Kali Linux 2024 Üzerinde PlayOnLinux 4.3.4 Kurulumu

Bu yazımızda, Kali Linux 2024 kurulu bir bilgisayarda Windows uyumlu yazılımları veya oyunları çalıştırabilmenize izin veren PlayOnLinux 4.3.4 nasıl kurulur ve kullanılır inceleyeceğiz.

Kali Linux PC'de PlayOnLinux Kurulumu

Kali Linux 2024 Üzerinde Windows Yazılımları Kullanmak İçin PlayOnLinux 4.3.4 Nasıl Kurulur?

PlayOnLinux sayesinde Windows’ta yaygın olarak kullandığınız uygulamaları Linux bilgisayarınıza kurabilir ve hakim olduğunuz programları kullanmaya devam edebilirsiniz. PlayOnLinux yazılımı Wine altyapısını kullanarak kullanıcılara daha basit bir arayüz sunar, böylece kullanıcılar yazılım veritabanından kurmak istedikleri bir yazılımı arayabilir ve hızlı bir şekilde sistemlerine kurabilirler.

Kali Linux ve diğer Linux dağıtımlarından birini kullanıyorsanız bu yazılımı sisteminize doğru bir şekilde kurarak EXE veya MSI uzantılı setup dosyalarının kurulumlarını gerçekleştirebilirsiniz.

PlayOnLinux, her uygulamayı desteklemeyebilir bu yüzden Wine tarafından çalıştırılabilen uygulama veritabanını kontrol etmeniz veya kuracağınız yazılımları test etmeniz gerekir. Genellikle, Windows’ta çalışan birçok uygulamayı desteklediği için kullanılışlı uygulamaları sisteminizde çalıştırabilirsiniz.

PlayOnLinux İndirme ve Kurma

Kali Linux bilgisayarınızda x86 (32 Bit) Windows uygulamalarını çalıştırabilmeniz için 32 Bit mimariyi etkinleştirmeniz gerekir. Böylece sisteminize hem 32 Bit hem de 64 Bit uygulamaları kolaylıkla kurabilir ve çalıştırabilirsiniz.

Adım 1

Kali PC’nizde terminali açınız ve 32 Bit’i etkinleştirmek için “sudo dpkg –add-architecture i386” komutunu yürütünüz ve ardından root parolanızı yazınız ve Enter’a basınız.

Kali, Debian tabanlı olduğundan dolayı bazı uyumsuzluk sorunlarını giderebilmek ve gerekli paketleri kurabilmeniz için Debian repository adresini de eklemeniz gerekir. Terminalde echo komutunu kullanarak repository adresini eklemek için alttaki komutu yürütünüz ve son olarak yazılım veritabanını “sudo apt update” komutuyla güncelleyiniz.

sudo dpkg --add-architecture i386
echo "deb http://deb.debian.org/debian bullseye contrib" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list
sudo apt update

Wine İçin 32 Bit Mimariyi Etkinleştirme

Adım 2

Mevcut paketlerin yeni sürümlerini denetledikten sonra ve adresleri tazeledikten sonra PlayOnLinux için gerekli Wine uygulamasını sisteminize kurmanız gerekir. Bu yazılımı daha sonra programın ayarlarından da yapabilirsiniz fakat en güncel sürümü kurmanız için Wine yazılımının hem 32 Bit hemde 64 Bit versiyonlarını sisteminize kurunuz.

sudo apt install wine32 wine64 -y

Wine32 ve Wine64 Kurma

Adım 3

Wine32 ve Wine64 kurduktan sonra şimdi sisteminize PlayOnLinux.deb paketini indirmeniz gerekir. Deb paketini indireceğiniz konuma gitmek için terminalde “cd ~/Downloads” komutunu ve ardından wget komutunu yürütünüz.

cd ~/Downloads
wget https://www.playonlinux.com/script_files/PlayOnLinux/4.3.4/PlayOnLinux_4.3.4.deb

PlayOnLinux İndirme

Adım 4

PlayOnLinux_4.3.4.deb paketini indirdikten sonra onu kurmak için “sudo dpkg -i PlayOnLinux_4.3.4.deb” komutunu yürütünüz. Eğer alttaki görseldeki gibi terminalde bağımlı paketlerin sisteminizde kurulu olmadığını görüyorsanız bu paketleri sunuculardan indirmek ve kurmak için tekrar “sudo apt install -f” komutunu yürütünüz.

sudo dpkg -i PlayOnLinux_4.3.4.deb
sudo apt install -f -y

Bağımlı Paketleri Kurma

Adım 5

PlayOnLinux’u kurduktan sonra sürümünü kontrol etmek için terminalde “playonlinux –version” komutunu ve ardından onu çalıştırmak için “playonlinux” komutunu kullanabilirsiniz. Programı çalıştırdıktan sonra da sürümünü kontrol etmek için araç menüsünden Help / About tıklayarak ilgili pencereyi açabilirsiniz.

playonlinux --version
playonlinux

PlayOnLinux Çalıştırma ve Sürümünü Kontrol Etme

Windows Programı Kurma

Kali Linux üzerine PlayOnLinux kurduktan sonra artık sisteminizde bir Windows uygulaması çalıştırabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Adım 1

Kali sisteminizde yaptığını işlerin ekran kayıtlarını almak için bir Windows uygulaması olan CamStudio programını kullanabilirsiniz. Bu yazılım sayesinde oluşturduğunuz eğitim videolarınızın ekran görüntülerini video olarak kayıt edebilir ve kaydedebilirsiniz.

Ekran kaydedici programı olan CamStudio.exe setup dosyasını bilgisayarınıza indirmek için terminalde alttaki komutu yürütünüz.

wget https://cs07112018.s3.us-east-2.amazonaws.com/CamStudioSetup.exe

CamStudio.exe İndirme

Adım 2

Bilgisayarınızın başlat menüsünde PlayOnLinux’u bulunuz ve çalıştırınız.

PlayOnLinux Programını Çalıştırma

Adım 3

Actions (Eylemler) panelinden Install a program (Bir program kur) tıkladıktan sonra açılan pencerede Install a non-listed program (Listelenmemiş bir program yükleyin) seçeneğine tıklayınız.

Listede Olmayan Bir Program Kur

Adım 4

Açılan pencerede kurulum sırasında yapmanız gerekenleri okuduktan sonra artık bu pencereyi hatırlatma seçeneğini seçebilir ve devam edebilirsiniz.

Kurulum Açıklamalarını Atlama

Adım 5

PlayOnLinux çalışma prensibini açıklayan penceredeki notları okuduktan sonra devam ediniz.

PlayOnLinux ile WineHQ Hakkında

Adım 6

Manual Installation (Elle Kurulum) penceresi açıldığında Next’e tıklayarak devam ediniz.

Manuel Kurulum

Adım 7

Kurulum seçeneklerinden yeni bir program kuracağınız için Install a program in a new virtual drive (Yeni bir sanal sürücüye bir program yükleyin) seçeneğini seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Yeni Bir Sanal Sürücüde Bir Program Kur

Adım 8

Sanal sürücü adına kuracağınız programın adını yazınız ve tekrar Next’e tıklayınız.

Sanal Sürücü İçin Programın Adını Yazma

Adım 9

Programı başka bir Wine sürümü ile kurmayı planlıyorsanız sisteminizde kurulu sürümlerinden birini seçmek için Use Another Version of Wine (Wine’ın Başka Bir Sürümünü Kullanın) seçeneğini işaretleyebilir ve bir sonraki adımda bu ayarı yapabilirsiniz.

Eğer Wine yazılımının son sürümünü kurduysanız buradaki ayarları düzenlemenize gerek yoktur, bu yüzden bu ayarları atlamak için Next’e tıklayınız ve devam ediniz.

Kurulumdan Önceki Ayarları Kontrol Etme

Adım 10

Bu aşamada kuracağınız program 32 Bit veya 64 Bit ise ona göre bir mimariyi seçmeniz gerekir. 32 bits windows installation seçeneğini işaretleyiniz ve devam ediniz.

32 Bits Windows Installation

Adım 11

32 Bit uygulamanız için Wine Prefix oluşturuluyorken bekleyiniz.

Wine Prefix Yapılandırılıyor

Adım 12

Çalıştırılacak kurulum dosyasını seçmek için Browse (Gözat) butonuna tıklayınız ve Downloads (İndirilenler) konuma indirdiğiniz CamStudioSetup.exe dosyasını seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Exe Programını Seçme

Adım 13

CamStudio kurulum sihirbazı açıldığında lisans şartlarını kabul ediniz ve Next’e tıklayınız.

CamStudio Lisans Anlaşmasını Kabul Etme

Adım 14

CamStudio’yu nereye yüklemek istediğinizi seçiniz ve Next’e tıklayınız.

Varsayılan Kurulum Lokasyonunu Seçme

Adım 15

Başlat menüsü klasörü için varsayılan CamStudio ismini bırakınız ve Next’e tıklayınız.

Başlat Menüsü Klasörü İsmini Yapılandırma

Adım 16

CamStudio için bir masaüstü kısayolu oluşturmayı seçiniz ve devam ediniz.

Masaüstü Kısayol Oluşturma

Adım 17

Ekran yakalama programı için gerekli MS Visual C++ 2010 Redistributable Package (x86) paketini kurmayı onaylayınız ve kurulumu tamamlayınız.

MS Visual C++ 2010 Redistributable Package (x86)

Adım 18

Devam etmeden önce program hakkındaki geliştirmeleri okuyunuz ve devam ediniz.

Program Hakkındaki Bilgileri Okuma

Adım 19

CamStudio kurulum sihirbazını kapatınız.

Kurulum Sihirbazını Kapatma

Adım 20

PlayOnLinux tarafından ekran yakalama programı için kısayol oluşturmak için Recorder.exe seçiniz ve Next’e tıklayınız.

CamStudio İçin Kısayol Oluşturma

Adım 21

Masaüstü kısayolu için Recorder veya programın adını yazınız.

Kısayol Adını Düzenleme

Adım 22

Başka bir kısayol oluşturmamayı seçiniz ve sihirbazı kapatınız.

Başka Kısayol Oluşturmayı Atlama

Adım 23

Kali masaüstü konumunda oluşturduğunuz Recorder kısayoluna çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.

CamStudio Open Source Çalıştırma

Adım 24

Kali Linux’te ekran yakalama programını kullanmayı denediğinizde ekran kaydının AVI olarak kaydedildiğini görebilirsiniz.

CamStudio Kullanımı

Kali Linux PC’den PlayOnLinux Kaldırma

Bilgisayarınızda artık Windows uyumlu oyunları veya programları çalıştırmak istemiyorsanız yaptığınız projeleri kaydettikten sonra PlayOnLinux’u tamamen kaldırabilirsiniz.

Adımlar:

Adım 1

PlayOnLinux yazılımını sisteminizden tamamen kaldırmak için terminali açınız ve “sudo apt purge –auto-remove playonlinux” komutunu yürütünüz ve ardından kaldırılacak paketleri onaylamak için Y ve Enter’a basınız.

sudo apt purge --auto-remove playonlinux

PlayOnLinux Kaldırma

Adım 2

PlayOnLinux için gerekli Wine yazılımlarını da kaldırmak için terminalde “sudo apt purge –auto-remove wine*” komutunu yürütünüz.

sudo apt purge --auto-remove wine*

Wine Kaldırma

Adım 3

Son olarak, Kali Linux sisteminizden gereksiz ve kalıntı paketleri de temizlemek için terminalde “sudo apt autoremove && sudo apt autoclean” komutunu yürütünüz.

sudo apt autoremove && sudo apt autoclean

Kalıntı Paketleri Temizleme

Video

Sonuç

Sonuç olarak, PlayOnLinux 4.3.4, Kali Linux 2024 sisteminde Windows yazılımlarını çalıştırmanız için ideal bir seçenektir. Bu makalede oluşturuduğum tüm adımları takip ederseniz PlayOnLinux’u kolayca kurabilirsiniz.

Bunun sonucunda Windows programlarını yükleyip çalıştırabilirsiniz. Böylece Linux’ta istediğiniz yazılımlara erişim sağlarlarsınız. Bu yazılımla işletim sistemleri arasındaki farkı kapatarak esneklik elde edersiniz. Kısacası, iş veya eğlence için, Kali Linux kullanıcıları için Windows yazılımlarını çalıştırmanın verimli bir yoludur.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir