Kali Linux 2022 Üzerinde Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) Kurulumu

Bu yazımızda, Kali Linux 2022 (2022.3) işletim sistemi üzerinde Cisco Router, Switch veya Firewall gibi ağ cihazlarını sanal olarak kullanmanıza izin veren Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) simülasyon programı nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.

Kali Linux PC'de Cisco Packet Tracer Kurulumu

Kali Linux 2022.3 Üzerinde Cisco Sınavlarına Hazırlanmak İçin Packet Tracer 8.2.0 Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

Cisco Packet Tracer, Cisco Networking öğrencileri için ücretsiz olarak sunulan bir ağ simulasyon programı olup içerisinde birden çok ağ cihazı, kişisel bilgisayar ve güvenlik cihazları içerir.

Tamamen ücretsiz olarak dağıtılan Packet Tracer ağ yazılımını Netacad websitesine kayıt olduktan sonra Windows, Linux veya macOS bilgisayarınıza indirebilir ve kurabilirsiniz.

Mevcut ağınızın güvenlik testlerini yapmak ve penetrasyon analizi yapmak için yaygın olarak kullanılan Linux dağıtımlarından Kali Linux üzerinde de Cisco ağ simülatör yazılımını kurarak temel ağ bilginizi geliştirebilirsiniz.

Packet Tracer İndirme ve Kurma

Linux için Packet Tracer yazılımını resmi websitesi olan Netacad üzerinden veya diğer İnternet’teki diğer kaynaklardan indirebilirsiniz. Netacad’e üye olmadan ve oturum açmadan bu yazılımı indirmek için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Adım 1

Cisco ağ simülatör programını Netacad üzerinden indirmeyi tercih ederseniz, bu adresi ziyaret ettikten sonra anasayfada Log In (Oturum Aç) / Login (Giriş) tıklayınız.

Netacad'de Oturum Açma

Adım 2

Cisco oturum açma websayfasına yönlendirildiğinizde Cisco hesap bilgilerinizi yazınız ve tekrar Log In tıklayınız.

Cisco Hesap Bilgilerini Yazma

Adım 3

Cisco Networking Academy’de başarıyla oturum açtıktan sonra menüden Resources (Kaynaklar) / Download Packet Tracer (Packet Tracer İndir) tıklayınız.

Packet Tracer'ı İndirme

Adım 4

İndirme sayfasında Ubuntu Desktop Version 8.2.0 English başlığındaki 64 Bit Download bağlantısına tıklayınız ve deb uzantılı dosyayı bilgisayarınıza kaydetmeyi seçiniz ve OK’a tıklayınız.

Ubuntu Desktop Version 8.1.1 English

Adım 5

Packet Tracer.deb paketini indirdikten sonra CTRL + ALT + T’ye basarak terminali açınız ve Downloads (İndirilenler) konumuna gitmek için “cd ~/Downloads” komutunu yürütünüz ve “ls” komutuyla klasörün içeriğini görüntülediğinizde indirdiğiniz deb paketini kontrol ediniz.

PacketTracer.deb paketini Kali bilgisayarınıza kurmak için terminalde “sudo dpkg -i FileName.deb” komutunu yürütünüz.

cd ~/Downloads
ls
sudo dpkg -i CiscoPacketTracer_811_Ubuntu_64bit.deb

Deb Paketini Kurma

Adım 6

Kurulum aşamasında Cisco Packet Tracer yazılımının lisans anlaşmasını okuyup kabul etmek için OK seçeneğinde Enter’a basınız.

Cisco Packet Tracer Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 7

Aynı şekilde Packet Tracer’ın EULA lisans şartlarını da kabul etmek için Yes üzerinde Enter’a basınız.

EULA Şartlarını Kabul Etme

Adım 8

Lisans şartlarını kabul ettikten sonra kurulum devam ederken terminalde libgl1-mesa-glx ve libxcb-xinerama0-dev bağımlı paketlerin de kurulması gerektiğini görebilirsiniz. Bu paketlerin kurulumunu zorlamak için terminalde “sudo apt install -f” komutunu yürütmeniz veya bu paketleri manuel olarak indirip kurmanız gerekir.

Bağımlı Paketler Kurulu Değil Hatası

Adım 9

Packet Tracer için bağımlı paketleri kurmak için terminalde “sudo apt install -f” komutunu yürütünüz ve ardından kurulacak paketleri kontrol ettikten sonra devam etmek için Y tuşuna ve sonra Enter’a basınız.

Bağımlı Paketlerin Kurulumunu Zorlama

Adım 10

Cisco yazılımının kurulumunu tamamladıktan sonra başlat menüsünde arama çubuğuna “packet tracer” yazdığınızda programın başarıyla kurulduğunu görebilirsiniz.

Packet Tracer 8.1 Çalıştırma

Adım 11

Cisco Packet Tracer’ı çalıştırınız ve Multi-User özelliğini başlangıçta çalışmasını onaylamak için Yes’e tıklayınız.

Multi-User İzin Verme

Adım 12

Packet Tracer’ın önceki versiyonlarında programa misafir girişi yapabiliyordunuz fakat artık Netacad’te oturum açmanız gerekiyor. Bu yüzden, oturum açma ekranında Networking Academy tıklayınız.

Cisco Networking Academy'de Oturum Açma

Adım 13

Netacad’te oturum açtıktan sonra programın mantıksal çalışma alanını göreceksiniz. Ayrıca, programın sürümünü Help (Yardım) / About (Hakkında) seçeneğine tıklayarak kontrol edebilirsiniz.

Packet Tracer Sürümünü Kontrol Etme

Masaüstü Kısayolu Oluşturma

Kali Linux sisteminize kurduğunuz programlara daha hızlı erişebilmeniz ve çalıştırabilmeniz için masaüstü kısayolları oluşturmalısınız. Örneğin, Cisco simülasyon programını kurduktan sonra başlat menüsünden programın simgesi üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan seçeneklerden Add to Desktop (Masaüstüne Ekle) tıklayarak masaüstü kısayolu oluşturabilirsiniz.

Adım 1

Packet Tracer kısayolu oluşturmak için başlat menüsünde programı listeleyiniz ve üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra Add to Desktop seçeneğine tıklayınız.

Packet Tracer Masaüstü Kısayolu Oluşturma

Adım 2

Masaüstü kısayolu oluşturmanın diğer bir yolu da terminali kullanmaktır. Cisco yazılımı için kısayol oluşturmak için Applications (Uygulamalar) konumundaki kısayolu masaüstüne kopyalamak için terminalde alttaki birinci komutu yürütünüz ve ardından “chmod” komutu ile kısayolun çalıştırılabilir izinlerini düzenleyiniz.

cp /usr/share/applications/cisco-pt.desktop ~/Desktop
chmod +x cisco-pt.desktop

Terminalde Komutlar ile Kısayol Oluşturma

Yeni Bir Proje Oluşturma

Kali Linux üzerine Cisco Packet Tracer kurduktan sonra artık Cisco sınavlarınıza hazırlanmak veya ağ deneyiminizi geliştirmek için yeni projeler oluşturabilir ve cihazların birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu test edebilirsiniz.

Adım 1

Packet Tracer’ın mantıksal çalışma alanına aygıtlar bölümünden ilgili cihazları sürükleyip bırakarak hızlıca bir ağ topolojisi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Örneğin, bir Cisco Router’a bağlı cihazlara otomatik IP adresi atamak için DHCP yapılandırması nasıl yapılır inceleyelim.

Aygıtlar panelinden Cisco Router grubuna tıkladıktan sonra sağ bölümdeki cihaz kategorisinden Router 2911 modelini çalışma alanına ekleyiniz.

Çalışma Alanına Cisco Router Ekleme

Adım 2

Cisco Switch kategosine tıklayınız ve Switch 2960 modelini çalışma alanına ekleyiniz.

Çalışma Alanına Cisco Switch Ekleme

Adım 3

Son kullanıcı aygıtlarından bilgisayarlar kategorisine tıklayınız ve açılan listeden çalışma alanına bir adet masaüstü bilgisayar ve bir adette dizüstü bilgisayar (laptop) ekleyiniz.

Çalışma Alanına Bir Adet PC ve Laptop Ekleme

Adım 4

Kablolama seçeneğine tıkladıktan sonra kablo türleri kategorisinden Copper Straight-Through (Düz Bakır Kablo) seçiniz ve ardından PC0’ın üzerine tıklayınız ve kablonun bir ucunu boş port olan FastEthernet0’ı bağlayınız ve diğer ucunu ise Switch’in boş portlarından birine bağlayınız.

Aynı şekilde, Laptop0’ı da düz bakır kablo kullanarak Cisco Switch’e bağlayınız.

Bilgisayarları Switch'e Bağlama

Adım 5

Çalışma ortamındaki bilgisayarları Switch’e bağladıktan sonra, Router ile Switch arasındaki ağ bağlantısının hızlı olması gerektiğinden her iki cihazı da GigabitEthernet portu ile birbirine bağlayınız.

Switch'i Router'a Bağlama

Adım 6

Router’ın üzerine tıklayarak CLI yapılandırma penceresini açınız ve Switch’e bağlı olan GigabitEthernet portuna IP adresi atamak için alttaki komutları yürütünüz.

Router> en
Router# conf t
Router(config)# interface gigabitethernet 0/1
Router(config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
Router(config-if)# no shutdown

Router'ın Gigabit Arayüzüne IP Adresi Atama

Adım 7

Router’a bağlı aynı ağdaki bilgisayarlara manuel olarak IP adresi atamak yerine, DHCP sunucu yapılandırarak ağa her eklenen cihaza otomatik IP adresleri ekleyebilirsiniz.

Router> en
Router# conf t
Router(config)# ip dhcp pool LAN1
Router(dhcp-config)# network 192.168.1.0 255.255.255.0
Router(dhcp-config)# default-router 192.168.1.1
Router(dhcp-config)# dns-server 192.168.1.1
Router(dhcp-config)# exit
Router(config)# ip dhcp excluded-address 192.168.1.1

Router'da DHCP'yi Etkinleştirme

Adım 8

Router’da DHCP sunucuyu yapılandırdıktan sonra çalışma alanındaki bilgisayarların IP yapılandırmasını yapalım.

PC0’da tıklayınız ve açılan pencerede Desktop / IP Configuration açınız. PC0’ın otomatik adres alması için Static (Statik) seçeneğini DHCP olarak değiştiriniz ve tanımlanan adresleri aldığını kontrol ediniz.

PC'de Otomatik IP Adresi Almak İçin DHCP Etkinleştirme

Adım 9

Aynı şekilde, Laptop0’ın ağ ayarlarını açınız ve DHCP’yi etkinleştirdikten sonra tanımlanan IP bloğundan bir adres aldığını kontrol ediniz.

Laptop'ta Otomatik IP Adresi Almak İçin DHCP Etkinleştirme

Adım 10

Ağdaki bilgisayarlar Router’da etkinleştirilen DHCP’den otomatik IP adresi ve diğer bilgileri başarıyla aldıktan sonra cihazlar arasındaki bağlantıyı kontrol etmeniz gerekir.

PC0’a tıkladıktan sonra Desktop / Command Prompt açınız ve Router’a ve Laptop0’a ping atarak ağ bağlantısını sınayınız.

C:\> ping 192.168.1.1
C:\> ping 192.168.1.3

PC'den Router'a ve Laptop'a Ping Atma

Adım 11

Aynı şekilde Laptop0’dan Router0’a ve PC0’a ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız.

C:\> ping 192.168.1.1
C:\> ping 192.168.1.2

Laptop'tan PC'ye ve Router'a Ping Atma

Kali Linux Üzerinden Packet Tracer Kaldırma

Kali bilgisayarınızdan Packet Tracer yazılımını kaldırmayı planladığınızda bu işlemi terminal ile hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 1

Packet Tracer programını sisteminizden tamamen silmek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.

sudo apt remove packettracer

Packet Tracer Kaldırma

Adım 2

Kali masaüstü konumunda oluşturduğunuz masaüstü kısayolunu silmek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.

sudo rm -rf ~/Desktop/cisco-pt.desktop

Masaüstü Kısayolunu Silme

Adım 3

Son olarak, Packet Tracer’ı kaldırdıktan sonra bağımlı ek paketlerini de silmek için alttaki komutu yürütünüz.

sudo apt autoremove && sudo apt autoclean

Cisco Yazılımının Kalıntı Dosyalarını Silme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

1) Packet Tracer 7.2.2

  1. Programı bilgisayarınıza indirdikten sonra, PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run dosyasını masaüstünde oluşturduğunuz klasörüne kopyalayınız ve ardından içerisinde terminali açınız.
  2. Dosya iznini yapılandırdıktan sonra yüklemeyi başlatmak için terminalde alttaki komutu çalıştırınız.
    • ./PacketTracer-7.2.2-ubuntu-setup.run
  3. Kurulum Klasörü penceresinde varsayılan konumu değiştirmeyiniz ve Next butonuna tıklayarak devam ediniz.
  4. Packet Tracer’ın lisans anlaşmasını okuduktan sonra kabul ediniz ve Next’e tıklayarak devam ediniz.
  5. Kurulumu başlatmak için Install’e tıklayınız.
  6. Yükleme işlemini tamamladıktan sonra, Finish’e tıklayınız.
  7. Terminalde CPT’yi çalıştırmak için packettracer yazınız ve Enter’a basınız. Eğer program başlatılamıyorsa bağımlı paketlerini kurmanız gerekir.
  8. Kali sources listesini nano /etc/apt/sources.list komutu ile açınız ve alttaki adresi listeye ekleyiniz ve dosyayı kaydediniz.
    • deb https://ftp.debian.org/debian stable main contrib non-free
  9. Kali repository listesini güncellemek için “apt update” komutunu yürütünüz.
    • apt update
  10. Packet Tracer için en önemli bağımlı paketlerden biri, libpng’dir. Libpng’yi indirmek için terminal’de aşağıdaki komutu çalıştırınız.
    • wget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
  11. Kali üzerinde libpng kurulumunu başlatmak için dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb komutunu çalıştırınız.
    • dpkg -i libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
  12. Libpng’yi kurarken terminal’de aşağıdaki gibi bir hata alabilirsiniz çünkü bu yazılımın çalışabilmesi için multiarch-support paketi gereklidir. Kali’de multiarch paketini kurmak için apt install multiarch-support komutunu çalıştırınız.
    • apt install multiarch-support
  13. Tekrar libpng’yi kurmayı denedikten sonra Cisco yazılımının sorunsuz çalıştığını görebilirsiniz.
  14. Yazılım üzerinde bir Cisco oturumu açmadan giriş yapmak için Confirm Guest butonuna tıklayınız.
  15. Cisco Packet Tracer 7.2.2’yi çalıştırdıktan sonra Help / About kısmından yeni sürümü kontrol edebilirsiniz!

2) Packet Tracer 7.2.1

  1. Terminalde “sudo nano /etc/apt/sources.list” komutunu uygulayınız ve “deb https://ftp.de.debian.org/debian jessie main” repo adresini ekleyiniz ve ayarları kaydetmek için Ctrl + X / Y / Enter’a basınız.
    • sudo nano /etc/apt/sources.list
    • deb https://ftp.de.debian.org/debian jessie main
  2. Repository listesini güncelledikten sonra kurulumu başlatmak için sırasıyla aşağıdaki komutları uygulayınız.
    • cd Desktop/
    • mkdir CPT72
    • tar -xvzf Packet\ Tracer\ 7.2.1\ for\ Linux\ 64\ bit.tar.gz -C CPT72/
  3. Terminalde CPT72 klasörüne gidiniz ve “./install” komutunu uygulayınız. Kurulum başladıktan sonra, lisans anlaşmasını kabul etmek için Enter tuşuna basınız.
  4. Sonraki aşamalar için Enter tuşuna basarak yükleme işlemini tamamlayınız.
  5. Programı çalıştırmak için “cd /opt/pt/bin” konumuna gidiniz ve “./PacketTracer7” komutunu uygulayınız.
    • cd /opt/pt/bin
    • ./PacketTracer7
  6. Eğer bu adımda “libpng12.so.0” hatası alırsanız, bir sonraki adıma geçiniz ve libpng12 paketini kurunuz.
    • sudo apt-get install libpng12-0
  7. Tekrar Packet Tracer çalıştırmayı denedikten sonra aşağıdaki “libcrypto.so.1.0.0” hatası ile karşılaşırsanız bu yazımızdaki adımları takip ediniz.
  8. Cisco programı için masaüstü ve başlat menüsü kısayolları oluşturmak için terminalde alttaki komutları sırasıyla uygulayınız.
    • cp /opt/pt/bin/Cisco-PacketTracer.desktop ~/Desktop/
    • chmod +x ~/Desktop/Cisco-PacketTracer.desktop
    • cp ~/Desktop/Cisco-PacketTracer.desktop /usr/share/applications

Eski Sürümlerin Kurulumu – Video

PT / Kali Versiyon
YouTube Video
Slayt
7.2.1 / 2018
7.2.2 / 2018
8.1.1 / 2022.1
8.2.0 / 2022.3 (YENİ)

 

 

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir