosyayı indirdiğiniz konuma gidiniz.

Daha sonra, kurulumu başlatmak için terminalde “sudo dpkg -i CiscoPacketTracer_810_Ubuntu_64bit.deb” komutunu yürütünüz ve root parolanızı yazarak devam ediniz.

sudo dpkg -i CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb

NOT: PacketTracer.deb paketini alttaki komutu kullanarakta kurabilirsiniz.

sudo apt install ./CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb

Packet Tracer'ı Kurma

   Adım 4

Configuring Packet Tracer penceresinde yazılımın lisans anlaşmasını kabul etmek için Enter tuşuna basınız. Eğer daha fazla bilgi almak isterseniz lisans anlaşmasında belirtilen Cisco’nun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yazılım Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 5

Yazılım lisans anlaşmasını onayladıktan sonra EULA şartlarını kabul etmek için Yes seçeneği üzerinde Enter’a basınız.

EULA Şartlarını Kabul Etme

   Adım 6

Linux sistemlerde Deb uzantılı dosyalar dpkg komutu ile arşivden çıkarılıp kurulmaktadır. Fakat, Packet Tracer’ı veya başka bir programı yüklemeye çalışırken bağımlı paketlerin kurulması gerektiğini görebilirsiniz.

Bağımlı Paketleri Kontrol Etme

   Adım 7

Packet Tracer’ın kurulum dosyasını ayıklarken aşağıdaki gibi gerekli bağımlı paketlerin kurulu olmadığını görürseniz, terminalde “sudo apt install -f” komutunu yürüterek libgl1-mesa-glx veya libxcb-xinerama0-dev gibi gerekli paketlerin İnternet üzerinden indirilip kurulmasını onaylamak için Y ve ardından Enter’a basınız.

sudo apt install -f

Bağımlı Paketleri Yükleme

   Adım 8

Packet Tracer 8.2 için gerekli paketler Linux sunucularından indirilip sisteminize kurulduktan sonra, terminalde packettracer komutunu yürüterek simülatör yazılımını çalıştırınız.

packettracer

Packet Tracer'ı Terminal'den Çalıştırma

   Adım 9

Packet Tracer yazılımınızda oluşturduğunuz farklı yapıdaki ağları aynı bilgisayarda veya farklı bir bilgisayarda çalışan yazılım ile bağlantı kurmak içn multi-user (çok kullanıcılı) özelliğini kullanabilirsiniz. Bu yüzden, multi-user özelliğini uygulamayı her başlattığınızda çalıştırmak istiyorsanız Yes’e tıklayınız.

Multi-User İznini Onaylama

   Adım 10

Packet Tracer’ın eski sürümlerinde Cisco üzerinde oturum açmadan 3 projeye kadar kayıt hakkınız vardı. Fakat, yeni sürümlerinde artık Netacad hesabınızda oturum açmanız gerekiyor.

Bu adımda, Netacad’te oturum açmaya çalıştığınızda hesap bilgilerinizi girdiğiniz giriş ekranı siyah veya beyaz görünüyor ve giriş yapamıyorsanız İnternet’inizi geçici olarak kapatarak bu sorunu giderebilirsiniz veya kalıcı çözüm olarak cisco-pt.desktop dosyasını düzenlemeniz gerekir.

Login sorununu çözmek için terminali açınız ve “sudo nano /usr/share/applications/cisco-pt.desktop” komutunu yürütünüz. Cisco-pt.dektop dosyasının içeriğini görüntüledikten sonra, Exec değerini aşağıdaki gibi değiştiriniz.

Change (Exec=/opt/pt/packettracer %f)
To (Exec=/opt/pt/packettracer --no-sandbox %f)

Cisco Networking Academy

   Adım 11

Cisco Networking Academy seçeneğine tıkladıktan sonra kayıt olduğunuz email hesabınızı yazınız ve Next’e tıklayınız.

Netacad Üzerinde Oturum Açma

   Adım 12

Netacad hesap şifrenizi yazınız ve Log in tıklayınız.

Hesap Parolasını Yazma ve Oturum Açma

   Adım 13

Packet Tracer’ın son sürümünü kurduğunuzu doğrulamak için Help / About seçeneğine tıklayarak versiyon numarasını kontrol ediniz.

Packet Tracer Sürümünü Kontrol Etme

Masaüstü Kısayolu Oluşturma

Ubuntu üzerine Cisco Packet Tracer kurduktan sonra masaüstü konumuna otomatik olarak kısayol oluşturulmaz. Bu yüzden, uygulamaların bulunduğu konumdaki kısayolu masaüstüne kopyalamanız gerekir.

   Adım 1

Uygulamalardaki kısayolu masaüstüne kopyalamak için terminalde “cp /usr/share/applications/cisco-pt.desktop ~/Desktop/” komutunu yürütünüz.

cp /usr/share/applications/cisco-pt.desktop ~/Desktop/

Masaüstü Kısayolu Oluşturma

   Adım 2

Kısayolu kopyaladıktan sonra dosyayı çalıştırılabilir yapmak için “chmod +x cisco-pt.desktop” komutunu yürütünüz.

chmod +x ~/Desktop/cisco-pt.desktop

Packet Tracer masaüstü kısayolu yine de aktif olmuyorsa üzerine sağ tuşa tıkladıktan sonra Allow Launching (Başlatmaya İzin Ver) seçeneğine tıklayınız. Bu işlemden sonra masaüstü kısayolunun etkin olduğunu göreceksiniz.

Allow Launching

Yeni Bir Proje Oluşturma

Packet Tracer’ı kurduktan sonra artık Cisco sınavlarınıza hazırlanmak için ve ağ protokollerini daha iyi anlamak için yeni projeler oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Örnek olarak, bir masaüstü bilgisayarı ve bir dizüstü bilgisayarı Cisco Switch ile birbirine bağlayalım.

   Adım 1

Cihaz kategorilerinden son kullanıcı aygıtlarına tıkladıktan sonra PC, Laptop, Server, telefon veya TV gibi cihazları görebilirsiniz. Çalışma alanına bir adet PC ve Laptop ekleyiniz.

PC ve Laptop Ekleme

   Adım 2

PC ve Laptop arasında bir ağ bağlantısı kurmak için ağ cihazları kategorisinden Switch grubuna tıklayınız ve 2960 Switch’i çalışma alanına ekleyiniz.

Cisco Switch Ekleme

   Adım 3

Eklediğiniz bilgisayarları Switch’e bağlamak için kablolama kategorisinden bağlantı tipini otomatik olarak seç tıklayınız.

Ağ Cihazlarını Kablolama

   Adım 4

Bilgisayarları Switch’e kabloladıktan sonra PC0’a tıklayınız ve Desktop sekmesinde IP Configuration (IP Yapılandırması) tıklayınız.

PC'nin IP Yapılandırmasını Açma

   Adım 5

PC0’ın FastEthernet0 arayüzünde 192.168.1.100 statik IP adresi yazınız ve Subnet Mask (Alt Ağ Maskesi) kısmına 255.255.255.0 yazınız.

PC'ye IP Adresi Atama

   Adım 6

Aynı şekilde Laptop0’ın IP yapılandırmasını 192.168.1.200 / 255.255.255.0 olarak yapılandırınız.

Laptop'a IP Adresi Atama

   Adım 7

Laptop0’dan PC0’a ping atmak için Command Prompt açınız.

Command Prompt Açma

   Adım 8

Laptop0’dan PC0’a ping 192.168.1.100 komutunu kullanarak ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız.

Laptop'tan PC'ye Ping Atma

   Adım 9

Aynı şekilde, PC0’ın komut isteminde ping 192.168.1.200 komutunu kullanarak Laptop0’a ping atınız ve bağlantıyı kontrol ediniz.

PC'den Laptop'a Ping Atma

Packet Tracer Kaldırma

Ubuntu bilgisayarınızdan Packet Tracer yazılımını kaldırmayı istiyorsanız bu işlemi terminali kullanarak tek satırlık bir komut ile yapabilirsiniz.

   Adım 1

Terminal’i açınız ve sudo apt remove packettracer komutunu yürütünüz ve otomatik olarak kurulan ama artık gerekli olmayan bağımlı paketlerin kaldırılmasını onaylamak için Y yazınız ve Enter’a basınız.

sudo apt remove packettracer

Packet Tracer Kaldırma

   Adım 2

Cisco Packet Tracer masaüstü kısayolunu da silmek için alttaki komutu yürütünüz.

sudo rm -rf ~/Desktop/cisco-pt.desktop

Masaüstü Kısayolunu Silme

   Adım 3

Son olarak, Ubuntu’da bir programı kaldırdıktan sonra alınan paketlerin işe yaramaz dosyalarını silmek ve sisteminizin önbelleğinin büyümesini engellemek için alttaki komutu yürütünüz.

sudo apt autoclean && sudo apt autoremove

Gereksiz Dosyaları Silme

   Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

   Packet Tracer 7.2.2

  1. Packet Tracer.run kurmak için önce terminali açınız ve chmod komutu ile dosyanın iznini aşağıdaki gibi değiştiriniz. Daha sonra, ./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run komutu ile kurulum işlemini başlatınız.
    • chmod +x PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run
      ./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run
  2. PT Setup Wizard penceresi açıldığında kuruluma başlamak için Next butonuna tıklayınız.
  3. Installation Folder penceresinde, varsayılan olarak seçili olan /opt/pt/ konumunu değiştirmeden devam ediniz.
  4. License Agreement penceresinde, PT lisansını kabul ederek Next butonuna tıklayınız.
  5. Ready to Install penceresinde, kurulum için 307.58 MB disk alanının kullanılacağını onaylamak için Install butonuna tıklayınız.
  6. Install butonuna tıklar tıklamaz sudo hesabınız için yetkili parolası istenecektir. Burada sudo hesabınız için root parolanızı yazınız ve OK butonuna tıklayınız.
  7. Packet Tracer için gerekli dosyalar kopyalanırken bekleyiniz.
  8. Wizard, kurulumu tamamladıktan sonra Finish butonuna tıklayarak programı çalıştırınız.
  9. Terminal’de packettracer komutunu uygulayarak simülatörü açmaya çalıştığınızda bir hata alacaksınız. Bu hatanın sebebi ise Linux sisteminizde kurulu olmayan bağımlı paketlerdir. Packet Tracer için olmazsa olmaz paketlerden biride Libpng’dir. Şimdi, Libpng’yi indirmek ve kurmak için aşağıdaki komutları terminalde çalıştırınız.
    • wget https://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
      sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
  10. Eğer multiarch paketinin de kurulu olması gerektiğini görürseniz, o paketide kurmanız gerekecektir. Ubuntu’da Multiarch paketini kurmak için alttaki komutları uygulayınız.
    • wget https://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/g/glibc/multiarch-support_2.29-0ubuntu2_amd64.deb
      sudo dpkg -i multiarch-support_2.29-0ubuntu2_amd64.deb
  11. Bu kez de “unable to install new version of ‘/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0’: No such file or directory” hatası ile karşılaşırsanız, deb paketini klasöre ayıklamanız ve ilgili paketi /opt/pt/bin/ konumuna kopyalamanız gerekecektir. libpng12.so.0 dosyasını kopyalamak için;
    • mkdir cpt; dpkg -x libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb ./cpt
      cp ./cpt/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0 /opt/pt/bin/
  12. libpng12.so.0 hatasını giderdikten sonra, terminalde tekrar komutunu çalıştırınız ve yüklemeyi tamamlayınız. Daha sonra programın çalışabilirliğini test etmek için packettracer komutunu uygulayınız ve kontrol ediniz.
  13. PT 7.2.2 kurduktan sonra, otomatik olarak programın bir kısayolu oluşturulmadığı için bu işlemi manuel yapmak zorundasınız.
    • cp /opt/pt/bin/Cisco-PacketTracer.desktop /home/user/Desktop/
      chmod +x Cisco-PacketTracer.desktop

   Packet Tracer 7.2.1

  1. Ubuntu masaüstünde CTRL + Alt + T’ye basarak Terminal’i açınız ve Packet Tracer.tar dosyasını klasöre ayıklamak için aşağıdaki komutları uygulayınız.
    • mkdir CPT72
      tar -xvzf Packet\ Tracer\ 7.2.1\ for\ Linux\ 64\ bit.tar.gz -C CPT72
  2. Kurulum dosyalarını klasöre ayıkladıktan sonra yüklemeyi başlatmak için CPT72 klasöründeki install dosyasını aşağıdaki komut ile çalıştırınız. Ardından, yüklemeyi tamamlamak için Enter tuşuna basarak ve devam ediniz.
    • ./install
  3. Kurulum lokasyonuna gitmek için terminal’de cd /opt/pt/bin/ komutunu uygulayınız ve ardından programı çalıştırmak için ./PacketTracer7 komutunu uygulayınız. Eğer program başlatılamıyorsa libpng12’yi kurmanız gerekiyor.
    • .wget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
      dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
  4. Gerekli paketi kurduktan sonra, tekrar yazılımı çalıştırmak için ./PacketTracer7 komutunu uygulayınız.
  5. Masaüstü kısayolu oluşturmak için /opt/pt/bin/ klasörünü açınız ve aşağıdaki görüntüdeki gibi Cisco-PacketTracer.desktop dosyasını masaüstüne kopyalayınız.
  6. Terminal’i açınız ve gedit Cisco-PacketTracer.desktop komutunu uygulayınız.
  7. Dosya içerisinde Exec kısmını /opt/pt/packettracer olarak değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.
  8. Masaüstü kısayolunu çalıştırılabilir yapmak için chmod +x Cisco-PacketTracer.desktop komutunu uygulayınız.
  9. Başlat menüsü kısayolu oluşturmak için oluşturduğunuz masaüstü kısayolunu /usr/share/applications konumuna kopyalamaktır.
    • sudo mv Packet\ Tracer\ 7.2.1.desktop /usr/share/applications
  10. Packet Tracer 7.2.1’i çalıştırmak için dosya üzerine çift tıklayınız ve açılan pencerede Trust and Launch (Güven ve Başlat) butonuna tıklayınız.

   Packet Tracer 7.1.1

Packet Tracer’ın 7.1.x (7.1.1) sürümlerini Linux bilgisayarınıza kurmakta yukarıdaki adımlar ile hemen hemen aynıdır. Fakat, dediğimiz gibi program için farklı bağımlı paketlerini kurmanız gerekebilir. Aşağıdaki komutları kullanarak 7.1.1 sürümü için bağımlı paketlerini indiriniz ve kurunuz.

  1. sudo apt-get install libqt5webkit5 libqt5multimediawidgets5 libqt5svg5 libqt5script5 libqt5scripttools5 libqt5sql5
    
  2. wget https://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/i/icu/libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb
    
  3. sudo dpkg -i libicu52_52.1-3ubuntu0.8_amd64.deb
    
  4. wget https://ftp.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
    
  5. sudo dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
    

Eski Sürümlerin Kurulumu Video

Ubuntu & PT Versiyon
YouTube Video
16.10 & 7.0
17.04 & 7.0
17.10 & 7.1 (Wine ile)
17.10 & 7.1.1
18.04 & 7.1.1(Wine ile)
18.10 & 7.2.1 (Wine ile)
18.10 & 7.1.1 (Wine ile)
18.10 & 7.1.1
19.10 & 7.2.2
20.10 & 8.0
21.10 & 8.1.0
22.04 & 8.1.1
22.04.1 & 8.2.0 (YENİ)

 

   İlgili Yazılar


Kali Üzerinde Packet Tracer Kurulumu
Linux Mint Üzerinde Packet Tracer Kurulumu
Debian Üzerinde Packet Tracer Kurulumu
Windows 10 Üzerinde Packet Tracer Kurulumu
Packet Tracer Kullanımı

14 Comments
  1. Naseh 3 Aralık 2017

    Teşekkur ederim

    Cevapla
    • tolqabaqci 5 Aralık 2017

      Rica ederim. Yorumunuz için teşekkürler.

      Cevapla
Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir