Windows 10 Üzerinde Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) Kurulumu

Bu yazımızda, Windows 10 işletim sistemi üzerinde Cisco Networking öğrencilerine ücretsiz olarak dağıtılan Cisco Packet Tracer 8.2.0 sürümü nasıl kurulur ve kullanılır inceleyceğiz.

Windows 10 Üzerinde Cisco Packet Tracer 8.2.0 Kurulumu

Windows 10 64 Bit Üzerinde Packet Tracer Nasıl Kurulur?

Cisco Packet Tracer, gerçek Cisco ağ cihazlarını, güvenlik duvarlarını, kişisel bilgisayarlar ve diğer cihazları simüle ederek sanal ortamda bir ağ oluşturmanızı sağlar. Bu yazılımı kullanarak Cisco’nun sunduğu sınavlara hazırlanabilir ve ağ becerilerinizi geliştirerek iş dünyasında diğer kişilerden bir adım önde olabilirsiniz.

Cisco yazılımının simülasyon özelliğini kullanarak aynı ağdaki veya uzak ağlardaki bilgisayarların IP adresi üzerinden nasıl haberleştiğini adım adım inceleyebilirsiniz. Başka bir örnek, şirket ağlarının yedekli bir yapıya sahip olması gerektiğinden dolayı fiziki ağları sanal ortamlarda oluşturarak deneyim kazanabilirsiniz.

Packet Tracer simülasyon programı Windows, Linux ve macOS işletim sistemleri ile uyumludur, fakat daha eski sürümleri yeni dağıtımları desteklemeyebilir. Bu yüzden, daha güncel versiyonunu kurmanız gerektiğinde sistem gereksinimlerini kontrol etmeniz gerekir.

Cisco, Ağustos 2022’de ağ simülatör yazılımının son sürümü olan 8.2.0’ı kullanıcıları için yayınladı. Bu yeni sürümü Netacad üzerinde oturum açarak Resources kısmından Windows, Linux ve macOS platformları için indirebilirsiniz.

Sistem Gereksinimleri

   Cisco Packet Tracer 8.2.0 (64 bit)

  • Microsoft Windows 8.1, 10, 11 (64bit), Ubuntu 20.04 LTS (64bit) veya macOS 10.14 veya daha yeni bir sürüm.
  • amd64(x86-64) işlemci.
  • 4 GB RAM.
  • 1.4 GB boş disk alanı.

   Cisco Packet Tracer 8.2.0 (32 bit)

  • Microsoft Windows 8.1, 10, 11 (32bit).
  • x86 uyumlu CPU.
  • 2 GB RAM.
  • 1.4 GB boş disk alanı.

Packet Tracer İndirme ve Kurma

Kurulum adımlarına geçmeden önce, Windows bilgisayarınız için Packet Tracer yazılımını buraya tıklayarak indirebilir veya aşağıdaki adımları takip ederek Netacad websitesinden indirebilirsiniz.

   Adım 1

Websitemizde yayınladığımız direk indirme bağlantılarından PT’yi indirebilirsiniz ya da bu işlemi Netacad websitesi üzerinden yapabilirsiniz. Netacad hesabınıza girişi yapmak için Login seçeneğine tıklayınız.

Netacad Websitesinde Oturum Açma

   Adım 2

Kayıt aşamasında kullandığınız email adresi ve parolanızı yazınız ve Log in butonuna tıklayınız.

Netacad Oturumu İçin Kullanıcı Hesap Bilgilerini Yazma

   Adım 3

Netacad’te oturum açtıktan sonra Resources / Download Packet Tracer tıklayınız ve ardından websayfasının biraz aşağısında Windows Desktop Version 8.2.0 English altındaki 64 Bit Download bağlantısına tıklayarak programı indiriniz.

Bu sayfada, kullandığınız işletim sistemine göre uyumlu yazılımı indirmeniz gerekir. Bu yazıda kurulum işlemi Windows 10 64 Bit üzerinde yapılacağı için 64 Bit versiyonu indirilmiştir.

Windows Desktop Version 8.2.0 English

   Adım 4

Bilgisayarınıza indirdiğiniz Packet Tracer.exe setup dosyası üzerinde Sağ Tuş’a tıklayınız ve açılan seçeneklerden Run as Administrator (Yönetici Olarak Çalıştır) seçeneğine tıklayınız. Daha sonra, setup dosyasını sisteminizde çalıştırmayı onaylamak için Run (Çalıştır) tıklayınız.

Exe Dosyasını Yönetici Olarak Çalıştırma

   Adım 5

Packet Tracer lisans anlaşması penceresinde, lisansı kabul etmek için I accept the agreement (Anlaşmayı kabul ediyorum) seçeneğini işaretleyip Next (İleri) butonuna tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

   Adım 6

Select Destination Location (Hedef Lokasyonu Seç) penceresinde, kurulum yapmak istediğiniz konumu değiştirmek isterseniz, Browse butonuna tıklayarak farklı bir konum seçebilirsiniz.

Wizard’ta varsayılan konuma kurulum yapmayı tercih etmek için direk olarak Next’e tıklayınız.

Programı Varsayılan C Konumuna Kurma

   Adım 7

Select Start Menu Folder (Başlat Menüsü Klasörü Seçme) penceresinde ise, adından da anlaşılabileceği gibi kurulum sonrası başlat menüsü için klasörün adını değiştirebilirsiniz. Burada varsayılan seçeneği bırakınız ve kuruluma devam ediniz.

Başlat Menüsü Klasörü Adını Yapılandırma

   Adım 8

Select Additional Tasks (Ek Görevler Seç) penceresinde, bilgisayarınızda Packet Tracer için bir masaüstü kısayolu ve hızlı başlat kısayolu oluşturabilirsiniz. Bu adımda, sadece bir masaüstü kısayolu oluşturarak devam edebilirsiniz.

Masaüstü Kısayolu Oluşturma

   Adım 9

Ready to Install (Kuruluma Hazır) penceresinde, Packet Tracer yüklemek için gerekli konfigürasyonları aşağıdaki görüntüden inceleyebilirsiniz. Eğer bir değişiklik yapmak isterseniz, önceki adımlara geri dönebilirsiniz.

Direk olarak dosyaları kopyalamayı başlatmak için Install (Kur) butonuna tıklayınız.

Kurulumu Başlatma

   Adım 10

Packet Tracer 64 Bit için gerekli dosyalar sisteminize kopyalanırken bekleyiniz. Bu işlem yaklaşık bir kaç dakika içerisinde tamamlanacaktır.

Dosyalar Ayıklanıyor

   Adım 11

Cisco Packet Tracer Setup Wizard’ı tamamlandıktan sonra, simülatörü çalıştırmak için Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.

Cisco Packet Tracer'ı Başlatma

   Adım 12

Cisco ağ simülatörü açılırken multi-user fonksiyonunu her açılışta etkinleştirmek için Yes’e tıklayınız.

Programı Başlatırken Multi-User Çalıştırmayı Etkinleştirme

   Adım 13

Cisco ağ simülasyon yazımını kullanabilmeniz için Networking Academy’de oturum açmalısınız. Her seferinde hesap bilgilerinizi yazmak istemiyorsanız, Keep me logged in (for 3 months) seçeneğini aktif edebilirsiniz.

Cisco Networking Academy Oturum Açma

   Adım 14

Cisco Netacad websitesinde tekrar hesap kimlik bilgilerinizi yazınız ve oturum açınız.

Cisco Oturum Bilgilerini Yazma

   Adım 15

Kurulum sonrası Packet Tracer’ın yeni sürümünün çalışma ortamı aşağıdaki görüntüdeki gibidir. Versiyonunu kontrol etmek için Help / About seçeneğine tıklayıp bu pencereye ulaşabilirsiniz.

Packet Tracer Sürümünü Doğrulama

Yeni Bir Proje Oluşturma

Windows 10 üzerinde Cisco Packet Tracer kurduktan sonra çalışma alanına bilgisayar, yönlendirici, anahtar veya güvenlik cihazı gibi aygıtları sürükleyip bırakarak yeni bir topoloji oluşturmaya başlayabilirsiniz.

   Adım 1

End Devices (Son Aygıtlar) panelinden bilgisayar simgesine tıkladıktan sonra son kullanıcı cihazlarını içeren listeden çalışma alanına iki adet PC ekleyiniz.

Çalışma Alanına İki Adet Bilgisayar Ekleme

   Adım 2

Ağ cihazları kategorisinden Switch grubunu aktif ediniz ve ardından çalışma alanına iki adet 2960 model Cisco Switch ekleyiniz.

Çalışma Alanına İki Adet Cisco Switch Ekleme

   Adım 3

Aynı şekilde ağ cihazları kategorisinden çalışma alanına bir adet 2911 model Cisco Router ekleyiniz.

Çalışma Alanına Bir Adet Cisco Router Ekleme

   Adım 4

Kablolama kategorisinden Copper Straight-Through kablo türünü seçiniz ve kablonun bir ucunu PC0’ın Ethernet arayüzüne bağladıktan sonra diğer ucunu Switch’in FastEthernet 0/1 arayüzüne bağlayınız.

PC'yi Switch'e Bağlama

   Adım 5

Switch ile Router arasındaki ağ bağlantısının hızlı olması gerektiğinden dolayı kablonun bir ucunu Switch’in GigabitEthernet 0/1 arayüzüne diğer ucunu da Router’ın GigabitEthernet 0/1 arayüzüne bağlayınız.

Switch'i Router'ın GigabitEthernet 0/1 Arayüzüne Bağlama

   Adım 6

Aynı şekilde Router’ın diğer GigabitEthernet arayüzüne bağlı Switch ve PC’leri aşağıdaki görseldeki gibi kablolayınız. Daha sonra, Router’ın arayüzlerine IP adresi atamak ve portları aktif etmek için alttaki komutları CLI komut isteminde yürütünüz.

Router# conft
Router(config)# interface gigabitEthernet 0/1
Router(config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
Router(config-if)# no shutdown
Router(config-if)# exit
Router(config)# interface gigabitEthernet 0/2
Router(config-if)# ip address 192.168.2.1 255.255.255.0
Router(config-if)# no shutdown

Router'ın GigabitEthernet0/1 ve GigabitEthernet0/2 Arayüzlerine IP Adresi Atama

   Adım 7

Ağdaki PC’lere statik IP adresi atamak için Desktop sekmesinde IP Configuration arayüzünü kullanmanız gerekir. PC0’ın üzerine tıkladıktan sonra açılan panelde IP Configuration tıklayınız ve 192.168.1.10 IP adresini atayınız.

IPv4 Address: 192.168.1.10
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.1.1

PC0'a IP Adresi Atama

   Adım 8

PC1, Router’ın diğer arayüzüne bağlı ağda olduğu için 192.168.2.0/24 IP bloğundan bir adres atamanız gerekir.

IPv4 Address: 192.168.2.20
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.2.1

PC1'e IP Adresi Atama

   Adım 9

Gerekli ayarları yaptıktan sonra PC0’ın Command Prompt aracını kullanarak Router’ın GigabitEthernet0/1 ve GigabitEthernet0/2 arayüzüne ve ayrıca diğer ağdaki PC1’e ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız.

PC0'dan Router'ın Arayüzlerine Ping Atma ve Diğer Ağdaki PC1'in Ağ Bağlantısını Sınama

   Adım 10

Aynı şekilde, PC1’in bağlı olduğu 192.168.2.0/24 ağındaki Router’ın GigabitEthernet 0/2 arayüzüne ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız. Bağlı olduğu arayüze erişebiliyorsanız, Router’ın ana görevi ağları ayırmak olduğu için 192.168.1.0/24 ağına da ping atabileceksiniz.

PC1'den Router'ın Arayüzlerine Ping Atma ve Diğer Ağdaki PC0'ın Ağ Bağlantısını Sınama

Packet Tracer Kaldırma

Packet Tracer’ın yeni sürümleri yayınlandığında veya bir nedenden ötürü kaldırmak istediğinizde Windows sisteminizden bunu kolayca yapabilirsiniz.

   Adım 1

Kurduğunuz Cisco yazılımını sisteminizden tamamen kaldırmak için Start Menu (Başlat Menüsü) tıkladıktan sonra Settings (Ayarlar) tıklayınız ve ardından Apps (Uygulamalar) seçeneğine tıklayınız.

Windows 10'da Denetim Masasını Açma

   Adım 2

Apps & Features (Uygulamalar & Özellikler) açtıktan sonra alttaki görseldeki gibi kaldırmak istediğiniz programın adını yazınız ve Uninstall (Kaldır) butonuna tıklayınız.

Programlar ve Özellikler

   Adım 3

Packet Tracer’ı ve bileşenlerini tamamen silmeyi onaylamak için açılan pencerede Yes’e tıklayınız.

Packet Tracer'ın Tüm Bileşenlerini Kaldırmayı Onaylama

   Adım 4

Cisco Packet Tracer sisteminizden tamamen kaldırıldığında bilgi penceresinde OK’a tıklayınız ve işlemi sonlandırınız.

Packet Tracer Bilgisayarınızdan Başarıyla Kaldırıldı

   Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

Packet Tracer Versiyon
YouTube Video
7.1.1
7.2.1
7.2.2
8.1.1
8.2.0 (YENİ)

 

   İlgili Yazılar


macOS’ta Packet Tracer Kurma
Debian’da Packet Tracer Kurma
Linux Mint’te Packet Tracer Kurma
Ubuntu’da Packet Tracer Kurma
Kali’de Packet Tracer Kurma

14 Comments
  1. Naseh 10 Mayıs 2018

    Tesekkurler

    Cevapla
    • tolqabaqci 11 Mayıs 2018

      Rica ederim, yorumunuz için teşekkürler!

      Cevapla
Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir