Eğer Linux tabanlı bir işletim sistemi kurulumu yaptıysanız ve de kurduğunuz işletim sisteminin versiyonunu/sürümünü öğrenmek istiyorsanız sistem ayarlarından hakkında kısmından bunu öğrenebilirsiniz. Ek olarak, sistem bilgilerini Terminal üzerinden de kolayca öğrenebilirsiniz.
Ubuntu Sistem Bilgisi Nasıl Öğrenilir?
Bu yazımızda, Linux tabanlı ve en popüler işletim sistemi olan Ubuntu üzerinde sistem bilgilerini görüntülemek için en basit yöntemden bahsedeceğiz. Ubuntu’nun en güncel sürümü 19.04’tür ve kod adı Disco Dingo’dur.
Linux sistemler üzerinde sistem bilgilerini öğrenmenin bir çok yolu vardır. Fakat sistem bilgisini öğrenmenin en basit yöntemi ScreenFetch uygulamasını kullanmaktır. Linux Terminal arayüzünde sistem bilgilerinizi ScreenFetch ile kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.
Örneğin, Ubuntu kurulumu yaptıktan sonra işletim sisteminin sürümünü, kernel bilgisini, GPU, CPU ve RAM bilgilerini bu yazılım ile öğrenebilirsiniz.
Linux üzerinde ScreenFetch kullanarak aşağıdaki bileşenlerin bilgilerini öğrenebilirsiniz;
- Username (Kullanıcı Adı)
- Hostname (Bilgisayar Adı)
- Operating System (İşletim Sistemi)
- Kernel Version (Kernel Versiyonu)
- Uptime (Çalışma Süresi)
- Number of installed packages (Yüklü Paketlerin Sayısı)
- Shell version (Shell Versiyonu)
- Screen resolution (Ekran Çözünürlüğü)
- Desktop Environment (Masaüstü Ortamı)
- Window Manager (Pencere Yöneticisi)
- Window Manager Theme (Pencere Yönetimi Teması)
- GTK Theme (GTK Teması)
- Icon Theme (İcon Teması)
- Font (Yazı Tipi)
- CPU (İşlemci)
- GPU (Ekran Kartı)
- RAM (Bellek)
ScreenFetch uygulaması Linux tabanlı tüm işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır. ScreenFetch hakkında daha fazla bilgi almak için https://github.com/KittyKatt/screenFetch sitesini ziyaret ediniz.
Ubuntu 18.04/18.10/19.04 Üzerinde ScreenFetch ile Sistem ve Donanım Bilgilerini Görüntüleme
Ubuntu üzerinde sistem ve donanım bilgilerini görüntülemenize izin veren ScreenFetch kurmak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip ediniz.
Adım 1
Masaüstünüzde Terminal’i açınız ve kurulumu başlatmak için sudo apt-get install screenfetch komutunu uygulayınız.
sudo apt-get install screenfetch
Adım 2
Bu işlemden sonra ek alanın kullanılacağı bildirilir. Yükleme işlemine devam etmek için Y tuşuna ve ardından Enter’a basınız.
Adım 3
ScreenFetch kurulurken bekleyiniz.
Adım 4
Kurulum yaptıktan sonra sistem ve donanım bilgilerini öğrenmek için Terminal’de screenfetch komutunu uygulayınız.
screenfetch
Adım 5
ScreenFetch komutunu uyguladıktan sonra aşağıdaki görüntüdeki gibi Terminal arayüzünde sistem bilgilerini kontrol edebilirsiniz!
Linux Sistem ve Donanım Özelliklerini Bulma ⇒ Video
Ubuntu veya herhangi bir Linux dağıtımı üzerinde ScreenFetch kullanarak sistem bilgilerini görüntülemek için aşağıdaki videoyu izleyebilir ve ayrıca bize destek olmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Sonuç
Bu yazımızda, ScreenFetch kullanımı ile işletim sistemi sürümü ve donanım bilgileri nasıl öğrenilir kısaca bahsettik. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!