Bu makalemizde size Linux Mint 21 Vanessa dağıtımında Oracle VM VirtualBox 7.0 kurulumuna ilişkin detayları sunacağım. Herşeyin sonundaysa kurulumla zahmetsizce sanal makineler oluşturabilirsiniz.
Böylelikle artık Mint OS’unuzda sanal olarak bir Windows, Linux ve macOS sorunsuzca entegre edebilirsiniz. Öyleyse Oracle VirtualBox’ın gerçek potansiyelini ortaya çıkaralım!
Linux Mint Üzerinde Sanal Makine Çalıştırmak için Oracle VM VirtualBox 7.0 Nasıl Kurulur?
Oracle VM VirtualBox, Windows, Linux ve macOS platformlarında çalışabilen ve ücretsiz olarak yayınlanan bir sanallaştırm yazılımıdır. Windows sistemlerde bu yazılımın kurulumu ne kadar kolaysa macOS ve Linux dağıtımlarında da kolaydır.
Sanallaştırmayı destekleyen Linux Mint bilgisayarınızda VirtualBox programını kullanarak dual-boot olmadan hazırladığınız sanal bilgisayarda bir guest işletim sistemi çalıştırabilirsiniz. Bu sayede host bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek duymadan sanal sisteminizi hızlı bir şekilde çalıştırabilir ve kullanabilirsiniz.
Linux Mint üzerinde Oracle yazılımını 3 yöntem ile kurabilirsiniz.
- Paket Yöneticisi ile kurabilirsiniz.
- Deb paketi ile kurabilirsiniz.
- Oracle sunucularından kurabilirsiniz.
Bu yazımızda, daha basit kurulum yöntemi olarak resmi websitesinden Oracle programını indirip deb paketini kuracağız.
VirtualBox İndirme ve Kurma
Linux platformları için VirtualBox programını İnternet’teki herhangi bir websitesinden veya resmi websitesinden indirebilirsiniz.
Adım 1
VirtualBox’ı resmi websitesinden indirmek için bu websayfasını ziyaret ediniz ve Download VirtualBox 7.0 görseline tıklayınız.
Adım 2
VirtualBox 7.0 Platform Packages kısmından Linux Distributions tıklayınız.
Adım 3
Linux platformlarından Ubuntu 19.10 / 20.04 / 20.10 / 21.04 seçeneğine tıkladıktan sonra deb paketini bilgisayarınıza kaydediniz.
Adım 4
CTRL + ALT + T’ye basarak terminali açınız ve sisteminizdeki paket listesini güncellemek için sudo apt update komutunu yürütünüz.
sudo apt update
Adım 5
Terminalde Downloads (İndirilenler) konumuna gidiniz ve VirtualBox’ı kurmak için “sudo dpkg -i virtualbox-6.1_6.1.36-152435~Ubuntu~jammy_amd64.deb” komutunu yürütünüz.
sudo dpkg -i virtualbox-6.1_6.1.36-152435~Ubuntu~jammy_amd64.deb
Adım 6
Kurulum sırasında VirtualBox için kurulması gerekli bağımlı paketlerin de kurulması gerektiğini görebilirsiniz. Oracle yazılımı için gerekli paketleri kurmak için “sudo apt install -f” komutunu yürütünüz.
sudo apt install -f
Adım 7
VirtualBox için Linux kernel modüllerini yüklemek ve derlemek için “sudo apt install linux-headers-$(uname -r) build essential dkms” komutunu yürütünüz.
sudo apt install linux-headers-$(uname -r) build essential dkms
Adım 8
Oracle VM VirtualBox’ın sürümünü Help / About kısmından kontrol edebilirsiniz.
Linux Mint Üzerinde Extension Pack Kurulumu
Linux Mint üzerine VirtualBox kurduktan sonra sanal makinede USB 3.0 aygıtlarını kullanabilmeniz, daha iyi mouse deneyimi elde etmeniz veya tam ekran çözünürlüğünü etkinleştirebilmeniz için Extension Pack kurmanız gerekir.
Adım 1
VirtualBox indirme websayfasını görüntüleyiniz ve Extension Pack başlığı altındaki All Supported Platforms seçeneğine tıklayınız.
Adım 2
Bilgisayarınıza indirdiğiniz Vbox-extpack uzantılı dosya üzerine çift tıklayınız.
Adım 3
Extension Pack’i güvenli bir kaynaktan indirdiyseniz Install (Kur) butonuna tıklayınız.
Adım 4
Lisans anlaşmasının tüm metnini okumak için sayfayı aşağıya kaydırınız ve ardından I Agree (Kabul Ediyorum) tıklayınız.
Adım 5
Linux Mint sisteminizin root parolasını yazınız ve Authenticate (Kimliği Doğrula) tıklayınız.
Adım 6
Linux Mint bilgisayarınıza Extension Pack başarıyla kurduktan sonra bilgi penceresini kapatınız.
Adım 7
VirtualBox araç menüsünden File / Preferences tıklayınız ve sol panelden Extensions seçeneğinden kurduğunuz Extension Pack sürümünü kontrol edebilirsiniz.
Linux Mint Üzerinde Yeni Bir Sanal Makine Oluşturma
Oracle VM VirtualBox’ı kurup sanal makinelerin sürücüleri için gerekli uzantı paketini de yapılandırdıktan sonra artık Linux sisteminizde yeni bir sanal makine oluşturabilirsiniz.
Adım 1
VirtualBox’ı çalıştırdıktan sonra araç menüsünden New (Yeni) ikonuna tıklayarak sanal makine sihirbazını açınız. Sihirbazı açtıktan sonra Name and Operating System (İsim ve İşletim Sistemi) penceresinde kuracağınız işletim sisteminin adını yazar yazmaz Type (Tür) ve Version (Versiyon) kısmındaki değerler otomatik olarak eşleşecektir.
Sanal guest işletim sisteminin sürümü doğru olarak eşleştikten sonra Linux sisteminizde kuracağınız konumu yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 2
Sanal sisteminizin bellek boyutunu host bilgisayarınızın kapasitesine göre yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.
Adım 3
Sıfırdan bir Windows 10 kuracağınız için yeni bir sanal hard disk oluşturmayı seçiniz ve Create (Oluştur) tıklayınız.
Adım 4
Sanal hard disk türünü varsayılan seçenek olan VDI (VirtualBox Disk Image) seçiniz ve Next’e tıklayınız.
Adım 5
Sanal diskin boyutunu host diskinizden önceden ayrılmasını istiyorsanız Fixed Size (Sabit Boyut) yedekleme türünü seçebilirsiniz. Hızlı bir diskiniz varsa, Dynamically allocated (Dinamil olarak genişleyen) seçeneğini seçerek disk kapasitesinden gerekli alan kadar disk alanı ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Adım 6
Windows 10 guest makinenin sanal disk boyutu varsayılan olarak 50 GB olarak ayarlanmıştır. Eğer sanal bilgisayarınızda birden fazla program kuracak ve çalıştıracaksanız daha yüksek bir disk alanı belirleyebilirsiniz.
Adım 7
Windows 10 sanal makineyi oluşturduktan sonra daha gelişmiş donanım yapılandırmaları için Settings (Ayarlar) tıklayınız.
Adım 8
Windows 10 sanal sistemin General (Genel) ayarlarında Advanced (Gelişmiş) açınız ve host ile VM arasında sürükle bırak ve kopyala yapıştır özelliklerini etkinleştirmek için her iki özelliği Bidirectional (Çift Yönlü) olarak değiştiriniz.
Adım 9
System (Sistem) / Motherboard (Anakart) ayarlarında guest sistemin birincil önyükleme aygıtını optik sürücü olarak değiştiriniz ve floppy devre dışı bırakınız.
Adım 10
Display (Görüntü) ayarlarında 3D Acceleration özelliğini etkinleştirdikten sonra Video Memory (Video Belleği) boyutunu 256 MB olarak değiştiriniz.
Adım 11
Storage (Depolama) aygıtı ayarlarında SATA Controller’ı seçtikten sonra Attributes (Öznitelikler) kısmından Host I/O Cache özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 12
Windows 10.vdi sanal disk dosyasının ayarlarından da Solid-State Drive özelliğini etkinleştiriniz.
Adım 13
Oluşturduğunuz sanal bilgisayara Windows 10 ISO dosyası eklemek için Empty (Boş) optik sürücüyü seçtikten sonra DVD ikonuna tıklayınız ve açılan seçeneklerden Choose a disk file (Bir disk dosyası seç) tıklayınız.
Adım 14
Bilgisayarınıza daha önceden indirdiğiniz bir Windows 10 imaj dosyasını seçiniz ve Open (Aç) tıklayınız.
Adım 15
USB donanım ayarlarını görüntüleyiniz ve 3.0/3.1 kontrolcüsünü etkinleştiriniz.
Adım 16
Windows 10 sanal bilgisayarınızın ayarlarını yapılandırdıktan sonra çalıştırınız.
Adım 17
Microsoft Windows 10 kurulum sihirbazı açıldığında fiziksel bir bilgisayarda nasıl kurulum yapıyorsanız aynı adımları takip ederek sanal bilgisayarınıza kurulum yapabilirsiniz. Kurulum sonrasında VM’nin sürücülerini yüklemek için Guest Additions kurmayı unutmayınız.
Linux Mint PC’den Sanal Makineyi Silme
VirtualBox ile bir Windows veya Linux guest işletim sistemi kurduktan sonra host sisteminize zarar vermeden sanal makine dosyalarını host diskinizden tamamen silebilirsiniz.
Adım 1
Kurduğunuz Windows 10 sanal sistemi host diskinizden tamamen silmek ve bir daha bu VM’yi kullanmak istemiyorsanız, Oracle sanallaştırma yazılımının sol panelinden VM’de sağ tuş / Remove (Sil) tıkladıktan sonra açılan uyarı penceresinde Delete All Files (Tüm Dosyaları Sil) tıklayınız.
Adım 2
VirtualBox VMs konumuna kurduğunuz sanal bilgisayarı kontrol ettiğinizde herhangi bir dosya olmadığını görebilirsiniz.
VirtualBox Kaldırma
Linux bilgisayarınızdan Oracle yazılımını bir nedende ötürü kaldırmayı istediğinizde bu işlemi sadece bir kaç dakikada gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1
Terminali açıktan sonra komut isteminde VirtualBox’ı kaldırmak için “sudo apt remove –purge *virtualbox*” komutunu yürütünüz.
sudo apt remove --purge *virtualbox*
Adım 2
VirtualBox ile bağlantılı paketlerin ve dosyaların kaldırılmasını onaylamak için Y ve ardından Enter’a basınız.
Adım 3
Oracle yazılımının sisteminizde kalıntı dosyalarını da silmek için terminalde alttaki komutları yürütünüz.
sudo rm -rf ~/"VirtualBox VMs"
sudo rm -rf ~/.config/VirtualBox/
sudo rm -rf /usr/lib/VirtualBox/
Adım 4
VirtualBox’ı sisteminizden başarıyla kaldırdıktan sonra kullanıcı gruplarında vboxusers görebilirsiniz. Vboxusers grubunu compgen komutu ile kontrol ediniz ve eğer varsa bu grubu da siliniz.
compgen -g | grep -i "vbox"
sudo groupdel vboxusers
Video
Oracle Depolarından VirtualBox’ı Kurma
Linux Mint PC’nize Oracle sunucularından sanallaştırma programının güncel sürümlerini indirmek repository listenizi güncellemeniz ve ardından programı kurmanız gerekir.
- Linux Mint sources.list’i düzenlemek için terminal’de alttaki komutu yürütünüz.
sudo nano /etc/apt/sources.list
- Sources.list’e alttaki adresi ekleyiniz ve Ctrl + X’e basınız ve ardından Enter’a basarak dosyayı kaydediniz.
deb https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian eoan contrib
- Oracle VM’nin Public Key’ini eklemek için aşağıdaki komutu yürütünüz ve sudo apt update komutu ile paket listenizi güncelleyiniz.
wget -q https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc -O- | sudo apt-key add -
sudo apt update
- Oracle sanal makine programı kurulumu’nu başlatmak için sudo apt install virtualbox-6.1 komutunu uygulayınız.
sudo apt install virtualbox-6.1
- Son olarak, Extension Pack sisteminize indirmek ve kurmak için aşağıdaki komutları yürütünüz.
wget https://download.virtualbox.org/virtualbox/6.1.36/Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-6.1.36.vbox-extpack
sudo VBoxManage extpack install Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-6.1.36.vbox-extpack
Oracle depolarından VirtualBox’ı kurduktan sonra terminalde “sudo systemctl status vboxdrv” komutu ile programın durumunu kontrol edebilirsiniz.
Eski Sürümlerin Kurulumu
Mint / VBox Versiyon | YouTube Video | Slayt |
---|---|---|
18 / 5.2 | İzle | Görüntüle |
19 / 6.0 | İzle | Görüntüle |
20.3 / 6.1 | İzle | Görüntüle |
21 / 6.1 (YENİ) | İzle | – |
Sonuç
Sonuç olarak, yukarıda detaylarıyla verdiğim tüm adımlarla Linux Mint 21 PC’nize Oracle VM VirtualBox 7.0 kolacay kurabilirsiniz. Sonrasında ise VirtualBox ile birden fazla işletim sistemini sorunsuz bir şekilde çalıştırmaya başlayabilirsiniz.
Ek olarak, bilgisayar deneyiminizi geliştirebilir ve olasılıklar dünyasının kilidini açabilirsiniz. Eğer geliştiriciyseniz, tasarımcıysanız ya da teknoloji meraklısıysanız VirtualBox’ı tercih edebilirsiniz. Çünkü bu yazılım sanal PC’ler oluşturmada çok yönlüdür. Ayrıca kullanıcı dostu bir platform sunduğundan bilgi işleminizi yeni boyutlara taşıyabilirsiniz.