Oracle VM VirtualBox 7.0 Üzerinde Windows 10 Kurulumu

Bu yazımızda, Windows 11 veya 10 işletim sistemi üzerinde Oracle VM VirtualBox 7.0 kullanarak yeni bir sanal makine üzerinde Windows 10 nasıl kurulur ve yapılandırılır inceleyeceğiz.

Oracle VM VirtualBox 7.0 Üzerinde Windows 10 Kurulumu

VirtualBox 7 Kullanarak Sanal Makine Üzerinde Windows 10 Nasıl Çalıştırılır?

Oracle VM VirtualBox, sanallaştırma desteğine sahip host donanımı üzerinde çalışan Windows, Linux ve macOS işletim sistemlerine ücretsiz bir şekilde kurulabilen bir sanal makine yazılımıdır. Bu yazılım ile host bilgisayarınızda dual-boot yöntemi ile başka bir işletim sistemi kurmak yerine yeni bir sanal bilgisayar hazırlayabilir ve kullanmak istediğiniz sistemi onun üzerine kurabilirsiniz.

VTx destekli bir bilgisayara sahipseniz, mevcut kullanmakta olduğunuz Windows veya Linux sisteminize VirtualBox’ı kolayca kurabilirsiniz. Örneğin, host bilgisayarınızda Linux/Ubuntu kullanıyorsanız, VirtualBox ile Ubuntu sisteminizde Windows 10’u çok fazla performans kaybı yaşamadan kullanabilirsiniz.

VirtualBox ile bir işletim sistemi kurduktan sonra, sanal makineden daha fazla performans elde edebilmek ve sistem tarafından kurulamayan sistem aygıtlarının sürücülerini kurabilmek için Guest Additions (Misafir Eklentileri) yazılımını kurmanız gerekir. Bu sayede, sanal makineyi tam ekran çözünürlüğünde kullanabilir veya host ile VM arasında sürükle bırak yöntemi ile dosya transferi yapabilirsiniz.

Windows 10 İçin Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma

VirtualBox’ı sisteminize kurduktan sonra, sanal bilgisayar üzerinde Windows 10’un son sürümlerinden birini kurup denemek istiyorsanız, doğru bir şekilde sanal PC oluşturmalısınız. Programın varsayılan ayarları ile bir sistem kurduğunuzda performans açısından kayıp yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla, VM’nin ayarlarında bazı ayarları etkinleştirmeniz gerekir.

Adım 1

Oracle VM VirtualBox’ı açtıktan sonra VM sihirbazını başlatmak için basit kullanıcı arayüzündeki menüden Machine (Makine) altında New (Yeni) seçeneğine ya da büyük boyutlu ikonların yer aldığı kısımda New butonuna tıklayabilirsiniz.

Sanal Makine Sihirbazını Açma

Adım 2

Sanal makine sihirbazında Virtual Machine Name and Operating System (Sanal Makine Adı ve İşletim Sistemi) penceresinde Name kısmına kuracağınız sistemin adını yazar yazmaz Type (Tür) ve Version (Versiyon) kısmındaki değerler otomatik olarak yazdığınız sisteme göre ayarlanacaktır.

Name kısmına Windows 10 yazınız ve Folder (Klasör) kısmındaki konumu harici bir SSD veya HDD aygıtı üzerinde veya host diskinizde bir klasör seçiniz.

Elbette, yeni nesil bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, muhtemelen NVMe sürücüsüne sahip olacaksınız ve VM performansı oldukça ciddi derecede artacaktır. Fakat, bu yeni teknoloji disklerin depolama kapasitesini birden fazla sanal makine oluşturarak doldurmak yerine, portable bir disk üzerine kurulum yapmanızı öneririz.

Ayrıca, SSD veya NVMe sürücülerin üzerine veri yazdıkça diskinizin performansı zamanla azalabileceğinden dolayı sadece en çok kullanacağınz VM’yi bu disklerde depolamanız faydalı olacaktır.

İsim ve İşletim Sistemi

Adım 3

Sanal makineye Windows 10’un en güncel sürümü olan 22H2 ISO dosyasını eklemek için ISO Image bölümünde açılır menüden Other (Diğer) tıkladıktan sonra açılan pencerede bilgisayarınıza indirdiğiniz imaj dosyasını seçiniz ve açınız.

Sanal Makineye Windows 10 ISO Dosyası Ekleme

Adım 4

VirtualBox’ın 7 versiyonundaki mevcut yeniliklerden biri de katılımsız kurulum ayarlarıdır. Eğer eski yöntemle devam etmek istiyorsanız Skip Unattended Installation (Katılımsız Kurulumu Atla) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Katılımsız Kurulumu Atlama

Adım 5

Windows 10 sanal makine için host’unuzun RAM kapasitesine göre sanal bellek boyutu yapılandırınız. Eğer host cihazınız 16 GB RAM kapasitesine sahipse, Memory Size (Bellek Boyutu) penceresinde 8 GB veya 4 GB bellek boyutu yapılandırmanız performans açısından önemlidir.

Aynı zamanda Hardware ayarlarında sanal işlemci çekirdek sayısını arttırarak daha stabil bir guest makine performansı yapılandırabilirsiniz.

Bellek Boyutunu Arttırma

Adım 6

Virtual Hard disk yapılandırma penceresinde, daha önce kurmuş olduğunuz bir sanal disk dosyası varsa, varolan bir sanal hard disk dosyası kullan seçeneği ile o dosyayı oluşturacağınız sanal bilgisayara ekleyebilirsiniz. Fakat, sıfırdan bir Windows 10 kurmak istiyorsanız Create a Virtual Hard Disk Now (Şimdi Sanal Bir Hard Disk Oluştur) seçeneğini işaretleyiniz, disk boyutunu belirleyiniz ve Create Butonuna tıklayınız.

NOT: VirtualBox’ın 6.x sürümlerinde disk yapılandırma arayüzü farklıdır. Bu yüzden, eski bir sürüm kullanıyorsanız bu aşamada sanal HDD disk dosyası olan VDI (VirtualBox Disk Image) seçiniz ve Next’e tıklayınız. Storage on physical hard disk (Fiziksel hard disk üzerinde depolama) penceresinde Dynamically Allocated seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız. Daha sonra host diskinizden VM’nin sanal disk boyutu kadar bir depolama alanı ayırmak istiyorsanız, Fixed Size (Sabit Boyut) seçmelisiniz. Fixed Size seçeneği, sanal makinenin performansını biraz arttırabilir, fakat birden çok VM kurduğunuzda depolama alanınız ciddi derecede azalacaktır.

Yeni Bir Sanal Hard Disk Oluşturma

Adım 7

Summary (Özet) penceresinde oluşturduğunuz Windows 10 işletim sisteminin sanal donanım ayarlarını kontrol ediniz ve pencereyi kapatınız.

Sanal Makine Özet Penceresini Kapatma

Adım 8

Guest makinenin ayarlarını ileri seviyede yapılandırmak için Settings (Ayarlar) tıklayınız.

Sanal Makine Ayarlarını Açma

Adım 9

General (Genel) ayarlarda Advanced (Gelişmiş) sekmesinde sanal makine ile host PC’niz arasında dosya transferi yapabilmek için Shared Clipboard (Paylaşılan Pano) ve Drag’n’Drop (Sürükle Bırak) seçeneklerini etkinleştiriniz.

Shared Clipboard ve Drag and Drop Özelliklerini Etkinleştirme

Adım 10

System (Sistem) ayarlarında Motherboard (Anakart) sekmesinde Boot Order (Önyükleme Sırası) listesindeki aygıtlardan Floppy işaretini kaldırınız ve Optical (Optik Sürücü) seçtikten sonra yukarı ok tuşu ile ilk sıraya getiriniz.

Sistem penceresinde ayrıca sanal PC’nize atadığınız RAM belleğinin boyutunu yeniden yapılandırabilir veya sistem güvenliği açısından Secure Boot (Güvenli Önyükleme) etkinleştirebilir ve sisteminizi UEFI ile kuracaksanız, EFI seçeneğini etkinleştirebilirsiniz.

Boot Sıralamasını Değiştirme

Adım 11

VM’nizin sanal Processor (İşlemci) sayısını host CPU‘nuzun kapasitesine uygun olarak yapılandırınız. Eğer 8 çekirdekli bir işlemciye sahipseniz, Windows 10 VM için 4 sanal core belirleyebilirsiniz.

Kuracağınız sistemin içerisinde de VMware, Hyper-V gibi bir sanallaştırma yazılımı kullanmak istiyorsanız Nested VT-x/AMD-V özelliğini etkinleştirebilirsiniz.

Nested VT-x/AMD-V Etkinleştirme

Adım 12

Acceleration (Hızlandırma) sekmesinde Paravirtualization Interface (Yarısanallaştırma Arayüzü) ayarı varsayılan olarak Default’tur. VirtualBox, kurulacak işletim sistemi platformuna göre sanallaştırma ayarını otomatik olarak ayarlamaktadır.

Hardware Virtualization (Donanım Sanallaştırma) kısmında Nested Paging (İç İçe Sayfalama) özelliğini de etkinleştirerek sanal sisteminiz ile host’unuz arasında daha iyi bellek yönetimini ve performansınız arttırabilirsiniz.

Nested Paging Etkinleştirme

Adım 13

Display (Görüntü) ayarında Screen (Ekran) sekmesinde sanal makinenin grafikleri daha iyi işleyebilmesi için host GPU’nun grafik belleğini kullanabilmesi için 3D Acceleration seçeneğini etkinleştiriniz ve Video Memory (Video Belleği) boyutunu en son değere yapılandırınız.

3D Hızlandırmayı Etkinleştirme ve Video Belleğini Arttırma

Adım 14

Windows 10’u NVMe sanal diskine kuracağınız için SATA Controller kısmındaki VDI disk dosyasını siliniz.

Windows 10.vdi Sanal Diski Silme

Adım 15

VirtualBox ile Windows 10 kurulumu sonrası sıkça yaşanan diğer bir performans sorunlarından biride disk denetleyici ayarlarının doğru yapılmamasıdır. Storage (Depolama) ayarlarına tıkladıktan sonra Controller: SATA denetleyicisini seçiniz ve Host I/O Cache seçeneğini etkinleştiriniz.

VirtualBox’da sanal makine performansının temel bileşenlerinden biri olan Host I/O Cache özelliğini, Oracle, bu dökümanında açıkça belirtmektedir.

Sata Kontrolör İçin Host I/O Önbelleğini Etkinleştirme

Adım 16

VirtualBox’ta NVMe disk eklemek için alttaki görüntüdeki gibi ekle simgesine tıklayınız ve listelenen kontrolörlerden NVMe (PCIe) seçiniz.

NVMe (PCIe) Portu Ekleme

Adım 17

NVMe Controller ekledikten sonra Windows 10.vdi sanal diskini ekleyiniz ve disk dosyası için de Host I/O Cache etkinleştiriniz.

NVMe Disk Ekleme ve Host I/O Cache Etkinleştirme

Adım 18

Windows 10.vdi disk dosyasının yazma ve okuma hızlarını geliştirmek için Solide-State Drive işaretleyiniz.

Sanal Disk Dosyasını SSD Olarak Yapılandırma

Adım 19

VM’nizde USB aygıtlarının kullanımını etkinleştiriniz ve denetleyici olarak 3.0 seçiniz ve ayarları kapatınız.

USB Denetleyicisini 3.0 Olarak Ayarlama

Adım 20

Tüm ayarları yaptıktan sonra, eğer sanal makine bir düzeltme yapmadan sistemi kurmaya çalışırsanız NVMe sanal disk yapısını eklediğimiz için Windows kurulum aşamasında sanal diski göremeyeceksiniz.

Oracle VirtualBox programını kapatınız ve CMD veya Powershell yönetici olarak çalıştırdıktan sonra alttaki kodları yürüterek NVMe disk hatasını gideriniz.

.\VBoxManage setextradata 'Windows 10' "VBoxInternal/Devices/nvme/0/Config/MsiXSupported" 0
.\VBoxManage setextradata 'Windows 10' "VBoxInternal/Devices/nvme/0/Config/CtrlMemBufSize" 0

VirtualBox'da NVMe Disk Hatasını Giderme

Adım 21

VirtualBox NVMe disk hatasını giderdikten sonra sanal bilgisayarınızı kurulum için çalıştırınız.

Windows 10 Guest Makineyi Çalıştırma

Windows 10 Kurulumu

Bu adıma kadar Microsoft Windows 10 için yeni ve doğru bir sanal PC oluşturdunuz. VM’nizi çalıştırıp başlangıç diskinden öyükleme yaptıktan sonra artık guest sanal sistem kurulumunu yapabilirsiniz.

Adım 1

Windows 10 kurulum ekranında kullanmak istediğiniz sistem dilini seçiniz, zaman ve tarih formatını yapılandırınız ve klavye düzeninizi seçtikten sonra Next (İleri) butonuna tıklayınız.

Windows 10 Kurulum Ekranı

Adım 2

Gerekli sistem ayarlarınızı konfigüre ettikten sonra Install Now (Şimdi Kur) butonuna tıklayınız.

Windows 10'u Şimdi Yükle

Adım 3

Sanal makinede kullandığını bir Windows 10 lisans anahtarına sahipseniz, onu bu pencerede girebilirsiniz. Aksi halde, I don’t have a product key (Bir ürün anahtarım yok) seçeneğine tıklayınız ve devam ediniz.

Ürün Anahtarım Yok Seçeneğini Seçme

Adım 4

VM’nize yüklemek istediğiniz Windows 10 sürümlerinden birini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Windows 10 Sürümünü Seçme

Adım 5

Windows 10 Pro lisans anlaşmasını okuyup kabul ediniz ve tekrar Next’e tıklayınız.

Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 6

Windows 10’u yeni bir işletim sistemi olarak yüklemek için Install Windows Only seçeneğine tıklayınız.

Sadece Windows'u Kurma

Adım 7

Disk yapılandırma penceresinde, ayrılmamış alanı seçtikten sonra New (Yeni) seçeneğine ve ardından otomatik olarak ayarlanan disk alanını onaylamak için Apply (Uygula) butonuna tıklayınız. Windows’un sistemin daha düzgün çalışması için ek alanlar oluşturacağını bildiren pencerede de OK’a tıklayınız ve devam ediniz.

Sanal Disk Üzerinde Yeni Bir Bölüm Oluşturma

Adım 8

Bölümlendirdiğiniz disk alanı üzerine sistem kurulumu yapmak için Partition (Bölüm) seçiniz ve Next ile devam ediniz.

Drive 0 Partition 3

Adım 9

Kurulum için dosyalar hazırlanıyorken bekleyiniz.

Kurulum İçin Dosyalar Genişletiliyor

Adım 10

Kurulum sihirbazı, planlanan zaman sayacı bitiminde sisteminizi yeniden başlatacaktır. Yeniden başlatma süresini beklemek istemiyorsanız, direk olarak Restart Now (Şimdi Yeniden Başlat) butonuna tıklayınız.

Sanal PC'yi Kurulum Aşamasında Yeniden Başlatma

Adım 11

Sistem dosyaları kopyalandıktan sonra servisler başlatılıyorken bekleyiniz.

Servisler Başlatılıyor

Adım 12

Aygıtlar hazırlanıyorken bekleyiniz.

Aygıtlar Hazırlanıyor

Adım 13

Windows 10 bölge seçimi ayarını yaşadığınız konuma göre yapılandırınız ve Yes butonuna tıklayınız.

Bölge Seçimi

Adım 14

Kurulum ekranında seçtiğiniz klavye düzenini değiştirmek istiyorsanız, Keyboard Layout ekranında bu ayarı değiştirebilirsiniz.

Klavye Düzeni Seçimi

Adım 15

Eğer ikinci bir klavye düzeni eklemek istiyorsanız, Add Layout (Düzen Ekle) butonuna tıklayabilir ya da Skip (Atla) butonu ile devam edebilirsiniz.

İkinci Bir Klavye Düzeni Eklemeyi Atlama

Adım 16

Guest sisteminizi nasıl kullanacağınızı bu pencerede seçebilirsiniz. Eğer kurduğunuz VM, bir kuruluşta kullanılacaksa, “Set up for an organization (Bir organizasyon için ayarla)” seçeneği ile Active Directory (Aktif Dizin) ortamına üye yapabilirsiniz.

Sanal sisteminizi bir Microsoft hesabı olmadan yerel bir hesap ile kullanacaksanız, Set up for personal use (Kişisel kullanım için ayarla) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Kişisel Kullanım İçin Ayarla

Adım 17

Microsoft hesabı ile senkronize bir sanal sistem kullanacaksanız, kişisel hesabınız ile oturum açabilirsiniz. Eğer bir Microsoft hesabınız yoksa, Create Account (Hesap Oluştur) seçeneği ile yeni bir tane oluşturabilirsiniz.

Microsoft hesabı olmadan veya daha sonra hesap eklemek için Offline Account (Çevrimdışı Hesap) seçeneğine tıklayınız.

Çevrimdışı Hesap Oluşturma

Adım 18

Windows size yine de bulut tabanlı çözümleri kullanabileceğinizi ve tüm cihazlarınızdan kullandığınız uygulamalara daha kolay erişmeniz için bir Microsoft hesabı kullanmanızı öneriyor.

Bu hizmetleri kullanmayı istemiyorsanız, Limited Experience (Limitli Deneyim) seçeneğine tıklayınız.

Limitli Deneyim

Adım 19

Windows 10 sanal sisteminiz için yeni bir kullanıcı hesabı adı yazınız ve Next’e tıklayınız.

Kullanıcı Adı Yazma

Adım 20

Sanal sisteminizde parola korumalı bir oturum açmayı etkinleştirmek için hatırlanabilir ve güçlü bir parola yazınız ve Next’e tıklayınız.

Hatırlanabilir Bir Parola Yazma

Adım 21

Windows 10 gizlilik ayarlarınızı kişisel görüşlerinize göre yapılandırmayı tercih ederek ilgili seçenekleri etkinleştiriniz ve devre dışı bırakınız.

Gizlilik Ayarlarını Yapılandırma

Adım 22

Kişisal sanal PC’nizi deneyiminize göre yapılandırmak için ilgili kategoriyi seçebilirsiniz veya Skip (Atla) butonuna tıklayabilirsiniz.

Deneyim Kategorisini Düzenleme

Adım 23

Cortana’yı kullanmak istiyorsanız Accept (Kabul Ediyorum) butonuna istemiyorsanız Not Now (Şimdi Değil) butonuna tıklayınız.

Cortana Kullanımını Atlama

Adım 24

Masaüstünüz ve gerekli sistem ayarları yapılandırılıyorken bekleyiniz ve VM’nizi kapatmayınız.

Bilgisayarınızı Kapatmayın

Adım 25

Windows 10 masaüstü görünümü ve sistem özellikleri aşağıdaki gibidir.

Windows 10'un Masaüstü Görünümü ve Sistem Özellikleri

Guest Additions (Misafir Eklentileri) Kurulumu

Sanal bilgisayarınıza Windows 10 guest sistemini kurduktan sonra, kurulu olmayan sürücüleri kurmak, görüntü bağdaştırıcısını yüklemek ve sanal PC’nin tüm yeteneklerini kullanabilmeniz için Guest Additions (Misafir Eklentileri) yazılımını kurmanız gerekir.

Adım 1

Öncelikle, Windows 10 başlat menüsü üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra açılan seçeneklerden Device Manager (Aygıt Yönetici) tıklayınız. Aygıt Yöneticisi’ni kontrol ettiğinizde bir adet kurulu olmayan sürücünün olduğunu ve sanal GPU’nun kurulu olmadığını görebilirsiniz.

Windows 10 üzerinde Guest Additions kurmak için Oracle menüsünden Devices (Aygıtlar) / Insert Guest Additions CD Image seçeneğine tıklayınız.

Guest Additions (Misafir Eklentileri) İmajını VM'ye Ekleme

Adım 2

VirtualBox Additions kurulum sihirbazı otomatik olarak açılmazsa, Bilgisayarım’ı açınız ve setup dosyasının içeriğini görüntüleyiniz ve VBoxWindowsAdditions-amd64 çift tıklayarak kurulumu başlatınız.

Guest Additions (Misafir Eklentileri) Kurulumu

Adım 3

Misafir eklentileri sihirbazı açıldığında Next’e tıklayarak devam ediniz.

Misafir Eklentileri Sihirbazı

Adım 4

Kurulum lokasyonunu varsayılan konumda bırakmanız gerekir, çünkü herhangi bir hata alırsanız VM’nizi tam ekran çözünürlüğünde kullanamazsınız.

Kurulum Lokasyonunu Seçme

Adım 5

Bileşenleri seçme penceresinde başlat menüsü öğelerinin eklenmesini istemiyorsanız, ilgili seçeneğin işaretini kaldırınız ve devam ediniz.

Windows Security (Windows Güvenliği), Oracle yazılımın sürücülerinin kurulmasına izin isterse, Oracle Corporation yazılımına daima güven seçeneğinin etkin olduğundan emin olunuz ve Install butonuna tıklayınız.

Bileşenleri Seçme

Adım 6

Misafir eklentilerini Windows 10 sanal makineye kurduktan sonra guest sisteminizi yeniden başlatınız.

Sanal Sistemi Yeniden Başlatma

Adım 7

VM’nizi yeniden başlattıktan sonra Aygıt Yönetici’ni tekrar kontrol ettiğinizde tüm sürücülerin kurulu olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, VirtualBox Graphics Adapter (WDDM) aygıtının sorunsuz çalıştığını kontrol edebilirsiniz.

Windows 10 sanal sisteminizi tam ekran çözünürlükte kullanmak istediğinizde araç menüsünden View / Full Screen tıklayabilirsiniz.

Sanal Bilgisayarı Tam Ekrana Uyarlamayı Test Etme

Adım 8

Windows VM’nize host bilgisayarınızın masaüstü konumundan bir dosya sürükleyip bıraktığınızda dosya kopyalama işleminin yapılabildiğini kontrol ediniz.

Host ile Sanal Makine Arasında Dosya Transferi

İnternet Bağlantısını Test Etme

Kontrol etmeniz gereken diğer işlemlerden biri de VM üzerinde İnternet bağlantısıdır. VirtualBox, varsayılan olarak kurulan sanal makineleri NAT ağ türünde yapılandırmaktadır. Bu ağ türünü VM oluşturma aşamasında Network ayarlarından yapılandırabilirsiniz.

Adım 1

Windows 10 guest makinenizde CMD komut istemini açınız ve ping 8.8.8.8 komutu ile Google sunucularına ping atarak ağ bağlantısını kontrol ediniz.

CMD ile Google Sunucularına Ping Atarak İnternet Bağlantı Testi Yapma

Adım 2

Google sunucularına ping atma başarılı ise, web tarayıcı üzerinden Google anasayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Web Tarayıcı ile Google Anasayfasını Ziyaret Etme

Shared Folder (Paylaşılan Klasör) Yapılandırma

Shared Folder (Paylaşılan Klasör), VM ile host PC arasında ortak bir klasör paylaşımını etkinleştirerek daha kolay veri transferi yapılmasına izin verir.

Adım 1

VirtualBox üzerinde Shared Folder etkinleştirmek programın menüsünden Devices / Shared Folders / Shared Folders Settings tıklayınız.

Shared Folder Ayarları

Adım 2

Sanal makine ayarları penceresinde otomatik olarak Shared Folders açıldığında Add (Ekle) butonuna tıklayınız. Host’unuzda belirlediğiniz bir konumda bir klasör oluşturunuz ve Folder Path (Klasör Yolu) kısmında konumu ekleyiniz. Auto-Mount (Otomatik Oluştur) ve Make Permanent (Kalıcı Yap) seçeneklerini etkinleştirerek ortak klasörün bir ağ sürücüsü olarak yapılandırabilirsiniz.

Host Üzerinde Paylaşılan Klasörü Seçme

Adım 3

OK butonuna tıklayınız ve Shared Folder ayarlarını kaydediniz.

Klasör Konumunu Seçme

Adım 4

Bilgisayarım üzerinden ortak klasörü kontrol ettiğinizde bir ağ sürücüsü olarak eklendiğini görebilirsiniz.

Bilgisayarım Üzerinden Ortak Klasörü Kontrol Etme

Adım 5

Network’ü görüntülediğinizde başlangıçta ağ ve paylaşım ayarlarının kapalı olduğunu görebilirsiniz. Windows 10’da ağ ve paylaşım ayarlarını bu pencerede etkinleştirdikten sonra VBOXSVR cihazı görünür olacaktır.

Ağ Üzerinden Ortak Klasörü Kontrol Etme

VM’ye USB Flash Bellek Takma ve Kullanma

Fiziksel bilgisayarınıza taktığınız bir USB Flash Belleği, VirtualBox üzerinde sanal makineye tanıtmak oldukça kolaydır. USB belleğinizi host ile VM arasındaki bağlantısını hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.

Adım 1

Host bilgisayarınızın USB portlarından birine flash belleğinizi takınız ve örnek olarak Backup adlı bir klasör oluşturunuz.

Sanal Makinede USB Bellek Kullanma

Adım 2

Flash belleğinizi host’unuza taktıktan sonra, VirtualBox araç menüsünden sırasıyla Devices / USB / USB’nizin Adı seçeneğine tıklayınız.

USB Diski VM'ye Takma

Adım 3

USB aygıtınızı VirtualBox üzerinde seçtikten sonra guest sisteminizde Bilgisayarım’ı görüntülediğinizde taşınabilir depolama aygıtınızı görebilirsiniz.

Bilgisayarım Üzerinden Flash Belleği Görüntüleme

Video

Eski Sürümlerin Kurulumu

VirtualBox Versiyon
YouTube Video
Slayt
7 (YENİ)

 

İlgili Yazılar


VirtualBox ile Windows 95 Kurulumu
♦ VirtualBox ile Windows 98 Kurulumu
VMware ile Windows 10 Kurulumu
VirtualBox ile Windows XP Kurulumu
VirtualBox ile Sanal Makine Oluşturma

15 Comments
  1. Naseh 20 Eylül 2017

    Sagolun,VMware esxi yazin lutfen

    Cevapla
    • tolqabaqci 24 Eylül 2017

      Yorumunuz için teşekkürler, VMware ESXI konularına da değineceğim.

      Cevapla
  2. Alperen 1 Aralık 2020

    Wİndows kurulduktan sonra şsoyu silsek bişey olurmu?

    Cevapla
    • Tolga Bagci 1 Aralık 2020

      Kurulumdan sonra tam olarak neyi silmek istiyorsunuz?

      Cevapla
  3. HARUN ARSLAN 30 Ocak 2021

    Sanal olarak kurulan windows a aktivasyon /key gerekir mi?

    Cevapla
    • Tolga Bagci 31 Ocak 2021

      Evet gereklidir.

      Cevapla
  4. mehmet ali 14 Nisan 2022

    hocam kalıcı olarak virtual box la kurabilir miyiz ya da uzun vadeli olarak kullanabili miyiz

    Cevapla
    • Tolga Bagci 14 Nisan 2022

      Merhaba, uzun vadede elbette kullanabilirsiniz, fakat size önerim temiz sistem kurulumundan sonra snapshot almanızdır. Herhangi bir hataya karşı sisteminizi bir önceki duruma geri döndürebilirsiniz. Temiz kurulum adında bir adet snapshot oluşturun, ardından haftalık olarak snapshot alırsanız daha sağlıklı olabilir.

      Cevapla
  5. erdem 18 Nisan 2022

    Virtualbox ile pardus kurulumu hakkında yazı gelecek mi?

    Cevapla
  6. sami 26 Ekim 2022

    Zahmet edip böylesine detaylı anlattığınız için teşekkürler.

    Cevapla
    • Tolga Bagci 26 Ekim 2022

      Motive edici yorumunuz için teşekkürler.

      Cevapla
  7. cigse 17 Şubat 2023

    Virtualbox’ı terminalde sizin gibi açamadım bir türlü. Sağ click yaptığım zaman bende terminalde aç seçeneği çıkmıyor. Nasıl açabilirim farklı bir yolu var mı?

    Cevapla
    • Tolga Bagci 17 Şubat 2023

      Shift tuşuna basılı tutarak sağ click yaptıktan sonra Windows’unuzda varsayılan olarak tanımlı olan CMD veya PowerShell seçeneği çıkacaktır.

      Cevapla
  8. Dinçer KÖK 16 Mart 2023

    Merhaba Hocam,
    Dediklerinizi tam olarak yaptım, ben w11 kurmak istiyorum. Fakat başlat dediğim zaman görseldeki hatayı alıyorum. Neyden kaynaklıdır sizce ?

    Cevapla
    • Tolga Bagci 16 Mart 2023

      Paylaştığınız görselde Extension Pack kurulu olmadığı anlaşılıyor. VirtualBox websitesinden indiriniz, kurunuz ve tekrar deneyiniz.

      Cevapla
Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir