Kali Linux 2024 Üzerinde GNS3 VM 2.2 Kurulumu

Bu yazımızda, Kali Linux 2024 bilgisayarında GNS3 ile Cisco IOU imajlarını kullanabilmek için VMware Workstation 16 Pro’ya GNS3 VM 2.2 nasıl kurulur inceleyeceğiz.

Kali Linux Üzerinde GNS3 VM Kurulumu

Kali Linux Üzerinde GNS3 VM Server Nasıl Kurulur ve Kullanılır?

GNS3 VM (GNS3 Virtual Machine), GNS3 ile birlikle kullanılabilen ücretsiz bir sanal sunucu makinesidir. Bu VM‘yi sisteminizde kurulu bir sanallaştırma programını kullanarak import edebilir ve ağ simülatör programı ile kullanabilirsiniz.

GNS3 VM’yi kullanmanın amacı daha profesyonel ağ tasarımları yapabilmek, cihazların performansını arttırmak veya tüm projeleri ve IOS cihazlarını tek bir sanal sunucuda yedeklemektir. Ayrıca, daha detaylı komutları kullanabilmenize izin veren IOU imajlarını sunucuya yükleyerek bu cihazları çalıştırabilmenize izin verir.

Windows veya Linux dağıtımı kurduğunuz masaüstü veya laptop bilgisayarınıza GNS3 ile GNS3 sanal makinesini kurarak Cisco’nun Routing ve Switching sınavlarına hazırlanmaya başlayabilirsiniz.

Gereksinimler

GNS3 VM’yi bilgisayarınıza kurmadan önce sisteminizde GNS3 ve VMware Workstation programlarının kurulu olması gerekir. Kali dağıtımına sanal sunucuyu kurabilmeniz için bu sistem üzerine bahsedilen programları kurmak için alttaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

GNS3 VM İndirme ve Kurma

GNS3 ile VMware Workstation sisteminize kurduktan sonra GNS3 resmi websitesinden GNS3 VM.ova dosyasını indirmeniz ve sanal makineye aktarmanız gerekir.

Adım 1

VMware Workstation ve Fusion yazılımları için GNS3 VM’yi indirmelisiniz. Bu sebeple öncelikle GNS3 resmi websitesini ziyaret ediniz. Daha sonra görüntülediğiniz sayfada Download butonuna tıklayın. Bu aşamdan sonra zipli dosyayı bilgisayarınıza kaydediniz.

GNS3 VM İndirme

Adım 2

Downloads (İndirilenler) konumuna indirdiğiniz GNS3VM.zip dosyasını klasöre çıkarmak için o konumda terminali açınız ve “unzip GNS3.VM.VMware.Workstation.2.2.33.1.zip” komutunu yürütünüz.

unzip GNS3.VM.VMware.Workstation.2.2.33.1.zip

Kali'de Zip Dosyasını Klasöre Ayıklama

Adım 3

VMware Workstation 16 Pro’yu açınız ve araç menüsünden File (Dosya) / Open (Aç) tıklayınız. Open Virtual Machines penceresinde GNS3 VM.ova dosyasını seçiniz ve açınız.

GNS3 VM.ova Dosyasını İçe Aktarma

Adım 4

Store the New Virtual Machine (Yeni Sanal Makineyi Yedekle) penceresi açıldığında sanal makineyi kaydetmek istediğiniz konumu yapılandırınız ve Import (İçe Aktar) butonuna tıklayınız.

Sanal Makineyi Yedekleme

Adım 5

VMware sanallaştırma programına GNS3 VM import ediliyorken bekleyiniz.

Importing GNS3 VM

Adım 6

GNS3 sanal sunucu makinesini ekledikten sonra ayarlarını düzenlemek için Edit Virtual Machine Settings (Sanal Makine Ayarlarını Düzenle) seçeneğine tıklayınız.

GNS3 Sunucu Ayarlarını Düzenleme

Adım 7

GNS3 sanal makinede sanallaştırma özelliklerini etkinleştirmek ve sanal işlemci sayısını arttırmak için sol panelde Processors (İşlemciler) tıklayınız. Number of Processors (İşlemci Sayısı) değerini 2 olarak yapılandırınız ve Virtualization Engine (Sanallaştırma Motoru) kısmındaki tüm özellikleri işaretleyiniz.

  • Virtualize Intel VT-x/EPT or AMD-V/RVI
  • Virtualize CPU Performance Counters
  • Virtualize IOMMU (IO Memory Management Unit)

Sanallaştırma Özelliklerini Etkinleştirme ve Sanal CPU Sayısını 2 Olarak Yapılandırma

Adım 8

GNS3 VM ayarlarını yaptıktan sonra sanal makineyi çalıştırınız.

Sanal Sunucuyu Başlatma

Adım 9

GNS3 sunucu başarıyla açıldıktan sonra IP adresini not ediniz.

GNS3 Sunucunun IP Adresini Kontrol Etme

GNS3 VM’yi Etkinleştirme

GNS3 sanal makineyi kurduktan sonra yapmanız gereken şey GNS3 programında sunucu ayarlarını yapılandırmaktır.

Adım 1

GNS3 ağ yazılımı programını açtıktan sonra Setup Wizard (Kurulum Sihirbazı) penceresinde Run appliances in a virtual machine (Cihazları sanal bir makinede çalıştırın) seçeneğini işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Run appliances in a virtual machine

Adım 2

Server yapılandırma penceresinde Host Binding ayarını GNS3 sunucunun IP bloğu olarak yapılandırınız ve Next’e tıklayınız.

Host Binding IP Adresini Sunucu IP Bloğuna Göre Ayarlama

Adım 3

Local sunucu durum penceresinde bağlantının başarılı olduğunu kontrol ettikten sonra Next’e tıklayınız.

GNS3 Server Bağlantısı Başarılı

Adım 4

GNS3 VM ayarlarında Virtualization Software (Sanallaştırma Yazılımı) kısmından VMware seçiniz ve vCPU değerini 2 olarak ayarlayınız ve Next’e tıklayınız.

GNS3 VM Sanal Makinenin Ayarlarını Yapılandırma

Adım 5

GNS3 Virtual Machine özet penceresindeki donanım ayarlarını kontrol ettikten sonra Finish’e tıklayınız.

Sunucunun Özet Bilgilerini Kontrol Etme

Adım 6

Servers Summary kısmından GNS3 VM’ye başarıyla bağlantı kurulduğunu görebilirsiniz.

Servers Summary

Cisco Router IOS Ekleme

Kali Linux üzerine GNS3 VM kurduktan sonra sanal sunucuya Cisco Router veya Switch IOS imajlarını yüklemeniz gerekir. Sunucuya ekleyeceğiniz IOS cihazları yalnızca sunucu çalışır durumdayken çalışacağını unutmayınız.

Adım 1

GNS3 araç menüsünden File / Preferences tıkladıktan sonra açılan pencerede Dynamips / IOS Routers seçeneğini seçiniz ve sağ panelden New (Yeni) butonuna tıklayarak IOS ekleme sihirbazını açınız.

Sihirbazda Server Type (Sunucu Tipi) seçeneklerinden Run this IOS Router on the GNS3 VM (Bu IOS Router’ı GNS3 VM üzerinde çalıştırın) işaretleyiniz ve Next’e tıklayınız.

Run this IOS Router on the GNS3 VM

Adım 2

Browse (Gözat) butonuna tıklayınız ve bilgisayarınıza indirdiğiniz bir Cisco Router’ın IOS imajını seçiniz.

Router c7200 IOS Ekleme

Adım 3

IOS imajının sıkıştırmasını açmak için Yes’e tıklayınız ve ardından IOS’un sunucuya yüklenmesini bekleyiniz.

IOS İmajı GNS3 Sunucuya Upload Ediliyor

Adım 4

c7200 IOS imajının adını ve platformunu değiştirmeyiniz.

Router Adını ve Platformunu Düzenleme

Adım 5

Host’unuzun performansına göre Router’a uygun bir RAM boyutu atayınız.

Router'ın Bellek Boyutunu Yapılandırma

Adım 6

Router’da varsayılan olarak FastEthernet arayüzü olduğu için Serial arayüz eklemek için ağ bağdaştırıcı penceresinde Slo1’e PA-4T+ yani Serial port takınız.

Router'a Serial Arayüz Ekleme

Adım 7

Eklediğiniz Router imajı bilgisayarınızın CPU’sunu %100 kullanmasını engellemek için Idle-PC değeri belirleyiniz.

IOS İçin Idle-PC Değeri Bulma

Adım 8

Router IOS’u ekledikten sonra Templates penceresinde Server kısmının GNS3 VM olduğunu görebilirsiniz. Yani, IOS imajı yerel PC’nizde değil sanal sunucuda çalışacaktır.

IOS Router'ın Konumunu Kontrol Etme

Yeni Bir Proje Oluşturma

GNS3 sunucuya IOS ekledikten sonra çalışabilirliğini test etmek için veya temel ağ topolojisi oluşturmaya başlamak için yeni bir proje oluşturunuz.

Adım 1

GNS3 araç menüsünde New ikonuna veya CTRL + N’ye basarak project sihirbazını açınız. Project penceresinde yapacağınız ağ tasarıma bağlı olarak uygun bir proje adı yazınız ve yedekleme konumunu seçiniz ve OK’a tıklayınız.

GNS3'te Yeni Bir Proje Oluşturma

Adım 2

Sol panelden Routers kategorisine tıklayınız ve çalışma alanına iki adet c7200 Router’ı sürükleyip bırakınız.

Çalışma Alanına Cisco Router Ekleme

Adım 3

Sol panelden kablolama seçeneğini aktif ettikten sonra R1 üzerine tıklayınız ve kablonun bir ucunu listelenen boş portlardan Serial1/0 takınız. Diğer ucunu ise, R2’nin Serial1/1 portuna takınız.

Router'ları Serial Port ile Bağlama

Adım 4

Yönlendiricileri Serial arayüz üzerinden birbirine bağladıktan sonra menüden yeşil ok’a tıklayınız ve tüm cihazları çalıştırınız. Daha sonra, R1’e çift tıklayınız ve CLI komut istemini açınız ve seri porta IP adresi atayınız.

R1# conf t
R1(config)# interface serial1/0
R1(config-if)# ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
R1(config-if)# no shutdown

R1'in Serial Portuna IP Adresi Atama

Adım 5

Aynı şekilde, diğer R2 yönlendiricinin de Serial1/1 portuna IP adresi atayınız.

R1# conf t
R2(config)# interface serial1/0
R2(config-if)# ip address 192.168.1.2 255.255.255.0
R2(config-if)# no shutdown

R2'nin Serial Portuna IP Adresi Atama

Adım 6

Router’lar arasındaki ağ bağlantısını kontrol etmek için çalışma alanına bir PC ekleyebilirsiniz veya CLI komut isteminden ping komutunu kullanabilirsiniz.

R1# ping 192.168.1.2
R2# ping 192.168.1.1

R1 ile R2 Arasındaki Ağ Bağlantısını Ping ile Sınama

GNS3 Sanal Makineyi Silme ve Devre Dışı Bırakma

PC’nizden GNS3 VM’yi silmeyi veya kaldırmayı istiyorsanız, öncelikle sanallaştırma programınızdan sanal makineyi diskinizden tamamen silmelisiniz. Ardından GNS3 programından sanal sunucuyu devre dışı bırakıp yerel sunucu bağlantısını yapmalısınız.

Adım 1

VMware Workstation programını açtıktan sonra sol paneldeki Library (Kütüphane) kısmından sanal bilgisayarınızda sağ tuşa tıklayınız ve açılan seçeneklerden Manage (Yönet) / Delete from Disk (Disk’ten Sil) tıklayınız.

Açılan Question (Soru) penceresinde ise VM’nin tüm dosyalarının host diskinizden silinmesini onaylamak için Yes’e tıklayınız.

GNS3 Sanal Makineyi Silme ve Devre Dışı Bırakma

Adım 2

GNS3 VM’yi devre dışı bırakmak için ise GNS3’ün tercihlerini görüntüleyiniz ve GNS3 VM ayarlarından “Enable the GNS3 VM” seçeneğinin işaretini kaldırınız ve OK’a tıklayınız.

GNS3 Sanal Makineyi Devre Dışı Bırakma

Adım 3

GNS3 araç menüsünden Help (Yardım) / Setup Wizard (Kurulum Sihirbazı) tıklayınız ve yapılandırma modunu açınız. Bu pencerede, GNS3’ün sanal sunucu ile bağlantısını tamamen kesmek ve yerel sunucu bağlantısını yapmak için “Run appliances on my local computer” işaretleyiniz ve Yes’e tıklayınız.

Run appliances on my local computer

Adım 4

Yerel sunucu yapılandırma penceresinde Host Binding ayarını bu kez “localhost” olarak değiştiriniz.

Host Binding Ayarını Localhost Olarak Değiştirme

Adım 5

Yerel sunucu bağlantısını doğruladıktan sonra Setup Wizard kapatınız.

Yerel Sunucu Doğrulamasını Yapma

Adım 6

Son olarak, GNS3 Server’a eklediğiniz IOS’u silmeniz gerekir. Silmeden önce Router’ın kurulu olduğu lokasyonun “VM” olduğunu alttaki görselden görebilirsiniz.

GNS3 Sunucuya Eklenen Router'ı Silme

Adım 7

GNS3 programınıza tekrar mevcut IOS’u kullanarak bir Router ekleyiniz ve son aşamada Server türünün local olduğunu kontrol ediniz.

Localhost Sunucuya Router Ekleme

Adım 8

Router’ı çalıştırdığınızda Servers Summary kısmında sunucunun mevcut olmadığını ve yerel sistem üzerinde çalıştığını görebilirsiniz.

Servers Summary Panelini Kontrol Etme

Video

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir