GNS3 VM Kurulumu

Bu yazımızda Windows 10 PC üzerinde çalışan VMware Workstation üzerinde GNS3 VM kurduktan sonra, ağ bağlantısını test ederek GNS3 ile bağlantısı nasıl yapılır ve son olarak bir IOS imajı nasıl eklenir inceleyeceğiz.

PC'ye GNS3 VM Kurma

Windows 10 & 11 Üzerinde GNS3 VM Nasıl Kurulur?

GNS3 ağ simulator programı ile çok daha detaylı ve profesyonel ağ/network tasarımları yapabilirsiniz ve gerçek Cisco Router IOS‘larını kullanarak gerçek bir ağ senaryosu oluşturabilir ve test edebilirsiniz. Ayrıca, GNS3 VM ile simülatör programını birlikte kullanarak özellikle Cisco’nun güvenlik sertifikalarına daha profesyonel hazırlanabilirsiniz.

Daha gelişmiş ağ tasarımları oluşturmak istediğinizde, GNS3 programının Yerel Sunucu (Local Server) ile çalışırsanız, bilgisayarınızın donanım performansı azalabilir ve ekleyeceğiniz IOS imajları diskinizde çok fazla yer kaplayabilir. Bu yüzden, hem IOS imajlarının tek bir yerde depolanmasını sağlamak hem de IOU imajlarını kullanabilmek için GNS3 VM sunucu yapısını sisteminize kurmanız gerekir.

Donanım performans sorunları ile karşılaşmamak ve tüm yapılandırmaların tek bir yerde depolanmasını sağlamak için GNS3 VM’yi yapılandırmanız önerilir. Bu sayede Cisco Router/Switch aygıtlarını daha verimli ve performanslı kullanmanın yanısıra programa eklediğiniz tüm IOS imajlarını tek bir yerde toplamış olursunuz.

Aşağıdaki bağlantıları ziyaret ederek Linux/Ubuntu ve macOS işletim sistemleri üzerinde GNS3 VM yapısının kurulumlarını yapabilirsiniz.

Bu yazımızda, bir Windows PC üzerinde VMware Workstation Pro yazılımı içerisine GNS3 VM’yi import edeceğiz ve çalıştıracağız.

VMware Workstation Üzerine GNS3 VM Import Etme ve Ağ Bağlantısı

Kurulum adımlarına geçmeden önce, bilgisayarınızda VMware Workstation ve GNS3 programlarının kurulu olması gerekmektedir. Bu yazılımları kurarak GNS3 VM gereksinimlerini tamamladıktan sonra, aşağıdaki adımları sırasıyla takip edebilirsiniz.

Adım 1

GNS3 VM’nin güncel sürümünü indirmek için GNS3’ün resmi websitesini ziyaret ediniz ve aşağıdaki görüntüdeki gibi Free Download butonuna tıklayınız.

GNS3 Resmi Websitesi

Adım 2

For Optimal Performance (Optimum Performans İçin) kısmındaki Download VM for GNS3 linke tıklayınız.

GNS3 VM İndirme

Adım 3

İndirme penceresi açıldığında 3 adet seçenek göreceksiniz. Bunlar: VirtualBox, VMware Workstation ve VMware ESXi‘tir.

Biz bu yazımızda, Windows 10‘da VMware yazılımı ile bir kurulum yapacağımız için VMware Workstation seçeneği altındaki Download butonuna tılayarak OVA dosyasını bilgisayarınıza indiriniz.

VMware Workstation and Fusion

Adım 4

Zip uzantılı arşivli sanal makine dosyasını bilgisayarınıza indirdikten sonra onu klasöre çıkarınız ve ardından VMware Pro’yu açınız ve File / Open seçeneğine tıklayınız.

VMware Üzerinde Sanal Makine Açma

Adım 5

Klasöre ayıkladığınız dosyanın konumuna gidiniz ve GNS3 VM.ova dosyasını seçiniz ve Open butonuna tıklayınız.

OVA Dosyasını VMware Üzerine Ekleme

Adım 6

OVA sanal sunucu dosyasını harici bir diske import etmek istiyorsanız, Browse butonuna tıklayarak ilgili konumu seçiniz ve devam ediniz. Eğer hostunuzun disk türü NVMe veya SSD ise, varsayılan konumda kurulum yapmak için Import butonuna tıklayınız.

Sanal Makineyi Import Etme

Adım 7

Import butonuna tıklar tıklamaz belirttiğiniz konuma GNS3 sunucusunun kurulum işlemi aşağıdaki gibi başlayacaktır.

GNS3 Server İmport Ediliyor

Adım 8

Bu adımda eğer GNS3 VM sanal makinenin VMware donanım sürümü daha eski bir sürüm ise, donanım sürümünü Workstation Pro’nun son sürümüne yükseltiniz ve ardından sanal makineyi çalıştırınız.

GNS3 Sunucuyu Çalıştırma

Adım 9

GNS3 Server ana ekranı aşağıdaki görüntüdeki gibidir. Bu pencerede, sunucu, Qemu ve Ubuntu versiyonunu kontrol edebilir ve sanallaştırma ortamının VMware platformu olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca, IP kısmında sanal sunucunun NAT bağdaştırıcı tarafından alınan IP adresini görebilirsiniz. Eğer Virtual Network Editor programında GNS3 VM’yi Bridged olarak yapılandırırsanız, burada host makinenizin IP adresi bloğundan bir adres aldığını göreceksiniz.

GNS3 VM ile host arasındaki ağ bağlantısını test etmek için CMD komut istemini açınız ve ping komutunu kullanarak bağlantının sorunsuz olduğunu kontrol ediniz.

Host Üzerinden GNS3 Sunucuya Ping İle Ağ Bağlantısı Testi

GNS3 Üzerinde Server Etkinleştirme

GNS3 VM’yi sadece VMware Workstation üzerine Import etmekle kurulum tamamlanmaz, aynı zamanda simülatör programı üzerinde sunucuyu etkinleştirmeniz gerekir.

Adım 1

GNS3 programını açınız ve File / Preferences seçeneğine tıklayınız.

Edit / Preferences

Adım 2

Önce GNS3 VM seçeneğine tıklayınız ve ardından sağ bölümdeki ayarlardan “Enable the GNS3 VM” seçeneğini işaretleyiniz ve VM Name kısmında import ettiğiniz sanal sunucu adını kontrol ettikten sonra OK butonuna tıklayınız.

Ayrıca burada sanal sunucunun port numarasını değiştirebilir ve GNS3 programını kapattığınızda GNS3 VM’nin de kapatılmasını ayarlayabilirsiniz.

GNS3 Sunucuyu Etkinleştirme

Adım 3

GNS3 Server çalışır durumdayken ilgili seçeneği etkinleştirdiğinizde Servers Summary kısmında sanal sunucunun aktif olarak çalışmaya başladığını görebilirsiniz.

Server Durumunu Kontrol Etme

IOS Router Ekleme

GNS3 VM’yi etkinleştirdikten sonra sunucu üzerine yeni bir Router IOS imajı eklemeniz ve test etmeniz gerekir. Burada eklediğiniz imajlar import ettiğiniz sanal sunucuya upload edilecektir.

Adım 1

Sunucuya IOS eklemek için öncelikle GNS3 üzerinde File / Preferences seçeneğine tıklayınız.

GNS3 Sunucuya IOS Ekleme

Adım 2

IOS Router Templates penceresinde solu kısımda gördüğünüz Dynamips altındaki IOS Routers seçeneğine tıklayınız ve ardından sağ kısımda listelenen cihazların altındaki New butonuna tıklayınız.

Yeni Bir Cisco IOS Ekleme

Adım 3

Bu adımda IOS imajını nerede çalıştırmak istediğiniz sorulmaktadır. Bu pencerede Local Computer seçeneği varsayılan olarak seçili durumdadır, fakat siz IOS imajını sanal sunucu üzerinde çalıştıracağınız için “Run this IOS router on the GNS3 VM” seçeneğini seçerek devam etmeniz gerekir.

Run this IOS router on the GNS3 VM

Adım 4

IOS Image penceresinde Browse butonu aralığıyla daha önce bilgisayarınıza indirdiğiniz imajların konumuna gidiniz.

IOS İmajının Konumunu Görüntüleme

Adım 5

Eklemek ve çalıştırmak istediğiniz Router’ın IOS’unu seçiniz ve Open butonuna tıklayınız.

IOS Router'ı Seçme

Adım 6

Bu adımda, IOS imajı GNS3 Server üzerine upload edilecektir.

IOS İmajı Sunucuya Yükleniyor

Adım 7

IOS imajını upload ettikten sonra Next butonuna tıklayınız ve diğer yapılandırma adımlarını geçiniz.

IOS'u Seçme

Adım 8

Name and Platform penceresinde eklediğiniz IOS’un adını ve platformunu yapılandırınız ve Next’e tıklayınız. Eğer bu adımda daha önce eklediğiniz aynı bir IOS varsa, cihazın ismini değiştiriniz çünkü çakışma olacaktır.

IOS Router'ın Platformunu Yapılandırma

Adım 9

Router cihazının hostunuzda sorunsuzca çalışabilmesi için öncelilkle varsayılan değeri kullanınız. Eğer RAM miktarını çok az ve çok fazla belirlerseniz, Router düzgün olarak çalışmayabilir.

IOS Router'ın RAM Miktarını Yapılandırma

Adım 10

Network Adapters penceresinde Router’da kullanmak istediğiniz ağ arayüzlerini belirleyebilirsiniz. Slot 0 varsayılan olarak FastEthernet arayüzünü içermektedir. Slot 1’de PA-4T+ seçerek Router’a 4 adet Serial Interface ekleyebilirsiniz.

Serial Ağ Bağdaştırıcısı Ekleme

Adım 11

IOS imajının hostunuzun işlemcisini %100 kullanmamasını sağlamak için Idle-PC değerinin hesaplanması gerekir. Bu adımda, eklediğiniz IOS Router için bir değer ayarlamak için Idle-PC Finder butonuna tıklayınız ve bekleyiniz.

Idle-PC Değeri Belirleme

Adım 12

Sisteminiz Router için en uygun Idle-PC değerini bulduktan sonra OK butonuna tıklayarak pencereyi kapatınız.

IOS İçin En Uygun Idle-PC Değeri

Adım 13

Idle-PC penceresini kapatınız.

Idle-PC Penceresini Kapatma

Adım 14

IOS Router Templates penceresinde eklediğiniz IOS’un GNS3 VM üzerine eklendiğini aşağıdaki görüntüden kontrol edebilirsiniz.

Yüklenen Router'ın Sunucu Konumu

Adım 15

Son olarak, çalışma alanına eklediğiniz Router’dan iki adet ekleyiniz ve onları Serial Interface ile birbirine bağlayınız. Ardından, seri arayüzlerine aynı IP bloğundan IP adresleri atadıktan sonra ping komutu ile aralarındaki ağ bağlantısını test ediniz.

İki Router Arasındaki Ağ Bağlantısı Testi

Video

Olası Hatalar

1) eth0 is not configured. Please manually configure it via the Networking menu.

Eğer bu hatayı alırsanız, GNS3 sunucusunu onun ayarlarını açınız ve Network Adapter donanımına tıkladıktan sonra sağ kısımda listelenen ağ türlerinden Custom seçeneğini işaretleyiniz ve VMnet0’ı seçiniz. Daha sonra, VMware programının Virtual Network Editor aracını açınız ve VMnet0 bağdaştırıcısını Bridged olarak yapılandırınız.

2) GNS3 VM ve GNS3 Sürümünün Aynı Olmaması

Gerekli ayarları yaptıktan sonra simülatör programı üzerinde GNS3 Server seçeneğini etkinleştirdikten sonra versiyon hatası alırsanız, her iki yazılımında aynı sürüme sahip olması gerektiğini unutmayınız.

Eski Sürümlerin Kurulumu

GNS3 ServerYouTube VideoSlayt
2.0İzleGörüntüle
2.1İzle
2.1İzle
2.2İzle

Sonuç

Bu yazımızda, Windows 10’da VMware sanallaştırma programı ile GNS3 Server kurulumu ve konfigürasyonu nasıl yapılır inceledik. Ağ tasarımları yaparken Router/Switch IOS imajlarını Server üzerine Upload etmeyi unutmayınız. Bizi takip ettiğiniz için teşekkürler!

4 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir