Bu yazımızda, sistem ve ev kullanıcılarının diğer Linux dağıtımlarından ziyade performans bakımından tercih ettiği openSUSE Leap 15 (15.4) üzerinde Cisco sınavlarına hazırlanmak veya ağ aygıtlarını yapılandırmak için Cisco Packet Tracer 8.2 (8.2.0) nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.
openSUSE Leap 15 Linux Sistemi Üzerine Packet Tracer 8.2 (8.2.0) Nasıl Kurulur ve Kullanılır?
Bildiğiniz gibi Packet Tracer yazılımı, Cisco Networking öğrencileri için ücretsiz olarak dağıtılan bir ağ simülatör uygulamasıdır. Programın içerisinde birçok Cisco ve diğer ağ cihazları bulunmasının yanısıra fiziksel ve mantıksal ağ tasarımı yapmanıza da olanak tanır.
Bilgisayarınızda openSUSE sürümlerinden Leap veya Tumbleweed türlerinden biri kuruluysa Cisco yazılımını sisteminize kurabilir ve Cisco sınavlarınıza hazırlanmaya başlayabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, Packet Tracer yazılımı genellikle Ubuntu veya diğer tabanlı dağıtımlar tarafından daha kolay kurulmasıdır. Fakat, RPM tabanlı paket yöneticisne sahip bir Fedora veya SUSE dağıtımlarından birini kullanıyorsanız DEB paketini sisteminize kurmanız için RPM uzantısına dönüştürmeniz gerekir.
RPM tabanlı Linux dağıtımlarına DEB paketlerini kurabilmeniz için öncelikle PC’nize Alien uygulamasını kurmanız ve ilgili paketi RPM’e dönüştürmeniz gerekir. Alien kullanarak RPM bazlı setup dosyası oluşturmak bazı durumlarda uygulamaların sorunlu çalışmasına neden olabileceğini unutmayınız.
Packet Tracer DEB Paketini İndirme ve RPM’e Dönüştürme
Packet Tracer yazılımını Netacad websitesinden indirmeye çalıştığınızda listelenen platformlardan yalnızca Ubuntu dağıtımını göreceksiniz. Dolayısıyla, bu setup dosyası DEB uzantısına sahip olacaktır. Cisco yazılımının DEB paketini indirdikten sonra SUSE sisteminiz için setup dosyasını hazırlamanız veya dönüştürmeniz gerekir.
Adım 1
Cisco Netacad’te yeni bir hesap oluşturunuz veya mevcut hesabınızla giriş yapmak için https://www.netacad.com/ websayfasını ziyaret ediniz ve sağ taraftaki açılır menüden Log In (Oturum Aç) / Login (Giriş) tıklayınız.
Adım 2
Oturum açma websayfasında sisteme kayıt olurken kullandığınız email adresinizi ve parolanızı yazınız ve devam ediniz.
Adım 3
Cisco Networking Academy giriş yaptıktan sonra menüden Resources / Download Packet Tracer seçeneğine tıklayınız.
Adım 4
Windows, Linux ve macOS sistemleri için listelenen platformlardan “Ubuntu Desktop Version 8.2.0 English” başlığındaki 64 Bit Download bağlantısına tıklayınız ve ardından DEB paketini PC’nize kaydediniz.
Ek olarak, Linux bilgisayarınıza ağ simülatörünü direk olarak makalemizden indirmek için buraya tıklayınız.
Adım 5
DEB paketini RPM’e dönüştürmek için kullanmanız gereken Alien uygulamasının repo adresini sisteminize eklemek için alttaki komutu terminalde yürütünüz.
sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/home:txutxifel/15.4/home:txutxifel.repo
Adım 6
openSUSE sisteminizin repository adreslerini tazelemek için terminalde “sudo zypper refresh” komutunu yürütünüz ve ardından public key’e güvenmek ve onaylamak için Y ve Enter’a basınız.
sudo zypper refresh
Adım 7
SUSE PC’nize Alien yazılımını kurmak için terminalde “sudo zypper install alien” komutunu yürütünüz ve ardından kurulacak paketleri kontrol edip onaylamak için tekrar Y ve Enter’a basınız.
sudo zypper install alien
Adım 8
Packet Tracer setup dosyasını indirdiğiniz konuma gitmek için terminalde “cd ~/Downloads” komutunu yürütünüz ve daha sonra CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb dosyasını RPM paketine dönüştürmek için “sudo alien –to-rpm CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb” komutunu yürütünüz ve işlemin tamamlanmasını bekleyiniz.
cd ~/Downloads
sudo alien --to-rpm CiscoPacketTracer_820_Ubuntu_64bit.deb
Adım 9
PacketTracer-8.2-2.x86_64.rpm setup dosyasını hazırladıktan sonra Cisco yazılımını kurmak için terminalde “sudo zypper install PacketTracer-8.2-2.x86_64.rpm” komutunu yürütünüz ve kurulacak paketleri onaylayınız.
Kurulum sırasında signature verification failed hatası alırsanız bu uyarıyı yoksaymak için i’ye basınız ve devam ediniz.
sudo zypper install PacketTracer-8.2-2.x86_64.rpm
Adım 10
Packet Tracer’ı kurduktan sonra SUSE sisteminizin başlat menüsünde kısayolunu aratınız ve çalıştırınız.
Adım 11
Cisco yazılımı çoklu kullanıcı özelliğini size soracaktır. Burada, istekleriniz doğrultusunda açmaya, etkinleştirmeye ve devre dışı bırakmaya karar veriniz.
Adım 12
Cisco Packet Tracer Login panceresi açıldığında Networking Academy hesabınızla programa giriş yapmayı seçiniz.
Adım 13
Tekrar Cisco kimlik bilgilerinizi yazınız ve oturum açınız.
Adım 14
Cisco uygulamasına hesabınızla giriş yaptıktan sonra programın araç menüsünden Help / About kısmından sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Adım 15
Ek olarak, Cisco ağ yazılımını daha hızlı açmak için terminalden “packettracer” komutunu kullanabilirsiniz. Fakat, RPM paketi ile kurulum yaptığınızda bu komut çalışmayabilir. Bu yüzden, ilgili yazılım için symlink oluşturmanız gerekir.
sudo ln -sf /opt/pt/packettracer /usr/local/bin/packettracer
Yeni Bir Proje Oluşturma
openSUSE üzerine Cisco Packet Tracer kurduktan sonra artık yapmanız gereken ilk iş yeni bir proje oluşturmak ve sınav müfredatınızda belirtilen ağ topolojilerini tasarlamaktır.
Adım 1
Packet Tracer’ı açtıktan sonra mantıksal çalışma alanına ağ cihazlarını sürükleyip bırakabilir veya çoklu aygıt eklemek için ilgili cihazları seçebilir ve ekleyebilirsiniz.
Bu yazımızda, Cisco yazılımının çalışabilirliğini doğrulamak için temel bir ağ konfigürasyonu yapacağız. Bu yüzden, öncelikle mantıksal çalışma alanına 2911 model bir Cisco Router ekleyiniz.
Adım 2
Router’ı ekledikten sonra aynı şekilde anahtarlama aygıtlarını seçiniz ve çalışma alanına bir Switch ekleyiniz.
Adım 3
Bilgisayar kategorisini aktif ediniz ve çalışma alanına 2 adet masaüstü bilgisayar, 1 adet dizüstü bilgisayar ve 1 adet Meraki Server ekleyiniz.
Adım 4
Ağ cihazları kategorisinden kablolama seçeneğini aktif ediniz ve ağ topolojisindeki bilgisayarları ve sunucuyu Switch’e bağlamak için Copper Straight-Through (Düz Bakır Kablo) seçtikten sonra PC0, PC1, Laptop0 ve Meraki Server’ın FastEthernet portlarını Switch’teki boş portlara bağlayınız.
Adım 5
Ağdaki Switch’te GigabitEthernet arayüzü mevcut değilse ayarlarından ekleyebilirsiniz. Tüm cihazları Switch’e bağladıktan sonra Router ile Switch arasındaki ağ bağlantısını da GigabitEthernet portlarından yapınız.
Adım 6
Ağ cihazlarını kabloladıktan sonra Router0’ın CLI komut istemini açınız ve alttaki komutları kullanarak Switch’e bağlı olan GigabitEthernet 0/0 portuna bir IP adresi atayınız ve portu açınız.
Router> en
Router# conf t
Router(config)# interface gigabitethernet 0/0
Router(config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
Router(config-if)# no shutdown
Adım 7
GigabitEthernet portuna IP adresi atadıktan sonra son kullanıcı cihazlarına otomatik IP adresi atamak için bir DHCP havuzu oluşturmanız gerekir. Router0’da DHCP yapılandırmak için CLI komut isteminde alttaki komutları kullanınız.
Router(config)# ip dhcp pool LAN
Router(dhcp-config)# network 192.168.1.0 255.255.255.0
Router(dhcp-config)# default-router 192.168.1.1
Router(dhcp-config)# dns-server 192.168.1.1
Router(dhcp-config)# domain-name SNT
Router(dhcp-config)# exit
Router(config)# ip dhcp excluded-address 192.168.1.1
Adım 8
PC0 veya diğer aygıtların ayarlarından Desktop / IP Configuration açınız. FastEthernet arayüzlerine DHCP sunucusundan otomatik IP adresi almak için Static ayarını DHCP olarak değiştiriniz ve işlemi doğrulayınız.
Adım 9
DHCP sunucusundan bilgisayarlara ve sunucuya IP adresi atadıktan sonra Desktop / Command Prompt açınız ve aynı ağdaki diğer cihazlara PC0’dan ping atınız ve ağ bağlantısını sınayınız.
Adım 10
Cihazların ağ bağlantısını sınadıktan sonra Router’ın CLI komut isteminde “show ip dhcp binding” ve “show ip dhcp pool LAN” komutlarını yürüterek DHCP ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
show ip dhcp binding
show ip dhcp pool LAN
openSUSE Üzerinden Packet Tracer Kaldırma
openSUSE Leap 15 bilgisayarınızdan Cisco simülatör programını kaldıramaya karar verdiğinizde bu işlemi terminal kullanarak kolayca yapabilirsiniz. Öncelikle sisteminizde PT’nin kurulu olup olmadığını kontrol ediniz ve daha sonra “sudo rpm -e ProgramAdı” komutunu kullanarak kaldırma işlemini başlatınız.
rpm -qa | grep -i PacketTracer
sudo rpm -e PacketTracer-8.2-2.x86_64
rpm -ql PacketTracer
Video
Eski Sürümlerin Kurulumu
Packet Tracer 7.2.2
- .Run uzantılı PT dosyası üzerine çift tıklayarak sihirbazı çalıştırınız.
- Installation Folder (Kurulum Klasörü) penceresinde simülatör yazılımını varsayılan olarak seçili olan konuma kurmanız ileride karmaşıklığı önleyeceği için direk olarak devam ediniz.
- Packet Tracer’ın lisans anlaşmasını okuyup kabul ediniz.
- Bilgisayarınıza Packet Tracer’ı yüklemek için Install butonuna tıklayınız.
- Kuruluma devam etmek için Root hesabınızın parolasını yazınız ve OK butonuna tıklayarak devam ediniz. Root parolasını onayladıktan sonra kurulum yaklaşık 1 dakika içinde tamamlanacaktır.
- Linux dağıtımlarında Cisco simülatör yazılımını kullanabilmeniz için bazı ek bağımlı paketleri kurmanız gerekecektir. openSUSE Linux’te de bu durum aynıdır ve dolayısıyla bu yazılım için en önemli paket olan Libpng’yi indirmek için terminal’de aşağıdaki komutu uygulayınız.
wget https://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/libp/libpng/libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb
- Libpng.deb paketini indirdiniz fakat SUSE Linux üzerinde debian tabanlı paketleri normalde kuramazsınız. Debian tabanlı bir paketi kurabilmeniz için DPKG’yi kurmanız gerekir.
sudo zypper install dpkg
- DPKG paket yükleyiciyi yapılandırdıktan sonra, Libpng paketini ayıklamak ve ilgili dosyayı /opt/pt/bin/ konumuna kopyalayınız.
mkdir cpt; dpkg -x libpng12-0_1.2.50-2+deb8u3_amd64.deb ./cpt
sudo cp ./cpt/lib/x86_64-linux-gnu/libpng12.so.0 /opt/pt/bin/
- libpng12.so.0 dosyasını ilgili konuma kopyaladıktan sonra, terminal’de packettracer komutu uygulayınız ve yazılımı çalıştırınız.
packettracer
Wine ile Packet Tracer Kurulum
Windows üzerinde program kurulum dosyaları genellikle .exe uzantısını kullanır. Linux dağıtımlarında ise bir EXE uzantılı programı kurabilmeniz için birkaç farklı yöntem bulunur. En yaygın yöntemlerden biri Wine yazılımını kullanmaktır. Bu yazılım sayesinde, yazılım desteği bulunan tüm yazılımları Linux bilgisayarınıza kolayca kurabilirsiniz.
- Linux PC’nize bu makalemizi ziyaret ederek Wine kurunuz.
- Wine yükledikten sonra, Packet Tracer.exe dosyası üzerinde Sağ Tuş / Open with Wine (Wine ile aç) seçeneğine tıklayınız.
- Kurulum penceresinde lisans anlaşmasını kabul ediniz ve kurulum lokasyonunu varsayılan konumda bırakınız ve Next’e tıklayınız.
- Start Menu Folder (Başlat Menüsü Klasörü) yapılandırmasını varsayılan olarak bırakınız ve bir masaüstü kısayolu oluşturmak için Create a desktop shortcut seçeneğini işaretleyiniz.
- Simülatör kurulumu’nu başlatmak için Install (Kur) butonuna tıklayınız ve yazılım için gerekli dosyalar ayıklanırken ve kopyalanırken bekleyiniz.
- Launch Cisco Packet Tracer (Cisco Packet Tracer’ı Başlat) seçeneğini seçiniz ve Finish (Bitir) butonuna tıklayınız.
- Packet Tracer üzerinde yaptığınız ağ tasarımlarının aşağıdaki penceredeki lokasyona kaydedileceği bildirilmektedir.
- Uyarı penceresini kapatmak için OK’a tıklayınız ve Cisco Networking Academy yazılımı açılıyorken bekleyiniz.
Eski Sürümlerin Kurulumu – Video/Slayt